Aktualu | 6 MIN.

Restorano apžvalga: „Le BonJour”

Meniu.lt Meniu.lt
2018 m. liepos 20 d. 10:15
20180530-203111-min.jpg

Jeigu jums užduotų klausimą: „Kuri šalis jums asocijuojasi su elegancija, rafinuotumu ir lengvu Provanso dvelksmu?”, ką atsakytumėte? Esu tikra, kad daugumai galvoje šmėstelėtų Prancūzijos vardas.

Autentišku stiliumi alsuojantis restoranas „Le BonJour” kviečia pasimėgauti klasikiniais prancūziškais patiekalais ir savo svečius sutinka svetingai – su prancūziškuoju „Laba diena” – „Le BonJour”. Restorano atstovų teigimu, ši vieta sukurta iš meilės prancūzų maistui ir kultūrai. Žadama, kad paskanavus prancūziškos svogūnų sriubos, burnoje tirpstančio Foie gras ir nepakartojamo deserto Tarte tatin, restorano svečiams nereikės net keliauti į Prancūziją – visa prancūziškos kulinarijos elegancija yra Vilniaus širdyje – Gedimino prospekte.

Restoranas išsidėstęs per tris aukštus – cokoliniame aukšte įrengta atskira salė, puikiai tinkanti organizuojamiems seminarams, susitikimams ar šventėms, pirmajame – neįpareigojantis bistro, antrajame šviesaus kolorito nišomis perskirtos Židinio bei Piano salės ir prancūziškai jaukus balkonėlis, kuriame taip pat galima mėgautis maistu ir stebėti pulsuojančio miesto vaizdus. Apsilankymo metu oras puikus, tad pasirenkame prisėsti prie stalelio restorano prieigoje.

Meniu tinkamas įvairių skonių mėgėjams. Galima rinktis iš 8 užkandžių, poros sriubų, 4 salotų, 6 pagrindinių patiekalų bei 9 desertų. Čia ruošiami verslo pietūs, šeštadienio vėlyvieji pusryčiai, o atsižvelgus į sezoną ir jo puikiausią derlių, kartą per mėnesį atnaujinamas restorano meniu. Vakarienę pradedame užkandžiais: užkepta žuvimi su obuoliais ir kokoso pienu (€7) bei keptomis jūros šukutėmis su mėtų-žirnelių musu (€8). Negalime neparagauti paties restorano rekomenduojamos prancūziškos svogūnų sriubos (€4), pagrindiniam patiekalui išsirenkame jautienos steiką su pastarnokų piurė (€18) ir, žinoma, kaip prancūzai dieną pradeda saldžiai, taip mes šiandieną ją pabaigsime – kartu su špinatų ir mėlynių desertu, kuris nėra įtrauktas į meniu (€3).

Priėmusi užsakymą padavėja nuolat prieidavo papildyti grafiną bei mūsų taures lediniu vandeniu. Malonu, kad restoranas juo vaišina – vandenį neskubėdami gurkšnojame, kol laukiame savo gėrimų ir maisto – jų laukti teko ilgai, o tai nėra malonu. Tačiau nepykome, nes ledinis vanduo karštą vakarą maloniai gaivino.

Užkandis (užkepta žuvis) veikiau primena pagrindinį patiekalą, kadangi porcija pasirodė gan didelė. Užkandyje naudojamas otas, patiekiamas kartu su porais, obuoliais, brokoliais – visa tai apklota kokosų pieno, grietinėlės, kietojo sūrio ir pastarnokų piurė patalu. Skamba skaniai, bet, nors prancūzai – be galo rafinuota tauta ir maisto patiekimui turėtų būti skiriamas itin didelis dėmesys, tačiau vizualiai užkandis neatrodė labai estetiškai. Patiekalo indo krašteliai apterlioti padažu (o gal riebalais?), storo padažo sluoksnio viduryje krūvon sudėti brokoliai. Visa tai, tarsi bandant pataisyti vaizdą, apibarstyta jaunais brokolių daigais. Nors kokosų pieną mėgstu, tačiau patiekale padažo man buvo per daug – jis nustelbė oto bei kitų ingredientų skonį.

Keptų jūros šukučių užkandis atrodo kur kas vaizdingiau: lėkštę puošia sodrios spalvos mėtų-žirnelių musas, apkeptos cukinijos, ryškiaspalvės morkos bei pomidorai. Patiekiami trys švelnios tekstūros moliuskai. Taip, šukutės – dvigeldis moliuskas, maistine reikšme lyginamas su austrėmis, šių moliuskų gausu Atlanto vandenyne bei Viduržemio jūroje. Valgoma jūrų šukutės dalis yra vadinama riešutu. Gaila, kad padavėjos pasiteiravus, kas yra šukutės, ji tegalėjo nerūpestingai atsakyti: ,,nežinau”. Mums labiau patiko kitų patiekalo ingredientų, nei paties šukutės riešuto, skonis – jose skonio pritrūko.

Prancūzišką svogūnų sriubą ragauju pirmąjį kartą. Svogūnų nemėgstu, tačiau smalsumo vedina noriu pamėginti. Pirmoji mintis pamačius patiekalą prieš save – sriuba ne veltui vadinama svogūnų sriuba – rodos, kad joje daugiau nieko kito ir nėra, išskyrus svogūnus ir sūrį. Patiko tai, kad nėra juntamas specifinis svogūnų skonis ir kvapas. Apskritai sriuba patiko – ji skani ir soti, tačiau nepasirodė tokia, dėl kurios norėtųsi grįžti.

Jautienos steiko su pastarnokų piurė patiekalą sudaro brandintos jautienos filė, pastarnokų tyrė, špinatai, batatų traškučiai bei raudonojo vyno padažas. Prieš tai buvo pasiteirauta, kokio paruošimo lygio norėtumėme – kaip paruoštos mėsos norėjome, tokią ir gavome. Vizualiai patiekalas atrodė dailiai – ant steiko kaip karūna uždėti batatų traškučiai, šalimais – pastarnokų piurė juosta. Mėsa minkšta, kone tirpstanti burnoje, švelnus padažas puikiai imponuoja pastarosios skoniui.

Renkantis pyragą buvo pasiūlyti du variantai, kurių nėra meniu: morkų bei špinatų su mėlynėmis pyragai – pasirenkame špinatų/mėlynių. Prieš akis žalias biskvitas, užklotas kreminiu mėlynių sluoksniu. Gabalėlį puošia kelios mėlynių uogelės bei šalimais braškių skonio padažas. Pyragas gražus akiai, skonis lengvas ir gardus.

Restorane galima ne tik papietauti ar pavakarieniauti – čia organizuojami vėlyvieji savaitgalio pusryčiai, degustacinės vakarienės, naujų desertų ragavimo, gyvos muzikos vakarai bei įvairios asmeninės šventės. Pasiteiraukite personalo apie patiekalus, kurių nėra meniu. Gali būti, kad liksite maloniai nustebę.

Skaičiai: Užkepta žuvis su obuoliais ir kokoso pienu €7 + Keptos jūros šukutės su mėtų-žirnelių musu €8 + Prancūziška svogūnų sriuba €4 + Jautienos steikas su pastarnokų piurė €18 + Špinatų ir mėlynių desertas €3 + Šviežios greipfrutų sultys €3,5 + Šviežios apelsinų sultys €3 + Stalo vanduo (nemokamai) = €45,50.

Interjeras: Šviesaus kolorito interjeras, kelios restorano salės ir erdvėje tvyrantis lengvas Provanso dvelksmas. Norint pasimėgauti gražiu oru galima prisėsti balkonėlyje arba restorano prieigoje. Paprasta, nepretenzinga ir jauku. Vertinu 3/5.

Aptarnavimas: Užsisakius jautienos steiką padavėja pasiteiravo apie mėsos iškepimo lygį, prieidavo papildyti taures stalo vandeniu. Personalas malonus, tačiau uždavus klausimą apie patiekalą net nesistengė į jį atsakyti – 3/5.

Maistas: Nors maisto kurį laiką teko palaukti, tačiau porcijos nemažos. Vienas ragautų užkandžių (užkepta žuvis) nustebino porcijos dydžiu – patiekalas veikiau priskiriamas pagrindiniam patiekalui, ne užkandžiui, tad nepersistenkite užsisakydami, jei nesate labai alkani. Labiausiai patikęs patiekalas – jautienos steikas su pastarnokų piurė – įsiminė kone tirpstanti burnoje mėsos tekstūra bei estetiškas patiekimas. Kiti patiekalai nepasirodė įsimintini nei savo skoniu, nei patiekimu – 3/5.

Bendras įvertinimas: 3/5.


Šiauliai
Šiaulių Socialinių paslaugų skyriaus vedėjai Ramutei Pilypienei – padėka
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Nors antradienis pasitaikė kiek šaltas ir žvarbokas, o ir trečiadienis žada būti vos kiek šiltesnis, ketvirtadienį ir penktadienį turėtų būti ženkliai šilčiau.
Aktualijos | 2 MIN.
0
2026-ieji Svarstyklėms bus iššūkių, augimo ir svarbių apsisprendimų metas. Raudonasis ugninis arklys suteiks energijos, ryžto ir ne vieną gyvenimą pakeisiančią galimybę. Pajusite, kad aplinka greitėja, o įvykiai įgauna gilesnę prasmę, atverdami duris ten, kur anksčiau jų nepastebėjote.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Šiauliai
Vokietijos kancleriui Friedrichui Merzui paraginus Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karo veiksmus per šv. Kalėdas, Kremlius dar kartą patvirtino atmetantis paliaubas Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.
Pasaulis | 2 MIN.
2
Jau devynioliktus metus Valstybinių miškų urėdijos (VMU) miškininkai kviečia gyventojus į kasmetinę akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Kalėdos – artumo, bendrumo ir rūpestingumo šventė, todėl miškininkai nemokamai dalins eglių ir pušų šakas.
Aktualijos | 3 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Krašto apsaugos ministras Robertas Kaunas sako, kad Ukrainos gynybos stiprinimas yra vienas svarbiausių Lietuvos strateginių tikslų.
Lietuva | 2 MIN.
0
Seime antradienio vakarą prasidėjo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) įstatymo pataisų svarstymas. Nors opozicija prašė projekto svarstymą atidėti, valdantieji į jų lūkesčius neįsiklausė.
Lietuva | 3 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 11 dieną Pociūnų bendruomenės namuose surengtas Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo gyvas, dalykiškas ir pagarbus pokalbis apie tai, kas žmonėms svarbiausia – susisiekimą, vaikų saugumą, gyvenamosios aplinkos tvarkymą ir bendruomenės ateitį.
Politika | 4 MIN.
0
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių balsavimas buvo paskutinis žingsnis dėl ugdymo aplinkos mokesčio išlaikymo didinimo Šiaulių mieste ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą gaunantiems vaikams. Ir politikai buvo vieningi. Tėvams pinigines teks ploninti jau nuo Naujųjų, nes sprendimo projektas įsigalios nuo sausio 1 dienos. Vaikų vasaros atostogas taip pat teks planuoti atsakingiau. Ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios švietimo įstaigos iš anksto neatostogausiančių vaikų tėvų reikalaus avansinio mokesčio.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Krašto apsaugos ministras Robertas Kaunas sako, kad Ukrainos gynybos stiprinimas yra vienas svarbiausių Lietuvos strateginių tikslų.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Vokietijos kancleriui Friedrichui Merzui paraginus Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karo veiksmus per šv. Kalėdas, Kremlius dar kartą patvirtino atmetantis paliaubas Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Šiauliai
Pakruojis
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0
Su Pakruojo rajono savivaldybės vadovais – meru Sauliumi Margiu, vicemere Simona Lipskyte, administracijos direktore Aušra Dveliene ir savivaldybės skyrių vedėjais susitiko UAB „Milsa“ generalinis direktorius Mantas Makulavičius, vykdantysis direktorius Mindaugas Verbickas, AB „Klovainių skalda“ gen. Direktorius Gediminas Mozūras, projektų ir inovacijų direktorius Imantas Kuncevičius, UAB „Eksplosita“ verslo plėtros direktorius Vaidas Zubavičius.
Verslas | 2 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Lietuvos apeliacinis teismas antradienį tenkino prokuroro skundą ir panaikino Kauno apygardos teismo nutartį, kuria nuteistajam Rolandui Sinickiui laisvės atėmimas iki gyvos galvos pakeistas 8 metų terminuota laisvės atėmimo bausme.
Kriminalai | 3 MIN.
0
Pirmadienio popietę Šiauliuose, viename prekybos centre, įvykdyta vagystė. Pavogta nemaža pinigų suma.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliuose smurtavo neblaivus vyras
Kriminalai | 2 MIN.
0
Kaunas
Kaune per gaisrą žuvo vyras
Kriminalai | 2 MIN.
0
Vilnius
Sukčiai iš Kauno ir Vilniaus gyventojų pasisavino per 107 tūkst. eurų
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Pirmadienį policija sulaikė Akmenės rajone girtą automobilį vairavusį vyrą.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Kaunas
Rūdninkų karinio miestelio antro etapo rangove tapusi bendrovė „Fegda“ teigia, jog darbui su aukštesnio slaptumo informacija leidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) negavo, nes nedeklaravo mažos vertės įsigijimų iš trečiųjų pasaulio valstybių įmonių.
Gatvė | 4 MIN.
0
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad vakar, gruodžio 11 d., Kaune parblokštos dvi pėsčiosios.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Pasistiprinusi Šiaulių „Elgos-Grafaitės-S-Sporto“ vyrų tinklinio komanda savaitgalį iškovojo įsimintiną pergalę „Elme Messer“ Baltijos lygoje. Šiauliečiai sekmadienį išvykoje 3:1 (25:23, 14:25, 28:26, 25:20) nugalėjo čempionės titulą ginančią Tartu „Bigbank“ (Estija) komandą.
Sportas | 4 MIN.
0
Pastarojo dvidešimtmečio Lietuvos moterų futbolo flagmanė Šiaulių „Gintra“ pristato naująjį komandos vyriausiąjį trenerį. Šias pareigas nuo ateinančio 2026 metų sezono perima futbolo specialistas iš Lietuvos Artūr Sikorskij, moterų futbole pastaruosius dvejus metus dirbęs aukščiausioje šalies lygoje. Strategas treniravo praėjusių metų vicečempionę Vilniaus rajono „TransINVEST“ ekipą.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0
Gruodžio 31 d. Šiaulių arenoje įvyks didysis Džordanos Butkutės koncertas „Man patinka Naujieji metai“. Netylančias ovacijas pelniusioje pop ikonos programoje – stilingai aranžuoti visų laikų superhitai, gyvos muzikos grupė ir viešnia, kurios vardas lig šiol laikytas paslapty. Šiandien oficialiai skelbiama, kad šventėje pasirodys ir dainininkė Adrina!
Kultūra | 4 MIN.
0
Šiauliai
Pakruojis
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas (toliau – NVSC Šiaulių departamentas) informuoja, kad Šiaulių apskrityje sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) ir koronaviruso infekcija (toliau – COVID-19 liga), lyginant su praėjusia savaite, padidėjo. Bendroje susirgimų struktūroje dominuoja ŪVKTI (žr. lentelę).
Sveikata | 3 MIN.
0
Linkuva – mažas miestelis Pakruojo rajone, tačiau oficialiai vadinama miestu, kuriame gyvena kiek daugiau nei 1200 gyventojų. Linkuva yra viena seniausių gyvenviečių šiame regione. Per ilgus šimtmečius Linkuva tapo svarbiu kultūros, religijos ir prekybos centru. Čia yra trys akcentai, su kuriais kiekvienas privalo susipažinti.
Kultūra | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė. Pas moterį mokėsi ne vienas ne tik Šiaulių, bet ir viso rajono vaikas, ugdė meilę muzikai, lavino savo talentą.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdų eglutės puošimas – smagi tradicija, bet kai kurie Zodiako ženklai šią veiklą traktuoja kaip rimtą meninę užduotį. Štai trys, kurie gali pradėti tikrą dramą dėl girliandų, žaisliukų ar žvaigždės vietos viršuje.
Horoskopai | 2 MIN.
0
Kai už lango trumpėja dienos, o miestas panyra į žiemos tylą, atlikėja ELEY klausytojams pristato naujausią savo dainą „Tavęs pilnas gruodis“.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdų eglutės puošimas – smagi tradicija, bet kai kurie Zodiako ženklai šią veiklą traktuoja kaip rimtą meninę užduotį. Štai trys, kurie gali pradėti tikrą dramą dėl girliandų, žaisliukų ar žvaigždės vietos viršuje.
Horoskopai | 2 MIN.
0
Gruodžio šešioliktoji – 350-oji metų diena (antroji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 16 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Šventiniu laikotarpiu tautiečių širdyse ir lėkštėse silkė užima garbingą vietą. Ji patiekiama su „patalais“, svogūnais, morkomis, grybais ar net razinomis – tikra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ši nedidelė, nebrangi ir ištisus metus prieinama žuvis – kur kas daugiau nei mūsų virtuvės pažiba. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad silkė yra itin mėgstama ir kitų tautų virtuvėse, o jos maistinė vertė neretai lenkia net kur kas brangesnes žuvis.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Šventiniam laikotarpiui desertų studijos „Macaroom“ konditerės Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė siūlo alternatyvą įprastiems ir visiems jau puikiai pažįstamiems imbieriniams sausainiams. Nors speculoos sausainių pavadinimas skamba neįprastai, tai įdomesnė imbierinių sausainių versija, kurią kiekvienas labai nesudėtingai pasigamins namuose.
Virtuvė | 3 MIN.
0