Veidai | 7 MIN.

Panevėžietės – tarp geriausių NATO virėjų: nušluostė nosis patyrusiems kariškiams

Lina Dranseikaitė
2025 m. birželio 8 d. 09:22
T. Martinaitis, L. Jasiūnienė ir R. Kuliavceva su dar kone trimis dešimtimis kolegų rūpinasi, kad Karaliaus Mindaugo husarų bataliono Pajuostyje kariai valgytų ne tik sočiai, bet ir skaniai, netgi pasimėgautų desertais. / P. Židonis/Sekundė

Lauko sąlygomis paruošti aukščiausio lygio restorano patiekalą, kuris sužavėtų tarptautinę vertintojų komisiją, – tokį iššūkį sau metė dvi panevėžietės, gebėjimus išbandžiusios kasmet vykstančiame NATO šalių kariuomenių virėjų konkurse „Exercise Army Sustainer“.

Karaliaus Mindaugo husarų bataliono virtuvėje Pajuostyje Įgulų aptarnavimo tarnyboje dirbančios Laima Jasiūnienė ir Ramunė Kuliavceva tarptautiniame konkurse buvo civilės kariuomenės virėjos, vienos iš nedaugelio tarp kariškių, tačiau tai nesutrukdė iš Anglijos į Lietuvą parvežti nugalėtojų taurių: Laima laimėjo 1-ąją, o Ramunė – 2-ąją vietas.

Visą Lietuvos delegaciją sudarė aštuoni virtuvės šefai iš įvairių dalinių.

Geriausios virėjos – Pajuostyje

Karaliaus Mindaugo husarų bataliono Įgulų aptarnavimo tarnybos virtuvės vadovas Justinas Martinaitis šypsosi: nors maisto ruoša kariuomenėje nėra svarbiausias prioritetas, tačiau net ir profesionalūs kariai be tinkamo valgio ilgai nepademonstruotų savo gebėjimų ir ištvermės.

„Be maisto para ar dvi – ir visa kovinė galia dingtų“, – virėjų darbą įvertina J. Martinaitis.

Husarų bataliono valgykloje triūsia trys dešimtys virtuvės darbuotojų. Jie kasdien pagamina apie 500–700 porcijų maisto bent tris kartus per dieną.

O nuo šiol batalionas gali didžiuotis, kad čia dirba ir geriausios NATO šalių šefės.

Praėjusią savaitę iš Didžiojoje Britanijoje vykusio tarptautinio NATO virėjų konkurso „Exercise Army Sustainer“ grįžusios L. Jasiūnienė ir R. Kuliavceva į Lietuvą parvežė geriausių šefių taures.

Pirmą kartą šiame konkurse dalyvavusios moterys neslepia, kad būta daug jaudulio ir iššūkių. „Mūsų specialybė kartais nepelnytai nuvertinama, bet ji tikrai labai reikalinga. Toks laimėjimas suteikia daugiau motyvacijos, pasitikėjimo savimi“, – tvirtino abi virėjos.

Kaip kuskusas virto perlinėmis kruopomis

Pirmąją vietą žuvies patiekalo kategorijoje laimėjusi L. Jasiūnienė pasakoja, kad pasirengimas konkursui buvo vienas nesibaigiantis iššūkis.

Po darbo grįžusi į namus ji praktikuodavosi gamindama kiaulienos patiekalą, kol susižinojo, kad kiaulienos patiekalų konkurse išvis negali būti. Tad skubiai teko ieškoti kito recepto – iš žuvies.

Pirmąją vietą žuvies patiekalo kategorijoje laimėjusios L. Jasiūnienės pasiruošimas konkursui buvo ištisas nesibaigiantis iššūkis, pilnas netikėtumų. / P. Židonis/Sekundė

„Tuomet pasirinkau sterką, bet paskutinę dieną mane pasiekė informacija, kad ir jo negalima – iš žuvies patiekalų buvo galima ruošti tik menkę, lašišą, upėtakį ir skumbrę. Teko vėl improvizuoti“, – pasakojo netikėtumų virtinę išgyvenusi virtuvės šefė.

Ir tuo iššūkiai nesibaigė.

L. Jasiūnienė nusprendė konkursui kepti skumbrę su perliniu kuskusu. Tačiau verčiant į anglų kalbą receptūrą ir ingredientus, įsivėlė netikslumas – vietoj perlinio kuskuso atsirado perlinės kruopos.

Kadangi pagal konkurso nuostatus visus patiekalus galima gaminti ne ilgiau nei pusvalandį, perlinės kruopos nebūtų spėjusios išvirti.

„Prašiau pakoreguoti mano ingredientų sąrašą ir atvežti kuskuso, bet gavau bulguro. Tik prie žuvies šios kruopos visai nederėjo. Ačiū Dievui, vaikštinėjant mieste pačiai pavyko rasti nusipirkti kuskuso“, – dabar juokiasi L. Jasiūnienė.

Nerado lietuviškos varškės

Ne ką mažiau streso teko ir jos kolegei R. Kuliavcevai.

Ji varžėsi desertų kategorijoje.

Kadangi gaminti teko lauko sąlygomis, Ramunė pasirinko laiko jau patikrintą desertą iš paprastų ingredientų: varškės, persikų, spanguolių uogienės, šokolado ir kiaušinio baltymo.

R. Kuliavceva konkursui pasirinko gaminti desertą iš varškės, persikų, spanguolių uogienės, šokolado ir kiaušinio baltymo, bet atvykus į Angliją paaiškėjo, kad toje šalyje neįmanoma rasti lietuviams įprastos varškės. / P. Židonis/Sekundė

Šį receptą Ramunė išsaugojusi dar iš tų laikų, kai prieš du dešimtmečius dirbo tuo metu itin garsiame Panevėžio restorane „Puntukas“. Bet kone paskutinę minutę desertą teko „tobulinti“ – vietoj uogienės pavyko gauti tik pačių spanguolių, o lietuviams įprastos varškės Anglijoje net nėra – tik grūdėtoji.

„Šiam desertui reikia vos kelių ingredientų, bet jis tikrai labai skanus. Gal net į gera išėjo, kad nebuvo tų produktų, su kuriais čia, Lietuvoje, ruošiu desertą“, – šypsosi antrosios vietos laimėtoja.

Į Angliją su savo puodais

Dar vienas iššūkis virėjoms buvo ir neįprasta virtuvė – konkurse patiekalus gaminti teko lauko sąlygomis.

Palapinėse buvo pastatytos elementariausios krosnelės, kuriose temperatūrą teko matuoti primityviu būdu – tiesiog įkišant ranką.

Nors organizatoriai parūpino reikalingos virtuvės įrangos, panevėžietės į konkursą vis tiek gabenosi savo keptuves, puodus ir įrankius.

„Inventorius buvo skirtas visiems konkurso dalyviams, tad galiojo taisyklė – kas pirmesnis, tas ir turės reikalingą inventorių. Todėl pačioms teko kai ką atsivežti iš Lietuvos. Jaudulio buvo tikrai daug, bet rezultatai viską atpirko“, – pasakoja prizininkės.

Talento ir patirties kokteilis

Lietuvės buvo vienintelės civilės, dalyvavusios tarptautiniame NATO konkurse. Visi kiti šefai – kariškiai.

Kitų šalių pasirengimas šiam konkursui, pripažįsta Laima ir Ramunė, išties nustebino. Pavyzdžiui, vokiečių komanda atsivežė visą profesionalią virtuvės įrangą, o Omano atstovai vertinimo komisijos palankumą bandė pelnyti gamindami netgi šokolado fondiu.

„Stebėti konkurentų nelabai turėjome laiko. Bet kiek matėme – visur restorano lygio patiekalai“, – žavisi dalyvės.

Beje, tiek L. Jasiūnienė, tiek ir R. Kuliavceva prieš užsirišdamos prijuostes Karaliaus Mindaugo husarų bataliono Įgulų aptarnavimo tarnybos virtuvėje, irgi darbavosi ne viename Panevėžio restoranų.

Sutapimas, kad abi nominuotos šefės savo gyvenime ragavusios ir dažytojos-apdailininkės duonos. Gal todėl ir lėkštėje maistas virsta menu.

„Kai darai iš širdies, negali būti neskanu. Žinoma, savo daro ir įdirbis – virtuvėje sukuosi jau tris dešimtmečius. Ko imiesi, privalai daryti maksimaliai gerai, tuomet ir rezultatas džiugina“, – svarsto L. Jasiūnienė.

Tačiau bataliono virtuvės vadovas J. Martinaitis įsitikinęs: maisto gaminimas – taip pat menas. „Turi būti ne tik skanu, bet ir gražu – neabejotinai tai aukštesnio lygio menas. Taip gaminti reikia ir talento“, – tikino J. Martinaitis.

Ant karių stalo – ir desertai

Karinio dalinio virtuvėje eksperimentams vietos nelabai lieka.

Virtuvės šefai maistą kariams ruošia pagal iš anksto suderintą valgiaraštį, kuris nuo metų pradžios iš esmės keitėsi. J. Martinaičio teigimu, dabar ir šauktiniai, ir profesionalūs kariai turi daugiau laisvės rinktis – šalia karšto patiekalo kiek nori gali įsidėti daržovių, salotų, vaisių, uogų, užkandžių. Ir net desertų!

„Ne vienas šauktinis nustemba pamatęs, kokia skani ir maistinga mūsų virtuvė. Dažnas taip nevalgo net namuose“, – teigė J. Martinaitis.

Pasak jo, nors maistas gaminamas pagal iš anksto patvirtintus valgiaraščius, kartais šefams tenka neplanuotai improvizuoti, kai tiekėjai dėl vienokių ar kitokių priežasčių ima ir ko nors neatveža.

Tenka atskirai virti valgį vegetarams ar turintiems kitokių valgymo įpročių.

„Dabar ir be atskiro meniu vegetarai nelieka alkani – šalia mėsos patiekalo visuomet patiekiama daugybė įvairiausių daržovių.

Mūsų darbuotojai prisitaiko prie įvairių maitinimosi įpročių. Bet dažnai nutinka, kad palaksčius miškuose ir kotletai ima kvepėti. Kariams tenkantis fizinis krūvis tikrai nemažas, jiems energijos reikia daugiau nei įprastai“, – šypsosi J. Martinaitis.

Virtuvės šefės pastebi, kad mūsų kariškiai ir šauktiniai labiausiai mėgsta mielinius blynus, sklindžius, varškėčius – tai, ką paprastai gamina mamos ir močiutės. Šių patiekalų beveik nelieka – sušveičia viską.

Taip pat mėgstami tradiciniai lietuviški patiekalai – kugelis ir vasaros stalo karaliai – šaltibarščiai.

„Stengiamės, kad visi liktų sotūs. Mūsų komanda nemaža, tad kitais metais geriausio NATO šalių šefo konkurse gal ir kolegos norės išbandyti jėgas“, – ragina šių metų laimėtojos L. Jasiūnienė ir R. Kuliavceva.


Šiauliai
Artėjant Kalėdoms – šventiniai pietūs Šiaulių miesto paramos valgykloje
Artėjant šventoms Kalėdoms Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto studentai pritarė dekano Rimanto Daugino pasiūlymui surengti gerumo akciją. Juk Adventas – laukimo ir gerų darbų metas. Šios akcijos tikslas – pasidalinti šventine nuotaika, nuoširdžiu dėmesiu ir bendryste su tais, kuriems ypač svarbus žmogiškas ryšys. Parodyti, kad jie nėra pamiršti ir svarbūs mūsų bendruomenei.
Kultūra | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms vis daugiau pradedame galvoti apie tai, kaip atrodys šventinis stalas ir kuo nustebinsime savo artimuosius šį kartą. Mintyse dėliojame šventinio vakaro planus – nuo pagrindinių patiekalų iki smulkių detalių, kuriančių jaukumą. O kartu neišvengiamai kyla ir klausimas, kiek šiemet kainuos šventinis stalas. Naujausias atliktas tyrimas rodo, kad vis mažiau žmonių tiki, jog Kalėdų vaišėms pakaktų simbolinės 50 eurų sumos.
Aktualijos | 5 MIN.
0
Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugelis suka galvą – kokia Kalėdų dovana labiausiai pradžiugins artimuosius? Astrologai teigia, kad kiekvienas ženklas turi savitą skonį, poreikius ir lūkesčius, todėl dovanos, parinktos pagal horoskopą, gali tapti tikru šventiniu hitu. Kviečiame sužinoti, kokios labiausiai tiktų kiekvienam iš 12 Zodiako ženklų.
Horoskopai | 3 MIN.
0
Pasaulis
Šiauliai
Sulaukęs 74 metų mirė britų dainininkas Chrisas Rea, kurio dainų sąraše yra ir šventinis hitas „Driving Home For Christmas“, pirmadienį pranešė jo šeimos atstovas.
Pasaulis | 3 MIN.
4
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl galimo interesų konflikto Šiaulių savivaldybėje. Etikos sargai aiškinsis, ar miesto meras Artūras Visockas, pasirašęs potvarkį dėl finansinės paramos skyrimo sesers sutuoktinio įmonei, tinkamai laikėsi viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų, pranešė VTEK.
Politika | 2 MIN.
1


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Lietuva | 3 MIN.
0
Z ir Alfa kartos mokiniai keičia mokymosi taisykles. Jie užaugo skaitmeninėje erdvėje, kur informacija pasiekiama akimirksniu, todėl tik tradicinių mokomųjų priemonių sprendimų jau nebepakanka. Šiandien mokymosi priemonės turi būti ne tik informatyvios, bet ir interaktyvios, vizualiai patrauklios, suteikiančios greitą grįžtamąją informaciją, atkreipia dėmesį pedagogai.
Lietuva | 5 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl galimo interesų konflikto Šiaulių savivaldybėje. Etikos sargai aiškinsis, ar miesto meras Artūras Visockas, pasirašęs potvarkį dėl finansinės paramos skyrimo sesers sutuoktinio įmonei, tinkamai laikėsi viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų, pranešė VTEK.
Politika | 2 MIN.
1
Šią savaitę Pašušvio bendruomenės namuose vyko Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Susitikime dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis, vicemerė Jurgita Sidarienė, Tarybos narys Karolis Balsys ir Grinkiškio seniūnė Giedrė Bložienė.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Pasaulis
Sulaukęs 74 metų mirė britų dainininkas Chrisas Rea, kurio dainų sąraše yra ir šventinis hitas „Driving Home For Christmas“, pirmadienį pranešė jo šeimos atstovas.
Pasaulis | 3 MIN.
4
Aukščiausiojoje Radoje sudaroma darbo grupė, skubiai nagrinėsianti galimybę karo padėties metu surengti prezidento rinkimus Ukrainoje, „Telegram“ platformoje pranešė partijos „Tautos tarnas“ parlamentinės frakcijos vadovas Davydas Arachamija.
Pasaulis | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Naktį Kelmėje policijos pareigūnai sulaikė ir į areštinę uždarė du vaikinus, pas kuriuos rado galimai narkotinių medžiagų.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Naktį iš šeštadienio į sekmadienį vagys pasidarbavo Šiaulių rajone. Policijai pranešta apie dingusius statybos įrankius.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Kalvarija
Šeštadienį šalyje buvo užregistruoti 43 eismo įvykiai, iš kurių 4 įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės, pranešė Policijos departamentas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gruodžio 19 d. apie 17 val. Kalvarijos savivaldybėje, Naujienėlės kaime automobilis „Opel Astra“, vairuojamas moters (gim. 1972 m.), nuvažiavo nuo kelio.
Gatvė | 2 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0
„Šiaulių-Vilmers“ (8-3) krepšininkės į Naujuosius metus žengs turėdamos „Open Smart Way MLKL“ šešių laimėtų mačų seriją. Aurimo Andrušaičio merginos Rokiškyje 76:59 (17:9, 11:19, 29:17, 19:14) užtikrintai nugalėjo „MKK Panevėžį“ (1-11).
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Artėjant šventoms Kalėdoms Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto studentai pritarė dekano Rimanto Daugino pasiūlymui surengti gerumo akciją. Juk Adventas – laukimo ir gerų darbų metas. Šios akcijos tikslas – pasidalinti šventine nuotaika, nuoširdžiu dėmesiu ir bendryste su tais, kuriems ypač svarbus žmogiškas ryšys. Parodyti, kad jie nėra pamiršti ir svarbūs mūsų bendruomenei.
Kultūra | 4 MIN.
0
Spalio 24 dieną Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 7–8 klasių mokiniai, vadovaujami gamtos mokslų mokytojų, dalyvavo Nacionaliniame aplinkos apsaugos egzamine. Ši iniciatyva puikiai dera su progimnazijos siekiu puoselėti atsakingą požiūrį į aplinką – mokykla aktyviai dalyvauja įvairiuose „Tvarios mokyklos“ projektuose, skatindama mokinius kurti prasmingus pokyčius savo kasdienybėje.
Jaunimas | 2 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliai
Respublikinės Šiaulių ligoninės Naujagimių skyrius sulaukė reikšmingos paramos iš Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Ankstukai“ — dovanos, kurios tiesiogine prasme suteikia šilumos, saugumo ir palengvina kasdienę slaugą patiems mažiausiems pacientams.
Sveikata | 3 MIN.
0
„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone atlieka baigiamuosius apsaugų apuokams montavimo darbus ant elektros linijų atramų. Tam, kad būtų spėta apsaugas sumontuoti iki švenčių, vienu metu dirba 20 žmonių.
Gamta | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Alytus
Lietuva
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0
„Man atrodo, tai buvo juodžiausias etapas mano gyvenime, nes byrėjo tiek šeima, tiek grupėje skandalai, nesutarimai. Atrodė, kad tai niekada nesibaigs, kad nėra šviesos tunelio gale, ir tu turi tiesiog susirinkti save į vieną vietą ir ieškoti sprendimų“, – taip pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ prabils dainininkė, grupės „Šeškės“ narė Ingrida Martinkėnaitė.
Veidai | 4 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 22–28 d. – sąmoningumas vietoje skubėjimo.
Horoskopai | 7 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 22–28 d. – sąmoningumas vietoje skubėjimo.
Horoskopai | 7 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Kiaulės liežuvis – išraiškingo skonio, nebrangus patiekalas, kurį lietuviai dažniausiai valgo vieną, su majonezu ar garstyčiomis. Tačiau pakanka vos keleto gudrybių ir maistingas bei sotus kiaulės liežuvis gali tapti tikru virtuvės atradimu. „Maximos“ maisto gamybos technologas dalijasi keletu patarimų, kaip liežuvį paversti išskirtiniu šventiniu patiekalu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Kiekviena šeima turi savo Kūčių stalo patiekalų tradicijas – vieniems tai silkė su svogūnais, keptas karpis, o kiti šventinės vakarienės neįsivaizduoja be lašišos. Nors receptai skiriasi, visus vienija bendras ingredientas – žuvis. Žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį bei jūros gėrybes ir siūlo išbandyti abejingų nepaliksiantį nebrangų receptą, kuris puikiai tiks ir Kūčių vakarienei.
Virtuvė | 5 MIN.
0