Virtuvė | 6 MIN.

Pasiilgtas voveraičių derlius masina pirkėjus: ar žinote, kodėl gaminant šiuos grybus reikėtų vengti vandens?

Etaplius.lt
2023 m. rugpjūčio 4 d. 17:47
pexels-alleksana-5950415

Auksines voveraites lietuviai noriai savinasi kaip nacionalinį sezoninį skanumyną, tačiau jos laikomos vertingu ir gan brangiu delikatesu daugelyje šalių. Tai vienas vertingiausių grybų italų virtuvėje, o prancūzai kalbėdami apie voveraites pažymi pikantišką jų skonį su riešutų poskoniu bei abrikosų kvapo natomis. Grybų ekspertas pataria: gaminant voveraites – jokio vandens.

Didžiąją dalį savo gyvenimo didmenine miško uogų ir grybų prekyba užsiimančios Varėnos įmonės „Tandemus“ perdirbimo padalinio vadovas Vincas Martusevičius pasakoja, jog šie metai iš tiesų netipiniai, mat grybai kaip niekad vėlyvi.

„Jei taip ir toliau, dzūkų mergos bus nuogos! Pamenu, anksčiau per Jonines bent sriubai pasirinkti voveraičių būdavo įprasta. Labiau patyrę grybautojai tokiu metu jau ir kibirais rinkdavo, po vieną kitą kilogramą atnešdavo priduoti. O šiemet viskas nusikėlė į liepą ir tik jai persiritus į antrą pusę grįžtame į dzūkiškas vėžes“, – kalba V. Martusevičius. 

Jis įsitikinęs, kad sezono metu tiesiog privalu bent kartą kitą pasimėgauti voveraičių patiekalais, tačiau, nežinant grybingų vietų, net ir pusdienis praleistas miške gali nueiti perniek. Tad galimybė miško gėrybių įsigyti įprastose parduotuvėse – tikras išsigelbėjimas nepatyrusiems grybautojams. 

Nuskintoms voveraitėms vanduo – ne draugas

„Man voveraitės net per daugybę metų išlieka delikatesu. Jų skonis niekad nepabosta, o ragaujami patiekalai visuomet siejasi su Lietuva, mišku, vaikyste. Nors dabar kulinarinių eksperimentų su voveraitėmis apstu – šefai visame pasaulyje jas naudoja ir su makaronais, ir su picomis – man skaniausi tradiciniai receptai. Vienas mėgstamiausių – tai močiutės gamintos voveraitės. Jas ji kepdavo su lašinukais – lengvai, vos keletą minučių, pagardinus druska ir pipirais, o patiekdavo su šviežiomis mūsų augintomis bulvėmis, keliais šaukštais grietinės ir smulkintais krapais“, – lig šiol mėgstamiausiu receptu dalijasi užkietėjęs grybautojas V. Martusevičius. 

Jis atkreipia dėmesį, kad voveraitės yra saugios vartoti net termiškai neapdorotos, todėl jų nereikia nuvirti prieš valgant. Priešingai – gaminant voveraites vandens reikėtų vengti. Net plaunant šiuos grybus jų geriau nemirkyti vandenyje, o sausu būdu nuvalyti miško paklotės likučius, paskui tik lengvai praplauti po tekančiu vandeniu.

„Grybai lengvai atiduoda vandeniui maistines bei skonio savybes, tad per kruopščiai plaunant, o dar blogiau – pavirus ir išpylus vandenį – iš šio vertingo delikateso liks tik graži spalva“, – teigia V. Martusevičius.

Voveraites gaminti labai paprasta – norint jomis paskaninti bet kokį mėsos, žuvies ar daržovių patiekalą, galima jas tiesiog paskrudinti su trupučiu įkaitinto aliejaus arba sviesto. Norint, kad grybai apskrustų, juos reikėtų kepinti didelėje keptuvėje, dedant vienu sluoksniu ir paliekant pakankamai erdvės – tuomet grybuose esantis vanduo greitai išgaruos ir jie apkeps.

Kitas patikrintas būdas maksimaliai pasimėgauti voveraičių skoniu – patroškinti jas savose sultyse. Jeigu turite didesnį kiekį voveraičių, berkite jas į puodą su iš anksto pakepintais svogūnais ir česnakais, uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos kaitros. Šiukštu nepilkite jokio vandens – jo gausu pačiose voveraitėse, tad lėtai kaitinant puodas prisipildys skysčio. Vertingi grybai nepraras skonio, o kartu gausite nuostabų sultinį, kurį galima naudoti sriubai, padažui ar net užšaldyti žiemai.

Iš miško ar parduotuvės parneštas voveraites V. Martusevičius pataria laikyti šaldytuve, idealiausia temperatūra yra +4 laipsniai. Tokiomis sąlygomis šie grybai gali išbūti iki dviejų savaičių.

Norintiems pasimėgauti šviežių voveraičių derliumi, rekomenduojama išbandyti nesudėtingus, bet išskirtinio skonio receptus.

Voveraičių sviestas

Reikės: 200-250 g šviežių voveraičių, 200 g kambario temperatūros sviesto, pora skiltelių česnako, 1-2 šalotinių svogūnėlių, čiobrelių (arba kitų mėgstamų prieskoninių žolelių), druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: didelėje keptuvėje ant trupučio įkaitinto aliejaus arba ghi sviesto pakepinkite voveraites apie 5 minutes, tuomet suberkite gerai susmulkintus svogūnus ir česnaką, čiobrelio lapelius ir pamaišydami kepkite dar kelias minutes. Nuimkite nuo viryklės, atvėsinkite, o tuomet gerai sukapokite pačias voveraites peiliu arba elektriniu smulkintuvu. Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukite mediniu šaukštu, kad taptų purus, paskaninkite druska ir pipirais bei sumaišykite su kepintomis ir susmulkintomis voveraitėmis. Šį mišinį iškart tepkite ant šviežios arba paskrudintos duonos arba gardinkite bet kokius patiekalus.

Voveraičių sviestą galite laikyti šaldytuve standžiai susukę į maistinę plėvelę, kepimo popierių arba hermetiškame indelyje. Jį taip pat patogu užšaldyti porcijomis ir išsaugoti vasaros skonį žiemai. 

Omletas su voveraitėmis 

Reikės: 4 kiaušinių, apie 250 g šviežių voveraičių, kelių nedidelių svogūnų galvų, saujos krapų, druskos, pipirų pagal skonį, sviesto (tinka ir alyvuogių aliejus) kepimui.

Gaminame: pirmiausiai, nuplaukite voveraites, didesnes galima perpjauti pusiau. Svogūnus supjaustyti žiedeliais. Keptuvėje įkaitintame svieste arba alyvuogių aliejuje trumpai pakepinkite svogūnus ir suberkite grybus. Kepdamos voveraitės išskiria savo sultis ir taip pačios išsitroškina, tad kepti reikėtų tol, kol skystis išgaruos ir voveraitės liks sausos. Paskaninkite druska ir pipirais. Ant apkepusių voveraičių užpilkite išplaktus kiaušinius su prieskoniais, apibarstykite krapais ir kepkite ant mažos ugnies. Kepimo pabaigoje keptuvę trumpam uždenkite dangčiu, kad omletas visiškai iškeptų. Patiekite su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Karališka voveraičių sriuba

Reikės: 250-350 g šviežių voveraičių, dviejų svogūnų, keleto česnako skiltelių, 40 g sviesto, saujos saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje), 1 šaukšto miltų, 100 ml grietinėlės, druskos, pipirų pagal skonį, saujos krapų ir petražolių, kubelio vištienos sultinio.

Gaminame: Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes pasmulkinkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu. Saulėje džiovintus pomidorus susmulkinkite. Ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus. Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, miltais ir kepinkite apie 10 min., nuolat maišant. Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite dar 10-12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir viską gerai išmaišykite. Patiekiant paskaninkite sriubą kapotais krapais ir petražolėmis. Skanaus!


Kelmė
Kelmės rajone dėl tikimybės apgadinti kelius apribojamas sunkiasvorių transporto priemonių eismas
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Lietuva
Pakruojis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Įvyko Pakruojo rajono savivaldybės visuomenės aplinkosauginio švietimo projektų vertinimo komisijos posėdis. Šios komisijos narės – administracijos Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Austėja Zamokaitė, Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus teisininkė Edita Kriukienė, Apskaitos skyriaus vedėja Rasa Bagdonienė, Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Valantinaitė-Krikščiūnė ir komisijos pirmininkė vicemerė Simona Lipskytė išnagrinėjo ir įvertino 19 pateiktų paraiškų, skirtų aplinkosauginio švietimo veikloms rajone įgyvendinti.
Aktualijos | 2 MIN.
0

Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0

Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Estijos, Suomijos, Airijos, Latvijos, Lenkijos ir Švedijos vadovais bendru laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką António Costą ir Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen, išreikšdami tvirtą palaikymą kuo skubiau įgyvendinti EK pasiūlymą dėl reparacijų paskolos Ukrainai, pasitelkiant įšaldytus Rusijos aktyvus.
Lietuva | 2 MIN.
2
Dėl iš Baltarusijos plūstančių kontrabandinių balionų krizės Vyriausybė planuoja skelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje.
Lietuva | 3 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Radviliškio rajono savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje vienbalsiai pritarė taikos sutarties pasirašymui tarp Savivaldybės ir Radviliškio Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo parapijos. Šis sprendimas padėjo tašką daugiau nei penkiolika metų besitęsiančioje istorijoje dėl Socialinių paslaugų centro pastato nuosavybės ir naudojimo.
Politika | 4 MIN.
0
Spalio pabaigoje Šiauliuose viešėjusi Estijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Kaili Terras atvyko oficialiu vizitu. Diplomatė ir jos komanda susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku ir vicemeru Justinu Švėgžda, susitikime taip pat dalyvavo Estijos garbės konsulas Šiauliuose Gintaras Sluckus.
Politika | 3 MIN.
1

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Pasaulis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Pirmadienį Volodymyras Zelenskis atvyko į Londoną, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Dar vos prieš dešimtmetį frazė „globali karjera“ Lietuvos kontekste buvo beveik išskirtinai siejama su vienu miestu – Vilniumi. Norint dirbti su tarptautiniais klientais, gauti vakarietišką atlyginimą ir kopti karjeros laiptais, persikėlimas į sostinę buvo neišvengiamas. Tačiau šiandien situacija – kitokia. Skaitmeninė transformacija, pandemijos įtvirtintas nuotolinis darbas ir naujas įmonių požiūris į talentų paiešką leidžia Alytui, Šiauliams ar Panevėžiui tapti ne tik patogaus gyvenimo, bet ir pasaulinio lygio karjeros centrais.
Verslas | 5 MIN.
0
Gruodžio 5 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kartu su Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėju Gintautu Viču lankėsi prie Šeduvos baigiamoje statyti UAB „JPackaging“ gamykloje. Vizito metu su įmonės vadovais aptarta statybų eiga, darbų sparta ir iššūkiai, kurie dar lieka iki starto.
Verslas | 3 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje dėl Šiaulių universalios arenos remonto darbų. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, ieškinys tenkintas visiškai.
Kriminalai | 3 MIN.
1
Sekmadienio popietę Šiaulių rajone darbavosi išminuotojai. Jiems teko saugiai susprogdinti pavojų kėlusį rastą sprogmenį.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Kelmė
Pakruojis
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Atnaujinama rajono kelių ir gatvių infrastruktūra – Bardiškių kaime (Žeimelio sen.) sutvarkyta Vytauto Didžiojo gatvė.
Gatvė | 2 MIN.
0
Klaipėda
Klaipėda
Klaipėdos rajone pirmadienio rytą susidūrė lengvasis automobilis ir kelininkų transporto priemonė, per avariją, pirminiais duomenimis, nukentėjo trys žmonės. Eismo nelaimė įvyko kelininkams atvykus likviduoti anksčiau įvykusių avarijų padarinių, kai buvo partrenkti du šernai.
Gatvė | 3 MIN.
0
Pirmadienio rytą pranešta apie eismo įvykį Klaipėdos rajone.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Joniškis
„Šiaulių“ krepšinio klubas praneša apie nutrauktą bendradarbiavimą su Camu Reddishu. Rugsėjį į Lietuvą atvykęs puolėjas dėl asmeninių priežasčių priėmė sprendimą grįžti į JAV. Sutartis su krepšininku nutraukta abipusiu sutarimu, klubui išsaugojant numatytas išpirkos garantijas.
Sportas | 2 MIN.
0
Joniškio rajono savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas premijoms gauti už aukštus pasiekimus sporto, kultūros ir meno srityse.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Pakruojis
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Gruodžio 2 dieną Pakruojo kultūros centre duris atvėrė tradicinė paroda „Po angelo sparnu“. Paroda organizuota jau 19-ąjį kartą, o šiuo metu čia eksponuojami skulptoriaus Eduardo Tito medžio darbai ir Laimutės Veličkienės dailės studijos paveikslai.
Kultūra | 2 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 13 dieną 14 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) vyks adventinė popietė „Šventoji naktis“ su Kauno styginių kvartetu ir aktore Inesa Paliulyte. Programos atlikėjai kviečia didžiųjų metų šventes pasitikti prasmingais apmąstymais.
Kultūra | 3 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Unikalaus balso kūrėja ir atlikėja Rūta MUR pristato naują singlą „Viskas bus gerai“ – jautrią dainą apie išsiskyrimą, žmogiškas klaidas ir vidines audras, kurias kartais tenka išgyventi.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Gruodžio 8-oji – Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventė.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Kiauliena jau seniai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Tai mėsa, kurią pirkėjai renkasi ne tik dėl jos skonio, bet ir dėl patrauklios kainos bei gausybės paruošimo būdų. Kiaulienos mentė, laikoma viena universaliausių ir sultingiausių dalių, ypač tinkama tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.
Virtuvė | 4 MIN.
0