Veidai | 8 MIN.

Kaip „Kuršėnų vyniotinio“ kūrėja žaliavalge tapo

Jurgita Kastėnė
2019 m. rugsėjo 28 d. 12:29
komanda-1.jpg

Praėjusį penktadienį Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos darbuotojos pasikaišė prijuostes ir surengė kuršėniškiams nuotaikingą gastronomijos popietę. Vaišino kugeliu, virtomis bulvėmis su kanapyne ir kastiniu bei kitais žemaitiškais valgiais. Jie į skrandžius skalsiai lindo po Jono Kiriliausko papasakotos gastronominės šio krašto istorijos. Ypatinga šventės viešnia – žymiojo „Kuršėnų vyniotinio“ kūrėja Eugenija Dragūnienė.

Pirkėjai reikalavo „ko nors naujo“

E. Dragūnienei dėmesio pastaruoju metu netrūksta: „Kuršėnų vyniotinio“ istorija sugulė į knygą, profesionalią konditerę kalbino ir filmavo įvairios žiniasklaidos priemonės. Maža to, Kuršėnuose nuo šių metų vyksta ekskursija „Saldžioji Kuršėnų istorija“. Ar bereikia spėlioti, ką gi degustuoja ekskursijos dalyviai?

E. Dragūnienę iki šiol stebina „Kuršėnų vyniotinio“ sėkmė – ji sako niekuomet negalvojusi, kad sukurs daugiau nei keturis dešimtmečius visoje Lietuvoje mėgstamą skanumyną. Juoba kad ir sukurti tokio, atrodytų, nebuvo iš ko.

„Ką turėjome, tai pieno, kiaušinių, sviesto, varškės ir cukraus. Kartais gaudavome razinų, retkarčiais – riešutų. Ateidavo pardavėjos, sakydavo – žmonės prašo ko nors naujo. Tą naują reikėdavo pagaminti iš tų pačių produktų. Receptų nebūdavo, tai pačios sukdavome galvą – taip ir gimė „Kuršėnų vyniotinis“. Iš pradžių jį pirko po truputį, o paskui kiekvieną dieną po keturiasdešimt kilogramų! Išpirkdavo greitai – ateisi po pietų, neberasi“, – prisimena E. Dragūnienė ir priduria: nors ingredientų anuomet stokojo, jie buvo itin kokybiški, tikri.

Beje, bibliotekoje susirinkusius kuršėniškius E. Dragūnienė vaišino ne vyniotiniu, o sveikais ir maistingais traškučiais iš... lapinio kopūsto. Sunku ir patikėti, bet buvo metas, kuomet profesionali konditerė maitinosi vien žaliu maistu. Tiesa, iš pradžių tai darė ne savo noru.

Išsigando, kad numirs badu

2001 m. E. Dragūnienė išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas – lietuvių šeimoje prižiūrėjo senolę. Šeima augino daigintus grūdus ir sėklas, šia produkcija prekiavo. Kuršėniškė netruko sužinoti, kad sveikuoliškos tradicijos puoselėjamos ne tik versle, bet ir namuose.

„Patį pirmąjį rytą man padarė kviečių sulčių ir davė išgerti. Paskui į trintuvę įdėjo saulėgrąžų daigų, bananą, obuolį, užpylė vandeniu, sumalė ir sako – štai jums pusryčiai. Ojėtau, galvoju, kaip čia dabar bus? Nusprendžiau apeiti šaldytuvus – maniau, vis tiek ką nors rasiu. Duonos jokios, batono jokio – nieko nėra. Radau tik riešutų, prisipyliau į kišenes vienokių, kitokių. Pietums pataisė didžiausią dubenį salotų, visi įsidėjo po lėkštę, įsidėjau ir aš. Klausiu – daugiau nieko? Nieko. Išsigandau: kur aš patekau? Taigi badu numirsiu!“ – juokiasi E. Dragūnienė.

Pirmieji mėnesiai, pratinantis prie naujos mitybos, buvo sunkūs. Kuršėniškė sako netekusi daugiau nei dešimties kilogramų svorio. Būtų paslapčia maištavusi prieš žaliavalgystę, tačiau artimiausia parduotuvė – už dešimties kilometrų. Teko prisitaikyti. „Įgudau daugiau riešutų pavalgyti, pasistiprinti. Vėliau ir visai patikti pradėjo. Gyvenau pas juos metus ir visą tą laiką buvau žaliavalgė. Kiek daug išmokau: gaminti įvairiausių kokteilių, užtepėlių, duonelių – kartais dar ir dabar pasidarau“, – sako E. Dragūnienė.

Labiausiai ji džiaugiasi, kad išliko ne tik receptai, bet ir šilti santykiai su už Atlanto gyvenančia lietuvių šeima.

„Priiesk sūra, būsi stipras“

Kuršėniškis istorikas Jonas Kiriliauskas susirinkusiuosius vaišino ne patiekalais, o įdomia ir nuotaikinga Kuršėnų gastronomijos istorija.

Ką valgė paprasti žmonės Kuršėnų krašte? Į šį klausimą J. Kiriliauskui padėjo atsakyti Povilas Višinskis, kuris XIX a. važinėjo po Šiaulių rajono apylinkes ir surašė, kokie buvo specifiniai šio krašto valgiai. Jie nedaug kuo skyrėsi nuo XVII ir XVIII a. valgiaraščio.

Kaip rašė P. Višinskis, pusryčiai prasidėdavo 6–7 val. ir susidėdavo iš dviejų patiekalų: batvinių arba rūgščių kopūstų su kiaulienos gabalu ir iš nemėsiško valgio – kruopų, žemaičių dar vadinamų „krūpomis“. Pietūs būdavo paruošti 12 val., o valgydavo žmonės tą patį, ką ir pusryčiams. Pavakariai būdavo duodami sezoniškai – nuo gandrų parlėkimo iki išskridimo. Pavakarių meniu – lėkštė rūgusio pieno su duona ir sūriu, kumpiu arba šutinys – šutintos bulvės su užkulu (riebalais). Vakarienė būdavo patiekiama 8 val. vakaro. Tai galėjo būti bulvienė, putra, bulvių košė arba šutynė.

Kuršėnų krašto žmonės, kaip ir visi žemaičiai, valgydavo sūriai ir riebiai. „Turėjo posakį: „Priiesk sūra, būsi stipras.“ Net sūdyta rūkyta mėsa buvo valgoma pasibarstant druska“, – pastebi J. Kiriliauskas.

Mėgstamiausias gėrimas Kuršėnų krašte anuomet buvo alus, daromas iš miežių, apynių ir mielių. „Kava buvo taisoma iš gilių, kviečių, žirnių. Ja vaišindavo tik svečius. Kavą dažniausiai virdavo katiliuke, nes virdulį retas kas turėjo – kai kada būdavo vienas visame kaime. Arbatžolių beveik nepirko, vietoje jų naudojo mėtas, ramunėles, liepas ir kitas žoleles. Cukraus irgi nenaudojo – labiau vertino medų“, – pasakoja J. Kiriliauskas.

Atmintin istorikui įstrigo rašytojo Liudviko Jucevičiaus pasakojimas, kaip Kuršėnuose priima svečius. „Svečią iš karto sodindavo prie stalo, kurį nukraudavo valgiais ir gėrimais. Jeigu esi mandagus, nieko neimsi, nevalgysi ir negersi – šeimininkas turėdavo įtikinti, priraginti. Netgi priežodis atsirado: „Buvo visko, tik privertimo nebuvo“, – sako J. Kiriliauskas.

Atskira tema – elgetų valgiaraštis. XIX a. katalikiškoje Lietuvoje buvo gerbiamas neturtas, tad elgeta, užėjęs pas žmogų, negalėjo išeiti tuščiomis.

„Tačiau į trobą elgetos niekas neįleisdavo, turėdavo pats įeiti. Pasodindavo ant krėsliuko, kurį atnešdavo vaikai – atlikti tokią pareigą jiems buvo prestižas. Krėsliukas būdavo žemas ir simbolizavo, kad elgeta priklauso žemiausiam sluoksniui. Jeigu šeimininkas būdavo geros nuotaikos, paklausdavo elgetos, kas naujo pasaulyje. Elgeta, amžinas keliauninkas, nušviesdavo jį, kaip kad dabar mus nušviečia laikraščiai, internetas. Šeimininkas elgetai duodavo lašinių, duonos arba kokią nors monetą. Jeigu elgeta paprašydavo pakloti nakčiai prie durų, jam neatsakydavo“, – pasakoja J. Kiriliauskas ir užmena mįslę: kuo Kuršėnų elgetos skyrėsi nuo kitų? Pasirodo, jie kalbėjo lenkiškai, mat Kuršėnai buvo visiškai sulenkėję.

Dvarininkų kasdienybė – besaikė puota

Kuršėnų krašto dvarininkai, be abejo, valgė kur kas sočiau ir įmantriau – per bajorus į prastuomenę plito svetimų kraštų patiekalai.

„Vienas Šiaulių apskrities raštininkas XIX a. pirmoje pusėje rašė: „Nežinau, ar tai klimatas, ar tai įprotis, tapęs yda, bet pasiturintis Lietuvos bajoras nepraleidžia per dieną nė dviejų valandų nevalgęs ar negėręs ir vis dėl to niekada nesiskundžia blogu virškinimu. Tiesa, jis turi valstietį, kuris laikosi amžinos dietos už poną ir už save“, – cituoja istorikas.

J. Kiriliauskas smulkiai nupasakoja dvarininkų valgymo dienotvarkę: „Atsikėlus – kava, kuri dažniausiai atnešama į lovą. Už valandos geriama degtinė arba likeris, užkandai – rūkyta mėsa, šviežias sūris, sviestas ir pan. Pusryčiams ant padengto stalo padėta kumpio, nugarinės, rūkytos jaunos žąsienos, troškintų kopūstų, mėsos vyniotinių ir t. t. Po pusryčių – alus ir pypkė. Pietums – barščiai iš burokų lapų (batviniai) su kukuliais, uždarytais jautienos žarnų plėnėmis, veršienos kepsnys ir saldus patiekalas. Desertui – olandiško sūrio gabalas, prie kurio išgeriamas butelis saldaus vengriško vyno. Pavakariai panašūs kaip ir pietūs. Po jų – kava ir įvairūs alkoholiniai gėrimai. Vėliau – arbata ir alkoholiniai gėrimai. Vakarienei stalas vėl nukrautas penkiais–šešiais patiekalais. Po vakarienės – punšas arba krupnikas į patalą.“

Greitasis XIX a. maistas: kugelis ir cepelinai

Kulinarijos bei gastronomijos plitimui įtakos turėjo ir viešojo maitinimo įstaigos: austerijos (užvažiuojamieji namai), karčemos ir smuklės. Šiuolaikine kalba šnekant, smuklę būtų galima palyginti su kavine, karčemą – su moteliu.

Pasak J. Kiriliausko, XIX a. antroje pusėje Kuršėnuose veikė bent dvi karčemos. Viena – prie darbartinio tilto per Ventos upę, kurio vietoje anuomet buvo keltas, kita – prie turgaus (spėjama). Po karčemą buvo Micaičiuose, Ketūnuose, Raudėnuose, važiuojant Dirvonėnų link prie Ilgšinio (Gintėnų miško masyvas) – čia pasėdėti užeidavo Tadas Blinda.

Palyginti, Vilniuje XIX a. pradžioje veikė 640 smuklių ir 20 karčemų. „Tiesa, mūsiškės smuklės neturėjo gero vardo. Kaip rašė profesorius Rimvydas Laužikas, užsienio keliautojų nuomone, to meto Europoje dėl netvarkos, nešvaros, maisto vagysčių ir itin reto tinklo baisiausios karčemos buvo Ispanijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje. Patekome į trejetuką“, – sako J. Kiriliauskas.

Karčemų nuopelnas buvo nebent tas, kad per jas į mūsų virtuvę iš Vokietijos žydų XVIII a. atkeliavo cepelinai ir kugelis. Sunku ir patikėti, bet tuo metu šie patiekalai prilygo greitajam maistui: buvo pakankamai pigūs, šildomi ir vieną, ir antrą kartą.


Šiauliai
Tėvai siūlo panaikinti socialinių valandų rinkimą mokyklose
Daugiau nei keturi tūkstančiai tėvų pasirašė peticiją Seimui, kad privalomas socialinių valandų rinkimas mokyklose būtų panaikintas. Peticijos iniciatoriai sako – privalomumas tampa pareiga, o ne tikra savanoryste.
Aktualijos | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Nors antradienis pasitaikė kiek šaltas ir žvarbokas, o ir trečiadienis žada būti vos kiek šiltesnis, ketvirtadienį ir penktadienį turėtų būti ženkliai šilčiau.
Aktualijos | 2 MIN.
0
2026-ieji Svarstyklėms bus iššūkių, augimo ir svarbių apsisprendimų metas. Raudonasis ugninis arklys suteiks energijos, ryžto ir ne vieną gyvenimą pakeisiančią galimybę. Pajusite, kad aplinka greitėja, o įvykiai įgauna gilesnę prasmę, atverdami duris ten, kur anksčiau jų nepastebėjote.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Šiauliai
Vokietijos kancleriui Friedrichui Merzui paraginus Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karo veiksmus per šv. Kalėdas, Kremlius dar kartą patvirtino atmetantis paliaubas Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.
Pasaulis | 2 MIN.
1
Pirmadienio popietę Šiauliuose, viename prekybos centre, įvykdyta vagystė. Pavogta nemaža pinigų suma.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Valdantiesiems toliau nepaisant žiniasklaidos reikalavimo atmesti Seime svarstomas Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) įstatymo pataisas, prasideda tris dienas truksianti protesto akcija – Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo deginami laužai, prie parlamento rūmų susirinko pusantro tūkstančio žmonių.
Lietuva | 4 MIN.
4
Rūdninkų karinio miestelio antro etapo rangove tapusi bendrovė „Fegda“ teigia, jog darbui su aukštesnio slaptumo informacija leidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) negavo, nes nedeklaravo mažos vertės įsigijimų iš trečiųjų pasaulio valstybių įmonių.
Lietuva | 4 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 11 dieną Pociūnų bendruomenės namuose surengtas Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo gyvas, dalykiškas ir pagarbus pokalbis apie tai, kas žmonėms svarbiausia – susisiekimą, vaikų saugumą, gyvenamosios aplinkos tvarkymą ir bendruomenės ateitį.
Politika | 4 MIN.
0
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių balsavimas buvo paskutinis žingsnis dėl ugdymo aplinkos mokesčio išlaikymo didinimo Šiaulių mieste ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą gaunantiems vaikams. Ir politikai buvo vieningi. Tėvams pinigines teks ploninti jau nuo Naujųjų, nes sprendimo projektas įsigalios nuo sausio 1 dienos. Vaikų vasaros atostogas taip pat teks planuoti atsakingiau. Ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios švietimo įstaigos iš anksto neatostogausiančių vaikų tėvų reikalaus avansinio mokesčio.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Vokietijos kancleriui Friedrichui Merzui paraginus Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karo veiksmus per šv. Kalėdas, Kremlius dar kartą patvirtino atmetantis paliaubas Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.
Pasaulis | 2 MIN.
1
Elonas Muskas tapo pirmuoju asmeniu, kurio turto numanoma vertė viršijo 600 mlrd. JAV dolerių, pirmadienį paskelbė žurnalas „Forbes“.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Šiauliai
Pakruojis
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0
Su Pakruojo rajono savivaldybės vadovais – meru Sauliumi Margiu, vicemere Simona Lipskyte, administracijos direktore Aušra Dveliene ir savivaldybės skyrių vedėjais susitiko UAB „Milsa“ generalinis direktorius Mantas Makulavičius, vykdantysis direktorius Mindaugas Verbickas, AB „Klovainių skalda“ gen. Direktorius Gediminas Mozūras, projektų ir inovacijų direktorius Imantas Kuncevičius, UAB „Eksplosita“ verslo plėtros direktorius Vaidas Zubavičius.
Verslas | 2 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Lietuvos apeliacinis teismas antradienį tenkino prokuroro skundą ir panaikino Kauno apygardos teismo nutartį, kuria nuteistajam Rolandui Sinickiui laisvės atėmimas iki gyvos galvos pakeistas 8 metų terminuota laisvės atėmimo bausme.
Kriminalai | 3 MIN.
0
Pirmadienio popietę Šiauliuose, viename prekybos centre, įvykdyta vagystė. Pavogta nemaža pinigų suma.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliuose smurtavo neblaivus vyras
Kriminalai | 2 MIN.
0
Kaunas
Kaune per gaisrą žuvo vyras
Kriminalai | 2 MIN.
0
Vilnius
Sukčiai iš Kauno ir Vilniaus gyventojų pasisavino per 107 tūkst. eurų
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Pirmadienį policija sulaikė Akmenės rajone girtą automobilį vairavusį vyrą.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Kaunas
Rūdninkų karinio miestelio antro etapo rangove tapusi bendrovė „Fegda“ teigia, jog darbui su aukštesnio slaptumo informacija leidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) negavo, nes nedeklaravo mažos vertės įsigijimų iš trečiųjų pasaulio valstybių įmonių.
Gatvė | 4 MIN.
0
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad vakar, gruodžio 11 d., Kaune parblokštos dvi pėsčiosios.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Pasistiprinusi Šiaulių „Elgos-Grafaitės-S-Sporto“ vyrų tinklinio komanda savaitgalį iškovojo įsimintiną pergalę „Elme Messer“ Baltijos lygoje. Šiauliečiai sekmadienį išvykoje 3:1 (25:23, 14:25, 28:26, 25:20) nugalėjo čempionės titulą ginančią Tartu „Bigbank“ (Estija) komandą.
Sportas | 4 MIN.
0
Pastarojo dvidešimtmečio Lietuvos moterų futbolo flagmanė Šiaulių „Gintra“ pristato naująjį komandos vyriausiąjį trenerį. Šias pareigas nuo ateinančio 2026 metų sezono perima futbolo specialistas iš Lietuvos Artūr Sikorskij, moterų futbole pastaruosius dvejus metus dirbęs aukščiausioje šalies lygoje. Strategas treniravo praėjusių metų vicečempionę Vilniaus rajono „TransINVEST“ ekipą.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Gruodžio 31 d. Šiaulių arenoje įvyks didysis Džordanos Butkutės koncertas „Man patinka Naujieji metai“. Netylančias ovacijas pelniusioje pop ikonos programoje – stilingai aranžuoti visų laikų superhitai, gyvos muzikos grupė ir viešnia, kurios vardas lig šiol laikytas paslapty. Šiandien oficialiai skelbiama, kad šventėje pasirodys ir dainininkė Adrina!
Kultūra | 4 MIN.
0
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas (toliau – NVSC Šiaulių departamentas) informuoja, kad Šiaulių apskrityje sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) ir koronaviruso infekcija (toliau – COVID-19 liga), lyginant su praėjusia savaite, padidėjo. Bendroje susirgimų struktūroje dominuoja ŪVKTI (žr. lentelę).
Sveikata | 3 MIN.
0
Pakruojis
Šiauliai
Linkuva – mažas miestelis Pakruojo rajone, tačiau oficialiai vadinama miestu, kuriame gyvena kiek daugiau nei 1200 gyventojų. Linkuva yra viena seniausių gyvenviečių šiame regione. Per ilgus šimtmečius Linkuva tapo svarbiu kultūros, religijos ir prekybos centru. Čia yra trys akcentai, su kuriais kiekvienas privalo susipažinti.
Kultūra | 4 MIN.
0
Mokslinio tyrimo idėja – tirti miesto žaliųjų erdvių ekosisteminių paslaugų bendrakūros fenomeną taikant gyvosios laboratorijos (angl. Living Lab) metodologiją tvaresniems miesto žaliųjų erdvių vystymo sprendimams. Šiaulių akademijos socialinių ir gamtos mokslų tyrėjų grupė kartu su studentais ieško efektyvių būdų suderinti suinteresuotųjų pusių poreikius svarstant apie Šiaulių miesto žaliųjų erdvių ekosistemines paslaugas. Šis tyrimas padės priimti tvaresnius sprendimus kuriant ir vystant miesto žaliąsias erdves.
Mokslas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė. Pas moterį mokėsi ne vienas ne tik Šiaulių, bet ir viso rajono vaikas, ugdė meilę muzikai, lavino savo talentą.
Veidai | 4 MIN.
0
„Čia ateina tie, kurie mato širdimi“, – sako Dovilė Jakimavičienė, „Oh yes I do“ ir „Gražūs dalykai“ įkūrėja. Šiaulietės parduotuvė-studija siūlo įvairias dovanų idėjas ir aksesuarus šventėms.
Veidai | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdų eglutės puošimas – smagi tradicija, bet kai kurie Zodiako ženklai šią veiklą traktuoja kaip rimtą meninę užduotį. Štai trys, kurie gali pradėti tikrą dramą dėl girliandų, žaisliukų ar žvaigždės vietos viršuje.
Horoskopai | 2 MIN.
0
Kai už lango trumpėja dienos, o miestas panyra į žiemos tylą, atlikėja ELEY klausytojams pristato naujausią savo dainą „Tavęs pilnas gruodis“.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdų eglutės puošimas – smagi tradicija, bet kai kurie Zodiako ženklai šią veiklą traktuoja kaip rimtą meninę užduotį. Štai trys, kurie gali pradėti tikrą dramą dėl girliandų, žaisliukų ar žvaigždės vietos viršuje.
Horoskopai | 2 MIN.
0
Gruodžio šešioliktoji – 350-oji metų diena (antroji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 16 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Šventiniu laikotarpiu tautiečių širdyse ir lėkštėse silkė užima garbingą vietą. Ji patiekiama su „patalais“, svogūnais, morkomis, grybais ar net razinomis – tikra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ši nedidelė, nebrangi ir ištisus metus prieinama žuvis – kur kas daugiau nei mūsų virtuvės pažiba. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad silkė yra itin mėgstama ir kitų tautų virtuvėse, o jos maistinė vertė neretai lenkia net kur kas brangesnes žuvis.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Šventiniam laikotarpiui desertų studijos „Macaroom“ konditerės Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė siūlo alternatyvą įprastiems ir visiems jau puikiai pažįstamiems imbieriniams sausainiams. Nors speculoos sausainių pavadinimas skamba neįprastai, tai įdomesnė imbierinių sausainių versija, kurią kiekvienas labai nesudėtingai pasigamins namuose.
Virtuvė | 3 MIN.
0