REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Koronavirusas2020 m. Balandžio 18 d. 14:50

Pirmomis karantino savaitėmis 15 proc. tikrintų parduotuvių užfiksuoti reikalavimų pažeidimai

Vilnius

Eltos nuotr.

Reporteris SkaistėŠaltinis: Etaplius.lt


126481

Pirmųjų karantino savaičių patikrų metu karantino reikalavimų pažeidimai nustatyti 15 proc. tikrintų parduotuvių, nurodo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pasak tarnybos, didžioji dalis prekybininkų privalomų higienos ir maisto saugos reikalavimų laikosi atsakingai.

Nurodoma, kad VMVT departamentų inspektoriai visoje Lietuvoje patikrino per 120 prekybos įmonių, iš kurių daugiau kaip trečdalį – 34 proc. – sudarė prekybos tinklai („Maxima“, „Norfa“, „Iki“, „Rimi“ ir „Lidl“), 12 proc. – kooperatyvų parduotuvės, 9 proc. – individualios (privačios) parduotuvės, taip pat tikrintos ir turgavietės bei kitos maisto produktais prekiaujančios parduotuvės.

Patikrinimai atlikti ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir regionuose esančiose viešose prekybos vietose, be to, neplaniniai patikrinimai buvo vykdomi ir gavus vartotojų skundų.

„Patikrinimų metu karantino laikotarpiu nustatytų reikalavimų pažeidimų atvejų užfiksuota tik apie 15 proc. tikrintų parduotuvių. Daugiausia pastabų sulaukė Alytaus ir Marijampolės apskričių prekybininkai. Šiuose regionuose pažeidimų nustatyta 8 parduotuvėse, dar 4 maisto produktais prekiaujančios įmonės privalomus reikalavimus ir rekomendacijas buvo įgyvendinusios tik iš dalies“, – nurodo tarnyba.

Vienas dažniausių pažeidimų, į kurį dėmesį atkreipė VMVT inspektoriai, – tai nepakankamas apsipirkimui naudojamų vežimėlių ir krepšių valymas ir dezinfekcija. Taip pat pasitaikė atvejų, kai prie įėjimo į prekybos vietas nebuvo pateikta informacija pirkėjams dėl lankytojų asmens higienos reikalavimų laikymosi, pirkėjams nebuvo sudarytos galimybės rankų higienai ar dezinfekcijai.

Tarnyba nurodo, kad beveik 3 proc. tikrintų prekybos įmonių nebuvo užtikrinamas tinkamas aplinkos valymas ir dezinfekcija, savitarnos skyriuose vartojimui paruošti nefasuoti maisto produktai vartotojams buvo tiekiami tinkamai neapsaugant nuo galimos taršos, taip pat nebuvo reguliuojami pirkėjų srautai.

Dar keliose parduotuvėse personalo darbuotojai neturėjo sąlygų reguliariai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.

ELTA



REDAKCIJA REKOMENDUOJA