Netikėtas atradimas gurmanams – čatniai: kaip gaminti ir su kuo valgyti?

Šiauliai
IKI nuotr.
Jurgita Kastėnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Čatnis – lietuviams dar mažai žinomas maisto patiekalas. Savo pavadinimu gurmanus viliojantis ir daugelio žmonių visame pasaulyje atrandamas pagardas labiausiai garsėja savo kilme bei unikaliu gamybos būdu. Čatnis yra žinomas kaip tiršta, saldžiai aštri bei uogienę primenanti indiška užtepėlė, gaminama iš skirtingų vaisių, daržovių ir gausiai gardinama prieskoniais. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė paaiškina, kuo čatnis skiriasi nuo įprasto pagardo, bei dalijasi patarimais, kokie čatnio skonio deriniai sužavės net pačius išrankiausius.

Valgo visas pasaulis

Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, čatnis (angl. chutney), visų pirma, yra neatsiejama Indijos virtuvės dalis. Būtent iš Indijos šis patiekalas išplito po visą pasaulį ir įgavo unikalumą.

„Indijoje ruošiamų čatnių įvairovė yra be galo didelė – naudojami tiek švieži vaisiai bei daržovės, tiek konservuoti ar kitaip apdoroti produktai. Indiški čatniai įprastai yra saldūs arba aštrūs ir jiems naudojami mangai, ananasai, papajos, tačiau svarbiausias vaidmuo atitenka prieskoniams – cukrui, druskai, imbierui ir daugeliui kitų. Įdomu tai, kad Indijoje čatnis be galo populiarus ir šiomis dienomis, o patiekiamas jis būna praktiškai su viskuo – pradedant ryžiais ir baigiant duona“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės, visame pasaulyje galima atrasti ir paragauti skirtingo skonio čatnių. Pavyzdžiui, Prancūzijoje ypač populiarus svogūnų čatnis su skrudinta mėsa arba obuolių čatnis su sviestu ar kreminiu ožkos ar karvės sūriu.

„Čatniai taip pat labai dažnai pagardinami įvairiais džiovintais vaisiais ir uogomis – razinomis, abrikosais, persikais, slyvomis. Jie suteikia saldumo ir tuomet čatnio gamybai nereikia naudoti tiek daug cukraus. Džiovinti vaisiai ir uogos čatniui taip pat lemia įdomesnę bei tvirtesnę tekstūrą. Kai kurie tautiečiai mano, kad čatnis yra ta pati daržovių mišrainė, kuri gaminama žiemai iš sezoninių daržo gėrybių, tačiau taip tikrai nėra“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tinkamiausias ingredientas – obuoliai

Pasak maisto ekspertės, čatnio recepto laikytis reikėtų, gaminant pirmus kartus, o vėliau, perpratus gudrybes, taps itin paprasta improvizuoti patiems.

„Čatnio gamybai siūlyčiau rinktis ne visiškai prinokusius, o net šiek tiek kietokus vaisius. Ypač tinka įvairūs džiovinti vaisiai, nes jie tvirtesni, o saldumas subalansuoja prieskonių aštrumą. Vaisius ar daržoves stenkitės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais ir pernelyg jų nesmulkinkite, nes priešingu atveju čatnis išeis lyg košė – tikrame čatnyje turi matytis vaisių ir daržovių gabaliukai“, – atskleidžia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, įprasta, kad čatnių pagrindą kitose šalyse sudaro egzotiniai vaisiai, tačiau jų gamybai puikiai tiks lietuviški obuoliai, kurių šiuo metų laiku gausu ir soduose, ir IKI parduotuvių lentynose.

„Obuoliai – vieni mėgstamiausių vaisių Lietuvoje, tad nenuostabu, kad jie tampa pagrindiniu šio patiekalo ingredientu. Be to, juos drąsiai galima derinti su kitais vaisiais. Tokie čatniai puikiai tiks prie įvairių patiekalų, ypač prie mėsos ir sūrio, taip pat juos galima skanauti, užsitepus ant duonos riekės ar skrebučio. Tiesa, svarbu žinoti tai, kad tik išvirto čatnio geriau neragauti, o leisti jam kelias savaites pabręsti. Jei spaudžia laikas ir norisi kuo greičiau paragauti savos gamybos čatnio, tokiu atveju reikėtų leisti jam pastovėti bent kelias dienas. Per tą laiką visi skoniai tinkamai pasiskirstys ir atsiskleis tikrasis čatnio gardumas“, – pasakoja maisto ekspertė ir dalijasi receptu, kuris sezonines daržoves ir vaisius padės atrasti iš naujo.

Burokėlių ir obuolių čatnis:

Reikės:

  • 500 g burokėlių;
  • 150 g obuolių;
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 1 tarkuoto česnako;
  • 50 ml tamsaus balzaminio acto;
  • 50 ml garstyčių;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • šiek tiek aliejaus.

Gaminimas:

Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Taip pat supjaustykite ir raudonąjį svogūną. Burokėlius virkite truputį pasūdytame vandenyje apie 45 minutes. Išvirę nuplaukite šaltu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Į gilią keptuvę sudėkite obuolių ir svogūno gabaliukus bei truputį apkepkite. Tuomet sudėkite visus produktus, išskyrus burokėlius ir garstyčias, į vieną keptuvę ir kepkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Galiausiai sudėkite burokėlius, garstyčias ir troškinkite iki virimo. Užvirus išjunkite keptuvę ir leiskite čatniui šiek tiek atvėsti. Paskirstykite jį į indelius ir leiskite pastovėti.

Skanaus!

Reklama