Aktualu | 7 MIN.

Rašytoja Erika Umbrasaitė: „Prancūzams maisto gaminimas tarsi kultas”

Meniu.lt Meniu.lt
2019 m. rugpjūčio 20 d. 09:15
portret-jurgiss.jpg

Rašytoja Erika Umbrasaitė skaičiuoja jau daugiau nei dešimtmetį, nuo tos akimirkos, kuomet nusprendė susikurti naujus namus romantiškomis istorijomis apipintoje Prancūzijoje. Be abejonės, menininkams Prancūzija tarsi graikams „gausybės ragas”, kuriame likimo jiems skirtų dovanų ieškoti atvyksta rašytojai, muzikantai, dailininkai ir kiti kūrėjai. Rodos, šioje šalyje tikrai gera gyventi, kurti, bičiuliautis su įdomiais žmonėmis, gėrėtis gražiais dalykais ir, žinoma, ragauti gardų maistą. Tad šįsyk, Erikos prašome papasakoti, ko virtuvėje ją išmokė prancūzai ir į kokį „Brasserie” tiesiog būtina užsukti apsilankius Paryžiuje.

Kulinarinės nuodėmės

Rašytoja Erika pasakoja, kad jai maisto gaminimas – tikras malonumas. Ji mėgsta gaminti, eksperimentuoti ir ragauti. Kone kiekvieną vakarą praleisti gaminant kartu su savo šeima tapo tradicija. Iš meilės maistui gimsta netikėčiausi receptai, o juos dalijasi ji vienoje įdomioje grupėje: „Mes su gyvenimo draugu „Facebook’e” esame sukūrę slaptą grupę, kuri vadinasi „Kulinarinės nuodėmės”. Joje mes keičiamės receptais, aptarinėjame juos ir išbandome”, – juokiasi pašnekovė.

Kai Paryžius kvepia svogūnų sriuba

Prancūzija yra įvairi savo regionais, o ir virtuvė kiekviename jų labai skiriasi. Paryžiuje galima rasti visko, ko trokšta Tavo širdis. Tačiau Erika ,kiekvieną kartą pagalvojusi apie Paryžių, prisimena svogūnų sriubą. „Aš neišvažiuoju iš Paryžiaus nesuvalgiusi svogūnų sriubos. Anksčiau – tai buvo vargšų maistas, dabar – restoranuose pakankamai brangiai kainuojantis patiekalas. Iš tiesų, tai yra jautienos sultinys su keptais karamelizuotais svogūnais, pagardintas lašeliu balto vyno bei užkepta duona su sūriu. Žinoma, tai daugiau žiemos patiekalas”, – pasakoja pašnekovė.

(NE)Tikra prancūziška vakarienė

Pokalbio metu Erika patikina, kad tai, jog prancūzai mėgsta varlių kojeles, sraiges ar kitokius delikatesinius patiekalus, tėra kuo tikriausias mitas. Beje, ji tuo įsitikino visai atsitiktinai – gamindama net dešimčiai prancūzų vakarienę. „Kartą nutiko taip, kad aš pasikviečiau į svečius apie 10 prancūzų draugų ir pasistengiau pagaminti tikrą prancūzišką vakarienę su sraigėmis. Deja, trys iš jų, mano gaminto patiekalo kategoriškai atsisakė, – prisiminusi juokiasi.

Atradimai prancūzų virtuvėje

Ne vienas besidomintis prancūzų virtuve patikins, kad pietvakarių Prancūzija garsėja savo antienos patiekalais. Šiuo metu Erika gyvena būtent ten, todėl ne veltui, jos vienas mėgstamiausių patiekalų yra anties krūtinėlė, kuri gali būti pagaminama įvairiausiai būdais. Prancūzų virtuvė daro stebuklus. Rodos, net ir patys neestetiškiausiai atrodantys patiekalai, prancūzų šefo rankose gali tapti gardūs ir visų mėgstami. Tuo neabejotinai galime įsitikinti pasiklausę Erikos istorijų.

„Prisiminiau dar vieną atradimą, nutikusį man gyvenant Prancūzijoje. Galiu patikinti, niekada Lietuvoje nevalgiau ir nemėgau kraujinės dešros. Bet čia, Prancūzijoje, yra pakankamai populiarus patiekalas. Ji kepama ant sluoksniuotos tešlos su karamelizuotais obuoliais. Ir pirmą kartą paragavus šio patiekalo Paryžiuje, taip ir tapau didele kraujinės dešros gerbėja”, – šypsosi pašnekovė.

Lietuviški patiekalai Prancūzijoje

Pašnekovė patikina, kad apsilankius pas ją svečiuose, tikrai galima paragauti ir lietuviškų patiekalų. „Mes prancūzus bandome įpratinti prie lietuviškos virtuvės, bet kartu jie patys klausia ir domisi. Prancūzams maisto gaminimas yra tarsi kultas, tai vienas iš jų dažniausių klausimų – „o ką lietuviai valgo?”, – pasakoja Erika. „Mes išbandėme kugelį. Deja, prancūzams kugelis nepatiko. Tiksliau jiems patiko skonis, bet nepatiko estetinis vaizdas. Manyčiau, reikėtų jį patiekti labai mažuose indeliuose, kadangi prancūzams labai svarbu estetinė maisto išvaizda. Tačiau, dabar visi iš mūsų reikalauja „tos rožinės sriubos” – šaltibarščių, – juokiasi Erika.

Prancūzams įspūdį padarė ne tik šaltibarščiai, tačiau ir per kalėdinę vakarienę ragauta silkė pataluose, silkė su morkomis, svogūnais ir kitais dalykais. „Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad prancūzų virtuvė yra įmantri, bet iš tikrųjų tai yra liaudies virtuvė”, – tikina pašnekovė ir priduria, kad Paryžiaus virtuvę suformavo išeiviai Overnės regiono. Tai jie įkūrė pirmuosius restoranus „Brasserie”, kuriuose buvo galima pavalgyti tokio paprasto šeimyninio maisto.

Mėgstamiausi restoranai

„Paryžiuje man labiausiai patinka sėdėti kavinių terasose ir stebėti žmones – ką mėgsta daryti ir patys paryžiečiai, – šypsosi pašnekovė. Erika prisipažįsta, kad ją labiausiai žavi nedideli šeimų restoranėliai, kuriuose galima rasti meniu, sudarytą iš vieno ar daugiausiai trijų patiekalų. Jai patinka žinoti, kad patiekalas tikrai bus pagamintas iš šviežių produktų.

Jeigu kada lankysitės Paryžiuje, Erika rekomenduoja apsilankyti „Poulet” restorane. Jo interjeras labai įdomus, puoštas plytelėmis ir freskomis. „Šiame restoranėlyje maistas labai paprastas, gamina vienas ar du virėjai, o rinktis galima iš 2-3 patiekalų. Mane labai sužavėjo lėtai keptas veršiuko petys, kad netgi nuėjau į virtuvę ir pasiteiravau recepto”, – juokiasi Erika. Tokiuose restoranėliuose ji lankosi Paryžiuje, o grįžusi į Vilnių, Erika stengiasi apsilankyti ten, kur gali paragauti išsiilgtų vaikystės skonių – baltos mišrainės, silkės pataluose ir šaltienos. Taip pat Erika neslepia džiaugsmo, visai neseniai atradusi jaukią užeigą Savičiaus gatvėje, kuri vadinasi „Bromas”. Be abejonės, apsilankę šioje vietelėje, galėsite rinktis iš tą dieną siūlomų 1-2 patiekalų.

Pabaigai, Erika patikina, kad restoranų kultūra Prancūzijoje išties gaji. „Aš gyvenu mažame miestelyje, kuriame gyvena 750 gyventojų, bet mes turime 5 restoranus, kelias kavines ir 2 arbatos salonus”, – pasakoja pašnekovė.

Vasariška šalta sriuba – morkų gaspačio

Erika pasidalija vienu iš savo mėgstamų receptų, kuris tinkamas karštai vasaros popietei. Na, o jeigu gaminti nemėgstate, galėsite paragauti jos viename iš Issigeac (vietovė, kurioje gyvena Erika) restoranėlių - „Le Doyenné”.

Ingredientai
0,5 kg šviežių morkų, supjaustytų poros centimetrų dydžio rutuliukais
1 skardinė kokoso pieno (arba 200 g daržovių ar vištienos sultinio)
1 skiltelė česnako (arba daugiau pagal skonį)
1 šaukštas pomidorų pastos arba šviežias pomidoras be odos
1 citrinos sultys ir truputis odelės (gali būti ir laimas)
1 šaukštas medaus, skysto pageidautina
šakelė šviežio sutarkuoto imbiero
2 šaukštai šviežio alyvuogių aliejaus ir keli lašeliai riešutų aliejus (jis labai stipraus skonio, tai nepadauginti)
0,5 puodelio vandens
druska ir šviežiai trinti pipirai

Papuošimui
Smulkinti krapai arba kalendros lapeliai ir moliūgų sėklos (gali būti lengvai pakepintos, dėl skonio), arba pakepinti kedro riešutai, ir dar žiupsnelis juodųjų trintų pipirų, arba norintiems kažko pikantiškesnio - keletas dribsnių aštriųjų raudonųjų pipirų. Bei keli lašeliai riešutų aliejus (jis labai stipraus skonio, tai nepadauginti) arba tiesiog nedidelis kiekis alyvuogių aliejaus.

Gaminimas
1.
Visus ingridientus sumesti į kokteilių plakimo aparatą arba greitaeigį blenderį ir išsukti, kol visi produktai taps viena mase ir sriuba bus skystai tiršta.
2. Paragauti ir pridėti prieskonių - druskos, pipirų.
3. Palikti šaldytuve keturias valandas. Jeigu po to sriuba pernelyg sutirštėjo, galima įmaišyti šiek tiek šalto vandens.
4. Serviruoti nedideliuose dubenėliuose individualiai ir paruošti krapais arba kalendromis, keptuvėje pakepintomis moliūgo sėklomis arba kedro riešutais, pabaigai užberti juodųjų arba raudonųjų pipirų pagal skonį, užlašinti keletą lašų alyvuogių arba riešutų aliejaus.

Bonne dégustation - skanios degustacijos! :)

Vaiva Didžiulytė @meniu.lt


Radviliškis
Istorinės atminties įamžinimo komisija apžvelgė jau nuveiktus darbus ir ateities planus
Gruodžio 9 d. vykusio posėdžio metu Radviliškio rajono savivaldybės Istorinės atminties įamžinimo komisija išanalizavo 2025 m. rugpjūčio 27 d. priimtą Vyriausybės nutarimą Nr. 616 „Dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos ir kitų šalių, propaguojančių totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologiją, karių palaikų perkėlimo ir laidojimo vietos paženklinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, aptarė rajone esančius viešuosius objektus – Antrojo pasaulinio karo karių kapines, diskutavo dėl žymių Radviliškio miesto ir rajono žmonių atminimo.
Aktualijos | 3 MIN.
0
Šiauliai
Kalėdomis dvelkianti mugė – širdis šildanti tradicija
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Kelmė
Kelmėje suspindo šventinėmis spalvomis
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Po 50-ies pastebite, kad sunkiau susikaupti, dažniau pamirštate, ką norėjote pasakyti ar pada-ryti? Neskubėkite visko suversti amžiui. Su amžiumi pasitaiko užmaršumo ar dėmesio sutrikimų, tačiau tai nebūtinai neišvengiama. Gyvenimo būdas, mityba, stresas – dažni veiksniai, lemiantys kognityvinius pokyčius.
Sveikata | 5 MIN.
0
Gruodžio 15–21 d. – gali vyrauti įtampa ir netikėtų posūkių laikotarpis.
Lietuva | 8 MIN.
0
Pasaulis
Radviliškis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį susitiko su Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pasiuntiniais, kad aptartų, kaip užbaigti Rusijos pradėtą karą, ir taip pradėjo dvi krizinės diplomatijos dienas Berlyne.
Pasaulis | 4 MIN.
0
2025 metų lapkričio 24–30 dienomis Santjage (Čilė) vyko Pietų Amerikos lengvosios atletikos meistrų čempionatas. Šiame čempionate dalyvavo sporto klubo „Salikalnis“ pirmininkė Genovaitė Kazlauskienė. Ji dalyvavo dvejose rungtyse (W75 gr.) ir laimėjo du aukso medalius.
Sportas | 2 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Kaunas
Lietuva
Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas sako, kad generalinei prokurorei Nidai Grunskienei dalies profesinės sąjungos narių reiškiami priekaištai yra nepagrįsti – vadovė reikšmingai prisidėjo prie ikiteisminių tyrimų kokybės ir operatyvumo, kompetentingų ir stiprių darbuotojų pritraukimo į prokuratūrą, jos stiprinimo ir skaidrinimo.
Lietuva | 6 MIN.
0
Baltarusijos režimui savaitgalį paleidus 123 politinius kalinius, o JAV prieš tai panaikinus sankcijas Baltarusijos kalio trąšų eksportui, Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Remigijus Motuzas sako, kad Lietuva iš Donaldo Trumpo administracijos nesulaukė raginimų imtis analogiškų veiksmų Minsko režimo atžvilgiu.
Lietuva | 4 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 11 dieną Pociūnų bendruomenės namuose surengtas Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo gyvas, dalykiškas ir pagarbus pokalbis apie tai, kas žmonėms svarbiausia – susisiekimą, vaikų saugumą, gyvenamosios aplinkos tvarkymą ir bendruomenės ateitį.
Politika | 4 MIN.
0
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių balsavimas buvo paskutinis žingsnis dėl ugdymo aplinkos mokesčio išlaikymo didinimo Šiaulių mieste ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą gaunantiems vaikams. Ir politikai buvo vieningi. Tėvams pinigines teks ploninti jau nuo Naujųjų, nes sprendimo projektas įsigalios nuo sausio 1 dienos. Vaikų vasaros atostogas taip pat teks planuoti atsakingiau. Ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios švietimo įstaigos iš anksto neatostogausiančių vaikų tėvų reikalaus avansinio mokesčio.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Pasaulis
Baltarusijos protestų lyderė Marija Kalesnikava, sekmadienį kalbėdamasi su žurnalistais, pareiškė, kad nieko nesigaili, – tokie jos žodžiai nuskambėjo po to, kai, tarpininkaujant Jungtinėms Valstijoms, ji buvo netikėtai išlaisvinta.
Pasaulis | 3 MIN.
1
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį susitiko su Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pasiuntiniais, kad aptartų, kaip užbaigti Rusijos pradėtą karą, ir taip pradėjo dvi krizinės diplomatijos dienas Berlyne.
Pasaulis | 4 MIN.
0


Pakruojis
Šiauliai
Su Pakruojo rajono savivaldybės vadovais – meru Sauliumi Margiu, vicemere Simona Lipskyte, administracijos direktore Aušra Dveliene ir savivaldybės skyrių vedėjais susitiko UAB „Milsa“ generalinis direktorius Mantas Makulavičius, vykdantysis direktorius Mindaugas Verbickas, AB „Klovainių skalda“ gen. Direktorius Gediminas Mozūras, projektų ir inovacijų direktorius Imantas Kuncevičius, UAB „Eksplosita“ verslo plėtros direktorius Vaidas Zubavičius.
Verslas | 2 MIN.
0
Dar vos prieš dešimtmetį frazė „globali karjera“ Lietuvos kontekste buvo beveik išskirtinai siejama su vienu miestu – Vilniumi. Norint dirbti su tarptautiniais klientais, gauti vakarietišką atlyginimą ir kopti karjeros laiptais, persikėlimas į sostinę buvo neišvengiamas. Tačiau šiandien situacija – kitokia. Skaitmeninė transformacija, pandemijos įtvirtintas nuotolinis darbas ir naujas įmonių požiūris į talentų paiešką leidžia Alytui, Šiauliams ar Panevėžiui tapti ne tik patogaus gyvenimo, bet ir pasaulinio lygio karjeros centrais.
Verslas | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Vakar Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo šiauliečio pareiškimą dėl sukčių veiklos internete.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Vėlų šeštadienio vakarą Šiauliuose prieš moterį smurtavo vyras, praneša teisėsauga.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Spindulio gatvėje oficialiai baigti rangos darbai. Čia iš esmės sutvarkyta važiuojamoji dalis: atnaujinta 660 m asfalto dangos kartu su nuovažomis.
Gatvė | 2 MIN.
1
Šiaulių rajone ketvirtadienio vakarą įvyko eismo įvykis, kurio metu, pirminiais duomenimis, vienas automobilis trenkėsi į kito galą. Vieno iš vairavusių asmenų sveikatos būklę medikai vertino ligoninėje.
Gatvė | 2 MIN.
0
Kaunas
Lietuva
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad vakar, gruodžio 11 d., Kaune parblokštos dvi pėsčiosios.
Gatvė | 2 MIN.
0
Kasdien pravažiuojame dešimtis ar net šimtus kilometrų ir dažnas įsitikinęs – vairuoju atsargiai, man nieko nenutiks. Tačiau statistika kalba kitaip: kelių eismo įvykiai įvyksta per sekundę, o jų pasekmės gali būti gerokai skaudesnės, nei tikėtasi. Ne vienas vairuotojas pripažįsta, kad tik po pirmo rimtesnio incidento suprato, jog automobilio draudimas nėra formalumas, o reali finansinė pagalba, galinti apsaugoti nuo tūkstantinių nuostolių. Tokiais atvejais ypač vertinama, kai sprendimus galima priimti greitai – čia į pagalbą ateina ir Perlo draudimas, leidžiantis apsidrausti per kelias minutes.
Gatvė | 3 MIN.
0

Radviliškis
Radviliškis
2025 metų lapkričio 24–30 dienomis Santjage (Čilė) vyko Pietų Amerikos lengvosios atletikos meistrų čempionatas. Šiame čempionate dalyvavo sporto klubo „Salikalnis“ pirmininkė Genovaitė Kazlauskienė. Ji dalyvavo dvejose rungtyse (W75 gr.) ir laimėjo du aukso medalius.
Sportas | 2 MIN.
0
Antradienio vakarą Radviliškio sporto arenoje tvyrojo ypatinga atmosfera: FSK „Radviliškis“ žaidė paskutines šių metų rungtynes namuose.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė.
Veidai | 3 MIN.
0
„Čia ateina tie, kurie mato širdimi“, – sako Dovilė Jakimavičienė, „Oh yes I do“ ir „Gražūs dalykai“ įkūrėja. Šiaulietės parduotuvė-studija siūlo įvairias dovanų idėjas ir aksesuarus šventėms.
Veidai | 2 MIN.
0
Šiauliai
Pakruojis
Gruodžio 19 d. 18.30 val. Šiaulių kultūros centras kviečia visus susiburti Prisikėlimo aikštėje ir pasinerti į jaukią, šventinę nuotaiką – čia vyks Kalėdinių giesmių vakaras.
Kultūra | 2 MIN.
1
Gruodžio 12-osios vakarą jau 20-ąjį kartą buvo pasveikintas neeilinius pasiekimus parodęs Pakruojo krašto jaunimas – įvyko tradiciniai jaunimo apdovanojimai „Jaunosios žvaigždutės 2025“. Už įvairias iniciatyvas, pasiekimus, įgyvendintas idėjas apdovanota 15 jaunųjų nominantų mokslo, sporto, verslumo, kultūros bei kitose srityse.
Jaunimas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė.
Veidai | 3 MIN.
0
„Čia ateina tie, kurie mato širdimi“, – sako Dovilė Jakimavičienė, „Oh yes I do“ ir „Gražūs dalykai“ įkūrėja. Šiaulietės parduotuvė-studija siūlo įvairias dovanų idėjas ir aksesuarus šventėms.
Veidai | 2 MIN.
0


Pasaulis
Alytus
Kalėdos Europoje turi daug veidų. Vokietijos mugės, garsėjančios savo mastu ir klegesiu, daugelį metų yra neatsiejama šventinio sezono kryptis. Tačiau lietuviai atranda ir kitą Kalėdų pasaulį – ramesnį, natūralesnį, jaukesnį. Į Skandinaviją prieš šventes verta keliauti tiems, kurie nori autentiškumo, atvirukuose matytų vaizdų ir patys patirti ypatingą ritualą – Šv. Liucijos dienos minėjimą. Keltų operatorius DFDS pranešime spaudai dalijasi, kuo Kalėdų mugės Skandinavijoje – ypatingos, ir ko būtina nepraleisti.
Laisvalaikis | 5 MIN.
0
Jau šį sekmadienį TV3 žiniasklaidos grupės laidoje „Lietuvos talentai“ – pirmasis tiesiogiai transliuojamas pusfinalis, kuriame ant scenos išvysime 10 dalyvių. Nuo šiol viskas priklausys nuo žiūrovų, nes tik jų balsai nulems, kurie trys dalyviai pateks į superfinalą. Intrigos netrūks, o vienos iš pasirodysiančių – šokių studijos „Aušrinė“ šokėjos iš Alytaus – žada atiduoti visą save tam, kad nustebintų tiek žiūrovus, tiek teisėjus.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 15–21 d. – gali vyrauti įtampa ir netikėtų posūkių laikotarpis.
Horoskopai | 8 MIN.
0
Gruodžio keturioliktoji – 348-oji metų diena (septintoji 49-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 18 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Gruodžio 12-osios horoskopas: ramybės žvilgsnis į detales
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Liūto horoskopas 2026-iesiems
Horoskopai | 5 MIN.
0
Lietuva
Svajonių darbas kiekvienam Zodiako ženklui
Horoskopai | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Šventiniu laikotarpiu tautiečių širdyse ir lėkštėse silkė užima garbingą vietą. Ji patiekiama su „patalais“, svogūnais, morkomis, grybais ar net razinomis – tikra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ši nedidelė, nebrangi ir ištisus metus prieinama žuvis – kur kas daugiau nei mūsų virtuvės pažiba. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad silkė yra itin mėgstama ir kitų tautų virtuvėse, o jos maistinė vertė neretai lenkia net kur kas brangesnes žuvis.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Šventiniam laikotarpiui desertų studijos „Macaroom“ konditerės Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė siūlo alternatyvą įprastiems ir visiems jau puikiai pažįstamiems imbieriniams sausainiams. Nors speculoos sausainių pavadinimas skamba neįprastai, tai įdomesnė imbierinių sausainių versija, kurią kiekvienas labai nesudėtingai pasigamins namuose.
Virtuvė | 3 MIN.
0