REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Vasario 20 d. 14:35

Kauno zoologijos sode – du sunkiasvoriai „naujakuriai“

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Pranešimas spaudai


292573

Vasario 7-osios popietę į Lietuvos zoologijos sodą Kauno širdyje atvyko du sunkiasvoriai, maždaug 300 kg sveriantys Avijaučių rūšies atstovai. Du patinai atvyko iš Avijaučių centro, įsikūrusio Švedijoje, Tännäs gyvenvietėje. Daugiau nei dvejus metus trukusi šimtmečio renovacija neatpažįstamai pakeitė gyvūnų vidinius ir lauko voljerus ir pagaliau leidžia užtikrinti aukščiausius Europinius gyvūnų gerovės standartus atitinkančias laikymo sąlygas.

Aktyvus ir sistemingas darbas gyvūnų rūšių ir buveinių išsaugojimą skatinančioje mokslinėje, projektinėje, edukacinėje ir švietėjiškoje veikloje, suteikė galimybę sulaukti šios retos rūšies atstovų. Laikydami šios įspūdingos rūšies gyvūnus zoologijos sode prisidėsime prie jų genofondo išsaugojimo.

Avijaučiai Lietuvos zoologijos sode apgyvendinti viršutinėje sodo dalyje, šalia Kupranugarių voljero. Lietuvos zoologijos sodo naujakuriai turės galimybę rinktis būti sausose vidinėse patalpose ar erdviame lauko voljere. Skaičiuojama, jog per dieną vienas avijautis suės beveik 20 kg šieno bei kito augalinės rūšies pašaro.

Avijautis (Ovibos moschatus) savo išvaizda labiau primena jautį, tačiau yra giminingesnis avims ir ožkoms. Ši rūšis priklauso porakanopinių būriui ir ožkų pošeimiui. Avijaučiai natūraliai paplitę Šiaurės Aliaskos, Kanados ir Grenlandijos tundroje. Jų populiacijos dydis buvo sumažėjęs dėl medžioklės ir klimato pokyčių, tačiau po sėkmingos reintrodukcijos Aliaskoje ir dalyje Europos, dabartiniais duomenimis, populiacijos dydis pasaulyje yra virš 127 100.

Šios rūšies individai gyvena bandomis po 8 –24. Jų kailis labai ilgas – 60–70 cm, tamsiai rudos spalvos, po juo yra labai švelni pavilnė. Avijaučių kūno ilgis 190–230 cm, o svoris gali svyruoti nuo 180 iki 410 kg. Šios rūšies patinai yra stambesni už pateles. Avijaučiai yra žolėdžiai gyvūnai, ėdantys žolę, šaknis, kerpes, samanas ir kitus augalus. Jie yra prisitaikę gyventi atšiauriomis gamtos sąlygomis. Žiemos metu šie gyvūnai stiprių pėdų dėka kanopomis iškasa ir minta po sniegu esančiais augalais. Nors avijaučiai atrodo nevikrūs, tačiau jie gali bėgti net 60 km/val. greičiu. Plėšrūnai, medžiojantys avijaučius, yra vilkai, rudieji ir baltieji lokiai.

Avijaučių gyvenimo trukmė natūralioje gamtoje ir laikomų nelaisvėje yra panaši –14–20 metų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA