Virtuvė | 8 MIN.

Geros šventės pagrindas – gera gaspadinė

Rita Ližaitytė
2018 m. balandžio 24 d. 08:21
gaspadine-1.jpg

Prieš keletą dešimtmečių kaime vykstant laidotuvėms, vestuvėms ar kitokiam suėjimui, maistą jiems ruošdavo ne maitinimo įstaigos, kaip dabar įprasta, o to paties kaimo moterys. Tos, kurios tai darydavo nuolat, buvo vadinamos gaspadinėmis. Jei gaspadinė gera, reiškiasi, balius bus geras. Kalvarijos savivaldybėje Aistiškių kaime gyvenanti Teresė Griškaitienė ilgai buvo laikoma geros šventės simboliu. Moteris suruošusi nesuskaičiuojamą skaičių vestuvių, jubiliejų, taigi vietiniai ją vadina gaspadine profesionale. Šiandien Teresė maisto baliams jau neberuošia, o kad įgyta patirtis nenueitų veltui, šio amato išmokė dukrą ir marčią.

Pradėjo nuo indų plovimo

Teresė Griškaitienė gaspadinauti arba, paprasčiau tariant, prisidėti prie maisto ruošos darbų, pradėjo būdama 20 metų. Moteris prisimena, kad jai tuomet vyresniosios gaspadinės gaminti neleisdavo – patikėdavo tik plauti, šluostyti indus, atlikti pagalbinius darbus. Gaspadine, kuri skirsto darbus, renkasi padėjėjas, Teresė tapo gyvendama jau savarankišką gyvenimą, susilaukusi 5 vaikų ir įgijusi nemažai gyvenimiškos patirties. Tuo metu jai buvo 35–40 metų.

– Žmonės kaime, kuriame gyvenau, žinojo, kad skaniai gaminu, kad anksčiau buvau padėjusi mamai ruošti balius. Kartą, sulaukusi pasiūlymo prisijungti prie gaspadinių komandos, sutikau. Tada viskas ir prasidėjo – vieną balių keitė kitas, kaupėsi patirtis, žinios. Net nepastebėjau, kaip tapau vyriausiąja gaspadine, vadovaujančia padedančiosioms, – prisiminė Teresė.

Komandą sudarydavo 5 moterys

Anot moters, šio statuso niekas oficialiai neįtvirtino, tačiau kaime gyvenantys žmonės, planuojantys vestuvių šventę ar gimtadienio jubiliejų, prašydami paruošti maistą sueigai, pirmiausia ėmė eiti pas ją. Tai reiškia, kad pirmoji paprašyta gaspadinė yra vyriausia gaspadinė, kuri pati renkasi padėjėjų komandą.

– Suėjimai anksčiau būdavo dideli. Susirinkdavo 80–100 žmonių. Tokiam žmonių skaičiui vienas maisto neparuoši. Į talką kviesdavausi dar bent 4 moteris. Atsirinkti jas nebūdavo sunku. Dirbant virtuvėje greitai pamatydavai kuri ką gali, ką moka. Nemokančias pamokydavau, tačiau net jei padėjėjos ir sugebėdavo viską techniškai gerai atlikti, beriant prieskonius prašydavo mano pagalbos. Sakydavo, kad joms sunku „pagauti skonį“, – pasakojo T. Griškaitienė.

Ruoštis šeštadieniui pradėdavo trečiadienį

Jei šventė, kuriai būdavo ruošiamas maistas, vykdavo šeštadienį, gaspadinės į šeimininkų, kurie rengia šventę, namus rinkdavosi trečiadienį. Paklausus, kodėl taip anksti, T. Griškaitienė sakė, kad anuomet kiaulienos kumpio, iš kurio suktinį reikėjo susukti, niekas po nosimi nepadėdavo. Viską reikėjo pasiruošti pačioms.

– Visada ruošiantis šventei būdavo skerdžiamos kiaulės, veršiai, vištos. Visą tą mėsą reikėdavo apdoroti, o ir šaldytuvų dar nebuvo. Pareidavau ir 3, ir 4 ryto. Vos tik padėdavau galvą ant pagalvės ir vėl tekdavo keltis. Juk namuose augo 5 vaikai, o ir kolūkyje darbą turėjau – buvau melžėja. Tačiau nesiskundžiu, gaminti maistą, ruošti balius man patikdavo. Laukdavau to šurmulio, susitikimų ir pokalbių su kitomis moterimis, namų, kuriuose ruošdavome maistą, šeimininkais, – sakė T. Griškaitienė

Suvalgydavo daugiau

Anot jos, per visus tuos metus, kai ruošė maistą, jo gaminimo, pateikimo mados nuolat keitėsi. Tuomet, kai ji prie maisto ruošos darbų dalyvaudavo tik kaip padėjėja, didelių reikalavimų maistui niekas nekėlė. Svarbiausia buvo, kad maisto visiems užtektų ir alkanų neliktų. Dažniausiai būdavo patiekiama virta mėsa su raugintų agurkų ir kopūstų garnyru. Anot Teresės, tik kur kas vėliau į stalus keliaudavo balandėliai, kotletai, kartais – cepelinai.

– Tokie patiekalai kaip netikras zuikis, balta mišrainė, iš šonkaulių suvynioti kelmai ir panašūs gardėsiai atsirado tik prasidėjus Atgimimui. Anksčiau niekas nežinojo, nemokėjo tokių patiekalų daryti. Ir poreikio nebuvo. Mėsa būdavo retas valgis, taigi jei per balius ant stalo jos būdavo daug, vadinasi, balius geras. Vėliau laikai ir požiūris į maistą keitėsi. Pradėjome gaminti ir šių laikų žmogui pažįstamus patiekalus – balandėlius, kotletus. Tiesa, tiek, kiek dabar ant stalo būna šaltų užkandžių, anuomet nebūdavo. Vietoje to į stalą būdavo patiekiama mažiausiai 3 karšti patiekalai. Galvoju, kad dabar žmonės tiek nepajėgtų suvalgyti, o tada – tik duok. Iš atminties man neišdyla vienos laidotuvės. Pamenu, velionio artimieji paskerdė dvi landrasų veislės kiaules. Pagaminome visko tiek, kad nerimavome, jog reikės išmesti. Tačiau valgančiųjų lėkštės ir šakutės taip tarškėjo, kad nieko nebeliko, – prisiminimais dalijosi Teresė.

Įsimintini nutikimai – statyta krosnis ir iš rankų išslydusi mėsa

Užsiminusi apie indų tarškėjimą, moteris prisiminė, kaip keliaudama ruošti maistą suėjimams ji su savimi tempdavosi ir pusę namų spintelių turinio.

– Lėkštes ir šakutes su savimi nešiodavausi nuolat, bet čia dar nieko. Būdavo, kad reikia bėgti namo švarų rankšluostį, medžiagos, į kurią būtų galima suktinį susukti, atsinešti. Juk nevyniosi mėsos į prakaitu smirdintį antklodės užvalkalą. Visgi, didesnių nesklandumų pavykdavo išvengti. Didžiausią nesėkmę patyriau iš rankų išslydus dubeniui, kuriame buvo paruoštas faršas netikriems zuikiams gaminti. Lipau laiptais, suklupau ir indas nudardėjo žemyn. Tačiau buvę ir linksmesnių nutikimų. Dar kai buvau jauna ir gaspadinauti eidavau kaip padėjėja, su vyresniosiomis šeimininkėmis esame statę krosnį. Atvažiuojame į sutartą vietą, įeiname į virtuvę, o krosnies vietoje – koklių krūva. Dujinių, elektrinių viryklių tais laikais dar nebuvo. Viena iš mūsų būrio moterų pasiraitojo rankoves, mums liepė padavinėti koklius, o ji pati juos lipdė. Nepamenu kuo viskas baigėsi, bet žinau, kad sėkmingai viską pagaminome, – prisiminė T. Griškaitienė.

Dirbdavo už naują prijuostę, medžiagą suknelei

Paklausus jos apie atlygį, kurį gaudavo balius ruošdavusios šeimininkės, T. Griškaitienė pastatė ausis, išpūtė akis ir atsakė klausimu „Jūs gal juokaujate?“. Pasirodo, anuomet šeimininkėms, ruošusioms maistą, pinigų niekas nemokėdavo. T. Griškaitienė sako, kad labai džiaugdavosi, jei šeimininkai šventei pasibaigus padovanodavo prijuostę, medžiagą suknelei, naują rankšluostį ar kokį nors namų apyvokos daiktą. Teresė sako, gaspadinės dirbdavo ne dėl atlygio – tai buvo pagalba.

– Eidavau gaspadinauti su ta mintimi, kad ir man kada nors tokios pagalbos gali prireikti. Visos moterys taip darydavo. Čia nebuvo tas darbas, kuris apsimokėtų finansiškai. Tik įsibėgėjus Nepriklausomybės metams vieną kartą namų, kuriuose ruošiau kažkokį balių, šeimininkai paklausė, kiek man skolingi. Nežinojau savo darbo vertės, niekada nebuvau apie tai pagalvojusi. Pasakiau, kad duotų 15 litų. Artimieji tada iš manęs juokėsi, sakė, kad esu kvaila ir nusivertinu save. Tačiau ne pinigų eidavau užsidirbti, o gerai laiką praleisti, žmonėms padėti, – pasakojo gaspadinė Teresė.

Patirtį perdavė dukrai ir marčiai

Šiandien moteris gaspadinavimo karjerą jau baigusi. Sako, amžiaus jau nebe tas, sveikatos trūksta, o ir kaimiškos šeimininkės paslaugų dabar niekam nebereikia. Visgi guvi moteris kartais skuba padėti dukrai ir marčiai, kurios turi nuosavą maisto, skirto šventėms, gamybos įmonę. Siekdamos įprasminti mamos ir anytos perduotą patirtį, moterys ir pačios išmoko gaminti tradicinius, daugelio dabar vertinamus naminius valgius.

– Daug švenčių dabar žmonės mini kaimo turizmo sodybose, įvairiose salėse. Patys maisto ruošti nenori, todėl ieško žmonių, kurie galėtų tai padaryti už juos. Vieną, kitą kartą paprašytos padėti artimiesiems, dukra ir marti pastebėjo, kad tokių prašymų daugėja. Sutelkusios jėgas jos pradėjo užsiimti tuo rimčiau. Įsirengė maisto gamybai reikalingas patalpas, susipirko reikiamą įrangą ir ėmėsi darbo. Tose patalpose viską pasigaminusios, jos kraunasi maistą į specialią tarą, vežasi jį į šventės vietą, ten jį baigia gaminti ir tiekia svečiams. Žmonės išsiilgę paprasto, naminio, rankomis ruošto maisto, taigi užsakymų joms netrūksta. Kadangi paruošiamuosius darbus jos vykdo tame pačiame kaime, prisireikus joms padedu ir aš, – kalbėjo T. Griškaitienė.

Prisimena su nostalgija

Matydama, kaip dabar dirba dukra ir marti T. Griškaitienės sako, kad joms dabar – Amerika. Moters teigimu, kai ji gamindavo maistą, tekdavo ir vandenį iš šulinio semti, ir krosnį gaminant kurti, mėsą greitai, kad nesugestų, doroti. Teresė sako šiuolaikinėms šeimininkėms nepavydinti, priešingai, džiaugiasi, kad viskas patobulėjo, gyvenimo kokybė pagerėjo. Ir nors pačiai būdavo sunku, gaspadinavimo laikus prisimena su nostalgija.

– Sunkios akimirkos pasimiršta, lieka, kas gera. O gerų, linksmų akimirkų būdavo daug. Kiek prisijuokdavome susitikę, kiek pokštų prikrėsdavome. Darbų pabaigoje, žinoma, ir taurę pakeldavome. Būdavo daugiau tikrumo, nuoširdumo, bendrumo. Dabar to žmonių santykiuose labai trūksta, – samprotavo moteris.


Šiauliai
Šiaulių Socialinių paslaugų skyriaus vedėjai Ramutei Pilypienei – padėka
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Nors antradienis pasitaikė kiek šaltas ir žvarbokas, o ir trečiadienis žada būti vos kiek šiltesnis, ketvirtadienį ir penktadienį turėtų būti ženkliai šilčiau.
Aktualijos | 2 MIN.
0
2026-ieji Svarstyklėms bus iššūkių, augimo ir svarbių apsisprendimų metas. Raudonasis ugninis arklys suteiks energijos, ryžto ir ne vieną gyvenimą pakeisiančią galimybę. Pajusite, kad aplinka greitėja, o įvykiai įgauna gilesnę prasmę, atverdami duris ten, kur anksčiau jų nepastebėjote.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Lietuva
Šiauliai
Vokietijos kancleriui Friedrichui Merzui paraginus Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karo veiksmus per šv. Kalėdas, Kremlius dar kartą patvirtino atmetantis paliaubas Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.
Pasaulis | 2 MIN.
2
Jau devynioliktus metus Valstybinių miškų urėdijos (VMU) miškininkai kviečia gyventojus į kasmetinę akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Kalėdos – artumo, bendrumo ir rūpestingumo šventė, todėl miškininkai nemokamai dalins eglių ir pušų šakas.
Aktualijos | 3 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Krašto apsaugos ministras Robertas Kaunas sako, kad Ukrainos gynybos stiprinimas yra vienas svarbiausių Lietuvos strateginių tikslų.
Lietuva | 2 MIN.
0
Seime antradienio vakarą prasidėjo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) įstatymo pataisų svarstymas. Nors opozicija prašė projekto svarstymą atidėti, valdantieji į jų lūkesčius neįsiklausė.
Lietuva | 3 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 11 dieną Pociūnų bendruomenės namuose surengtas Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo gyvas, dalykiškas ir pagarbus pokalbis apie tai, kas žmonėms svarbiausia – susisiekimą, vaikų saugumą, gyvenamosios aplinkos tvarkymą ir bendruomenės ateitį.
Politika | 4 MIN.
0
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių balsavimas buvo paskutinis žingsnis dėl ugdymo aplinkos mokesčio išlaikymo didinimo Šiaulių mieste ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą gaunantiems vaikams. Ir politikai buvo vieningi. Tėvams pinigines teks ploninti jau nuo Naujųjų, nes sprendimo projektas įsigalios nuo sausio 1 dienos. Vaikų vasaros atostogas taip pat teks planuoti atsakingiau. Ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios švietimo įstaigos iš anksto neatostogausiančių vaikų tėvų reikalaus avansinio mokesčio.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Krašto apsaugos ministras Robertas Kaunas sako, kad Ukrainos gynybos stiprinimas yra vienas svarbiausių Lietuvos strateginių tikslų.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Vokietijos kancleriui Friedrichui Merzui paraginus Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karo veiksmus per šv. Kalėdas, Kremlius dar kartą patvirtino atmetantis paliaubas Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Šiauliai
Pakruojis
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0
Su Pakruojo rajono savivaldybės vadovais – meru Sauliumi Margiu, vicemere Simona Lipskyte, administracijos direktore Aušra Dveliene ir savivaldybės skyrių vedėjais susitiko UAB „Milsa“ generalinis direktorius Mantas Makulavičius, vykdantysis direktorius Mindaugas Verbickas, AB „Klovainių skalda“ gen. Direktorius Gediminas Mozūras, projektų ir inovacijų direktorius Imantas Kuncevičius, UAB „Eksplosita“ verslo plėtros direktorius Vaidas Zubavičius.
Verslas | 2 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Lietuvos apeliacinis teismas antradienį tenkino prokuroro skundą ir panaikino Kauno apygardos teismo nutartį, kuria nuteistajam Rolandui Sinickiui laisvės atėmimas iki gyvos galvos pakeistas 8 metų terminuota laisvės atėmimo bausme.
Kriminalai | 3 MIN.
0
Pirmadienio popietę Šiauliuose, viename prekybos centre, įvykdyta vagystė. Pavogta nemaža pinigų suma.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliuose smurtavo neblaivus vyras
Kriminalai | 2 MIN.
0
Kaunas
Kaune per gaisrą žuvo vyras
Kriminalai | 2 MIN.
0
Vilnius
Sukčiai iš Kauno ir Vilniaus gyventojų pasisavino per 107 tūkst. eurų
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Pirmadienį policija sulaikė Akmenės rajone girtą automobilį vairavusį vyrą.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Kaunas
Rūdninkų karinio miestelio antro etapo rangove tapusi bendrovė „Fegda“ teigia, jog darbui su aukštesnio slaptumo informacija leidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) negavo, nes nedeklaravo mažos vertės įsigijimų iš trečiųjų pasaulio valstybių įmonių.
Gatvė | 4 MIN.
0
Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad vakar, gruodžio 11 d., Kaune parblokštos dvi pėsčiosios.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Pasistiprinusi Šiaulių „Elgos-Grafaitės-S-Sporto“ vyrų tinklinio komanda savaitgalį iškovojo įsimintiną pergalę „Elme Messer“ Baltijos lygoje. Šiauliečiai sekmadienį išvykoje 3:1 (25:23, 14:25, 28:26, 25:20) nugalėjo čempionės titulą ginančią Tartu „Bigbank“ (Estija) komandą.
Sportas | 4 MIN.
0
Pastarojo dvidešimtmečio Lietuvos moterų futbolo flagmanė Šiaulių „Gintra“ pristato naująjį komandos vyriausiąjį trenerį. Šias pareigas nuo ateinančio 2026 metų sezono perima futbolo specialistas iš Lietuvos Artūr Sikorskij, moterų futbole pastaruosius dvejus metus dirbęs aukščiausioje šalies lygoje. Strategas treniravo praėjusių metų vicečempionę Vilniaus rajono „TransINVEST“ ekipą.
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0
Gruodžio 31 d. Šiaulių arenoje įvyks didysis Džordanos Butkutės koncertas „Man patinka Naujieji metai“. Netylančias ovacijas pelniusioje pop ikonos programoje – stilingai aranžuoti visų laikų superhitai, gyvos muzikos grupė ir viešnia, kurios vardas lig šiol laikytas paslapty. Šiandien oficialiai skelbiama, kad šventėje pasirodys ir dainininkė Adrina!
Kultūra | 4 MIN.
0
Šiauliai
Pakruojis
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas (toliau – NVSC Šiaulių departamentas) informuoja, kad Šiaulių apskrityje sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) ir koronaviruso infekcija (toliau – COVID-19 liga), lyginant su praėjusia savaite, padidėjo. Bendroje susirgimų struktūroje dominuoja ŪVKTI (žr. lentelę).
Sveikata | 3 MIN.
0
Linkuva – mažas miestelis Pakruojo rajone, tačiau oficialiai vadinama miestu, kuriame gyvena kiek daugiau nei 1200 gyventojų. Linkuva yra viena seniausių gyvenviečių šiame regione. Per ilgus šimtmečius Linkuva tapo svarbiu kultūros, religijos ir prekybos centru. Čia yra trys akcentai, su kuriais kiekvienas privalo susipažinti.
Kultūra | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0
Rūta Balsė – muzikos pedagogė, neformalaus švietimo mokytoja-ekspertė. Rūta jau 25 metus vadovauja vaikų muzikos studijai „En den du“ ir 10 metų yra moterų ansamblio „Gegužė“ vadovė. Pas moterį mokėsi ne vienas ne tik Šiaulių, bet ir viso rajono vaikas, ugdė meilę muzikai, lavino savo talentą.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdų eglutės puošimas – smagi tradicija, bet kai kurie Zodiako ženklai šią veiklą traktuoja kaip rimtą meninę užduotį. Štai trys, kurie gali pradėti tikrą dramą dėl girliandų, žaisliukų ar žvaigždės vietos viršuje.
Horoskopai | 2 MIN.
0
Kai už lango trumpėja dienos, o miestas panyra į žiemos tylą, atlikėja ELEY klausytojams pristato naujausią savo dainą „Tavęs pilnas gruodis“.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kalėdų eglutės puošimas – smagi tradicija, bet kai kurie Zodiako ženklai šią veiklą traktuoja kaip rimtą meninę užduotį. Štai trys, kurie gali pradėti tikrą dramą dėl girliandų, žaisliukų ar žvaigždės vietos viršuje.
Horoskopai | 2 MIN.
0
Gruodžio šešioliktoji – 350-oji metų diena (antroji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 16 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Šventiniu laikotarpiu tautiečių širdyse ir lėkštėse silkė užima garbingą vietą. Ji patiekiama su „patalais“, svogūnais, morkomis, grybais ar net razinomis – tikra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ši nedidelė, nebrangi ir ištisus metus prieinama žuvis – kur kas daugiau nei mūsų virtuvės pažiba. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad silkė yra itin mėgstama ir kitų tautų virtuvėse, o jos maistinė vertė neretai lenkia net kur kas brangesnes žuvis.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Šventiniam laikotarpiui desertų studijos „Macaroom“ konditerės Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė siūlo alternatyvą įprastiems ir visiems jau puikiai pažįstamiems imbieriniams sausainiams. Nors speculoos sausainių pavadinimas skamba neįprastai, tai įdomesnė imbierinių sausainių versija, kurią kiekvienas labai nesudėtingai pasigamins namuose.
Virtuvė | 3 MIN.
0