Tarp knygų lentynų | 9 MIN.

Stanley Tucci „Skonis“: memuarai apie meilę maistui ir gyvenimui

Etaplius.lt
2022 m. gruodžio 12 d. 16:22
tucci_1920x1080.png

Kokia mintis aplanko išgirdus žodį Italija? Kava? Patys gardžiausi ledai? Pica? Pasta? Kad ir kas pirmiausiai šautų į galvą, galime lažintis, kad tai bus susiję su kažkuo valgomu. Ne šiaip maistu, o kažkuo… kas yra skanu. Labai skanu.

Vargu, ar užsimotumėte neigti, kad Italija ir geras maistas – vienas nuo kito neatsiejami, bet jei kartais taip nutiktų, leidykla VAGA ir Stanley’is Tucci įrodys, kad mažumėlę klystate. Tačiau tam turite perskaityti (tiksliau paragauti) The New York Times bestseleriu tapusią knygą „Skonis. Maistas mano gyvenime“.

Užaugau italų šeimoje, kurioje – nieko čia neįprasto – maistas užėmė ypatingą vietą. Mano mama nuostabiai gamino, namuose kasdien, tarsi koks apsėdimas, jautėsi dėmesys kokybiškiems produktams, maistas ruoštas su atida pagal šeimos receptus ir kultūrines kulinarijos tradicijas. Maždaug prieš dvidešimt penkerius metus sukūriau filmą „Svarbus vakaras“ (Big Night) apie du brolius italus, bandančius išlaikyti savo restoraną. Po šio filmo mano domėjimasis kulinarija išaugo ir nusviedė mane į vietas, santykius ir patirtis, kurių nesitikėjau. Ligi šiol restoranų savininkai, šefai ir maisto mėgėjai visame pasaulyje sako man, kaip šis filmas jiems patiko ir kaip įkvėpė. Jaučiuosi toks pamalonintas, mane net gėdina geri jų žodžiai ir, dažnu atveju, jų dosnumas. <...> Mano meilė maistui ir viskam, kas su juo susiję, kasmet auga. Jos vedamas parašiau ne vieną receptų knygą, įsitraukiau į su maistu susijusias labdaros akcijas, sukūriau dokumentinį serialą; galiausiai – būtent meilė maistui suvedė mane su žmona Felicity. Reikia pripažinti, kad dabar daugiau laiko praleidžiu ne vaidindamas, o galvodamas apie maistą ir telkdamas dėmesį į jį – tai rodo ir mano pastarieji darbai. Todėl, atrodo, visai tinkama šiai savo aistrai suteikti dar kitokią formą: memuarų. Būsimi puslapiai jų skonį ir turėtų perteikti. Tikiuosi, išeis kažkas valgomo“, – sako autorius Stanley’is Tucci.

Skonis“ – tai sąmojinga, šmaikšti, įkvepianti ir apetitą skatinanti memuarų knyga apie meilę maistui ir neapsakomą malonumą jį ruošti bei ragauti. Patiekalai autoriui tampa tiltu į mieliausius gyvenimo įvykių prisiminimus. Vieni jų primena vaikystę, kiti – pažintį su naujais žmonėmis, dar kiti – juoką ir kuriozines situacijas.

Maistas, jo ruošimas, patiekimas ir valgymas namuose, kuriuose augau, buvo ir pagrindinis užsiėmimas, ir svarbiausia pokalbių tema. Mama tikina, kad tekėdama už mano tėvo mokėjo ne ką daugiau nei užkaisti vandenį. Jei tai tiesa, tai per pastaruosius penkiasdešimt metų ji savo trūkumą kompensavo su kaupu. Nuoširdžiai galiu pasakyti, kad nei vaikystėje, kai maistą ruošdavo ant keturių skylių elektrinės viryklės, nei vėliau, kai ją pakeitė dujinė, mama nėra pagaminusi neskanaus maisto. Nė karto. Dažniausiai ji ruošdavo italų virtuvės valgius, naudodamasi savo arba mano tėvo šeimos receptais. (Nebijojo bandyti ir Šiaurės Italijos receptų. Jos milanietiškas rizotas tebėra vienas gardžiausių, kokius kada nors esu valgęs.)

Bėgant metams ji įgudo ruošti ir kelis kitų šalių patiekalus, kurie dažnai kartodavosi jos repertuare. Kartą pagamino paeliją, patiekė ją dailiame baltos ir oranžinės spalvų daniškame troškintuve. Gausus moliuskų, midijų, krevečių, vištienos ir omarų uodegėlių (tais laikais omarai nekainavo itin daug) – šis patiekalas vėliau daug metų šeimoje buvo ruošiamas kaip šventinis. Prancūziški lietiniai ant mūsų stalo atsirado 8-ojo dešimtmečio pradžioje ir juos, neabejotinai, įkvėpė Julia Child. Lengvus ir purius, įdarytus vištiena, su bešamelio padažu godžiai kimšdavome visi. Kartais mama gamindavo sodrų ir tirštą troškinį chili con carne su žaliomis ir raudonomis saldžiosiomis paprikomis bei mėsa, ištroškinta sultingų pomidorų ir alyvuogių aliejaus padaže. Šį patiekalą ji specialiai ruošdavo kasmetiniam kaimynų futbolo čempionato proga rengiamam vakarėliui. Patys tokių puotų nerengėme, nes mūsų namuose aistringų futbolo sirgalių nebuvo.

Jau turbūt savaime aišku, kad kai buvau mažas, mano mama didžiąją dalį dienos praleisdavo virtuvėje – taip yra iki šios dienos. Valgio ruošimas jai – ir kūrybinė saviraiška, ir būdas pamaitinti šeimą. Jos patiekalai, kaip ir bet kurio kito gero virėjo ar šefo, tik įrodo, kad kulinarinis kūrybiškumas gali būti puikiausia meno forma. Tai suteikia laisvę išreikšti save taip, kaip tapyba, muzikos kūrimas ar rašymas, tačiau ne tik: dar ir patenkina patį praktiškiausią poreikį – pavalgyti. Valgomas menas. Ar gali būti kas geriau?“

Aktoriaus knygoje maistas tampa gyvenimu, o gyvenimas – maistu. Skaitydami knygą „Skonis“, sužinosite, kaip italų šeimose gali įsiplieksti dramatiškas ginčas dėl maisto, koks patiekalas yra vadinamas pačiu sudėtingiausiu ir kaip jį paruošti, kuo ypatingas filmavimo aikštelėse patiekiamas meniu, kurios šalies virtuvė anot Stanley’io yra tikra palaima, o kurią geriau aplenkti ir koks kulinarinis filmas įkvėpė aktorių sukurti savąjį, pavadinimu „Svarbus vakaras“.

Beje, jeigu niekada neragavote kokteilio „Negroni“, bet norėtumėte jo pagurkšnoti arba esate skanavę ragu, carbonara, fetuccine, ar fritata, bet niekada nebandėte jų pasigaminti patys, perskaitę „Skonį“, lengvai galėsite tai padaryti, mat autorius pateikia ne vieną Italijos ir kitų šalių receptą tiek kulinarijos genijams, tiek visiškiems virtuvės naujokams.

Kviečiame skaityti knygos ištrauką: 

Kalėdų išvakarės

Kasmet, kai Anglijoje, kurią dabar vadinu savo namais, dienos eina trumpyn, negaliu nesiilgėti savo vaikystės žiemų viršutiniame Vestčesteryje, Niujorko valstijoje, daugiau nei prieš pusę amžiaus (kad ir kaip baisiai tai skambėtų). Mūsų namą akligatvyje ant kalvos supo medžiai, kuriuos jau gruodžio pradžioje visiškai padengdavo sniegas. Tvenkinius ir ežerus imdavo kaustyti ledas, aplinkiniai miškai – panašėti į aštrios juodos ir minkštos baltos spalvų piešinius, tokius pa- slaptingus, dar labiau viliojančius. Mėgau visa, kas žiemiška, o ypač Kalėdas. Mūsų šeimoje Kalėdos buvo džiaugsminga šventė, kurią aš iki šios dienos bandau atkurti.

Nors mano tėvai turėjo nedaug pinigų, bet namus kasmet puošdavo elegantiškos dekoracijos. Kartą tėvas iš riešutmedžio likučių surentė stilizuotą prakartėlę, joje susodino šiuolaikines Marijos, Juozapo ir kūdikėlio Jėzaus statulėles. Metams bėgant tradiciškesnės, parduotuvėse pirktos piemenų, išminčių ir gyvulių figūrėlės irgi rado vietą mūsų Gropiuso* įkvėptame tvartelyje, tačiau man jie visad atrodė netašyti, prie bendro vaizdo netinkantys prašalaičiai. Kasmet, kai iš nešvarių kartotinių dėžių išlaisvindavome rankų darbo presepio (it. „prakartėlę“), kalėdinės eglutės lemputes ir žaisliukus (didelius, spalvintus rankomis), kojines ir kitus šventinius blizgučius, mane užplūsdavo begalinis džiaugsmas. Žinojau – Kalėdos mus perkels iš nustatytos, pabodusios kasdienybės į nesibaigiančių žaidimų kupinų dienų savaitę.

Kad ir ne itin uolūs, bet buvome italų katalikai, todėl Kalėdų išvakarėse valgydavome tik žuvį. Pagal iš kartos į kartą perduodamus receptus gamindavome kasdien, tačiau Kalėdų laikotarpiu ši mūsų praktika būdavo pakylėjama į kulinarines aukštumas. Tikima, kad tradicija Kalėdų išvakarėse į stalą tiekti tik žuvį kilo senovės Romoje, kur šventės išvakarėse mėsos nevalgydavo. Kai kuriose šeimose ši vakarienė vadinama Septynių žuvų puota, tačiau niekas dorai nežino, kodėl tų žuvų – būtent septynios, išskyrus faktą, kad šis skaičius Biblijoje minimas dažniausiai. Kad ir kaip būtų, vaikystėje Kalėdų išvakarėse mūsų namuose mama ruošdavo mažiausiai septynis žuvų patiekalus. Vakarienė atrodydavo maždaug taip:

Užkandžiai: krevečių kokteilis, kepti moliuskai, jūrų gėrybių sevičė, įdaryti grybai, pyragėliai Zeppole.

Pirmasis patiekalas: sūdyta menkė su bulvėmis, žaliomis alyvuogėmis ir pomidorais, makaronai su tunų padažu.

Antrasis patiekalas: Kepta lašiša arba melsvanugaris ešerys su duonos trupiniais, keptos bulvės, žaliosios šparaginės pupelės, griežčiai, žalialapės salotos.

Desertas: ledai, saldūs džiūvėsėliai biscotti, obuolių pyragas, tradicinis kalėdinis pyragas Panettone, riešutai ir džiovintos figos.

Nė kiek neperdedu. Ir visa tai būdavo skirta penkiems žmonėms: mano tėvams, dviem mano seserims ir man. Bėgant metams, šeimos nariams tuokiantis, gimstant vaikams, augant bičiulių būriui, patiekalų skaičius išliko toks pat, tik jų kiekiai padidėjo.

Leiskite daugiau papasakoti apie vieną patiekalą iš kiekvienos meniu dalies, pradėsiu nuo zeppole. Zeppole, arba zeepoli, kaip dažnai taria italų kilmės amerikiečiai, yra aliejuje verdami riestainių arba rutuliukų formos pyragėliai iš bulvių košės ir kvietinių miltų tešlos. (Juos taip pat galima gaminti tik iš kvietinių miltų.) Verdami įkaitintame alyvuogių aliejuje jie iškart išsipučia ir iškepa tokie gardūs, kad nuo jų gali išsivystyti priklausomybė. Vos mamai pradėjus juos kepti, visa šeima nesąmoningai imdavo slinktis vis artyn viryklės, kol galiausiai visi susispiesdavo aplink ją, praktiškai lekuodami iš alkio, kurio nė nejautėme prieš jai pradedant gaminti. Visiškai išsipūtę ir įgavę rusvą aukso spalvą zeppole griebiami iš aliejaus ir paliekami pravėsti. Vos tik atvėsusius tiek, kad būtų galima paimti į rankas, čiupdavome juos – kas pirmesnis, tas gudresnis. Mano tėvo rankos buvo sugrubusios nuo ilgų metų darbo su skulptūromis ir tirpikliais, tad jis gebėdavo pats pirmas pastverti karščiausią ir šviežiausią pyragėlį. Mes, vaikai, irgi bandydavome, bet veltui. Švelnūs mūsų delnai ir jautrūs pirštai neištverdavo tų apskrudusių minkštų gėrybių karščio, todėl būdavome priversti laukti, kol pyragėliai atvės, ir stebėti, kaip tėvas baigia praryti savo nusigriebtus. Užtat mus iš anksto džiugino faktas, kad per savo godumą ir skubėjimą jis būtinai nusidegins liežuvį ir burną.

Mama dar ir šiandien verda zeppole nedideliame juodame puode, kurį paveldėjo iš savo mamos. Šią neįkainojamą, virtuvės mūšių randais paženklintą relikviją ji naudoja tik zeppole ir kitam mėgstamam rankomis valgomam užkandžiui pitti fritti gaminti.

Stanley Tucci, Skonis. Maistas mano gyvenime, iš anglų kalbos vertė Agnė Puzauskaitė, leidykla VAGA, 2022.

 

Reklama 


Kelmė
Kelmės rajone dėl tikimybės apgadinti kelius apribojamas sunkiasvorių transporto priemonių eismas
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Lietuva
Pakruojis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Įvyko Pakruojo rajono savivaldybės visuomenės aplinkosauginio švietimo projektų vertinimo komisijos posėdis. Šios komisijos narės – administracijos Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Austėja Zamokaitė, Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus teisininkė Edita Kriukienė, Apskaitos skyriaus vedėja Rasa Bagdonienė, Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Valantinaitė-Krikščiūnė ir komisijos pirmininkė vicemerė Simona Lipskytė išnagrinėjo ir įvertino 19 pateiktų paraiškų, skirtų aplinkosauginio švietimo veikloms rajone įgyvendinti.
Aktualijos | 2 MIN.
0

Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0

Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Estijos, Suomijos, Airijos, Latvijos, Lenkijos ir Švedijos vadovais bendru laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką António Costą ir Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen, išreikšdami tvirtą palaikymą kuo skubiau įgyvendinti EK pasiūlymą dėl reparacijų paskolos Ukrainai, pasitelkiant įšaldytus Rusijos aktyvus.
Lietuva | 2 MIN.
2
Dėl iš Baltarusijos plūstančių kontrabandinių balionų krizės Vyriausybė planuoja skelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje.
Lietuva | 3 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Radviliškio rajono savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje vienbalsiai pritarė taikos sutarties pasirašymui tarp Savivaldybės ir Radviliškio Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo parapijos. Šis sprendimas padėjo tašką daugiau nei penkiolika metų besitęsiančioje istorijoje dėl Socialinių paslaugų centro pastato nuosavybės ir naudojimo.
Politika | 4 MIN.
0
Spalio pabaigoje Šiauliuose viešėjusi Estijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Kaili Terras atvyko oficialiu vizitu. Diplomatė ir jos komanda susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku ir vicemeru Justinu Švėgžda, susitikime taip pat dalyvavo Estijos garbės konsulas Šiauliuose Gintaras Sluckus.
Politika | 3 MIN.
1

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Pasaulis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Pirmadienį Volodymyras Zelenskis atvyko į Londoną, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Dar vos prieš dešimtmetį frazė „globali karjera“ Lietuvos kontekste buvo beveik išskirtinai siejama su vienu miestu – Vilniumi. Norint dirbti su tarptautiniais klientais, gauti vakarietišką atlyginimą ir kopti karjeros laiptais, persikėlimas į sostinę buvo neišvengiamas. Tačiau šiandien situacija – kitokia. Skaitmeninė transformacija, pandemijos įtvirtintas nuotolinis darbas ir naujas įmonių požiūris į talentų paiešką leidžia Alytui, Šiauliams ar Panevėžiui tapti ne tik patogaus gyvenimo, bet ir pasaulinio lygio karjeros centrais.
Verslas | 5 MIN.
0
Gruodžio 5 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kartu su Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėju Gintautu Viču lankėsi prie Šeduvos baigiamoje statyti UAB „JPackaging“ gamykloje. Vizito metu su įmonės vadovais aptarta statybų eiga, darbų sparta ir iššūkiai, kurie dar lieka iki starto.
Verslas | 3 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje dėl Šiaulių universalios arenos remonto darbų. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, ieškinys tenkintas visiškai.
Kriminalai | 3 MIN.
1
Sekmadienio popietę Šiaulių rajone darbavosi išminuotojai. Jiems teko saugiai susprogdinti pavojų kėlusį rastą sprogmenį.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Kelmė
Pakruojis
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Atnaujinama rajono kelių ir gatvių infrastruktūra – Bardiškių kaime (Žeimelio sen.) sutvarkyta Vytauto Didžiojo gatvė.
Gatvė | 2 MIN.
0
Klaipėda
Klaipėda
Klaipėdos rajone pirmadienio rytą susidūrė lengvasis automobilis ir kelininkų transporto priemonė, per avariją, pirminiais duomenimis, nukentėjo trys žmonės. Eismo nelaimė įvyko kelininkams atvykus likviduoti anksčiau įvykusių avarijų padarinių, kai buvo partrenkti du šernai.
Gatvė | 3 MIN.
0
Pirmadienio rytą pranešta apie eismo įvykį Klaipėdos rajone.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Joniškis
„Šiaulių“ krepšinio klubas praneša apie nutrauktą bendradarbiavimą su Camu Reddishu. Rugsėjį į Lietuvą atvykęs puolėjas dėl asmeninių priežasčių priėmė sprendimą grįžti į JAV. Sutartis su krepšininku nutraukta abipusiu sutarimu, klubui išsaugojant numatytas išpirkos garantijas.
Sportas | 2 MIN.
0
Joniškio rajono savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas premijoms gauti už aukštus pasiekimus sporto, kultūros ir meno srityse.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Pakruojis
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Gruodžio 2 dieną Pakruojo kultūros centre duris atvėrė tradicinė paroda „Po angelo sparnu“. Paroda organizuota jau 19-ąjį kartą, o šiuo metu čia eksponuojami skulptoriaus Eduardo Tito medžio darbai ir Laimutės Veličkienės dailės studijos paveikslai.
Kultūra | 2 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 13 dieną 14 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) vyks adventinė popietė „Šventoji naktis“ su Kauno styginių kvartetu ir aktore Inesa Paliulyte. Programos atlikėjai kviečia didžiųjų metų šventes pasitikti prasmingais apmąstymais.
Kultūra | 3 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Unikalaus balso kūrėja ir atlikėja Rūta MUR pristato naują singlą „Viskas bus gerai“ – jautrią dainą apie išsiskyrimą, žmogiškas klaidas ir vidines audras, kurias kartais tenka išgyventi.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Gruodžio 8-oji – Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventė.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Kiauliena jau seniai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Tai mėsa, kurią pirkėjai renkasi ne tik dėl jos skonio, bet ir dėl patrauklios kainos bei gausybės paruošimo būdų. Kiaulienos mentė, laikoma viena universaliausių ir sultingiausių dalių, ypač tinkama tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.
Virtuvė | 4 MIN.
0