Žemės ūkio rūmų l. e. p. pirmininkas Sigitas Dimaitis J. Kreizaitei įteikė padėką ir nominaciją – laikrodį.
Angle down Atgal

Nominacijos dviem rajono ūkiams – už geriausią produkcijos ir asociacijos viešinimą

Spalio 14 dieną Vilniuje vyko lietuviškų ekologiškų produktų mugė „Kokybiškas maistas – sveikas žmogus ir aplinka!“ Ją organizavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai. Mugės tikslas – šviesti visuomenę, populiarinti ir skatinti vartoti Lietuvoje užaugintus kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus. Mugėje dalyviai pristatė gausybę ekologiškų ir nacionalinės kokybės produktų.

Ekologinė gamyba – gyvenimo būdas
Mugėje su tėčiu ūkininku Algirdu Kreiza dalyvavusi E. H. Jastramsko ūkio atstovė Justina Kreizaitė sakė, kad be prekybos joje vyko seminaras „Kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų įtaka visuomenės sveikatai ir aplinkai“, kurį vedė Žemės ūkio rūmų konsultantė dr. Edita Karbauskienė. Taip pat mugės prieigose įrengtoje scenoje buvo organizuojami įvairūs konkursai, viktorina. Mugės lankytojai buvo supažindinami su ekologiškos produkcijos ženklinimu ir mokomi, kaip atpažinti ekologišką produktą.
,,Tokie renginiai labai reikalingi. Daug bendraujame su žmonėmis ir matome, kad šiame informacijos amžiuje dar labai mažai žinoma apie tai, kas yra ekologiškas maistas, ką reiškia tas ženkliukas etiketėje, dažnai siejamas su prabangos dalyku. O juk yra aibė nustatytų reikalavimų, kuriuos turi atitikti produktas visuose gamybos etapuose. Pradedant žemės dirbimu, gamyba ir baigiant dokumentų apskaita. Visi produkto gamybos etapai turi atitikti griežtas taisykles. Gaila, kad kartais žmonės labiau linkę tikėti įvairiais pasakojimais negu visa kokybės sistema. Tada sertifikatas netenka prasmės, o ekologiška prekė – pridėtinės vertės“, – sakė Justina.
Anot jos, daugeliui ekologiškų produktų gamintojų tai yra gyvenimo būdas. Kad tau sektųsi parduoti savo produkciją, turi tuo gyventi. Tai reiškia, kad nuolat turi domėtis, dalyvauti, bendrauti, atnaujinti žinias. ,,Daugelį mugėje dalyvavusių gamintojų jau pažįstame ir nepraleidome progos patys apsipirkti. Buvo prekiaujama mėsos, pieno, varškės gaminiais, daržovėmis, vaisiais, įvairiais aliejais, šaltalankių produkcija, duona, medumi – visko ir neišvardinsi. Juolab kad patys gamintojai neužkelia kainų. Iš gamintojo visada gali įsigyti produktą už protingą kainą ar net nusiderėti. Galbūt tą gamintoją surasti yra sunkiau, bet jei yra galimybė – tikrai verta“, – pasakojo J. Kreizaitė.
Žemės ūkio rūmų vertinimo komisija vertino mugėje prekiaujančius ekologiška ir nacionalinės kokybės produkcija ūkininkus bei skyrė jiems specialias nominacijas – laikrodžius. E.H. Jastramsko ūkis buvo įvertintas nominacija „Geriausiai viešinantis savo produkciją dalyvis“. Tai – didelis Justinos nuopelnas, nes ji rūpinasi, kad ūkio produkcijos aprašymai ir naujienos būtų paskelbti internetiniame puslapyje www.ekologinis.lt. O savo džiaugsmais ir vargais nuolat dalijasi socialinio tinklo ,,Facebook“ paskyroje bei ,,Instagram“. ,,Daugelis pirmiausia informacijos ieškome internete, todėl labai patogu rasti kuo daugiau informacijos šaltinių, iš kurių galima susidaryti nuomonę apie ūkio gaminamą produkciją. Todėl ir mūsų ūkis yra ten, kur yra mūsų produkcijos vartotojai, kur galime bendrauti tiesiogiai. Kviečiu mus „pamėgti“, „dalintis“ ir „sekti“, – sakė J. Kreizaitė.
Pirkėjai įvertino aliejų ir mėsą
Šiuo metu E.H. Jastramsko ūkis dar nėra paruošęs visų savo užaugintų sėklų aliejui spausti, todėl mugėje prekiavo tik linų ir kanapių aliejais. Nuo pat ryto ūkio atstovai sulaukė labai didelio srauto žmonių. ,,Vos tik pakabinome užrašą „Jastramsko ekologinis ūkis“, žmonės pradėjo domėtis, kalbinti, pirkti. Dar visos produkcijos nebuvome išdėstę ant prekystalio, o jau trečdalį buvome pardavę. Su tėčiu Algirdu turėjome greitai suktis, kad spėtume su visais pabendrauti ir atsakyti į daugybę klausimų“, – pasakojo Justina.
Ūkio palapinėje buvo paruoštas degustacinis stendas, mugės dalyviai pakviesti ragauti ūkio gaminamos produkcijos. J. Kreizaitės teigimu, buvo labai įdomu ir naudinga sužinoti žmonių nuomonę. Sakytum, kas ten įdomaus – aliejus yra aliejus, ir viskas... Bet kiekvienų metų derlius atneša savo skonių paletę. Aliejaus skonis priklauso nuo daugelio faktorių – sėklų veislės, auginimo, nuėmimo, sandėliavimo sąlygų. Taip pat labai priklauso nuo gamtos sąlygų, kurios šiemet tikrai nelepino. ,,Mes labai džiaugiamės sulaukę daug gerų atsiliepimų – ypač apie linų aliejų. Žmonės gyrė švelnų jo skonį. Dažnai sakoma, kad linų aliejus turi kartumo, o šiemet mūsų aliejuje kartumo beveik nesijaučia, juntamas tik švelnus lyg riešuto poskonis. Pernai mūsų produkcijos karalius buvo kanapių aliejus. O šiemet gali būti, kad jis savo pozicijas užleis linų aliejui“, – dalijosi mintimis J. Kreizaitė.
Šiųmetinių kanapių sėklų ūkininkai dar neišbandė – aliejaus iš jų nespaudė. Dar vyksta jų paruošiamieji darbai – kruopščiai išvalomos, išdžiovinamos, tada vakuumuojamos nedidelėmis pakuotėmis, kad kuo ilgiau išsilaikytų šviežios. Žodžiu, įdedama daug darbo. Kadangi dirba tik šeimos nariai, šis procesas šiek tiek ilgiau ir užtrunka.
,,Džiaugiamės, kad mūsų produkcijos valgytojai mūsų ieško, palaukia, kol pagaminsime aliejų, ir nepyksta. Atsakydami tuo pačiu, labai vertiname savo pirkėjus ir stengiamės jiems pateikti kuo kokybiškesnę produkciją“, – sakė Justina.
Rajono gyventojams E.H. Jastramsko ūkis kol kas gali pasiūlyti linų ir kanapių aliejaus. Juos spaudžia kas antrą savaitę ir kas antrą ketvirtadienį šviežius pristato į gero maisto krautuvėlę „Gojus“, esančią Lazdijuose. Neseniai šeimos gaminamos produkcijos asortimentą papildė ūkininkės Agnės Juknevičienės malūno gaminiai. Lapkričio mėnesį planuojama pateikti prekybai saulėgrąžų ir rapsų aliejus. Taigi, žiemą ūkininkai pasitiks su didesniu produkcijos asortimentu.
Geriausios viešinamos asociacijos, kuriai priklauso dalyvis, titulas atiteko Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos nariui, Krosnos seniūnijos ūkininkui Algirdui Salykliui (2 nuotr., dešinėje). Paklaustas, kaip pavyko pelnyti šią nominaciją, sakė, kad buvo nelengva, teko nemažai pasistengti. Nemažai išplatino plakatų ir brošiūrų apie asociaciją. Iš mugės jis sakė parsivežęs daug puikių įspūdžių. „Renginyje buvo labai smagu, grojo muzika, visų buvo puiki nuotaika. Gyrėme galvijų mėsą, daug jos pardavėme. Aš pats pardavinėjau žalią galovėjų veislės galvijų mėsą. Mugės dalyvius vaišinau kepta, vytinta mėsa ir paštetu. Visi ragavo, visiems labai patiko, gyrė šiuos produktus“, – sakė ūkininkas.
Dalia Nemunytė

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite