Patarimai norintiems užsiimti maisto gaminimu namuose

Telšiai
Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Reporteris Inga Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino supaprastintus reikalavimus maisto tvarkymo subjektams, maistą gaminantiems mažais kiekiais gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantiems jį tiesiogiai vartotojams. Šių metų gruodžio 14 d. įsigalioja nauji reikalavimai sudarysiantys palankesnes sąlygas smulkiajam verslui ir paskatinsiantys legaliai veiklą vykdyti tuos, kurie verčiasi maisto produktų gaminimu nedideliais kiekiais namuose.

2018 m. rudenį VMVT apklausė 1,3 tūkstančius vartotojų. Gyventojai palankiai vertina ir norėtų įsigyti rankų darbo namų gamybos maisto: tokią nuomonę išsakė apie 90 proc. apklaustųjų. Pastebėtas ir potencialių gamintojų susidomėjimas. Gauta 100 užklausų dėl galimybės užsiimti mažų kiekių maisto gamyba namų virtuvėse. Ne išimtis ir Rietavo savivaldybė. VMVT Rietave taip pat gavo keletą paklausimų dėl leidimo kepti tortus, gaminti vieno kąsnio sumuštinius namų virtuvėje. Neabejojama, kad su Europos Komisija suderinti supaprastinti reikalavimai padės lengviau įvertinti savo galimybes ir apsispręsti svarstantiems, ar imtis maisto tvarkymo namuose, o jeigu verslas bus sėkmingas ir klientų ratas plėsis – taps gera atspirtimi plėtoti šią veiklą įsigyjant profesionalią įrangą ar didesnes patalpas, tapti konkurencingais rinkoje. Kaimo vietovių gyventojai galės pasinaudoti ir Žemės ūkio ministerijos parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“ tokiai veiklai vystyti kaimiškosiose vietovėse.

Norintys gaminti maistą namuose ir tiekti jį tiesiogiai vartotojams, fiziniai asmenys gali pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti patiekalus ir valgius. Tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai. Jeigu miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 g, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis (pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir pan.). Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris bus ne didesnis kaip 250 g (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kt.), per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų ir kt. – ne daugiau kaip 7 kg.

Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams ir valgiams: patiekalų per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių – koldūnų, blynelių ir kt. – iki 10 kg, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai – ne daugiau kaip 100 vnt.

Apsisprendę imtis šios veiklos ir norintys gauti VMVT leidimą fiziniai asmenys turės pateikti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu, išklausyti privalomus higienos žinių kursus ir, žinoma, pasiruošti patalpas, gamybinius paviršius ir įrangą maistui gaminti. Atkreipiame dėmesį, kad reikės laikytis ir tinkamos asmens higienos, žaliavų ir galutinių produktų sandėliavimo ir ženklinimo reikalavimų. Tokiam namų verslui skirtas maistas turės būti laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos iki patiekimo galutiniam vartotojui. O siekiant užtikrinti namų sąlygomis gaminamo maisto saugą ir kokybę, gamintojai privalės sudaryti sąlygas VMVT inspektoriams atlikti maisto tvarkymo vietos patikrinimus.

Galimybė fiziniams asmenims tvarkyti maistą namų ūkio sąlygomis numatyta Europos Sąjungos teisės aktuose. Vyriausybė dar praėjusių metų lapkritį, priimdama nutarimą dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį, daugeliui verslių gyventojų atvėrė galimybę savo namuose užsiimti maisto tvarkymo veikla.

Norinčius užsiimti šiomis veiklomis kviečiame atvykti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių departamento nuotolinę darbo vietą Rietave – Oginskių g. 8, tel. (8 448) 69 998, el. p. rietavas@vmvt.lt. Suteiksime reikalingą informaciją dėl maisto tvarkymo reikalavimų, veiklos registracijos. Registracija nemokama.

Rita ŠIAULYTIENĖ