Nereikia gaminti pietų – juos galima valgyti Pivašiūnuose

Alytus
Reporteris Skaistė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Šaltą žiemos dieną nėra nieko geriau už šiltą ir sotų maistą. Galbūt sveikos mitybos sekėjai gali prieštarauti, tačiau vargu ar net ir jiems pavyktų atsispirti dzūkiškoms bulvinėms bandoms, kepamoms Alytaus rajono Pivašiūnų amatų centre. 

Žinia apie piligrimų kelyje Pivašiūnuose ant kopūsto lapo kepamas išskirtinio skonio bulvines bandas pasklido iš karto, vos Amatų centrui pradėjus veiklą 2013 m. Dzūkišku patiekalu buvo vaišinami ir pirmieji svečiai, tarp kurių buvo Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas. Per devynerius metus amatų centre apsilankė ir bulvines bandas mokėsi kepti bei jas ragavo ne vienas žymus šalies veikėjas, politikas, užsienio svečias. Bandų skonį gyrė net svečiai iš Japonijos.

„Esame laimingi, kai sulaukiam žmonių, bet dar laimingesni, kai svečiai išvažiuoja sotūs ir patenkinti“, – sako Amatų centro darbuotoja Stasė Čižauskienė, kuri ne tik kepa bandas, bet ir veda jų kepimo edukacijas. Šioms bandoms yra suteiktas Tautinio paveldo sertifikatas. Charizmatiškajai kepėjai dažnai talkina jos padėjėjas Vytautas Franckevičius. Jie abu svečius įsuka ne tik į virtuvės reikalus, bet ir į šokio bei dainos sūkurį, tad iš Amatų centro sklinda ne tik gardus kepamų bandų kvapas, bet ir muzika, dainos.

Į Amatų centrą atvyksta darbo kolektyvai, bendruomenių atstovai iš kitų rajonų, mokiniai, net ir darželinukų grupės. Dėl COVID-19 pandemijos lankytojų sumažėjo, o dėl karantino negalėdama jų priimti, S. Čižauskienė bandų kepimo mokė naujoviškai – socialinio tinklo „Facebook“ „virtuvėje“ Amatų centro puslapyje.

Dzūkiškos bandos kepamos ant kopūsto lapo duonkepėje krosnyje. Amatų centras turi ir mobilią krosnį, kurią vežasi į įvairius renginius. Krosnį galima išsinuomoti, tačiau kartu būtinai vyksta ir Amatų centro darbuotojai.

Vis dėlto, svečiai vėl sugrįžta į Pivašiūnus. Ypač intensyvus bandų kepėjams buvo gruodžio mėnuo. Šiuo laikotarpiu populiarios ne tik dzūkiškų bandų, bet ir kūčiukų kepimo edukacijos. Jų dalyvius netikėtai aplankydavo Kalėdų Senelis, tad, norint patekti į tokią edukaciją prieš šventes, Pivašiūnų amatų centre registruotis reikėjo gerokai iš anksto.

Dzūkijoje bulvinės bandos kepamos ne tik Alytaus rajono Pivašiūnų amatų centre. Jos visos skanios, tačiau kiekvienos šeimininkės – vis kitokios. „Žmonės sako, kad mūsų bandos gardžios“, – džiaugiasi S. Čižauskienė.

Apsilankę Pivašiūnų amatų centre kai kurie lankytojai sugrįžta ne vieną kartą, atsiveža kolegas, šeimos narius, draugus. „Savivaldybei pastačius ir atidarius Amatų centrą nelabai įsivaizdavome, kaip čia reikės dirbti, nepasitikėjome savo jėgomis. Kartu ir nenorėjome dirbti standartiškai, ieškojome savo kelio, ryšio su lankytojais, dirbome, kaip sakoma, iš širdies, ir mums pavyko“, – sako S. Čižauskienė.

Pasak šeimininkės, sausis yra ramiausias mėnuo, tad norintiems pasimokyti kepti dzūkiškas bandas, jų paragauti ar net ir pavalgyti – nereikės laukti eilėje. Paskambinkite telefonu, suderinkite atvykimo laiką, edukacijos temą ir atvykstančių žmonių skaičių. Amatų centras dirba antradienį–penktadienį 9.00–18.00 val., šeštadienį 9.00–16.45 val. Pietų pertrauka 13.00–13.45 val.

Pivašiūnų amatų centre, be bulvinių bandų kepimo, vyksta ir grikinių „babkų“ (tradicinio dzūkų pyrago iš grikių miltų), pyragų, pyragėlių, kūčiukų, bulvinių „švilbikų“ (švilpikai – patiekalas  iš virtų bulvių)  kepimo edukacijos.

Senųjų amatų mylėtojai čia gali pasimokyti medžio drožybos, puodžiaus amato, pinti įvairius dirbinius iš vytelių, lieti žvakes, megzti raštuotas vilnones kojines ar pirštines.

Suvenyrų parduotuvėlėje galima rasti mielų rankdarbių lauktuvėms ar kam nors dovanų.