Persivalgymo išvengsite mėgaudamiesi maistu

Šiauliai
Taisyklės. Švenčių laikotarpiu pravartu prisiminti 3 pagrindines mitybos taisykles: įvairovė, saikas ir suderinamumas. Rawpixel.com nuotr.
Andrius Tverijonas Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Kasmet, sulaukę didžiųjų metų švenčių, sėdame prie gausiai nukrauto stalo. Maisto atakos švenčių metu mūsų delno dydžio skrandžiui tampa eks-tremaliu išbandymu. Persivalgymas – ne tik nuodėmė, bet ir žala kiekvieno mūsų sveikatai.


Gausus maistas – neatsiejama švenčių dalis

Dažnas pasakytų – šventės neatsiejamos nuo tradicijos daug ir skaniai pavalgyti. Visgi, jeigu jau švenčiame, nepaklusti Dievo įsakymui nepersivalgyti būtų tiesiog nedora.

Mitybos specialistė Erika Žiulpienė sako, jog maisto įvairovė, žinoma, gerai, tačiau silkė ir grybai yra sunkiai virškinamas maistas, ypač kai prie stalo sėdama vakare. Grybai skrandyje virškinami net 3 valandas, o žarnyne – dar papildomai 6–8 valandas.

Pirmąją Naujųjų metų dieną vėl laukia stalas su gausybe įvairiausių skanėstų, tad daugelis iš mūsų, anot specialistės, pažeidžia mitybos režimą bei taisykles ir persivalgo, visiškai pamiršdami, jog nedera sluoksniuoti maisto: saldumynai po keptų patiekalų, saldus po sūraus maisto, saldu ir daug riebaus maisto. Nors skrandis viską suvirškins, jausitės apsnūdę. Siekiant nepersivalgyti, reikėtų kuo dažniau pakilti nuo maistu apkrauto stalo, padaryti ilgesnę pertrauką.

Skrandžiui dar vienas ekstremalus išbandymas yra Naujųjų metų sėkmę neva viliojantys patiekalai: kiauliena, ankštinės daržovės, pyragai. Tad nieko keisto, kad, prisėdus prie stalo, vienu kartu suvalgoma labai daug. O mūsų skrandžio talpa yra apie 950 mililitrų – tai priklauso nuo žmogaus.

Žinoma, skrandis gali priimti ir didesnius maisto kiekius, bet visuomet, pradžioje perpildę skrandžio talpą, jausite nemalonius pojūčius. Ne veltui kaskart primenama, jog organizmas turi gauti maisto porcijomis, kurių dydis yra nulemtas skrandžio talpos. Jeigu laikomasi tokių dydžių, persivalgymo pojūtis nevargina.

Švenčių laikotarpiu pravartu prisiminti 3 pagrindines mitybos taisykles: įvairovė, saikas ir suderinamumas. Geras pasirinkimas – grūdų produktai, daržovės ir vaisiai, žuvis, riešutai. Šventės išties gera proga paskanauti įvairesnių produktų ir pasilepinti patiekalais, kuriems paruošti reikia daugiau laiko ir išmonės.

Paragavimas yra ne trečdalio lėkštės porcija, bet vienas šaukštelis ar šaukštas. Jei, prieš sėdant už stalo, jaučiatės išalkę, patartina išgerti puodelį arbatos ir suvalgyti vieną, du vaisius – mandariną ar obuolį, kurių įprastai būna ant švenčių stalo. Tai suteiks laikiną sotumo jausmą ir padės nepersivalgyti.

Įdomi detalė – skonio receptoriai yra liežuvio paviršiuje, tad didesnį malonumą pajaučiame, valgydami šakute, kuria naudotis pravartu mokyti ir pačius mažiausiuosius.

Persivalgymas – ne tik skrandžio apkrova

Po kelias dienas trunkančių gausių vaišių dauguma žmonių jaučiasi apsunkę, tempia skrandį, sutrinka virškinimas, sunku kvėpuoti, nes skrandis pakelia diafragmą. Vargina pilvo pūtimas, skausmas, atsirūgimas oru ar maisto turiniu, kartais net tulžimi, pykinimas, deginimas už krūtinkaulio, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas.

Dėl persivalgymo dažnai kenčia ne tik virškinimo sistema, bet išsiderina ir visas organizmas: sutrinka miegas, pakyla kraujospūdis, sunkiau dirba širdis.

Tad, sėsdami prie vaišių stalo, didesnį dėmesį į valgomą maistą turėtų atkreipti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Venkite silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį. Sergantieji virškinamojo trakto ligomis atsargiau žiūrėkite į patiekalus iš grybų ir apskritai venkite persivalgymo.

Dideliam maisto kiekiui suvirškinti reikia daugiau fermentų, organizmas dėl to patiria savotišką stresą. Daugiau darbo tenka skrandžiui, kasai, kepenims, tulžies pūslei. Visi šie organai turi dirbti didesniu pajėgumu. O jeigu šie organai yra silpnesni arba apie tai, kad jie negaluoja, dar nežinote, per didelis maisto ar gėrimų kiekis gali išprovokuoti rimtų ligų, kasos, kepenų ligų paūmėjimų.

Virškinimas sutrinka ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės žmonės dar valgo šventinių patiekalų likučius. Tuomet apsinuodijama pradėjusiu gesti maistu, tad, ruošdami maistą, visą dėmesį skirkite ne jo kiekiui, o išmonei bei kokybei.

Maistu mėgaukitės bendraudami

Mitybos specialistė primena, kad per šventes reikia maitintis įprastai, klaidinga laikytis tokios taisyklės – visą dieną nevalgyti, kad kuo daugiau tilptų vakare. Ruošiantis į svečius, pravartu užkąsti, tuomet lengviau bus prie vaišių stalo ragauti maisto, juo mėgautis, bendrauti – juk per šventes svarbiausia gera nuotaika, o ne vien sočiai pavalgyti.

Eidami į svečius, neškitės tinkamų užkandžių: vaisių, riešutų, alyvuogių, sausainių iš pilno grūdo miltų. Jeigu patys savo namuose priimate svečių, paruoškite daug salotų ir patiekite žuvies ar liesos mėsos.

Prieš sėdant prie šventiniais patiekalais nukrauto stalo, patariama išgerti stiklinę vandens – greičiau pajusite sotumo jausmą ir mažiau kaloringo maisto atsidurs jūsų skrandyje. Labai tinka spanguolių kisielius, kuris skatina virškinimą.

Karštas ir aštrus maistas greičiau numalšina alkį. Prieskoniai padeda greičiau sudeginti gautas kalorijas. Kuo mažiau dėkite į lėkštę riebaus, aštraus, sunkiai virškinamo maisto.

Maistą reikėtų valgyti mažesniais kiekiais ir viską lėtai, gerai sukramtyti, nes viena iš sutrikusio virškinimo priežasčių gali būti blogai sukramtytas maistas. Tik gerai sukramtę, pajausite visą skonių gamą. Mėgaukitės maistu – tai didelis malonumas, kurį per skubėjimą dažnai prarandame.

Valgant patartina atsisakyti didesnio kiekio skysčių, nes jie atskiedžia virškinimo trakte išsiskiriančias sultis, o tai papildomas sunkumas virškinimo procesui. Gaiviaisiais gėrimais mėgautis patartina, praėjus šiek tiek laiko.

Derėtų nepiktnaudžiauti šokoladu, kava, alkoholiu. Itin virškinimą lėtina stiprūs alkoholiniai gėrimai – degtinė, brendis. Jeigu rūkote, derėtų atminti, jog rūkymas stabdo virškinimo procesą ir paaštrina rėmens ir skrandžio skausmą. Tad cigaretes derėtų mesti į šalį.

Skirkite laiko bendravimui su jums brangiais žmonėmis, po to ragaukite kitą patiekalą. Jokiu būdu nesėdėkite prie stalo visą laiką – eikite į lauką pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru arba susiorganizuokite kokį judrų žaidimą prie stalo.

Šventes turi lydėti tik malonūs prisiminimai. Sočių, skanių ir saikingų Naujųjų metų!