REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Kovo 1 d. 15:01

Plateliuose mokė gaminti vėdarus!

Plungė

Gintautas VaitkevičiusŠaltinis: Etaplius.lt


30429

Vasario 24 dieną Žemaitijos nacionaliniame parke Platelių dvaro sodyboje amatų centre įvyko seminaras ,,Tradiciniai žemaitiški vėdarai“. Susidomėjimas buvo didžiulis. Susirinko smalsuoliai iš Kretingos, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Platelių. Seminarą vedė Dalia Jakštienė, o jai talkino Rima Rimkienė iš Pučkorių kaimo (Plungės raj.). Rima noriai pasidalijo savo patirtimi ir žiniomis, perimtomis iš savo mamytės Stanislavos Gedminaitės- Latakienės (1933 - 1996), kilusios iš Pučkorių kaimo. Aldona Kuprelytė pristatė tradicinius žemaičių valgius.


Foto galerija:

28279813-10156045471389373-3973810278983365301-n.jpg
28280062-10156045477954373-2413097145006074995-n.jpg
28280078-10156045475144373-4253436058595796688-n.jpg
28378130-10156045474099373-8336779619861303629-n.jpg
28468639-10156045475464373-2798787023645303025-n.jpg
28471863-10156045476139373-1568726879612906159-n.jpg

Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaitiškas patiekalas. Dabar kiek primirštas. Seniau, kai žmonės papjaudavo kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Kraują ir grobus (žarnas) panaudodavo vėdarams. Paėmę kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa papjautos kiaulės mėsa. Storuosius grobus (žarnas) išplaudavo ir išvalydavo. Virdavo grucę (perlines kruopas), paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju kimšdavo į grobus (žarnas). Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiu, tada kraują sumaišydavo ne tik su gruce (perlinėmis kruopomis), bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų grobų, kepdavo bulvinius vėdarus. Grobų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios. Gerai iškūrentame duonkepyje, kai lieka tik žarijos, vėdarai pašaunami kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti vėdarai paskrudinami keptuvėje. Vėdarus valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.
Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centre vykusiame seminare susirinkusieji kepė abiejų rūšių vėdarus - su tarkiais ir tik kraujinius. Vienus kepėme orkaitėje, kitus duonkepėje. Visi seminaro dalyviai patvirtino, kad skaniausi vis dėlto buvo kepti duonkepėje. Seminaro dalyviai pasidalino savo prisiminimais iš vaikystės apie kiaulės pjovimą ir patiekalų iš skerdienos gaminimą, ką šiandien jau mažai bedarome.
Seminaras buvo labai šiltas ir ,,skanus“.

Ateityje planuojame organizuoti ne vieną seminarą apie jau primirštus, tradicinius valgius.

Jei kam įdomu pabandyti išsikepti vėdarus, o tam bus reikalinga:

1 litras kraujo,
300 gramų grucės (perlinių kruopų),
Spirgintų lašinukų su svogūnu,
Druskos pagal skonį,
Gerą saują mėtų lapelių.
Į išvalytus grobus (žarnas) sukemšame aukščiau išvardintų sumaišytų produktų masę ir apie 1 val. kepame 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje.

ŽNP direkcijos Visuomenės informavimo specialistė Dalia Jakštienė



REDAKCIJA REKOMENDUOJA