Aktualijos | 7 MIN.

Kaip iš augintinių pašarų gausos išsirinkti tinkamiausią?

Reporteris Orinta
2018 m. balandžio 24 d. 07:36
qtc9vvkrmhfoejpm-cp0x191x2560x1471-fill810x415x.jpeg

Lietuviai noriai dalijasi savo namų erdve su augintiniais, tačiau dauguma tinkamai jais rūpintis dar nemoka – tai atskleidė šių metų vasarį atlikta visuomenės apklausa. Tyrimo metu paaiškėjo, kad 38 proc. savo augintinį veterinarui parodo tik kartą per metus, o 17 proc. apklaustųjų gyvūno būklės netikrina visai. Pasak veterinarijos gydytojos, farmacijos vadovės Kamilės Ausmanės, ne mažiau svarbi nei medicininė gyvūno priežiūra – pilnavertė jo mityba, tačiau dažniau pašaras renkamas pagal jo kainą ar gyvūno užgaidas nei sudėtį.

Iš didelės meilės gyvūną galima susargdinti

„Net 60 proc. lietuvių šiuo metu augina kokį nors gyvūną, tad vienodai mylimos ir katės, ir šunys, per mėnesį jų priežiūrai skiriant 40 ir daugiau eurų. Suma nemenka, tačiau klausimas – ar šie pinigai išleidžiami kokybiškam gyvūno pašarui, mat mažiau nei pusė tyrimo dalyvių – 46 proc. – atkreipia dėmesį į maistinę ėdalo sudėtį bei jo paskirtį. Taip, kaip atidžiai skaitome perkamų produktų etiketes norėdami maitintis sveikai, derėtų elgtis ir perkant pašarą savo augintiniui, juk jų sveikata taip pat priklauso nuo mitybos.

Kita medalio pusė – netinkamas racionas „norint kaip geriau“. 15 proc. apklaustų gyvūnų šeimininkų prisipažino maitinantys juos likučiais nuo savo stalo, tačiau ne visada tai, kuo mėgaujamės mes, tinka augintiniui – tiek dėl sudėties, tiek dėl grėsmės jį peršerti. Pavyzdžiui, šunims itin pavojingos vynuogės ir razinos, mat šioje uogoje esantys toksinai gali pažeisti jų inkstus ir tapti ilgos bei skausmingos mirties priežastimi, įprotis kates šerti pieno produktais ar jūros gėrybėmis joms gali sukelti įvairias alergijas, o dažnas „vaišinimas“ šokoladu – centrinės nervų sistemos pakitimus.

Dauguma net nesusimąsto, kad specializuotas maistas yra profesionaliai subalansuotas, jog atitiktų būtinas gyvūno veislei dienos šėrimo ir vitaminų bei mikroelementų normas, tad, kas tinka taksui, netiks aviganiui. Parinkdami pašarą gyvūnui, nulemiame ir jo sveikatos būklę bei gyvenimo trukmę, todėl rūpintis augintinio racionu geriausia specializuotose gyvūnų parduotuvėse, kur dirba galintys patarti šios srities specialistai“, – sako veterinarijos gydytoja K. Ausmanė.

Kaip teigia specialistė, taip pat nereikėtų aklai žavėtis užrašu „natūralus“ ar „ekologiškas“ ant augintinio pašaro pakuotės, nes dažnai tai tėra rinkodaros triukas, norint prisivilioti pirkėją. Natūralus reiškia, kad naudojami ingredientai yra užauginti nenaudojant chemijos, tokiame pašare negali būti dažiklių, skonio stipriklių ir įvairių priedų – išskyrus vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jeigu tokiu ženklu pažymėto maisto sudėtyje yra paminėtų dalykų – jis nėra natūralus, o ekologiškumo ženklu pažymėti pašarai turi turėti specialius sertifikavimo logotipus. Specializuotose gyvūnų prekių parduotuvėse dirbantys profesionalai gali padėti suprasti etiketėse pažymėtą pašaro sudėtį, ko neįmanoma padaryti jį savarankiškai perkant prekybos centruose, kai tenka kliautis tik savo žiniomis.

Kokį pašarą geriausia rinktis?

Tyrimo duomenimis, sausomis granulėmis ir konservais gyvūną kasdien šeria 56 proc. apklaustųjų, tik sausomis granulėmis – 37 proc. Pasak veterinarijos specialistės K. Ausmanės, šerti augintinį reikėtų visaverčiu pašaru, kuriame yra visos būtinos maistinės medžiagos – tada papildomai nieko gyvūnui nebereikės. Svarbu nepamiršti pasirūpinti, kad šalia ėdalo dubenėlio visada būtų švaraus geriamo vandens.

Standartiškai sausas gyvūnų pašaras pagal ingredientus skirstomas į ekonominę, premium ir super premium klases, tačiau dažnai tiksliai apibrėžti pašaro kategoriją gali būti sudėtinga dėl atsirandančių subkategorijų.

„Ekonominis pašaras patenkina bazinius gyvūno poreikius, todėl yra universalus, nepritaikytas konkrečiai veislei. Pagal nutylėjimą žinoma, kad kviečiai, kiaulienos miltai, mažas vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis ėdale atitinka ekonominę klasę. Be to, šių pašarų sudėtis dažniausiai būna uždara, t.y. nedetalizuojamas kiekvienas ingredientas, o tik jų grupės: pavyzdžiui, rašoma „grūdai, mėsa ir mėsos perdirbimo produktai, daržovių baltymų ekstraktai, mineralai“. Tačiau nuolat šeriant gyvūną ekonominės klasės pašaru, jo organizmui gali imti trūkti vertingų medžiagų, kailis nustoti žvilgėti, o po sterilizacijos atsirasti šlapimtakių problemų, kurios negydomos gali baigtis augintinio mirtimi“, – patirtimi dalijasi veterinarijos gydytoja K. Ausmanė.

Pasak jos, premium klasės pašaras yra kokybiškas, praturtintas įvairiais mikroelementais, pritaikytas skirtingų veislių ir gyvenimo būdo gyvūnų poreikiams – tai tarsi tarpinis pasirinkimas tarp ekonominės ir super premium klasės. Dažniausiai šios kategorijos pašaras yra brangesnis ir geresnės sudėties nei ekonominis: jame yra mėsos baltymų, įvairių mikroelementų ir vitaminų, kai kuriuose gali būti kviečių. Dažnai tokie pašarai skelbia apie naudą gyvūnui ir yra aiškiai sukategorizuoti pagal poveikį jo organizmui – jauniems augantiems kačiukams, žindančioms katėms, skirti gyvūnams po sterilizacijos, norint atgaivinti kailį ir pan.

Super premium pašaras augintiniams gaminamas iš aukščiausios klasės natūralių produktų, jį prisotinant vitaminų, mikroelementų ir įvairių funkcinių ingredientų – FOS (fruktooligosacharidų), MOS (manano-oligosacharidų), celiuliozės ir papildant natūraliais ingredientais, tokiais kaip džiovintos medetkos, spanguolės, žalioji arbata ar kokoso aliejaus. Pastarasis vis dar retas funkcinis priedas gyvūnų pašaruose, nors pasaulyje ypač vertinamas kaip supermaistas, kurį skatinama įtraukti į kasdienį žmonių ir augintinių racioną.

Tam tikrų šios kategorijos pašarų sudėtyje yra išskirtinių priedų, užtikrinančių sklandesnį pašaro virškinimą ir efektyvesnį maistingųjų medžiagų įsisavinimą.

Kitas Super premium pašaro skiriamasis bruožas – baltymų kilmė: tokio pašaro baltymų šaltinis yra ne kiauliena, o paukštiena, ėriena, triušiena, žvėriena, lašiša ar kitos rūšies žuvis. Ant tokio augintinių ėdalo etiketės visada yra pažymėta, kokiems gyvūno poreikiams jis skirtas ir kaip gerina jo organizmo būklę – galima lengvai, tik pagal ikonas, pasirinkti geriausiai tinkantį.

„Vaizdžiai kalbant, galima būtų sulyginti tris žmones – vienas maitinasi pusfabrikačiais, antras valgo sveiką maistą, o trečias vartoja ekologiškus ir subalansuotus maisto produktus. Taip ir su pašaro gyvūnui pasirinkimu: trumpalaikėje perspektyvoje kaina gali lemti pasirinkimą, tačiau ilgainiui gyvūno sveikata dėl negaunamų visų būtinų maisto medžiagų gali pablogėti, kailis nustoti žvilgėti, sugesti dantys, gyvūnas pasidaryti vangus. Tada kentės ne tik gyvūnėlis, bet ir šeimininko piniginė, kai teks su veterinaro pagalba atstatyti organizmo funkcijas. Kad atkreipti dėmesį į tai svarbu, rodo ir mūsų atliktas tyrimas – jo duomenimis, tik nedidelė dalis (7 proc.) su kiekvienu šėrimu duoda augintiniui vitaminų, didžioji dalis savininkų – 56 proc. – vitaminų gyvūnui duoda tik kartais, 35 proc. apklaustųjų teigė visai jų neduodantys.

Nuolat augintinį šeriant visaverčiu pašaru, jis gauna visų būtinų vitaminų ir mineralinių medžiagų, tad papildomai nieko nereikia, tačiau kartais, pvz. po ligos ar traumos, papildomai norint pastiprinti kurią nors augintinio organizmo dalį (kaulus, sąnarius, kailį ar odą), būtina vartoti specialius papildus. Tiems gyvūnams, kurie ne visada šeriami visaverčiu pašaru arba maitinami maistu nuo stalo, rekomenduojama papildomai duoti taip vadinamu „multivitaminų“ – tiesa, juos reikėtų pirkti pasikonsultavus su veterinaru“, – sako gyvūnų specialistė K. Ausmanė.

Pasak jos, renkant gyvūnui pašarą, būtina atsižvelgti į jo sudėtį, gamintoją ir pašaro klasę, nes gyvūnas ėdalą mėgti gali tik dėl jame esančių skonio stipriklių ir įvairių priedų, ne todėl, kad jis kokybiškas. Svarbu atsiminti, kad nėra vieno geriausio universalaus pašaro katėms ir šunims, nes dviems tos pačios veislės ir amžiaus gyvūnams tas pats pašaras gali netikti ir nepatikti. Tik aiški sudėtis, kokybiški ingredientai ir profesionalo rekomendacijos garantuos sveiką bei ilgą mylimo augintinio gyvenimą.


Šiauliai
Ką valgė senovės baltai: kuršių patiekalai pagal receptus iš kapaviečių
Ką valgė mūsų protėviai, kodėl advento pasninkas jiems buvo natūralus dalykas, atskleidžia baltiškų patiekalų rekonstrukcija. Jos pagrindas – radiniai kapuose, į kuriuos mirusiesiems įdėdavo ir žemiškų gėrybių. Istorinės virtuvės gurmanams nuklojami stalai su gausybe patiekalų pagal receptus iš kapų ir metraščių.
Kultūra | 6 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Šiauliai
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
1
Kūčių išvakarėse Šiaulių „Akropolyje“ laiką leidę lankytojai buvo priversti nutraukti savo apsipirkimą ar kitas pramogas ir skubiai evakuotis. Prekybos centre suveikė gaisro pavojaus signalizacija.
Aktualijos | 2 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
1
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Pakruojis
Kelmė
Antradienį Pakruojo rajone neblaivus vyras pranešė pareigūnams ketinantis susprogdinti kaimą, pranešė Policijos departamentas.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Ką valgė mūsų protėviai, kodėl advento pasninkas jiems buvo natūralus dalykas, atskleidžia baltiškų patiekalų rekonstrukcija. Jos pagrindas – radiniai kapuose, į kuriuos mirusiesiems įdėdavo ir žemiškų gėrybių. Istorinės virtuvės gurmanams nuklojami stalai su gausybe patiekalų pagal receptus iš kapų ir metraščių.
Kultūra | 6 MIN.
0
Visais laikais lietuviams rūpėjo stebuklinga Kalėdų išvakarių diena – Kūčios. Tai šventė, sutelkianti visą šeimą prie bendro vaišių stalo. Nors šios lietuviams svarbios šventės tradicijos bėgant metams smarkiai pasikeitė, etnologai kviečia prisiminti magišką ir simbolinę jos prasmę. Be to, neužmiršti šiandien kaip niekad aktualaus susitaikymo ritualo. Jis būtinas, norint Kalėdas švęsti širdimi.
Kultūra | 8 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0