Virtuvė | 7 MIN.

Koldūnų renesansas: ekspertai dalijasi gamybos patarimais ir receptais

Etaplius.lt
2022 m. spalio 15 d. 20:25
pexels-karolina-grabowska-4084936.jpg

Turbūt nerastume tautos, kuri savo kultūroje neturėtų miltinės tešlos virtinių su vienokiu ar kitokiu įdaru. Tokį patiekalą – dažniausiai įdarytą mėsa, mes įpratę vadinti koldūnais. Nors jau nebestebina ir iš kitų šalių atkeliavę pavadinimai: chinkaliai, ravioli, gyoza, ar skirtingos virtinių formos bei įvairiausi įdarai. Kokybiškai paruošti virtiniai gali tapti puikiu pietų ar vakarienės pasirinkimu.

Daugelis su koldūnais susipažino dar vaikystėje, kai mamos ar močiutės leido prisiliesti prie smagaus jų gaminimo proceso,  į tešlos apskritimus slepiant įvairius įdarus. Daugybėje šalių virtiniai yra vienas tradicinių patiekalų, kurie asocijuojasi su sočiu ir jaukiu namų maistu. Tai viena priežasčių, kodėl šis nostalgiškas patiekalas yra vienas mėgstamiausių,  renkantis greitai paruošiamą maistą parduotuvėje.

Paprastos gudrybės – skanios vakarienės garantas

Uzbekiški mantai, kartvelų chinkaliai, japoniški gyoza, korėjietiški mandu, itališki ravioli – tai vis tie patys virtiniai. Kai kurie skiriasi tešlos gamybos technologija, įdaro supakavimo įpročiais, dydžiu, formomis ir  pačiu įdaru, tačiau, pasak kulinarijos ekspertų, esmė išlieka ta pati – dažniausiai į miltinę, plonai iškočiotą tešlą dedamas bei sandariai užspaudžiamas įdaras. Toks „rankdarbis“ verdamas vandenyje, o valgomas gausiai pagardinus padažu.

Pasak Brigitos Baratinskaitės, Maisto gamybos departamento vadovės, koldūnų svarbu nepervirti, kad jų apvalkalas neištižtų, o įdaras neišbėgtų. Tai galioja ir šaldytiems gaminiams iš parduotuvės, ir namuose paruoštiems koldūnams. Juos pasigaminti nėra sudėtinga – tereikia žinoti kelias gudrybes ir įgyti šiek tiek praktikos.

„Naminių koldūnų gaminimas gali būti puiki šeimos pramoga ir suaugusiems, ir mažiesiems. Gaminantiems pirmą kartą rekomenduoju tradicinius koldūnus, nes tešlos gamyba nereikalauja ypatingų įgūdžių: tereikia miltus sumaišyti su druska ir užpilti maždaug 60 laipsnių temperatūros vandeniu, sumaišytu su aliejumi. Tešlą būtina gerai išminkyti, o vėliau leisti jai pastovėti bent pusę valandos vėsiai. Taip miltai išbrinks ir tešla bus elastinga, ją bus paprasta iškočioti, pripildyti įdaro ir sukurti norimą formą“, – pataria ekspertė ir priduria, jog sėkmingos tešlos paslaptis slypi ir miltų kiekyje – jų padauginti nevalia.

Įdarus, pasak B. Baratinskaitės, verta rinktis pagal individualų skonį, o gaminant didesnį kiekį koldūnų, ji siūlo išbandyti bent kelis skirtingus variantus, pavyzdžiui, su kiauliena,  paukštiena, daržovėmis, grybų įdaru, varške ar įvairiais sūriais.

„Koldūnas yra nedidelis gaminys, todėl įdarui svarbu naudoti gerai susmulkintus produktus – smulkiai sukapotus, sumaltus ar sutrintus. Įdarytus koldūnus būtina kruopščiai ir sandariai užspausti, kad įdaras verdant neišbėgtų. Tam į pagalbą pasitelkite šakutę – perlenkę tešlos lakštą per pusę, užspauskite kraštelius šiuo virtuviniu įrankiu. Taip koldūnas atrodys vizualiai patrauklus ir išliks sandarus“, –  sako ji.

Koldūnų mėgėjams ji rekomenduoja išbandyti keletą netikėtų receptų: nuo tradicinių koldūnų, virtų sultinyje, iki naminių raviolių, nukelsiančių tiesiai į tolimąją Italiją.

Naminiai ravioliai su špinatų ir varškės įdaru bei sviestiniu žolelių padažu

Reikės: 400 g miltų, 4 kiaušinių, 50 g sviesto, 20 g kietojo sūrio, 200 g šviežių špinatų, 200 g varškės, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus, šviežio šalavijo lapelių.

Gaminame: ant darbastalio suberkite miltų kauburėlį, suformuokite duobutę, į ją pilkite suplaktus kiaušinius. Kruopščiai išminkykite tešlą, tuomet sandariai ją susukite į maistinę plėvelę ir palikite bent pusvalandžiui vėsesnėje vietoje. Tuo metu įkaitintoje su alyvuogių aliejumi keptuvėje apkepinkite nuplautus špinatus. Po kelių minučių sudėkite juos į sietelį, paspauskite šaukštu ir nupilkite vandens perteklių. Špinatams atvėsus, dėkite juos į trintuvą ir gerai pertrinkite drauge su varške, druska ir pipirais. Masė turi būti švelni, vienalytė. Ją sudėkite į konditerinį maišelį, kurio pagalba išspausite įdarą. Dabar išsikočiokite du nestorus tešlos lakštus. Ant vieno jų vienodais atstumais išspauskite įdarą, uždenkite kitu lakštu ir formuokite raviolius. Galima pasitelkti stiklinaitę arba pjaustyti rantytu peiliuku. Užspausti galima pirštais arba šakute. Raviolius virkite pasūdytame vandenyje 3-5 minutes, atsižvelgiant į tešlos storumą, kol šie iškils į viršų. Kol ravioliai verda, keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto ir kelias minutes pakepinkite šalavijo lapelius. Išvirus ravioliams, dėkite juos į gilesnę lėkštę, apipilkite sviestiniu padažu ir užtarkuokite kietojo sūrio. Skanaus!

Klasikiniai koldūnai, virti sultinyje

Koldūnų įdarui reikės: 200 g jautienos ir 300 g kiaulienos faršo, 1 svogūno, žiupsnio džiovintų čiobrelių, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Koldūnų tešlai reikės: 400 g miltų, 2 kiaušinių, 1,5 stiklinės vandens, šaukštelio druskos.

Sultiniui reikės: 3 l vandens, 500 g viščiukų sparnelių, salierų stiebų, 1-2 lauro lapelių, 2-3 česnako skiltelių, 8-10 juodųjų pipirų žirnelių, 4-5 kvapiųjų pipirų žirnelių, druskos, pundelio petražolių, krapų.

Gaminame: pirmiausiai paruoškite sultinį. Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus sparnelius, virkite apie 20 min., nugriebdami putas. Tada sudėkite salierus, lauro lapelius, česnakų skilteles, pipirus, druską ir virkite dar maždaug 40 min. Kol verda sultinys, imkitės koldūnų. Faršus sumaišykite su jiems skirtais prieskoniais, įtarkuokite svogūną, viską gerai permaišykite. Ruoškite tešlą: vieno kiaušinio trynį ir kiaušinį sumaišykite su vandeniu ir įberkite šaukštelį druskos. Likusį baltymą išplakite. Miltus nusijokite į dubenį, juose formuokite duobutę ir ten supilkite vandens ir kiaušinių masę bei išplaktą baltymą. Atsargiai, užgriebdami miltus iš visų pusių, užminkykite tešlą. Papildomai ją pabarstykite miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15-30 min. vėsioje vietoje. Praėjus šiam laikui, formuokite koldūnus. Tešlą kruopščiai iškočiokite į du lakštus, ant vieno iš lakštų vienodais atstumais dėkite po šaukštą mėsos, o kitu – uždenkite. Koldūnus išspauskite stikline, kraštelius užsandarindami šakute. Dabar koldūnus 20-30 sek. apvirkite verdančiame vandenyje (dėkite po tiek koldūnų, kad šie nesuliptų) ir tik paskui dėkite į verdantį sultinį. Virkite apie 20 minučių. Patiekti koldūnus su sultiniu rekomenduojama dubenyje, ant viršaus pabarsčius smulkintų krapų ir petražolių. Skanaus!

Vegetariški koldūnai su daržovėmis - „Gyoza“

Reikės: 230 g miltų, 130 ml vandens, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 2 morkų, 0,5 poro, 150-200 g moliūgo, ciberžolės, pipirų, druskos, sviesto kepimui, sojos padažo ir saujelės kalendros.

Gaminame: miltus sumaišykite su vandeniu, aliejumi ir druska, tada suminkykite vientisą ir elastingą tešlą, uždenkite ją maistine plėvele ir palikite maždaug pusvalandžiui pastovėti. Įdarui skirtas daržoves susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kad šios suminkštėtų. Pagardinkite įdarą druska, pipirais, ciberžole, viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Pabarstykite miltais stalą ir imkitės tešlos: plonai iškočiokite, stikline išspauskite apskritimus. Ant kiekvieno jų dėkite po šaukštelį paruošto daržovių įdaro, perlenkite apskritimą ir pirštais suformuokite sandarią „skiauterę“. Taip paruoštus koldūnus dėkite į sviestu įkaitintą keptuvę „skiautere“ į viršų, apskrudinę apačią, atsargiai pilkite pusę stiklinės vandens ir uždenkite keptuvę dangčiu. Taip virkite apie 5 min., tuomet nuimkite dangtį ir dar palaikykite ant ugnies, kol išgaruos vanduo. Patiekite gilesnėje lėkštėje, apšlakstykite sojų padažu ir smulkinta kalendra. Skanaus!


Kelmė
Kelmės rajone dėl tikimybės apgadinti kelius apribojamas sunkiasvorių transporto priemonių eismas
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Lietuva
Pakruojis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Įvyko Pakruojo rajono savivaldybės visuomenės aplinkosauginio švietimo projektų vertinimo komisijos posėdis. Šios komisijos narės – administracijos Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Austėja Zamokaitė, Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus teisininkė Edita Kriukienė, Apskaitos skyriaus vedėja Rasa Bagdonienė, Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Valantinaitė-Krikščiūnė ir komisijos pirmininkė vicemerė Simona Lipskytė išnagrinėjo ir įvertino 19 pateiktų paraiškų, skirtų aplinkosauginio švietimo veikloms rajone įgyvendinti.
Aktualijos | 2 MIN.
0

Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0

Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Estijos, Suomijos, Airijos, Latvijos, Lenkijos ir Švedijos vadovais bendru laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką António Costą ir Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen, išreikšdami tvirtą palaikymą kuo skubiau įgyvendinti EK pasiūlymą dėl reparacijų paskolos Ukrainai, pasitelkiant įšaldytus Rusijos aktyvus.
Lietuva | 2 MIN.
2
Dėl iš Baltarusijos plūstančių kontrabandinių balionų krizės Vyriausybė planuoja skelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje.
Lietuva | 3 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Radviliškio rajono savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje vienbalsiai pritarė taikos sutarties pasirašymui tarp Savivaldybės ir Radviliškio Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo parapijos. Šis sprendimas padėjo tašką daugiau nei penkiolika metų besitęsiančioje istorijoje dėl Socialinių paslaugų centro pastato nuosavybės ir naudojimo.
Politika | 4 MIN.
0
Spalio pabaigoje Šiauliuose viešėjusi Estijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Kaili Terras atvyko oficialiu vizitu. Diplomatė ir jos komanda susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku ir vicemeru Justinu Švėgžda, susitikime taip pat dalyvavo Estijos garbės konsulas Šiauliuose Gintaras Sluckus.
Politika | 3 MIN.
1

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Pasaulis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Pirmadienį Volodymyras Zelenskis atvyko į Londoną, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Dar vos prieš dešimtmetį frazė „globali karjera“ Lietuvos kontekste buvo beveik išskirtinai siejama su vienu miestu – Vilniumi. Norint dirbti su tarptautiniais klientais, gauti vakarietišką atlyginimą ir kopti karjeros laiptais, persikėlimas į sostinę buvo neišvengiamas. Tačiau šiandien situacija – kitokia. Skaitmeninė transformacija, pandemijos įtvirtintas nuotolinis darbas ir naujas įmonių požiūris į talentų paiešką leidžia Alytui, Šiauliams ar Panevėžiui tapti ne tik patogaus gyvenimo, bet ir pasaulinio lygio karjeros centrais.
Verslas | 5 MIN.
0
Gruodžio 5 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kartu su Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėju Gintautu Viču lankėsi prie Šeduvos baigiamoje statyti UAB „JPackaging“ gamykloje. Vizito metu su įmonės vadovais aptarta statybų eiga, darbų sparta ir iššūkiai, kurie dar lieka iki starto.
Verslas | 3 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje dėl Šiaulių universalios arenos remonto darbų. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, ieškinys tenkintas visiškai.
Kriminalai | 3 MIN.
1
Sekmadienio popietę Šiaulių rajone darbavosi išminuotojai. Jiems teko saugiai susprogdinti pavojų kėlusį rastą sprogmenį.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Kelmė
Pakruojis
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Atnaujinama rajono kelių ir gatvių infrastruktūra – Bardiškių kaime (Žeimelio sen.) sutvarkyta Vytauto Didžiojo gatvė.
Gatvė | 2 MIN.
0
Klaipėda
Klaipėda
Klaipėdos rajone pirmadienio rytą susidūrė lengvasis automobilis ir kelininkų transporto priemonė, per avariją, pirminiais duomenimis, nukentėjo trys žmonės. Eismo nelaimė įvyko kelininkams atvykus likviduoti anksčiau įvykusių avarijų padarinių, kai buvo partrenkti du šernai.
Gatvė | 3 MIN.
0
Pirmadienio rytą pranešta apie eismo įvykį Klaipėdos rajone.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Joniškis
„Šiaulių“ krepšinio klubas praneša apie nutrauktą bendradarbiavimą su Camu Reddishu. Rugsėjį į Lietuvą atvykęs puolėjas dėl asmeninių priežasčių priėmė sprendimą grįžti į JAV. Sutartis su krepšininku nutraukta abipusiu sutarimu, klubui išsaugojant numatytas išpirkos garantijas.
Sportas | 2 MIN.
0
Joniškio rajono savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas premijoms gauti už aukštus pasiekimus sporto, kultūros ir meno srityse.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Pakruojis
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Gruodžio 2 dieną Pakruojo kultūros centre duris atvėrė tradicinė paroda „Po angelo sparnu“. Paroda organizuota jau 19-ąjį kartą, o šiuo metu čia eksponuojami skulptoriaus Eduardo Tito medžio darbai ir Laimutės Veličkienės dailės studijos paveikslai.
Kultūra | 2 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 13 dieną 14 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) vyks adventinė popietė „Šventoji naktis“ su Kauno styginių kvartetu ir aktore Inesa Paliulyte. Programos atlikėjai kviečia didžiųjų metų šventes pasitikti prasmingais apmąstymais.
Kultūra | 3 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Unikalaus balso kūrėja ir atlikėja Rūta MUR pristato naują singlą „Viskas bus gerai“ – jautrią dainą apie išsiskyrimą, žmogiškas klaidas ir vidines audras, kurias kartais tenka išgyventi.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Gruodžio 8-oji – Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventė.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Kiauliena jau seniai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Tai mėsa, kurią pirkėjai renkasi ne tik dėl jos skonio, bet ir dėl patrauklios kainos bei gausybės paruošimo būdų. Kiaulienos mentė, laikoma viena universaliausių ir sultingiausių dalių, ypač tinkama tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.
Virtuvė | 4 MIN.
0