Veidai | 9 MIN.

Nuo dzūkiškos bandos iki „Michelin“ gido

Elena Monkutė
2024 m. liepos 19 d. 07:19
Giedrės Rozmanaitės nuo­tr.

Birželio mėnuo Lietuvos restoranų verslui buvo ypatingas – pagaliau net keli iš jų įtraukti į patį garsiausią restoranų gidą pasaulyje „Michelin“. Vieno iš jų, Vilniuje įsikūrusio restorano „14Horses“, virtuvės „galva“ – iš Šiaulių kilęs dukart geriausiu Lietuvos šefu nominuotas Justinas Misius.

Močiučių įtaka

Kūrybinį potraukį vyras tikina jutęs nuo pat vaikystės, o kadangi mama Šiauliuose turi valgyklą, buvo nesunku sujungti šias dvi gysleles. „Šeimoje buvo labai svarbu maistas. Visi turėjome savo nuomones apie maistą“, – šypsosi Justinas.

Lavindamas savo skonį, jis susidūrė su abiejų močiučių įtaka: viena iš jų šiaulietė, kita – iš Vainežerio kaimo Lazdijų rajone. Šiaulietės močiutės maistas, pasak pašnekovo, labiau miestietiškas, o kitos močiutės – labai dzūkiškas: tradicinės bandos, mėlynės, grybai, lašiniai, bulvės. „Tokie ūkiški patiekalai“, – apibendrina virtuvės šefas.

Iš Šiaulių „širdies“, Pietinio mikrorajono, kilęs vyras, baigęs Didždvario gimnaziją, išskubėjo mokytis į Vilnių, kur mokėsi virėjo amato. O dar mokslų nebaigęs, jau dirbo žinomo virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restorane „Lauro lapas“.

Iš karto sėkmingai prasidėjusia sūnaus karjera turbūt labiausiai džiaugiasi mama, išmananti tokio darbo „virtuvę“ iš vidaus. „Visos mamos didžiuojasi, kai vaikams kažkas pasiseka. Matyt, ne viena proga buvo. Kadangi dirba tokį pat darbą, žino, kad jis sunkus, bet labai smagu, kai pasiseka“, – pasakoja pašnekovas.

 

Nori susikurti komandos branduolį

Paklaustas, su kokiais didžiausiais sunkumais ar iššūkiais susiduria, jis neslepia – jeigu kokiai nors vietai vadovauji, dirbi ne tik su produktais, bet ir su žmonėmis: reikia rasti ingredientus, bendrauti su ūkininkais, tiekėjais, rasti personalą. „Tai labai įvairiapusiškas darbas, o tobula darbo vieta kiekvienam atrodo skirtingai“, – įsitikinęs Justinas.

Restoranuose įsidarbina jauni – studijuojantys ar ką tik studijas baigę – žmonės, personalas nuolat keičiasi, todėl išlaikyti patyrusius darbuotojus, sumažinti jų kaitą – nemažas iššūkis: vienus metus šiame versle išdirbęs žmogus laikomas sėsliu.

Virtuvės šefas atvirauja, kad šiuo metu, būdamas 34-erių metų, savo darbo vietoje jaučiasi... senas. „Įpratau jaustis seniausias ir vyriausias. Aš dirbu su aštuoniais ar dešimčia metų jaunesniais. Gali būti, kad tik aš visada sensiu, o mano personalas liks jaunas“, – juokiasi. Žinoma, norisi susikurti komandos branduolį, kuris būtų tvarus, metai iš metų judėtų kartu į priekį, bet tam reikia ir restoranui išbūti rinkoje šiek tiek ilgiau, o pačiam kantriai išlaukti.

Kad ir su kiek iššūkių susidurtų darbo vietoje, virtuvės šefas įsitikinęs, kad svarbiausia – judėti į priekį. „Jei nejudi į priekį, stovėdamas vietoje, eini atgal. Viskas tobulėja. Atsiranda naujų žmonių, naujų technikų, naujų konceptų. Jeigu pats nespausi gazo, atsiliksi“, – sako Justinas.

„Gerai, pabandom!“

Pats pašnekovas sako mėgstantis gilintis į įvairius dalykus: daug skaito, nuolat ieško informacijos. „Kartais neužtenka recepto – turi suprasti, kodėl tas receptas toks, kodėl jis veikia, ar galima jį padaryti geresnį. Mokymasis niekada nesibaigia: visada galima važiuoti, žiūrėti, stažuotis, tobulintis“, – sako „Michelin“ kritikų įvertintas virtuvės šefas.

Nuolatinio siekio tobulėti vedamas vyras pabuvojo ir „Michelin“ įvertintų Londono restoranų virtuvėse. Dar visai neseniai, prieš metus ar dvejus, jis dirbo kepykloje, kur išmoko visai kitokio tipo virtuvės paslapčių, o nuvykęs į Škotiją, mokėsi dirbti su raugu.

„Dėl koronaviruso pandemijos suvaržymų vietos tai atsidarydavo, tai užsidarydavo, o kepykla buvo saugi: kepiniai yra maistas išsinešti, tai niekas netrukdė. Tai buvo ir saugi, ir man įdomi vieta. Labai patobulėjau dirbti su miltais, įsigilinau, tris kartus stažavausi kepyklose“, – prisimena Justinas.

Visgi nuo praeitų metų kovo mėnesio jis jau dirba restorane „14Horses“: iš šio restorano išėjus šefui, tokios galimybės pašnekovas negalėjo atsisakyti. „Man prireikė gal dešimties minučių, kad pakelčiau ranką ir pasakyčiau: „Gerai, pabandom!“ – sako Justinas.

Praeitas etapas

Nors į Lietuvą pagaliau atkeliavusio „Michelin“ gido įvertinimai nuskambėjo itin garsiai, tai – ne vienintelis šiauliečio šefo laimėjimas. Lietuvos virėjų ir konditerių asociacijos kas dvejus metus organizuojamame Lietuvos geriausio virėjo konkurse jis pripažintas geriausiu jau du kartus. Konkursas vyksta ir šiemet, tačiau Justinas nusprendė jį praleisti.

„Galvojau, gal dalyvauti, bet „Michelin“ čia įnešė tokių didelių reikalų, padidėjo užimtumas. Pagalvojau, kad gal tas etapas jau praeitas, reikia judėti toliau ir būti įvertintam kitur“, – šypsosi pašnekovas.

Ko reikia, norint būti įvertintam kaip virtuvės šefui? J. Misiaus nuomone, daugiausia lemia charakteris, asmenybė ir darbo konceptas, nes, darydamas kažką kitaip nei kiti, gali atkreipti į save dėmesį. „Reikia tikėti tuo, ką darai, ir daryti tokį konceptą, kurio trūksta, kurio niekas dar nedarė, nes galbūt tai per sunku ar niekas apie tai nepagalvojo“, – tikina šefas.

„Norėčiau Šiauliams padaryti kažką gero“

Jo nuomone, viską apgalvojant ir darant protingai, toks restoranas galėtų gyvuoti ir Šiauliuose. „Kaip aš suprantu, šiauliečiams reikia vienos vietos vienoje nišoje: jeigu yra gera kepykla, geras prabangus restoranas, geras baras, nutręštas baras – reikia visokių vietų po vieną, tada išsilaikysi. Visada bus kokia nors neužpildyta niša, – sako Justinas. – Pavyzdžiui, „14Horses“ irgi galėtų persikelti į Šiaulius.“

Visgi pats J. Misius kol kas persikelti į gimtąjį miestą neplanuoja. „Norėčiau Šiauliams padaryti kažką gero. Nežinau, ar norėčiau grįžti, bet padėti atidaryti restoraną, kažkam padėti būtų visai nieko. O gal mama susizgribs ir nuo valgyklos pakels lygį iki restorano?“ – juokiasi pašnekovas.

Per pigu

Dabartiniame jo restorane yra išskirtinis meniu, kuris kuriamas remiantis sezoniškumu: patiekalams naudojami tuo metu Lietuvoje užauginami produktai. Į tai atsižvelgiant, keičiamas ir meniu, taigi, vasarą to kismo, pasak Justino, yra nemažai.

„Esame tarp degustacinio ir vadinamojo à la carte – gali pasirinkti patiekalus. Pas mus yra keturių patiekalų vakarienė, bet galima rinktis iš penkių užkandžių, penkių pagrindinių patiekalų ir dviejų desertų. Kaip susidėliosi, taip ir bus, o kaina fiksuota – 55 Eur“, – pasakoja pašnekovas.

Už tai restoranas ir įvertintas „Bib Gourmand“ kategorijoje – kaip vieta, turinti gerą kainos ir kokybės santykį. „Galima išversti, kad mes per pigiai parduodame savo produktą, – juokiasi Justinas. – Man patinka būti ne itin brangiame, ekskliuzyviniame restorane, pritaikytame didesnei auditorijai.“

Kokybė ir patyrimas

Visgi tokio įvertinimo virtuvės šefas prisipažįsta nesitikėjęs. „Kuo mažiau tikiesi, tuo lengviau visa tai išgyventi“, – šypsosi jis. Tačiau gautas įvertinimas, pasak Justino, daug ką sudėliojo į savo lentynas.

„Gali toliau lengviau judėti į priekį. Yra didesnis tiek svečių, tiek žurnalistų susidomėjimas. Tai labai padeda. Dirbi dar stipriau, nes turi išlaikyti tai, kas jau sukurta. Tik po kokio pusmečio galėsi pamąstyti, ar gali padaryti dar geriau“, – sako pašnekovas.

J. Misius neslepia, kad svečių labai padaugėjo – kartais net tenka pristabdyti rezervacijas, jei mato, kad nebespėja, kad darbuotojai pervargsta, prastai jaučiasi. Tačiau pilnas restoranas – kiekvieno šios industrijos atstovo siekiamybė.

„Nesvarbu, kaip tai padarysi. Jei nusipirkai Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje, kaboką ir ten tau tris mėnesius be perstojo eina žmonės, tai nesiskaito – tai tiesiog momentinis, turistinis užimtumas. Norisi, kad žmonės eitų dėl kokybės ir patyrimo, kad jiems būtų faina būti“, – sako virtuvės šefas.

 

Kas ta lietuviška virtuvė?

Gali atrodyti keista, tačiau ne sykį įvertintas virtuvės šefas pats namuose negamina jau apie porą metų. „Mano darbas yra mano namai. Dažniausiai valgau kažkur kitur. Namie praktiškai neturiu buities – visa buitis yra darbe“, – atskleidžia Justinas, darbe praleidžiantis apie 12 val. per dieną.

Nors pats savo virtuvėje nesisukioja, turėdamas galimybę, mielai renkasi indiškos virtuvės patiekalus. „Tai atėjo iš kelionių. Kai buvau jaunesnis, 20–26 metų, esu nemažai tranzavęs“, – prisimena pašnekovas.

O paklaustas apie tradicinę lietuvišką virtuvę, Justinas svarsto, kas tai iš tiesų yra: ar maistas, kuris ne mūsų, o okupantų sukurtas iki nepriklausomybės atgavimo, „pastatytas“ ant bulvių ir kiaulienos, ar tai yra patiekalai, gaminti tūlo lietuvio ir didiko iki padalijant Abiejų Tautų Respubliką, ar tai yra niekam kitam, tik gamtai pavaldi močiučių virtuvė, kuriai įtakos neturėjo nė „Maximos“ atsiradimas? „Tai yra mėlynės su pienu. Banda ant kopūsto lapo. Tokie užmiršti patiekalai“, – vardija šiaulietis.

Visgi, jeigu virtuvės šefo J. Misiaus kas nors paprašytų pagaminti lietuvišką vakarienę, jis žiūrėtų į kalendorių ir rinktųsi produktus, kurie yra čia ir dabar. „Jeigu man reikėtų reprezentuoti Lietuvą, tai kurčiau iš tų produktų, kurie auga tuo metų laiku, – tikina pašnekovas. – Aš nemanau, kad tik receptas gali būti kažkoks valstybinis artefaktas. Tai nėra svarbu, kaip pavadinsime patiekalą, man visada svarbiausia buvo ingredientai.“


Šiauliai
Pas merą apsilankęs Šiaulių vyskupas artėjančių švenčių proga pasveikino ir visus šiauliečius
Šiaulių miesto savivaldybėje apsilankiusius Šiaulių vyskupą Darių Trijonį ir vyskupijos kanclerį Tomą Kedušį priėmė savivaldybės meras Artūras Visockas. Artėjančių Kalėdų proga vyskupas perdavė šventinius linkėjimus visiems Šiaulių miesto gyventojams.
Aktualijos | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Lietuvoje šiuo metu cukriniu diabetu serga 6 žmonės iš 100. Praėjusiais metais šalyje beveik 168 tūkst. žmonių sirgo pirmojo arba antrojo tipo cukriniu diabetu, skelbia Higienos institutas. Viena sparčiausiai pasaulyje plintančių ligų reikalauja nuolatinės kontrolės ir atidaus stebėjimo. Ekspertų teigimu, svarbu, ne tik tinkamai reaguoti į gliukozės kiekio svyravimus, bet ir žinoti jo galimą pokytį, tad vis dažniau pasitelkiamos naujos technologijos, kurios palengvina sergančiųjų kasdienybę.
Sveikata | 4 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Šiauliai
Radviliškis
„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone atlieka baigiamuosius apsaugų apuokams montavimo darbus ant elektros linijų atramų. Tam, kad būtų spėta apsaugas sumontuoti iki švenčių, vienu metu dirba 20 žmonių.
Aktualijos | 4 MIN.
0
2025 metų spalio – gruodžio mėnesiais Radviliškio mieste sėkmingai įgyvendinta neformaliojo suaugusiųjų švietimo anglų kalbos programa „Komunikacija – langas į pasaulį“, skirta suaugusiems gyventojams, siekiantiems tobulinti anglų kalbos komunikacinius gebėjimus bei stiprinti asmenines ir profesines kompetencijas.
Aktualijos | 3 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Z ir Alfa kartos mokiniai keičia mokymosi taisykles. Jie užaugo skaitmeninėje erdvėje, kur informacija pasiekiama akimirksniu, todėl tik tradicinių mokomųjų priemonių sprendimų jau nebepakanka. Šiandien mokymosi priemonės turi būti ne tik informatyvios, bet ir interaktyvios, vizualiai patrauklios, suteikiančios greitą grįžtamąją informaciją, atkreipia dėmesį pedagogai.
Lietuva | 5 MIN.
0
Nors iki šiol žiema labiau panašėjo į rudens tęsinį, artimiausiomis dienomis viskas keisis. Pirmadienį dar laikysis gan rudeniški orai, bet jau antradienį temperatūra bus gerokai žemesnė, o trečiadienį apskritai žiemiška. Jei pasiseks, antradienį iškritęs sniegas neištirps iki trečiadienio.
Lietuva | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl galimo interesų konflikto Šiaulių savivaldybėje. Etikos sargai aiškinsis, ar miesto meras Artūras Visockas, pasirašęs potvarkį dėl finansinės paramos skyrimo sesers sutuoktinio įmonei, tinkamai laikėsi viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų, pranešė VTEK.
Politika | 2 MIN.
1
Šią savaitę Pašušvio bendruomenės namuose vyko Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Susitikime dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis, vicemerė Jurgita Sidarienė, Tarybos narys Karolis Balsys ir Grinkiškio seniūnė Giedrė Bložienė.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Pasaulis
Aukščiausiojoje Radoje sudaroma darbo grupė, skubiai nagrinėsianti galimybę karo padėties metu surengti prezidento rinkimus Ukrainoje, „Telegram“ platformoje pranešė partijos „Tautos tarnas“ parlamentinės frakcijos vadovas Davydas Arachamija.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Ukrainos karinė žvalgyba paskelbė apie sėkmingą smūgį Rusijos naikintuvams.
Pasaulis | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Naktį Kelmėje policijos pareigūnai sulaikė ir į areštinę uždarė du vaikinus, pas kuriuos rado galimai narkotinių medžiagų.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Naktį iš šeštadienio į sekmadienį vagys pasidarbavo Šiaulių rajone. Policijai pranešta apie dingusius statybos įrankius.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Kalvarija
Šeštadienį šalyje buvo užregistruoti 43 eismo įvykiai, iš kurių 4 įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės, pranešė Policijos departamentas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gruodžio 19 d. apie 17 val. Kalvarijos savivaldybėje, Naujienėlės kaime automobilis „Opel Astra“, vairuojamas moters (gim. 1972 m.), nuvažiavo nuo kelio.
Gatvė | 2 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0
„Šiaulių-Vilmers“ (8-3) krepšininkės į Naujuosius metus žengs turėdamos „Open Smart Way MLKL“ šešių laimėtų mačų seriją. Aurimo Andrušaičio merginos Rokiškyje 76:59 (17:9, 11:19, 29:17, 19:14) užtikrintai nugalėjo „MKK Panevėžį“ (1-11).
Sportas | 3 MIN.
0


Radviliškis
Šiauliai
Spalio 24 dieną Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 7–8 klasių mokiniai, vadovaujami gamtos mokslų mokytojų, dalyvavo Nacionaliniame aplinkos apsaugos egzamine. Ši iniciatyva puikiai dera su progimnazijos siekiu puoselėti atsakingą požiūrį į aplinką – mokykla aktyviai dalyvauja įvairiuose „Tvarios mokyklos“ projektuose, skatindama mokinius kurti prasmingus pokyčius savo kasdienybėje.
Jaunimas | 2 MIN.
0
Respublikinės Šiaulių ligoninės Naujagimių skyrius sulaukė reikšmingos paramos iš Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Ankstukai“ — dovanos, kurios tiesiogine prasme suteikia šilumos, saugumo ir palengvina kasdienę slaugą patiems mažiausiems pacientams.
Sveikata | 3 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliai
„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone atlieka baigiamuosius apsaugų apuokams montavimo darbus ant elektros linijų atramų. Tam, kad būtų spėta apsaugas sumontuoti iki švenčių, vienu metu dirba 20 žmonių.
Gamta | 4 MIN.
0
Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono ligoninėse skubiosios medicinos pagalbos skyriuose planuojama plėtoti ir diegti skubiosios telemedicinos paslaugas, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Sveikata | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Alytus
Lietuva
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0
„Man atrodo, tai buvo juodžiausias etapas mano gyvenime, nes byrėjo tiek šeima, tiek grupėje skandalai, nesutarimai. Atrodė, kad tai niekada nesibaigs, kad nėra šviesos tunelio gale, ir tu turi tiesiog susirinkti save į vieną vietą ir ieškoti sprendimų“, – taip pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ prabils dainininkė, grupės „Šeškės“ narė Ingrida Martinkėnaitė.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 22–28 d. – sąmoningumas vietoje skubėjimo.
Horoskopai | 7 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 22–28 d. – sąmoningumas vietoje skubėjimo.
Horoskopai | 7 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Kiaulės liežuvis – išraiškingo skonio, nebrangus patiekalas, kurį lietuviai dažniausiai valgo vieną, su majonezu ar garstyčiomis. Tačiau pakanka vos keleto gudrybių ir maistingas bei sotus kiaulės liežuvis gali tapti tikru virtuvės atradimu. „Maximos“ maisto gamybos technologas dalijasi keletu patarimų, kaip liežuvį paversti išskirtiniu šventiniu patiekalu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Kiekviena šeima turi savo Kūčių stalo patiekalų tradicijas – vieniems tai silkė su svogūnais, keptas karpis, o kiti šventinės vakarienės neįsivaizduoja be lašišos. Nors receptai skiriasi, visus vienija bendras ingredientas – žuvis. Žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį bei jūros gėrybes ir siūlo išbandyti abejingų nepaliksiantį nebrangų receptą, kuris puikiai tiks ir Kūčių vakarienei.
Virtuvė | 5 MIN.
0