Virtuvė | 7 MIN.

Koldūnų renesansas: ekspertai dalijasi gamybos patarimais ir receptais

Etaplius.lt
2022 m. spalio 15 d. 20:25
pexels-karolina-grabowska-4084936.jpg

Turbūt nerastume tautos, kuri savo kultūroje neturėtų miltinės tešlos virtinių su vienokiu ar kitokiu įdaru. Tokį patiekalą – dažniausiai įdarytą mėsa, mes įpratę vadinti koldūnais. Nors jau nebestebina ir iš kitų šalių atkeliavę pavadinimai: chinkaliai, ravioli, gyoza, ar skirtingos virtinių formos bei įvairiausi įdarai. Kokybiškai paruošti virtiniai gali tapti puikiu pietų ar vakarienės pasirinkimu.

Daugelis su koldūnais susipažino dar vaikystėje, kai mamos ar močiutės leido prisiliesti prie smagaus jų gaminimo proceso,  į tešlos apskritimus slepiant įvairius įdarus. Daugybėje šalių virtiniai yra vienas tradicinių patiekalų, kurie asocijuojasi su sočiu ir jaukiu namų maistu. Tai viena priežasčių, kodėl šis nostalgiškas patiekalas yra vienas mėgstamiausių,  renkantis greitai paruošiamą maistą parduotuvėje.

Paprastos gudrybės – skanios vakarienės garantas

Uzbekiški mantai, kartvelų chinkaliai, japoniški gyoza, korėjietiški mandu, itališki ravioli – tai vis tie patys virtiniai. Kai kurie skiriasi tešlos gamybos technologija, įdaro supakavimo įpročiais, dydžiu, formomis ir  pačiu įdaru, tačiau, pasak kulinarijos ekspertų, esmė išlieka ta pati – dažniausiai į miltinę, plonai iškočiotą tešlą dedamas bei sandariai užspaudžiamas įdaras. Toks „rankdarbis“ verdamas vandenyje, o valgomas gausiai pagardinus padažu.

Pasak Brigitos Baratinskaitės, Maisto gamybos departamento vadovės, koldūnų svarbu nepervirti, kad jų apvalkalas neištižtų, o įdaras neišbėgtų. Tai galioja ir šaldytiems gaminiams iš parduotuvės, ir namuose paruoštiems koldūnams. Juos pasigaminti nėra sudėtinga – tereikia žinoti kelias gudrybes ir įgyti šiek tiek praktikos.

„Naminių koldūnų gaminimas gali būti puiki šeimos pramoga ir suaugusiems, ir mažiesiems. Gaminantiems pirmą kartą rekomenduoju tradicinius koldūnus, nes tešlos gamyba nereikalauja ypatingų įgūdžių: tereikia miltus sumaišyti su druska ir užpilti maždaug 60 laipsnių temperatūros vandeniu, sumaišytu su aliejumi. Tešlą būtina gerai išminkyti, o vėliau leisti jai pastovėti bent pusę valandos vėsiai. Taip miltai išbrinks ir tešla bus elastinga, ją bus paprasta iškočioti, pripildyti įdaro ir sukurti norimą formą“, – pataria ekspertė ir priduria, jog sėkmingos tešlos paslaptis slypi ir miltų kiekyje – jų padauginti nevalia.

Įdarus, pasak B. Baratinskaitės, verta rinktis pagal individualų skonį, o gaminant didesnį kiekį koldūnų, ji siūlo išbandyti bent kelis skirtingus variantus, pavyzdžiui, su kiauliena,  paukštiena, daržovėmis, grybų įdaru, varške ar įvairiais sūriais.

„Koldūnas yra nedidelis gaminys, todėl įdarui svarbu naudoti gerai susmulkintus produktus – smulkiai sukapotus, sumaltus ar sutrintus. Įdarytus koldūnus būtina kruopščiai ir sandariai užspausti, kad įdaras verdant neišbėgtų. Tam į pagalbą pasitelkite šakutę – perlenkę tešlos lakštą per pusę, užspauskite kraštelius šiuo virtuviniu įrankiu. Taip koldūnas atrodys vizualiai patrauklus ir išliks sandarus“, –  sako ji.

Koldūnų mėgėjams ji rekomenduoja išbandyti keletą netikėtų receptų: nuo tradicinių koldūnų, virtų sultinyje, iki naminių raviolių, nukelsiančių tiesiai į tolimąją Italiją.

Naminiai ravioliai su špinatų ir varškės įdaru bei sviestiniu žolelių padažu

Reikės: 400 g miltų, 4 kiaušinių, 50 g sviesto, 20 g kietojo sūrio, 200 g šviežių špinatų, 200 g varškės, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus, šviežio šalavijo lapelių.

Gaminame: ant darbastalio suberkite miltų kauburėlį, suformuokite duobutę, į ją pilkite suplaktus kiaušinius. Kruopščiai išminkykite tešlą, tuomet sandariai ją susukite į maistinę plėvelę ir palikite bent pusvalandžiui vėsesnėje vietoje. Tuo metu įkaitintoje su alyvuogių aliejumi keptuvėje apkepinkite nuplautus špinatus. Po kelių minučių sudėkite juos į sietelį, paspauskite šaukštu ir nupilkite vandens perteklių. Špinatams atvėsus, dėkite juos į trintuvą ir gerai pertrinkite drauge su varške, druska ir pipirais. Masė turi būti švelni, vienalytė. Ją sudėkite į konditerinį maišelį, kurio pagalba išspausite įdarą. Dabar išsikočiokite du nestorus tešlos lakštus. Ant vieno jų vienodais atstumais išspauskite įdarą, uždenkite kitu lakštu ir formuokite raviolius. Galima pasitelkti stiklinaitę arba pjaustyti rantytu peiliuku. Užspausti galima pirštais arba šakute. Raviolius virkite pasūdytame vandenyje 3-5 minutes, atsižvelgiant į tešlos storumą, kol šie iškils į viršų. Kol ravioliai verda, keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto ir kelias minutes pakepinkite šalavijo lapelius. Išvirus ravioliams, dėkite juos į gilesnę lėkštę, apipilkite sviestiniu padažu ir užtarkuokite kietojo sūrio. Skanaus!

Klasikiniai koldūnai, virti sultinyje

Koldūnų įdarui reikės: 200 g jautienos ir 300 g kiaulienos faršo, 1 svogūno, žiupsnio džiovintų čiobrelių, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Koldūnų tešlai reikės: 400 g miltų, 2 kiaušinių, 1,5 stiklinės vandens, šaukštelio druskos.

Sultiniui reikės: 3 l vandens, 500 g viščiukų sparnelių, salierų stiebų, 1-2 lauro lapelių, 2-3 česnako skiltelių, 8-10 juodųjų pipirų žirnelių, 4-5 kvapiųjų pipirų žirnelių, druskos, pundelio petražolių, krapų.

Gaminame: pirmiausiai paruoškite sultinį. Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus sparnelius, virkite apie 20 min., nugriebdami putas. Tada sudėkite salierus, lauro lapelius, česnakų skilteles, pipirus, druską ir virkite dar maždaug 40 min. Kol verda sultinys, imkitės koldūnų. Faršus sumaišykite su jiems skirtais prieskoniais, įtarkuokite svogūną, viską gerai permaišykite. Ruoškite tešlą: vieno kiaušinio trynį ir kiaušinį sumaišykite su vandeniu ir įberkite šaukštelį druskos. Likusį baltymą išplakite. Miltus nusijokite į dubenį, juose formuokite duobutę ir ten supilkite vandens ir kiaušinių masę bei išplaktą baltymą. Atsargiai, užgriebdami miltus iš visų pusių, užminkykite tešlą. Papildomai ją pabarstykite miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15-30 min. vėsioje vietoje. Praėjus šiam laikui, formuokite koldūnus. Tešlą kruopščiai iškočiokite į du lakštus, ant vieno iš lakštų vienodais atstumais dėkite po šaukštą mėsos, o kitu – uždenkite. Koldūnus išspauskite stikline, kraštelius užsandarindami šakute. Dabar koldūnus 20-30 sek. apvirkite verdančiame vandenyje (dėkite po tiek koldūnų, kad šie nesuliptų) ir tik paskui dėkite į verdantį sultinį. Virkite apie 20 minučių. Patiekti koldūnus su sultiniu rekomenduojama dubenyje, ant viršaus pabarsčius smulkintų krapų ir petražolių. Skanaus!

Vegetariški koldūnai su daržovėmis - „Gyoza“

Reikės: 230 g miltų, 130 ml vandens, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 2 morkų, 0,5 poro, 150-200 g moliūgo, ciberžolės, pipirų, druskos, sviesto kepimui, sojos padažo ir saujelės kalendros.

Gaminame: miltus sumaišykite su vandeniu, aliejumi ir druska, tada suminkykite vientisą ir elastingą tešlą, uždenkite ją maistine plėvele ir palikite maždaug pusvalandžiui pastovėti. Įdarui skirtas daržoves susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kad šios suminkštėtų. Pagardinkite įdarą druska, pipirais, ciberžole, viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Pabarstykite miltais stalą ir imkitės tešlos: plonai iškočiokite, stikline išspauskite apskritimus. Ant kiekvieno jų dėkite po šaukštelį paruošto daržovių įdaro, perlenkite apskritimą ir pirštais suformuokite sandarią „skiauterę“. Taip paruoštus koldūnus dėkite į sviestu įkaitintą keptuvę „skiautere“ į viršų, apskrudinę apačią, atsargiai pilkite pusę stiklinės vandens ir uždenkite keptuvę dangčiu. Taip virkite apie 5 min., tuomet nuimkite dangtį ir dar palaikykite ant ugnies, kol išgaruos vanduo. Patiekite gilesnėje lėkštėje, apšlakstykite sojų padažu ir smulkinta kalendra. Skanaus!


Joniškis
Įsikurti regione: dvi Žagarės, puodų namas, Vyšnių festivalis ir reikli, bet kūrybinga bendruomenė bendruomenė
Joniškio rajono savivaldybėje, netoli Latvijos sienos įsikūręs Žagarės miestelis. Čia gyvena kūrybingi ir veiklūs žmonės, nuolat verda įdomios idėjos, o kiekvieną vasarą miestelis nusidažo raudona vyšnių spalva. Žagarės istorija taip pat labai plati. Juk tai – seniausias miestelis Lietuvoje, kurio senamiestis saugomas valstybės kaip urbanistikos paminklas.
Kultūra | 4 MIN.
0
Kelmė
Lietuva
Paskutiniame 2025 metų Kelmės rajono savivaldybės tarybos posėdyje, vykusiame gruodžio 18 dieną, dalyvavo visi tarybos nariai. Posėdžio darbotvarkėje buvo apsvarstyti 36 klausimai.
Politika | 2 MIN.
0
Baigiantis 2025-iesiems Metų muzikos grupe M.A.M.A apdovanojimuose šiemet paskelbtas Kamilės Gudmonaitės ir Manto Zemlecko duetas „kamanių šilelis“ pristato naują dainą ir muzikinį klipą.
Laisvalaikis | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimtoji – 354-oji metų diena (šeštoji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 12 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Kalėdos – tai ne tik dovanos, bet ir vidiniai pokyčiai. Tai metas, kai sustojame, atsigręžiame į save ir artimuosius, o žvaigždės tyliai primena tai, kas iš tiesų svarbu. Šiemet kiekvienam Zodiako ženklui Kalėdos siunčia savitą žinutę: vieniems – ramybę ir susitaikymą, kitiems – netikėtus stebuklus ar vidinius lūžius. Leiskite sau išgirsti, ką šis šventinis laikotarpis žada būtent jums.
Horoskopai | 4 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Vilnius
Lietuva
Šeši Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono kariai, kuopos vadas bei du Lietuvos kariuomenės poligone pagal darbo sutartis dirbę asmenys lieka nuteisti JAV karių maisto davinių vagystės byloje.
Lietuva | 4 MIN.
0
Įtemptuose ginčuose dėl siūlomų Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) pataisų klaidų padarė tiek socialdemokratai, tiek opozicijoje dirbantys parlamentarai, naujienų portalui „Delfi“ teigia socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius. Anot politiko, jo vedama partija prisiims atsakomybę už įneštą sumaištį, o su koalicijos partneriais bus ieškoma būdų, kaip deeskaluoti visuomenės ir parlamentarų gretose tvyrančią įtampą.
Lietuva | 4 MIN.
0

Kelmė
Radviliškis
Paskutiniame 2025 metų Kelmės rajono savivaldybės tarybos posėdyje, vykusiame gruodžio 18 dieną, dalyvavo visi tarybos nariai. Posėdžio darbotvarkėje buvo apsvarstyti 36 klausimai.
Politika | 2 MIN.
0
Gruodžio 16 dieną Vaitiekūnų bendruomenės namuose įvyko Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo atviras, ramus ir konstruktyvus pokalbis apie tai, kas šiandien žmonėms svarbiausia – kasdienius rūpesčius, infrastruktūrą, paslaugų kokybę ir ateities perspektyvas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Lietuva yra pasirengusi dialogui su Baltarusija užsienio reikalų viceministrų lygiu, gruodžio 19 d. vykusio 7-ojo Baltarusijos liaudies kongreso antrojoje sesijoje paskelbė Baltarusijos prezidentas, Baltarusijos liaudies kongreso pirmininkas Aleksandras Lukašenka, kurio pranešimo tekstą cituoja naujienų agentūra BELTA.
Pasaulis | 4 MIN.
0
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo dėl Rusijos puolimo prieš Lenkiją, jei rusai nugalėtų Ukrainoje.
Pasaulis | 2 MIN.
3


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Šiauliai
Kelmė
Šiaulių apylinkės teisme išnagrinėta itin didelės apimties baudžiamoji byla dėl sukčiavimo. Didesnės apimties bylos teismo istorijoje nėra buvę. Nuosprendis byloje paskelbtas 34 kaltinamiesiems. Byloje 34 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, bylą sudaro 120 tomų, o jos nagrinėjimo metu įvyko net 150 teismo posėdžių. Vien kaltinimo aktas sudarė 724 lapus. Bylos nagrinėjimo procese keturi kaltinamieji mirė. Didelis nusikalstamų veikų, kaltinamųjų skaičius lėmė tai, kad buvo itin sudėtinga organizuoti teismo procesą.
Kriminalai | 4 MIN.
0
Ketvirtadienio rajone į gydymo įstaigą pacientą vežę greitosios pagalbos medikai buvo priversti prašyti ugniagesių pagalbos, nes užklimpo GMPT automobilis.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Gruodžio 18 dieną Kuršėnuose, Lauryno Ivinskio aikštėje, oficialiai atidaryta čiuožykla, subūrusi gausų būrį miestiečių ir miesto svečių. Renginys tapo gražia žiemos laikotarpio akimirka, kupina šventinės nuotaikos, muzikos ir aktyvaus laisvalaikio ant ledo.
Gatvė | 2 MIN.
0
Prašome planuoti kelionę iš anksto.Atsiprašome už laikinus nepatogumus ir dėkojame už supratingumą.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Didžiųjų miestų gatvėse jau juntamas prieššventinis šurmulys: automobilių srautai išaugę ne tik piko metu, bet ir vidurdienį bei vėlai vakare, o didžiausi kamščiai formuojasi prie didžiųjų prekybos centrų, paštomatų, kalėdinių miestelių ir eglių. Draudikai atkreipia dėmesį, kad gruodžio mėnuo kiekvienais metais pasižymi ypač sudėtingomis eismo sąlygomis, todėl pataria būti atsargiems ir neskubėti. Šių taisyklių laikymasis padės ne tik išvengti neplanuotų nuostolių, bet ir sutaupyti brangaus šventinio laiko.
Gatvė | 4 MIN.
0
Telefonai sukurti tam, kad mus suartintų, todėl geriausiai veikia tuomet, kai vartotojai geba juos trumpam padėti į šalį. Naujausi duomenys rodo, kad atsispirti ekranų traukai darosi vis sunkiau: net 80 proc. lietuvių telefonais naudojasi darbo susitikimų metu, o daugiau nei pusė nevengia to daryti net vairuodami. Šie įpročiai atskleidžia, kad ekranai vis dažniau pasiglemžia dėmesį, kurį žmonės galėtų nukreipti kitur.
Gatvė | 4 MIN.
0

Radviliškis
Kelmė
Gruodžio 18 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimti sprendimai, turintys tiesioginę reikšmę rajono gyventojų kasdienybei. Vienas jų – sprendimas papildomai skirti 210 tūkstančių eurų Baisogalos gimnazijos sporto aikštyno statyboms. Šis sprendimas buvo priimtas tikslinant 2025 metų Radviliškio rajono savivaldybės biudžetą.
Sportas | 4 MIN.
0
Kelmės rajono savivaldybėje įvyko sportininkų premijų įteikimo vakaras, kurio metu įteiktos premijos sportininkams už aukštus sportinius rezultatus, pasiektus Lietuvos ir tarptautinėse varžybose.
Sportas | 3 MIN.
0


Joniškis
Šiauliai
Joniškio rajono savivaldybėje, netoli Latvijos sienos įsikūręs Žagarės miestelis. Čia gyvena kūrybingi ir veiklūs žmonės, nuolat verda įdomios idėjos, o kiekvieną vasarą miestelis nusidažo raudona vyšnių spalva. Žagarės istorija taip pat labai plati. Juk tai – seniausias miestelis Lietuvoje, kurio senamiestis saugomas valstybės kaip urbanistikos paminklas.
Kultūra | 4 MIN.
0
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Jaunimas | 6 MIN.
0
Šiauliai
Kelmė
Gruodžio 12-ąją Europos parlamento narys Aurelijus Veryga lankėsi Kuršėnuose, kur atidarė net dvi parodas, svečiavosi Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centre, prie kurio teigiamų pokyčių yra prisidėjęs dirbdamas Sveikatos apsaugos ministru.
Kultūra | 3 MIN.
0
Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokykla dalinasi skaudžia žinia: eidama 68-uosius metus, po sunkios ligos anapilin iškeliavo ilgametė Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos mokytoja Vilija Brazinskienė.
Veidai | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Lietuva
Kelmė
Nutrūko kelerius metus puoselėti agentūros „Major Amber Models“ vadovės Karolinos Toleikytės ir verslininko, investuotojo Jono Garbaravičiaus artimi santykiai.
Veidai | 2 MIN.
6
Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokykla dalinasi skaudžia žinia: eidama 68-uosius metus, po sunkios ligos anapilin iškeliavo ilgametė Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos mokytoja Vilija Brazinskienė.
Veidai | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimtoji – 354-oji metų diena (šeštoji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 12 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Kalėdos – tai ne tik dovanos, bet ir vidiniai pokyčiai. Tai metas, kai sustojame, atsigręžiame į save ir artimuosius, o žvaigždės tyliai primena tai, kas iš tiesų svarbu. Šiemet kiekvienam Zodiako ženklui Kalėdos siunčia savitą žinutę: vieniems – ramybę ir susitaikymą, kitiems – netikėtus stebuklus ar vidinius lūžius. Leiskite sau išgirsti, ką šis šventinis laikotarpis žada būtent jums.
Horoskopai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimtoji – 354-oji metų diena (šeštoji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 12 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Kalėdos – tai ne tik dovanos, bet ir vidiniai pokyčiai. Tai metas, kai sustojame, atsigręžiame į save ir artimuosius, o žvaigždės tyliai primena tai, kas iš tiesų svarbu. Šiemet kiekvienam Zodiako ženklui Kalėdos siunčia savitą žinutę: vieniems – ramybę ir susitaikymą, kitiems – netikėtus stebuklus ar vidinius lūžius. Leiskite sau išgirsti, ką šis šventinis laikotarpis žada būtent jums.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Ant šventinio stalo mišrainės ir salotos neretai tampa vienais pagrindinių ir laukiamiausių stalo patiekalų. Nors kiekviena šeima turi savo laiko patikrintus mišrainių receptus, vis dėlto kone kasmet ieško, kaip nebrangiai, bet išradingai atnaujinti Kūčių ir Kalėdų stalo meniu. Žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ siūlo išbandyti lengvai paruošiamų mišrainių receptus, kurie be didelių pastangų ir išlaidų padės įnešti naujų skonių.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Prasidėjus kalendorinei žiemai ir atvėsus orams daugelis pradedame svajoti apie sočius ir šildančius troškinius. Šį savaitgalį žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ kviečia išbandyti būtent tokį patiekalą – kiaulienos guliašą. Tai sotus, nebrangus ir lengvai paruošiamas troškinys, kuris pasotins, sušildys ir sukvies prie stalo visą šeimą ar būrį draugų.
Virtuvė | 4 MIN.
0