Angle down Atgal

Neringa – be rūkytos žuvies kvapo?

Neringos kurorto išskirtinumu laikomam kulinariniam paveldui – tradiciniam žuvies ruošimo ir rūkimo procesui iškilo grėsmė.

Vienas veiksnių, keliančių grėsmę šio krašto paveldui – reikalavimai, keliami kelis dešimtis metų Neringos sodybų kiemuose stovinčioms ir leidimus tam turinčioms rūkykloms. Asmenims jau pradėtos skirti baudos, siekiančios nuo 250 eurų, už ūkinės ar kitokios veiklos vykdymą, objektų naudojimą nenustačius sanitarinės apsaugos zonos ribų. Tokie veiksmai kelia pagrįstų baimių, kad Neringoje netrukus nebeliks tradicinio rūkytos žuvies paruošimo būdo bei kurorto savitumą kuriančio rūkytos žuvies kvapo.

Siekdamos rasti sprendimus iškilusioms problemoms, asociacija „Vidmarės“ kartu su Neringos savivaldybe organizuoja Neringos savivaldybės teritorijoje veiklą vykdančių žvejų perdirbėjų susitikimą. Susitikime taip pat kviečiami dalyvauti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro bei Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Susitikimo tikslas – aptarti veiksnius, keliančius grėsmę Kuršių nerijos nematerialiajam paveldo išlikimui – žvejybos verslui, tradiciniam žuvies ruošimo ir rūkymo procesui bei kartu ieškoti sprendimų.

Susitikimo metu bus paliesti klausimai, susiję su Lietuvos higienos normos HN 121:2010 „Kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore“ taikymo ir kvapų kontrole. Aptartas sanitarinės apsaugos zonos žvejų rūkykloms nustatymas. Bus pristatytos galimybės ir teisės aktų reglamentuojami kriterijai sertifikuoti rūkytą žuvį, kaip kultūros paveldo produktą.

Susitikimas vyks lapkričio 5-ąją, antradienį, 14.00 val. Neringos savivaldybės I aukšto posėdžių salėje, adresu Taikos g. 2, Neringa.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite