PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Tarp knygų lentynų2024 m. Gegužės 10 d. 16:31

Gyvenimą keičiantys puslapiai – knyga ar magija? II dalis

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


300786

Knygų pasauliai gali padėti atrasti kelią, tapti ramsčiu ar įkvėpti pokyčiams ir kiekvienas knygos pasaulis kiekvienam skaitytojui atveria vis naujas galimybes.

Šiandien aplink mus daugybė informacijos ir išsirinkti tą, kuri palies labiausiai – nelengva užduotis. „Mėlynas mėnulis“ kalbina psichologę Jolitą Krūmienę ir dalinasi specialistės knygų rekomenadcijomis su tais, kuriems šiuo metu norisi atramos būtent knygų pasaulyje.

„Vilties knyga“

Jolita Krūmienė pasakoja, kad „Vilties knyga“ yra apie „tai,jog net jei šiuo metu yra tamsu ir sunku rasti išeitį, išeitis vis tiek kažkur yra. Knygoje nagrinėjamos santykių problemos, įvairių formų depresija, savižudybės rizika, panikos ir nerimo atakos, identiteto, patyčių, priklausomybių ir kt. klausimai. Juose kalbama visus paliečiančiomis psichologinėmis temomis atvirai, drąsiai ir sąmoningai”. Šios knygos autorė yra psichologė psichoterapeutė Inga Juodkūnė, kuri surinko autentiškus, unikalius pokalbius su skirtingus sunkumus išgyvenusiais, žinomais ir mažiau žinomais Lietuvos žmonėmis. Ši knyga apibūdinama kaip priešnuodis psichikos sveikatos problemų abejingumui – skatinanti ne tik netylėti ir kalbėti apie savo išgyvenimus, bet ir išklausyti bei išgirstį kitą.

„Iš emocinės tuštumos“

„Neretai žmonės kreipiasi pagalbos į specialistus, bandydami suprasti, kodėl jie jaučia viduje tuštumą, vienišumą, pilkumą nepaisant to, kad jų gyvenime „nieko netrūksta“ ir „turėtų“ būti laimingi. Ją siūloma perskaityti tam, kad suprasti nepatenkintų emocinių poreikių augant pasekmes mūsų tolimesniam gyvenimui. Knygoje nagrinėjami dalykai, ko, galbūt, nepatyrėte, neišgirdote, ko negalite prisiminti iš vaikystės ir kas jus įtakoja iki šių dienų. Knygoje rasite paaiškinimus ir aiškias gijimo strategijas su praktinėmis užduotimis” – pasakoja psichologė Jolita. Šios knygos autorė psichologė dr. Jonice Webb vaikystėje pati patyrusi emocinę nepriežiūrą dalinasi ne tik savo, bet ir daugybės pacientų patirtimi, kuri įneša aiškumo ieškant atsakymų į giliai viduje užsimezgusius klausimus.

„Gamtos terapija“

Pasak psichologės Jolitos Krūmienės „mūsų gyvoji aplinka tarsi mūsų vidaus atspindys, kai sustoję galime patyrinėti ir atpažinti savyje vykstančius procesus, priimti save unikalius, netobulus, pažeidžiamus, paklūstančius gamtos dėsniams. Žmogus, kuris nejaučia prasmingo ryšio, patiria skausmą. Tačiau čia gali padėti gamta, nes mes galime kurti ryšį su ja”. Jolita pabrėžia, kad „turėti ryšį su gamta nieko nekainuoja“, o psichoterapeutės Giedrės Žalytės knygoje „pateikiama daug naudingų įžvalgų apie tai, kaip medžiai, vandenys ir paukščiai padeda mums gyti”.

„Mėlynas mėnulis“ vadovė Greta Šiaučiulytė Savickė teigia, kad neretai žmonėms yra sunku kreiptis ir ieškoti emocinės paramos, todėl knygos kartais atstoja šviesą tamsiausiose naktyse, tačiau svarbu nepamiršti, kad knygos puslapius visada gali pakeisti atvira širdimi priimantys specialistai.

VšĮ „Mėlynas mėnulis“ primena, kad galite nemokamai dalyvauti organizuojamose emocinės paramos veiklose ir išgyventi emociškai sudėtingus laikotarpius kartu su „Mėlynas mėnulis“ komanda. Daugiau informacijos rasite čia: https://www.facebook.com/melynasmenulis.lt