| Naujausi | Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | Specialiosios rubrikos | +Projektai | etaplius TV |

6 iš 10 Lietuvos gyventojų per šventes nesuvartotą maistą išmeta, rodo organizacijos „Maisto bankas“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa. Lietuvoje vienam gyventojui namų ūkiuose išmetamo maisto kiekis siekia 86 kilogramus ir viršija Europos sąjungos vidurkį. Kaip pasitikti didžiąsias metų šventes sąmoningiau – neišmesti maisto ir tuo pačiu daugiau sutaupyti?
Apklausos duomenys rodo, kad trečdalis apklaustųjų nesuvartoja ir išmeta iki 5 proc. vartoti tinkamo maisto, 15 proc. gyventojų nesuvartoja iki dešimtadalio maisto, 5 proc. gyventojų nesuvartoja 11–15 proc., o dar tiek pat žmonių nesuvartoja net iki penktadalio vartoti tinkamo maisto.
Didėjančius išmetamo maisto kiekius pastebi ir su maisto švaistymu Lietuvoje kovojanti organizacija „Maisto bankas“, kuri pernai šventiniu laikotarpiu išgelbėjo beveik 1 000 000 kilogramų vartoti tinkamo maisto. Šis skaičius nuosekliai auga jau ne vienus metus iš eilės.
„Dažniausiai prieš šventes iš prekybos tinklų ar gamintojų surenkamo perteklinio maisto kiekiai nebūna dideli, o kartais net priešingai – jie sumažėja. Iš to galima daryti išvadą, kad žmonės perka ir vartoja daugiau. Tačiau po švenčių mūsų savanoriams prasideda tikras darbymetis. Tiek prekybos centruose, tiek gamybos įmonėse ar namų ūkiuose lieka didžiuliai kiekiai nesuvartoto maisto produktų. Žinoma, dominuoja produktai šventinėmis pakuotėmis, pagausėja mandarinų, kūčiukų. Taip pat pastebime, kad šventiniu laikotarpiu į mus dažniau kreipiasi gyventojai, kurie nori atiduoti per šventes gautas maistines dovanas. Tai rodo, kad vis dar susiduriame su maisto pertekliaus problema – nuperkame kur kas daugiau, negu galime suvartoti“, – pasakoja „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.
Pernai Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje visoje maisto tiekimo grandinėje netenkama beveik 400 tūkst. tonų maisto per metus.
„Daugiausiai maisto Lietuvoje iššvaistoma namų ūkiuose. ŽŪM užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad Lietuvoje vienam žmogui atitenka 86 kilogramai išmetamo maisto per metus. Europos Sąjungoje šis skaičius siekia 70 kg, tad mes Europos vidurkį viršijame net 22 procentais. Prie šios liūdnos statistikos ypač prisideda šventinis periodas – Lietuvoje per šventes išmetama 30 proc. daugiau maisto nei įprastomis dienomis”, – statistiką komentuoja S. Gurevičius.
Kviečia mažinti vartotojiškas Kalėdas
Anot „Maisto banko“ vadovo, pagrindinė maisto švaistymo priežastis – neplanavimas. Todėl organizacija dalijasi išsamiu 10 patarimų sąrašu, kuris padės suplanuoti šventinį stalą ir taip ne tik sumažinti išmetamo maisto kiekius, bet ir ženkliai sutaupyti.
Informaciniame puslapyje galima rasti naudingų patarimų, padėsiančių planuoti savo šventinį stalą ir tuo pačiu – sutaupyti. Čia nugulė ir žinomų šefų, kulinarų, „Maisto banko“ bičiulių receptų idėjos, kaip sumaniai suvalgyti visus nusipirktus maisto produktus ir nė kąsnelio neišmesti.