Aktualu | 8 MIN.

Šventinis stalas be sugedusių patiekalų ir maisto švaistymo: kaip išvengti nusivylimo ir nuostolių?

Paulina Kuzmickaitė
2018 m. gruodžio 21 d. 14:15
pexelscom-nuotr.jpg

Prieš šventes – kupini pirkinių vežimėliai, nušluotos parduotuvių lentynos ir milžiniškos eilės, o po jų – likusių patiekalų kalnas, nebešvieži produktai ir primygtinai peršamos lauktuvės. Tyrimų duomenimis, Jungtinės Karalystės gyventojai per Kalėdas ir Naujuosius vidutiniškai iššvaisto 270 000 tonų maisto… Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto ekspertės Alvija Šalaševičienė ir Gitana Alenčikienė įsitikinusios – neatsakingas elgesys su maistu būdingas ir mūsų tautiečiams.

„Siekiant elgtis protingai, tereikia atidžiau planuoti, atsisakyti netinkamų įpročių gaminant ir vartojant maistą“, – teigia maisto mokslininkės ir įvardija dažniausias klaidas, kurių nepavyksta išvengti gausius vaišių stalus tebemėgstantiems lietuviams. 2017 m. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skelbė, kad beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto.

Chaosas apsirūpinant maistu ir jį vartojant

KTU Maisto institutui vadovaujanti A. Šalaševičienė pastebi, kad maisto švaistymas iš tiesų prasideda ne tuo momentu, kai nebesugebama suvalgyti viso maisto ant stalo ir po to šis keliauja atgal į šaldytuvą. Tokiam savo ir artimųjų elgesiui užsiprogramuojame dar tada, kai sukiojamės turguje ar parduotuvėje.

Neapgalvotas svečių skaičius, nesuplanuotas valgiaraštis, atsitiktinis pirkinių sąrašas, pasak A. Šalaševičienės – tai tiesiausi keliai į maisto švaistymą.

„Pirmiausia apsispręskime, kokias žaliavas naudosime ir kiek ilgai jas nusipirkę laikysime tam tinkamose vietose“, – ragina maisto ekspertė. Ji siūlo aklai nesusigundyti akcijomis ir netingėti analizuoti informacijos, skelbiamos ant maisto etikečių. „Jei puolame pirkti besibaigiančios galiojimo trukmės maistą, tai turėkim omeny – tokios žaliavos „gros“ trumpiau. Tada tikimybė, kad ir patiekalas ges greičiau“, – sako ji.

A.Šalaševičienė pataria planuojant šventinį stalą atsižvelgti ne tik į dalyvaujančių asmenų kiekį, bet ir tolesnę šventės eigą. Jei bus aktyviai leidžiamas laikas – pavyzdžiui, numatyta išvyka prie eglutės ar linksmybės lauke, tada grįžę svečiai galimai turės geresnį apetitą. Jeigu laiką leisite ramiai, žiūrėdami televizorių, kalbėdamiesi – nukloti stalo gausiomis lėkštėmis nevertėtų, pakaktų mažesnių maisto porcijų.

Patiekalų nakvynė kambario temperatūroje

Lietuvoje nuo seno puoselėjama tradicija Kūčių vakarienę palikti per naktį, taip išreiškiant pagarbą namams ir mirusiems artimiesiems. KTU Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Gitana Alenčikienė teigia, kad tradicijų laikytis galima, tačiau būtina atsižvelgti į šiuolaikinį kontekstą.

„Paprotys atėjo iš tų laikų, kai šildymas namuose nebūdavo pastovus“, – paaiškina ji. Seniau, kūrenant malkomis, patalpos nakčia atvėsdavo. Kai vakarotojai pavalgę palikdavo šventinį stalą, įprastai temperatūra tesiekdavo 10-16 laipsnių, gal ir dar mažiau.

„Šiandien mes gyvename komforto sąlygomis. Kambario temperatūra siekia 20-25 laipsnius pagal Celsijų. Joje žymiai palankesnės sąlygos vystytis mikroorganizmams ir maistui gesti“, – pabrėžia mokslininkė. Taigi palikdami silkių mišraines, daržovių salotas ir valgydami tokį maistą kitą dieną, rizikuojame sunegaluoti.

Ekspertės teigimu, ypač jautrūs tokiai temperatūrai keptos žuvies patiekalai. „Juose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios veikiant deguoniui ir šviesai greitai sureaguoja, prasideda oksidacijos procesas“, – paaiškina G. Alenčikienė.

Pasak jos, senais laikais netgi tradicinis Kūčių valgis – aguonpienis, būdavo suvartojamas per vakarienę arba jo likučiai saugomi šaltoje vietoje. Ant stalo nakčiai lietuviai paprastai palikdavo sausus kūčiukus.

KTU mokslininkė atkreipia dėmesį ir į senovinį, „sausesnį“ Kūčių stalą. Tuomet tiektas mažiau aliejingas maistas – džiovinti arba rauginti produktai, pavyzdžiui, grybai.

„Pasninko tradicijos valgiai – ne kokie prašmatnūs ir prabangūs. O ir kiekiai būdavo mažesni, nes kitą dieną ant stalo tiekti jau kitokie patiekalai iš mėsos ar pieno produktų“, – sako G. Alenčikienė.

Siekiantiems išlaikyti unikalią tradiciją ji pataria ir šiandien laikytis panašaus principo: „Ant stalo palikite sausų produktų. Tinka kalėdaitis, riešutai, džiovinti vaisiai, obuolys, duonos riekelė, kuri per naktį nesugenda“.

Pagaminamas per didelis kiekis

Esame įpratę, kad nesuvalgytą, senstelėjusį maistą išduoda pakitusi išvaizda ar blogas kvapas. Kitaip tariant, tarsi atliekame juslinę analizę. Moksliškai tokie tyrimai apibrėžiami kaip maisto ir kitų gaminių juslinių savybių (išvaizdos, kvapo, skonio ir tekstūros) nustatymas pasitelkiant žmogaus jusles – regą, skonį, kvapą, lietimą, netgi klausą.

„Pirmiausiai vertiname išvaizdą. Jei matome, kad mišrainė paskystėjo, pavandenijo – jau prasidėjo biocheminiai procesai, fiziniai pasikeitimai“, – pasakoja G. Alenčikienė. Pasak jos, net jeigu nematome išorinio vaizdo pakitimų, būtina pauostyti produktą. Štai rūgimo procesą pagal kvapą atpažinsite iš tolo. Pavyzdžiui, sumaišytos daržovės ar žuvis genda itin greitai, bene kiekviena šeimininkė tai žino.

„Vis dėlto, atkreipčiau dėmesį, kad ne visada senstantys ar gendantys patiekalai turi blogą kvapą. Ne visada kvapas parodo, kad jau prasidėjo nepalankūs produkto vartojimui procesai. Pavyzdžiui, šiais laikais namuose grybai marinuojami itin švelniu marinatu. Tokiu atveju kvapo pasikeitimo dar nebus, bet palaikius nepalankiomis sąlygomis, tokiame maiste jau bus mikroorganizmų, bakterijų, kurios gadina maistą, tačiau mes jų nei matome, nei užuodžiame“, – paaiškina ji.

„Geriausia, jei švenčių dienomis skirsime laiko pasigaminti naujo, šviežio maisto. Tegu bus mažiau ir paprasčiau, bet gerokai saugiau“, – teigia KTU maisto ekspertė G. Alenčikienė.

Gausios stalo ekspozicijos

Lietuviškas pasididžiavimas – gausybe valgių nukrautas stalas. Dažna šeima jį vis dar sieja su vaišingumu ir dėmesiu svečiams. Deja, patiekalų dvyliktukas karaliauja ne tik per Kūčias. Dažnuose namuose ne mažiau valgių išrikiuojami ir per Kalėdas, ir per Naujuosius, ir kitomis progomis.

Nors ir įspūdingai atrodo, patiekti ant stalo visas turimas švenčių maisto atsargas – abejotinas sprendimas. Nėra saugu sudėlioti ir ilgai laikyti visus kepinius, dešras, kumpius, patiekti daržovių ir vaisių gaminius, išrikiuoti desertus.

„Jeigu gausių valgių nepavyko išvengti, bent jau nekraukime ant stalo viso maisto kiekio, kurį pagaminome. Geriau laikykime jo atsargas šaldytuve ir stalą papildykime tada, kai jis jau suvartojamas“, – pataria G. Alenčikienė.

Taip pat maisto ekspertės primena, kad didesnę riziką sugesti turi tas maistas, kuris gaminamas atmestinai laikantis maisto saugos standartų. Aplinkos higiena lemia, ar mūsų pagamintas produktas neturės mikrobiologinių pokyčių. Poveikį maistui daro ir sąlytis su įrankiais. Todėl maisto suraikymas į gabalėlius irgi patrumpina jo vartojimo trukmę.

„Galima sakyti, kad rūkyti mėsos gaminiai geriausiai išstovės ant šventinio stalo, nes toks apdorojimo būdas konservuoja mėsą. Jie laikosi kiek ilgiau, negu įprastiniai virti ar kepti gaminiai. Tačiau jeigu mes juos raikome, tuomet vėlgi per įvairius paviršius tuos gabalėlius užteršiame. Susmulkindami ir nesuvartodami gaminio, galime greitai maistą sugadinti“, – sako A. Šalaševičienė.

Pasak maisto technologės, keptos mėsos išsilaikymo trukmė priklauso nuo kepimo būdo. Abejojantiems dėl suvartojimo greičio ji rekomenduoja kepti didelį mėsos gabalą ir vėlgi neskubėti jo smulkinti. Tačiau atminti reikia, kad tokios mėsos paviršius ges griečiau nei vidus.

Abejingumas reikšmingoms maisto savybėms

G. Alenčikienė turi ir daugiau patarimų tiems, kurie persistengia ruošdami švenčių stalą. Jei nepavyksta greitu metu suvartoti produktų, bent atsižvelkite į turimų valgių ypatybes, siūlo ji.

Štai žuvies gaminiai, salotos ir mišrainės – trumpiausiai galiojantys patiekalai, juos verta suvalgyti pirmiausia. „Tai smulkinta terpė, dažnai salotos gaminamos be terminio apdorojimo, taigi ilgai laikyti tikrai nerekomenduojama“, – teigia G. Alenčikienė.

Į rizikingųjų kategoriją papuola ir kai kurie desertai, kurių sudėtyje yra plaktos grietinėlės, pieno produktų, kiaušinių. „Viskas priklauso nuo sudėties. Netgi pyragai „ištveria“ nevienodai“, – pastebi G. Alenčikienė.

Kad lengviau orientuotumėmės, ji atskleidžia paprastą taisyklę: kuo drėgnesnis gaminys, tuo trumpesnis jo vartojimo laikas. Ir atvirkščiai – kuo sausiau, tuo saugiau.

Štai kodėl tarp saugesnių desertų rikiuojasi stalo pažiba – šakotis. Patvarūs ir sparčiai išpopuliarėję imbieriniai sausainiai, dekoruoti Kalėdų nameliai. Pasak maisto instituto ekspertės, juos galima skanauti 2-3 savaites, tačiau su sąlyga, jei nepadengti gausiu kremų sluoksniu ar kitais konditerijoje naudojamais, greitai gendančiais atributais.

Beje, didelėms šventėms puikiai tinka reguliuojamo aukščio stalai.


Pakruojis
Artėjančių švenčių proga Pakruojyje pasveikinti vaikų dienos centrų lankytojai
Jau ketvirtus metus iš eilės puoselėjama tradicija drauge pasveikinti centrų lankytojus ir jų darbuotojus tęsiama toliau! Trečiadienio popietę, Pakruojo rajono vaikų dienos centrų lankytojai, auklėtojai, socialiniai darbuotojai rinkosi Pakruojo kultūros centre. Čia susirinkusieji pakviesti į filmo „Meškio Tedžio Kalėdos“ kino seansą.
Aktualijos | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Pacientų kelias į gydymo įstaigas Lietuvoje dažnai priklauso nuo to, kokios sveikatos priežiūros paslaugos yra pasiekiamos jų regione, atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas. Nors dauguma gyventojų naudojasi valstybinėmis sveikatos priežiūros paslaugomis, vis didesnė dalis pacientų derina ir privačias konsultacijas. 45 proc. šalies gyventojų nurodo bent kartą patyrę sveikatos būklės pablogėjimą, nes patekimas pas gydytoją buvo per ilgas.
Lietuva | 4 MIN.
0
Gruodžio 13-oji – Šviesos diena, šv. Liucija.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Radviliškis
JAV prezidento Donaldo Trumpo specialusis pasiuntinys šį savaitgalį Berlyne susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir kitais Europos lyderiais, pranešė Baltieji rūmai, Vašingtonui primygtinai siekiant susitarti dėl plano, kaip užbaigti pražūtingą Rusijos karą su Kijevu.
Pasaulis | 3 MIN.
0
Gruodžio 10-osios vakarą Radviliškio miesto kultūros centras tapo tikra šventine televizijos studija, kurioje virė kūryba, skambėjo vaikų balsai ir tvyrojo Kalėdų laukimo stebuklas. Kalėdinis koncertas sukvietė pilną salę žiūrovų – tėvelių, mokytojų, senelių ir visų, kurie šventes labiausiai jaučia per vaikų dainas.
Kultūra | 4 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Šešios Lietuvos meno kūrėjų asociacijos (LMKA) narės piktinasi asociacijos vadovo bei Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) tarybos nario Jono Staselio kreipimusi į visuomeninio transliuotojo generalinę direktorę Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę, prašant pasiaiškinti dėl vykdytos protesto akcijos „Šalin rankas“. Trys iš jų J. Staselį ragina atsistatydinti iš LMKA prezidento pareigų.
Lietuva | 5 MIN.
2
Kalėdos – tai metas, kai net skeptiškiausi Zodiako ženklai prisimena, kad stebuklai visgi egzistuoja. Vieni iš jų – tai šventas ramybės vakaras, kiti – papildoma porcija kūčiukų ar giminaitis, kuris pirmą kartą per 10 metų neprašo padėti sutaisyti telefono.
Lietuva | 3 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių balsavimas buvo paskutinis žingsnis dėl ugdymo aplinkos mokesčio išlaikymo didinimo Šiaulių mieste ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą gaunantiems vaikams. Ir politikai buvo vieningi. Tėvams pinigines teks ploninti jau nuo Naujųjų, nes sprendimo projektas įsigalios nuo sausio 1 dienos. Vaikų vasaros atostogas taip pat teks planuoti atsakingiau. Ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios švietimo įstaigos iš anksto neatostogausiančių vaikų tėvų reikalaus avansinio mokesčio.
Politika | 5 MIN.
0
Radviliškio rajono savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje vienbalsiai pritarė taikos sutarties pasirašymui tarp Savivaldybės ir Radviliškio Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo parapijos. Šis sprendimas padėjo tašką daugiau nei penkiolika metų besitęsiančioje istorijoje dėl Socialinių paslaugų centro pastato nuosavybės ir naudojimo.
Politika | 4 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Pasaulis
Šiaurės Korėja šių metų pradžioje siuntė karius vykdyti išminavimo darbus Rusijos Kursko regione, šeštadienį cituodama Kim Jong Uno kalbą pranešė valstybinė žiniasklaida – tai retas atvejis, kai Pchenjanas pripažįsta, kad jo kariams ten pavesta vykdyti mirtinai pavojingas užduotis.
Pasaulis | 3 MIN.
0
Europos Sąjungos (ES) šalys didele balsų dauguma susitarė neribotam laikui bloke įšaldyti Rusijos valstybės turtą, taip įveikdamos pirmąją kliūtį siekiant užtikrinti, kad šie pinigai būtų skirti Ukrainai reparacijų paskolos forma, penktadienį paskelbė ES pirmininkaujanti Danija.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Šiauliai
Radviliškis
Dar vos prieš dešimtmetį frazė „globali karjera“ Lietuvos kontekste buvo beveik išskirtinai siejama su vienu miestu – Vilniumi. Norint dirbti su tarptautiniais klientais, gauti vakarietišką atlyginimą ir kopti karjeros laiptais, persikėlimas į sostinę buvo neišvengiamas. Tačiau šiandien situacija – kitokia. Skaitmeninė transformacija, pandemijos įtvirtintas nuotolinis darbas ir naujas įmonių požiūris į talentų paiešką leidžia Alytui, Šiauliams ar Panevėžiui tapti ne tik patogaus gyvenimo, bet ir pasaulinio lygio karjeros centrais.
Verslas | 5 MIN.
0
Gruodžio 5 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kartu su Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėju Gintautu Viču lankėsi prie Šeduvos baigiamoje statyti UAB „JPackaging“ gamykloje. Vizito metu su įmonės vadovais aptarta statybų eiga, darbų sparta ir iššūkiai, kurie dar lieka iki starto.
Verslas | 3 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Apgaulingai tvarkęs finansinę apskaitą Ž. Ū. ir neteisėtai versliškai bei stambiu mastu vykdęs ūkinę, komercinę veiklą jo brolis A. Ū. išgirdo teismo nuosprendį baudžiamojoje byloje, kuri su Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorės surašytu kaltinamuoju aktu buvo perduota teismui.
Kriminalai | 3 MIN.
0
Ketvirtadienį gausios ugniagesių pajėgos reagavo į gaisro pavojų Kuršėnuose (Šiaulių rajonas), gamybinės paskirties pastate.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių rajone ketvirtadienio vakarą įvyko eismo įvykis, kurio metu, pirminiais duomenimis, vienas automobilis trenkėsi į kito galą. Vieno iš vairavusių asmenų sveikatos būklę medikai vertino ligoninėje.
Gatvė | 2 MIN.
0
Trumpėjant dienoms Lietuvoje prasideda metas, kai daugelis vairuotojų į darbą išvažiuoja dar sutemus, o namo grįžta jau vėl įsivyravus tamsai. Tamsiu paros metu didžiausia rizika kyla labiausiai pažeidžiamiems eismo dalyviams, tai būtent pėstiesiems ir dviratininkams.
Gatvė | 2 MIN.
0
Kaunas
Lietuva
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad vakar, gruodžio 11 d., Kaune parblokštos dvi pėsčiosios.
Gatvė | 2 MIN.
0
Kasdien pravažiuojame dešimtis ar net šimtus kilometrų ir dažnas įsitikinęs – vairuoju atsargiai, man nieko nenutiks. Tačiau statistika kalba kitaip: kelių eismo įvykiai įvyksta per sekundę, o jų pasekmės gali būti gerokai skaudesnės, nei tikėtasi. Ne vienas vairuotojas pripažįsta, kad tik po pirmo rimtesnio incidento suprato, jog automobilio draudimas nėra formalumas, o reali finansinė pagalba, galinti apsaugoti nuo tūkstantinių nuostolių. Tokiais atvejais ypač vertinama, kai sprendimus galima priimti greitai – čia į pagalbą ateina ir Perlo draudimas, leidžiantis apsidrausti per kelias minutes.
Gatvė | 3 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
„Šiaulių bėgimas“ tapo 2025 metų Lietuvos sporto iniciatyva. Į šį renginį įsitraukė visos Šiaulių miesto švietimo ir sporto įstaigos: vieni stojo prie starto linijos, kiti kūrė trasas, rūpinosi saugumu, logistika ir šventine atmosfera.
Sportas | 2 MIN.
0
Praėjusį penktadienį, gruodžio 5 dieną, nuaidėjo džiaugsmo, energijos ir tikrų futbolo emocijų kupinos akimirkos – trečius metus iš eilės įvyko tęstinio socialinio projekto „Galime daugiau“ renginys. Iniciatyvą kartu įgyvendina Šiaulių „Gintros“ futbolo klubas ir projekto mecenatas „Gubernija“, o šių metų formatas tapo dar dinamiškesnis ir labiau įtraukiantis.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
2025 m. gruodžio 10 d. Šiaulių kultūros centro galerijoje „Laiptai“ duris atvėrė Mindaugo Juodžio tapybos paroda „Atspindžiai“. Dailininko kūriniai – tarsi sapniški vaizdiniai, kuriuose susilieja fikcija ir realybė, praeitis ir dabartis. Abstrakcijos ir formos čia virsta subtiliomis spalvų kompozicijomis, skirtomis pažadinti jausmą, priversti sustoti, įsižiūrėti ir patirti.
Kultūra | 4 MIN.
0
Skėmių seniūnijoje jau tapo tradicija baigiantis kalendoriniams metams mažus ir didelius pradžiuginti sušvitusiomis eglutėmis bei padėkoti žmonėms už gerus darbus.
Kultūra | 4 MIN.
0
Joniškis
Radviliškis
Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokykloje vyko Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkurso „Dainų dainelė“ pirmasis etapas.
Kultūra | 2 MIN.
0
Gruodžio 10-osios vakarą Radviliškio miesto kultūros centras tapo tikra šventine televizijos studija, kurioje virė kūryba, skambėjo vaikų balsai ir tvyrojo Kalėdų laukimo stebuklas. Kalėdinis koncertas sukvietė pilną salę žiūrovų – tėvelių, mokytojų, senelių ir visų, kurie šventes labiausiai jaučia per vaikų dainas.
Kultūra | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Tauragė
Lietuva
Lietuvos ryto TV laida „Geriausias“ ir toliau kviečia žiūrovus leistis į pažintines keliones po geriausias, išskirtiniausias ir kartais dar ne visiems atrastas Lietuvos vietas. Šįkart laidos vedėjas Egidijus Vaškelevičius į kelionę po Tauragės apskritį pakvietė žinomą turinio kūrėją Edviną Malakauską.
Veidai | 3 MIN.
0
Laidoje „Nuogas pokalbis su Danieliumi Bunkumi“ viešėsianti verslininkė, atlikėja Oksana Pikul mielai leisis į kalbas apie praeitį. Prisiminusi „Olialia pupyčių“ laikus, ji patikins, kad su dabartine branda nerdama į tokią veiklą būtų verslesnė.
Veidai | 3 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 13-oji – Šviesos diena, šv. Liucija.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Kalėdos – tai metas, kai net skeptiškiausi Zodiako ženklai prisimena, kad stebuklai visgi egzistuoja. Vieni iš jų – tai šventas ramybės vakaras, kiti – papildoma porcija kūčiukų ar giminaitis, kuris pirmą kartą per 10 metų neprašo padėti sutaisyti telefono.
Horoskopai | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 13-oji – Šviesos diena, šv. Liucija.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Kalėdos – tai metas, kai net skeptiškiausi Zodiako ženklai prisimena, kad stebuklai visgi egzistuoja. Vieni iš jų – tai šventas ramybės vakaras, kiti – papildoma porcija kūčiukų ar giminaitis, kuris pirmą kartą per 10 metų neprašo padėti sutaisyti telefono.
Horoskopai | 3 MIN.
0
Lietuva
Gruodžio 12-osios horoskopas: ramybės žvilgsnis į detales
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Liūto horoskopas 2026-iesiems
Horoskopai | 5 MIN.
0
Lietuva
Svajonių darbas kiekvienam Zodiako ženklui
Horoskopai | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Vėlyvą rudenį ir žiemą Lietuvoje prasideda citrusinių vaisių metas – prekybos vietose pakvimpa apelsinais, greipfrutais, saldžiais mandarinais bei prinokusiomis citrinomis. Tai laikotarpis, kai ypač verta išbandyti šių vaisių skonių įmantrybes virtuvėje, todėl „Rimi“ dalijasi keliais įkvepiančiais receptais – vienas jų tiks pasitinkant Kūčias, kitas – gali virsti saldžia Kalėdų dovana.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Artėjant didžiosioms metų šventėms visiems gerai pažįstama atlikėja, verslininkė bei „Lidl“ ambasadorė Natalija Bunkė atveria duris į savo šventinio pasiruošimo užkulisius – nuo įspūdingų dekoracijų, jaukių vakarų su artimaisiais iki akimirkų virtuvėje. Šiemet žinoma moteris ne tik kviečia pažvelgti į jos šeimos Kalėdų tradicijas iš arčiau, bet ir dalijasi ypatingu, bet nebrangiu kepenėlių pašteto receptu, kuris nustebins net ir pačius išrankiausius šventinės vakarienės svečius.
Virtuvė | 5 MIN.
0