REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2021 m. Birželio 20 d. 20:01

Panevėžio turguje jau galima įsigyti ir vasaros gėrybių: kainos – „nesikandžioja“

Panevėžys

RIMVYDO ANČEREVIČIAUS nuotr.

Jūsų PanevėžysŠaltinis: Etaplius.lt


179222

Vasara – šviežių vaisių ir daržovių sezonas. Todėl dažnas panevėžietis šviežių daržovių perka ne prekybos centruose, bet užsuka į Panevėžio centrinę turgavietę ir iš ūkininkų perka šiųmetes įvairias daržoves, vaisius ir net miško gėrybes – grybus, žemuoges.

dsc-2733.jpg

Kvapų ir spalvų gausa

Tik įžengus pro Centrinės turgavietės vartus, akys traukia spalvų gausa, o uoslė užuodžia įvairius nosį kutenančius kvapus. Nuo prekystalių virsta įvairūs žalumynai, šviežios daržovės, vasaros karalienės – braškės, trešnės ir miško laukymėlėse surinktos žemuogės.

Be to, jau galima paragauti šiųmečio medaus, o laukiantiems pačios gražiausios vasaros šventės Joninių (Rasų) – vainikams pinti – pačios įvairios gėlės. Janinoms ir Jonams pasveikinti – gėlių įvairovė.

Tik įžengus pro Centrinės turgavietės vartus, akys traukia spalvų gausa, o uoslė užuodžia įvairius nosį kutenančius kvapus.

Paklausios pievų gėlės

Gėles pardavinėjanti Eugenija iš Upytės sako, kad vėl į madą grįžta lauko gėlės.

„Paklausa yra, o, be to, sugrįžti prie senovinių gėlių ir labai mėgstame lauko gėlės. Tokias gėlės mėgsta ir pirkėjai. Gėles renku ir iš savo darželio, renku ir laukuose, paupiuose. Kainos nesikandžioja – 2-3 eurai“, – pasakojo Eugenija, o jai pritarė Valentina iš Panevėžio:

„Pardavinėju tokias gėlės, kokias turiu savo darže ir tokias, kurios man patinka. Gėles pavadinčiau naminėmis. Turiu įvairiausių gėlių, todėl pasirinkti yra iš ko.“

Renka žemuoges miškuose

Tąsyk, atėję į turgų, žemuogių neradome, bet, pasiteiravę, ar šios kvapnios uogos jau pardavinėjamos, išgirdome atsakymą iš šalia salotomis ir svogūnų laiškais prekiaujančios Irenos:

„Šiandien nėra tos moters, bet vakar buvo. Išparduoda žemuoges labai greitai. Be to, šių uogų važiuoja rinkti į Žaliosios giria – jos tik pradeda sirpti. Stiklinė kainuoja iki 3,50 euro. Pati irgi planuoju važiuoti žemuogiauti. Smagu rinkti žemuoges.“

Kvapniomis braškėmis ir trešnėmis prekiaujanti Vilma iš Kupiškio rajono sakė, kad braškės auginamos šiltnamyje.

Braškės iš šiltnamio

Kvapniomis braškėmis ir trešnėmis prekiaujanti Vilma iš Kupiškio rajono sakė, kad braškės auginamos šiltnamyje.

„Laukuose braškės tik pradeda nokti, o šiltadaržio braškėmis prekiauju jau trečia savaitė. Braškių kaina iki 7 eurų, bet galima derėtis. Trešnės atvežtinės – ne lietuviškos. Beje, viskas, kas žalia – agurkai, salotos, svogūnai – lietuviški, o štai česnakai – iš Italijos. Pomidorai – lenkiški. Dabar pačios populiariausios – žalios daržovės, kurias perka atšilus orams“, – pristatė savo prekes moteris.

Medaus prinešė daug

Pavasarinį medų pardavinėjantis piniavietis Petras Lisas prisipažino, kad bitės darbštuolės ir medaus prinešė gausiai.

„Nors medaus prinešė daug, bet bitės labai spiečiasi. Prinešė daug medaus, nebeturi, kur gyventi ir spiečiasi. Todėl vasaros medaus gali būti mažiau. Pardavinėju gražiųjų raudonųjų dobilų medų. Netoli auga du laukai tų dobilų, tai ir prinešė medaus. Kilogramas medaus – 6 eurai. Pernai euru medus buvo pigesnis“, – aiškino vyras ir sakė, kad jo bitės gyvena Kupiškio rajone ir turi 27 avilius.

Česnakų žiedukus pardavinėjanti Genovaitė iš Biržų rajono aiškino, kad tai populiari daržovė ir labai sveikuoliška.
Pardavinėja savo užaugintas daržoves

Česnakų žiedukus pardavinėjanti Genovaitė iš Biržų rajono aiškino, kad tai populiari daržovė ir labai sveikuoliška.

„Žieminių česnakų žiedukai nulaužomi ir pardavinėju. Reikia žiedus laužyti, nes tuomet užauga didesni česnakai. Iš česnakų žiedų galima pasigaminti užtepėles, dar naudojamas, kaip prieskonis. Pati ūkininkauju ir parduodu tai, ką užauginu. Tik dar mažai ką galiu pasiūlyti, bet užaugs moliūgai, cukinijos, salierai, pastarnokai ir kitos daržovės, bus didesnė pasiūla. Pardavinėju šiltnamyje užaugintus agurkus. Lauke agurkai dar neužaugo. Neturiu špinatų, nes amarai užpuolė“, – sakė ji ir teigė, kad kainas nusistato pati ir stengiasi jų neužkelti.

Populiarios – minkštos pupelės

Genovaitė augina ir pupeles, o labiausiai žmonėms patinka minkštos pupelės ir tuojau pat paaiškina, kas yra minkštos pupelės:

„Rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje jos dar ne kietos. Tokias pupelės labai tinka užšaldyti. Labai perka. Dar auginu morkas, bet šiais metais labai mažai jų pasėjau – dirvos šlapios ir negalėjau įeiti į daržą.“

Jau dygsta raudonikiai

Panevėžio centriniame turguje jau galima nusipirkti ir grybų – miškuose jau dygsta raudonikiai.

„Jau dygsta grybai – renkame raudonikius. Žemė jau žydėjo prieš porą savaičių. Tačiau šiais metais raudonikiai dygsta ten, kur pernai augo baravykai – apsikeitė vietomis. Dažniausiai grybauju spygliuočių miškuose, ten, kur samanų daugiau. Paprastai važiuoju į Taruškų miškus. Pardavinėju iki 8 eurų“, – teigė panevėžietė Virginija.

Gamina kauptukus

Nagingasis Virginijus aiškina, kad norint smagiai darbuotis daržuose ir užauginti tinkamai daržoves, reikia turėti tam pritaikytus įnagius – kauptukus.

„Dabar patys populiariausi – nagiukai ir kauptukai. Ravėjimo sezonas dabar. Negaliu pasakyti per kiek laiko padarau – ne vien tik nagiukus darau. Laiko turėdamas darau dekoratyvinius kirvukus. Juos perka ir stato ant židinio atbrailų, pirtyje. Kauptukus parduodu už 7 eurus, mažiukai kirvukai – po 8 eurus. Kirvukus labai perka užsieniečiai – jiems patinka“, – demonstravo mažuosius kirvukus Virginijus.

Sūriai iš Stipruolių kaimo

Salomėja iš Stipruolių kaimo teigė, kad šiuo metu labiausiai perka pieną, grietinę, varškę.

„Perka įvairius sūrius ir keptus, ir rūkytus. Sūrius rūkome patys. Juos ištriname prieskoniais ir rūkome. Turime savo rūkyklą. Sūrius sudedame ant grotelių ir prasideda procesas. Rūkyti sūriai populiaresni nei paprasti. Dar perka labiau ir keptus. Stipruolių kaime yra tik trys sodybos ir dvejose gaminami sūriai. Norėdami, kad kaimas neišnyktų, sūrius vadiname „Stipruolių“ kaimo sūriai“, – šypsosi Salomėja ir didžiuojasi kaimo pavadinimu.

jusupnv-03-1.jpg



REDAKCIJA REKOMENDUOJA