Verslas | 6 MIN.

„Michelin“ restoranų realybė: įgytas prestižas negarantuoja pelno ir verslo stabilumo

Alfa.lt
2025 m. birželio 17 d. 14:49
„Michelin“ regalijos automatiškai nereiškia pelno ir verslo stabilumo / Michelin

Restoranai, pernai birželio mėn. įtraukti į „Michelin“ gidą, Lietuvoje laikomi gastronomijos elitu, tačiau prestižinis įvertinimas ne visada garantuoja augančią apyvartą, pelną ir verslo stabilumą.

Restoranai, pernai birželio mėn. įtraukti į „Michelin“ gidą, Lietuvoje laikomi gastronomijos elitu, tačiau prestižinis įvertinimas ne visada garantuoja augančią apyvartą, pelną ir verslo stabilumą.

Portalo „Food & Wine“ duomenimis, vieną „Michelin“ žvaigždę gavusių restoranų apyvarta išauga bent penktadaliu.

Tarptautinės įmonių kreditingumą vertinančios įmonės „Creditreform Lietuva“ duomenimis, š 21-os „Michelin“ restoranus valdančios įmonės, dauguma fiksavo apyvartos padidėjimą.

Pavyzdžiui, „Michelin“ žvaigždę pelniusio restorano „Demo“ valdytoja bendrovė „Demo versija“ apyvartą išaugino 42,4 proc. (iki 722 tūkst. eurų). O bendrovė „Baltic Food Republic“, valdanti „Michelin“ žvaigžde įvertintą restoraną „Nineteen18“ ir „Bib Gourmand“ įvertinimą gavusį „14 Horses“ – 30,2 proc. (iki beveik 4 mln. eurų).

Tačiau likusių „žvaigždėtų“ restoranų rezultatai daug kuklesni. Restoraną „Džiaugsmas“ valdančios mažosios bendrijos „Džiugu“ apyvarta kilo 12,8 proc. (iki 1,5 mln. eurų), o restorano „Pas mus“ savininkė mažoji bendrija „Pasas“ dar nepateikė finansinės atskaitomybės, nors tai buvo privalu padaryti šių metų gegužę.

Iš 21 įmonės, kurių restoranai buvo įvertinti „Michelin“, 9 įmonių apyvarta susitraukė. Daugiausiai – net 44 proc. – ji smuko bendrovėje „Gastronomika“, kuri valdė to paties pavadinimo restoraną. Netrukus po to, kai buvo įtrauktas į „Michelin“ gidą, restorano šefas paskelbė apie veiklos nutraukimą.

Auganti apyvarta pelnui ne rodiklis

„Deja, netgi stipriai iššokusi apyvarta jokiu būdu nereiškia, kad taip pat išaugo ir pelnas“, – sako „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

Kredito biuro duomenimis, labiausiai apyvartą auginusio restorano „Demo“ nuostolis 2024 m. ūgtelėjo net 533,9 proc. (nuo 7 984 iki 50 614 eurų). „Nineteen18“ ir „14 Horses“ nuostolį sumažino nuo 74 020 iki 59 160 eurų. O restorano „Džiugu“ 49 704 eurų pelną pakeitė 38 633 eurų nuostolis.

Tas pat nutiko su restoranu „Le Travi“ (Bib Gourmand), kurį valdo bendrovė „Natūralūs vynai“. 2023 m. pelną pakeitė beveik tokio pat dydžio nuostolis (atitinkamai 13 831 ir 13 282 eurai.

2024 m. pelningi buvo 11 restoranų, 10 fiksavo nuostolį. 2023 m. šis santykis buvo 16 ir 12.

Didžiausią pelną pernai metais uždirbo bendrovė „Istorinė virtuvė“, kuriai priklauso restoranas „Ertlio namas“ (Michelin gidas). Tačiau šiųmetinis pelnas 26 proc. mažesnis nei pernykštis ( sumažėjo nuo 254 819 iki 188 659 eurų).

Pelną, gavę Michelin įvertinimą, padidino tik „Monai“ (Michelin gidas, UAB „Zizi namai“, nuo 46 608 iki 56 495 eurų) „Monte Pacis“ (Michelin gidas, UAB „Monte Pacis“, nuo 5 116 iki 13 304 eurų), „Farmer & The Ocean“ (Michelin gidas, UAB „Aštrus peilis“, nuo 55 818 iki 69 207 eurų), „Arrivee“ (Michelin gidas, Šv. Ignaco Lojolos kolegija, nuo 108 110 iki 120 343 eurų), o „Nüman“ (Bib Gourmand) ir „Elven“ (Michelin gidas) savininkės UAB „Gortana“ 11 361 eurų nuostolis šiemet virto 40 176 eurų pelnu.

Darbuotojams – mažesnės algos

„Nors Michelin įvertinimas paprastai reiškia išaugsiančius klientų srautus, net 11 restoranų kažkaip įsigudrino juos aptarnauti su dar mažesniu nei iki „Michelin“ įvertinimo personalu. Likę 18 restoranų personalą didino. Rekordininkai – „Fabrikėlis“ (Michelin gidas, MB „Fabrikėlis“, nuo 9 iki 20), „Le Travi“ (nuo 5 iki 9) ir „Monte Pacis“ (Michelin gidas, UAB „Monte Pacis“, nuo 32 iki 55). Būtina atkreipti dėmesį, kad pastaroji įmonė valdo ir viešbutį“, – pastebėjo S. Žilinskas.

Eksperto nuomone, restoranų darbuotojai pasikeitusio darbovietės lygio savo sąskaitose nelabai ir pajuto. „Creditreform Lietuva“ analitikai palygino 2024 m. ir 2025 m. balandžio mėnesį mokėtus vidutinius atlyginimus ir nustatė, kad net 15 restoranų savo darbuotojams šiemet mokėjo mažesnes algas (nuo 1 proc. iki 38 proc.), dviejų atlyginimai liko tokie patys, o algas didinę restoranai, jas pakėlė nuo 2 proc. iki 35 proc. Pastarąjį rodiklį pademonstravo „Demo“.

Beveik visus slegia skolų našta

„Išaugęs personalas, visas Lietuvos maitinimo įmones paveikęs padidintas PVM, pakilusi minimali alga bei augančios kainos ir dar poreikis išlaikyti gautą įvertinimą atsispindi restoranų įsiskolinime „Sodrai“ bei Valstybinei mokesčių inspekcija (VMI)“, – teigė S. Žilinskas.

Kaip rodo statistika, birželio 13 d. skolų šioms „Sodrai“ ir VMI neturėjo tik 4 įmonės, valdančios „Michelin“ įvertintus restoranus. Nors 8 įmonių skola neviršijo 100 eurų, buvo skolingų ir penkiaženkles sumas.

Didžiausi skolininkai: „Grand Hotel Vilnius“ (restoranas „Telegrafas“, Michelin gidas, 98 724 eurai), „Puodeli, virk“ (restoranas „Stebuklai“, Michelin gidas, 39 573 eurai) ir „Laiko virtuvė“ (restoranas „Dine“, Michelin gidas, 31 189 eurai). Nemažai restoranų skolų yra atidėtos, bet vis tiek turės būti padengtos.

„Michelin“ įvertinimas – tai neabejotinas kokybės ženklas, kuris didina žinomumą, prestižą ir klientų srautą. Tačiau, remiantis 2023–2024 m. finansiniais duomenimis, akivaizdu, kad „Michelin“ regalijos automatiškai nereiškia pelno ir verslo stabilumo. Šalia kokybės ženklo restoranui dar būtinas ir puikus valdymas, disciplina tvarkantis su išlaidomis ir pajamomis. Džiugu, kad visi 2024 m. įvertinti restoranai ir 2025 m. išlaikė savo Michelin įvertinimus (išskyrus „Gastronomiką“). Reikia tikėtis, kas išbandymus rinka jie taipogi atlaikys“, – sakė S. Žilinskas.


Šiauliai
2025-ieji Šiaulių regiono darbo rinkoje: kur nedarbas didžiausias ir kokių specialistų labiausiai trūksta?
2025 metais Užimtumo tarnybos duomenimis, Šiaulių regiono darbo rinka išlieka nevienalytė – kol vienose savivaldybėse fiksuojamas vienas mažiausių nedarbo lygių šalyje, kitose jis vis dar išlieka aukštas. Kartu darbdaviai susiduria su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu, o Užimtumo tarnybai tenka ieškoti sprendimų, kaip suderinti darbo ieškančiųjų galimybes su verslo poreikiais. Apie nedarbo tendencijas Šiaulių apskrityje, labiausiai trūkstamas profesijas, jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių situaciją darbo rinkoje bei tai, ar gyventojų laukia pokyčiai nuo 2026 metų, teiravomės Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamento direktorės Vaidos Ignotienės.
Aktualijos | 6 MIN.
0
Marijampolė
Lietuva
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Aktualijos | 3 MIN.
0
Su šventėmis į mūsų namus atkeliauja ir svečių. Kaip juos priimti, kad malonu būtų abiem pusėms: ir šeimininkams, ir jų namuose besisvečiuojantiems žmonėms?
Lietuva | 3 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Su šventėmis į mūsų namus atkeliauja ir svečių. Kaip juos priimti, kad malonu būtų abiem pusėms: ir šeimininkams, ir jų namuose besisvečiuojantiems žmonėms?
Lietuva | 3 MIN.
0
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
2
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Pakruojis
Kelmė
Antradienį Pakruojo rajone neblaivus vyras pranešė pareigūnams ketinantis susprogdinti kaimą, pranešė Policijos departamentas.
Kriminalai | 2 MIN.
1
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Ką valgė mūsų protėviai, kodėl advento pasninkas jiems buvo natūralus dalykas, atskleidžia baltiškų patiekalų rekonstrukcija. Jos pagrindas – radiniai kapuose, į kuriuos mirusiesiems įdėdavo ir žemiškų gėrybių. Istorinės virtuvės gurmanams nuklojami stalai su gausybe patiekalų pagal receptus iš kapų ir metraščių.
Kultūra | 6 MIN.
0
Visais laikais lietuviams rūpėjo stebuklinga Kalėdų išvakarių diena – Kūčios. Tai šventė, sutelkianti visą šeimą prie bendro vaišių stalo. Nors šios lietuviams svarbios šventės tradicijos bėgant metams smarkiai pasikeitė, etnologai kviečia prisiminti magišką ir simbolinę jos prasmę. Be to, neužmiršti šiandien kaip niekad aktualaus susitaikymo ritualo. Jis būtinas, norint Kalėdas švęsti širdimi.
Kultūra | 8 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0