Veidai | 5 MIN.

Gastronominis nuotykis jauną vyrą atvedė iki profesinio meistriškumo

Etaplius
2024 m. gegužės 8 d. 15:33
Šiaulietis Aurimas Glazauskas, Šiaulių TMC alumnas, pasinėrė į kulinarijos vingrybes. Etaplius.lt fotomontažas.

Drąsus, smalsus, visa galva pasineriantis į gyvenimo siųstus iššūkius ir nedvejodamas priimantis atsiveriančias galimybes. Tai šiaulietis Aurimas Glazauskas, jau septynerius metus besisemiantis kulinarijos vingrybių garsiausių šalies virtuvės šefų virtuvėse. 23 metų vaikinas džiaugiasi lemtingu gyvenimo pasirinkimu, tačiau neslepia – svajonės tapti virėju niekada neturėjo.

Mėgo ne gaminti, o valgyti

„Mano istorija nestandartinė. Aš nuo vaikystės mėgau tik valgyti, ne gaminti. Kai jau artėjo profesijos pasirinkimo metas, supratau, kad turiu kažką pasirinkti. Tikslaus atsakymo neradau. Žinojau, kad mėgstu maistą, nes jis suartina žmones. Todėl ir pasukau šiuo keliu“, – savo istoriją pradeda pasakoti A. Glazauskas.

Nors būdamas moksleiviu jaunas vyras sako neturėjęs jokio polinkio į maisto gamybą ir profesinį kelią pasirinko kone atsitiktinai, šiandien jis dėkingas savo intuicijai. A. Glazauskas sako, kad šis gyvenimo tarpsnis – tikras nuotykis, nes virėjo profesija kupina išbandymų ir neišsemiamų kūrybinių klodų.

 

Baigęs 10 klasių šiaulietis įstojo į Šiaulių technologijų mokymo centrą, Prekybos ir verslo skyrių. Jaunuolis įgavo vidurinį išsilavinimą ir tuo pat metu įgijo virėjo profesiją.

„Kai pradėjome eiti į mokyklos virtuvę, laboratoriją, tuomet ir atsirado susižavėjimas šia profesija ir suvokimas, kad dabar darau tai, kuo užsiimsiu visą gyvenimą. Labai greitai pasirodė pirmos galimybės – išvykau pagal „Erasmus“ programą į Daniją. Buvo be galo įdomi patirtis. Grįžęs į Šiaulius atlikau praktiką restorane. Iš pradžių labai bijojau daryti klaidų, viską rašiausi. Tačiau dabar galiu pasakyti, kas skiria gerus virėjus nuo geresnių ir geresnius nuo geriausių. Tai – patirtis, kurią sukaupiame per išbandymus ir klaidas“, – įsitikinęs A. Glazauskas.

Mokslas – visa ko pradžia

Pokalbio metu jaunas vyras verčia kulinarinio žurnalo puslapius – ten publikuota jo nuotrauka, istorija apie restoraną, kuriame sėmėsi žinių bei realizavo save maisto gamyboje. Mokslai profesinėje mokykloje – saugus pirmas žingsnis, o realus darbas restorano virtuvėje – lyg šaltas dušas, leidžiantis akimirksniu suprasti, ar šios profesijos rogėse jautiesi savas, tikina šiaulietis.

„Reali praktika ir išbandymai prasidėjo dirbant restorane. Didžiausia aistra ir susižavėjimas profesija ateina tuomet, kai virtuvėje įgauni pasitikėjimo savimi. Kai imiesi darbų ir darai juos geriausiai, kaip tik gali, tuomet pasidaro labai įdomu. Realios situacijos, su kuriomis susiduri virtuvėje, papildo turimą žinių bagažą“, – sako A. Glazauskas.

Tiesa, pašnekovas linkęs pabrėžti mokslų svarbą. „Atėjęs į virtuvę jau turi žinoti, kas bus, jei makaronus per ilgai paliksi vandenyje, – juokiasi. – Ugdymo įstaiga yra saugi aplinka klysti. Restorane tai gali kainuoti reputaciją. Jaunuolius, kurie svarsto rinktis virėjo kelią, skatinčiau pirmiausia įgyti žinių, o tuomet plaukti į platesnius vandenis“.

Virėjo profesiją buvęs Šiaulių TMC mokinys įvardija kaip žavią ir romantišką, tačiau labai nelengvą. Asmeninė šiauliečio patirtis rodo, kad gali prireikti daug laiko ir pastangų norint pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Svajoja nedrąsiai

Šiuo metu A. Glazauskas dirba viename Šiaulių restorane. Jo profesinis laukas – darbas virtuvėje. Vyras rūpinasi, kad maistas, prieš atiduodant jį restorano svečiui, būtų skoningai pateiktas.

„Kitaip tariant, rūpinuosi, kaip atrodo maistas lėkštėje. Man visada rūpėjo estetika, todėl gyvenimas mane natūraliai atvedė būtent prie šios pozicijos. Man patinka ieškoti naujų būdų, kaip nustebinti svečius. Juk svarbiausia yra svečio nuomonė, jo emocija, nes virtuvėje mes dirbame ne dėl vienas kito, o dėl savo svečių. Žinoma, visada malonu išgirsti gerą žodį iš savo vadovo, virtuvės šefo, bet dirbame visgi dėl svečių. Žmonės, kurie ateina į restoraną, turi turėti malonią patirtį, idealiu atveju, jie išeina laimingesni nei atėjo“, – šypsosi virėjas.

Šiaulietis darbe laikosi tam tiktų savo paties sugalvotų taisyklių – niekada nesilyginti su kitais ir paisyti virtuvės šefo, pas kurį dirba, vizijos. Anot A. Glazausko, virtuvės darbuotojai yra lyg šefo įrankiai, antrosios jo rankos: „Mes išpildome jo viziją, bet tuo pačiu mokomės ir įgyjame žinių. O virtuvės šefai turi daug žinių, todėl smagu, kai jie noriai jomis dalijasi“.

Apie svajones jaunas vyras kalba nedrąsiai, mieliau renkasi gyvenimą šia diena ir didingų ateities planų nekuria. A. Glazausko teigimu, virėjo profesija neišsemiama, todėl kol kas viskas sukasi aplink nuolatinį mokymąsi ir tobulėjimą.

 


Šiauliai
Šiaulių miesto taryba nusisuko nuo istorinės vaistinės
Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, posėdžiavusi Šiaulių miesto savivaldybės taryba nusprendė netenkinti prašymo sumažinti valstybinės žemės nuomos mokestį vaistinei „Valerijonas“. Siūlyta lengvata būtų sumažinusi mokėtiną sumą beveik 700 eurų, tačiau sprendimui pritarta nebuvo.
Politika | 4 MIN.
0
Radviliškis
Sidabrave įteikti „Gerumo sparnai“
Kultūra | 3 MIN.
0
Radviliškis
Vadaktuose prasidėjo Kalėdų stebuklas
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Į Lietuvą iš kitų šalių gyventi atvykę žmonės susiduria su diskriminacija, o jos pasekmės – gyvenimas prasčiau prižiūrimame būste, didesnė nuomos kaina ir didėjanti socialinė atskirtis. Apie tai žmonės dažniausiai niekam nepraneša. Tai atskleidė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atliktas tyrimas.
Aktualijos | 5 MIN.
0
Kiekvieni metai moko mus kažko svarbaus – kartais tai pamoka, kurią išmokstame lengvai, o kartais – per iššūkius ir netikėtumus. Žvaigždės siunčia signalus, kurie padeda geriau suprasti, ką svarbiausia įsisavinti per ateinančius 12 mėnesių. Štai kokias pamokas šiemet jūsų Zodiako ženklui buvo paruošusios žvaigždės. Ar ko nors išmokote?
Horoskopai | 3 MIN.
0
Pasaulis
Pakruojis
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Maskva „nebejotinai“ pasieks savo pačios iškeltus Ukrainos ofenzyvos tikslus, tarp kurių yra teritorijų, kurias ji laiko savomis, užėmimas, nors šiuo metu ir yra dedamos intensyvios tarptautinės diplomatinės pastangos užbaigti šį karą.
Pasaulis | 3 MIN.
1
Pakruojo rajono savivaldybė informuoja, kad šių metų gruodžio 18 d. 11.52 val. Lietuvoje bus vykdomas gyventojų perspėjimo sistemos patikrinimas, (bus įjungtos elektros sirenos).
Aktualijos | 2 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Į Lietuvą iš kitų šalių gyventi atvykę žmonės susiduria su diskriminacija, o jos pasekmės – gyvenimas prasčiau prižiūrimame būste, didesnė nuomos kaina ir didėjanti socialinė atskirtis. Apie tai žmonės dažniausiai niekam nepraneša. Tai atskleidė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atliktas tyrimas.
Lietuva | 5 MIN.
0
Nuo kitų metų pradžios prasidedant antrosios pensijų kaupimo pakopos pakeitimams, gyventojams „Sodra“ pristato įrankį – prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuoklę.
Lietuva | 5 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, posėdžiavusi Šiaulių miesto savivaldybės taryba nusprendė netenkinti prašymo sumažinti valstybinės žemės nuomos mokestį vaistinei „Valerijonas“. Siūlyta lengvata būtų sumažinusi mokėtiną sumą beveik 700 eurų, tačiau sprendimui pritarta nebuvo.
Politika | 4 MIN.
0
Gruodžio 11 dieną Pociūnų bendruomenės namuose surengtas Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Tai buvo gyvas, dalykiškas ir pagarbus pokalbis apie tai, kas žmonėms svarbiausia – susisiekimą, vaikų saugumą, gyvenamosios aplinkos tvarkymą ir bendruomenės ateitį.
Politika | 4 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Maskva „nebejotinai“ pasieks savo pačios iškeltus Ukrainos ofenzyvos tikslus, tarp kurių yra teritorijų, kurias ji laiko savomis, užėmimas, nors šiuo metu ir yra dedamos intensyvios tarptautinės diplomatinės pastangos užbaigti šį karą.
Pasaulis | 3 MIN.
1
Trečiadienį Europos Parlamento patvirtintas draudimas importuoti Rusijos dujas užtikrins, kad ji praras galimybę naudoti energijos išteklius kaip ginklą prieš ES.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Pakruojis
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0
Su Pakruojo rajono savivaldybės vadovais – meru Sauliumi Margiu, vicemere Simona Lipskyte, administracijos direktore Aušra Dveliene ir savivaldybės skyrių vedėjais susitiko UAB „Milsa“ generalinis direktorius Mantas Makulavičius, vykdantysis direktorius Mindaugas Verbickas, AB „Klovainių skalda“ gen. Direktorius Gediminas Mozūras, projektų ir inovacijų direktorius Imantas Kuncevičius, UAB „Eksplosita“ verslo plėtros direktorius Vaidas Zubavičius.
Verslas | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Vakar Šiauliuose pareigūnams įkliuvo neblaivi vairuotoja, praneša teisėsauga.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Vakar policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vagysčių vienoje Radviliškio rajono parduotuvių.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Pirmadienį policija sulaikė Akmenės rajone girtą automobilį vairavusį vyrą.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gatvė | 2 MIN.
0
Vilnius
Panevėžys
Policija surado vairuotoją, kuris, kaip įtariama, pirmadienį Vilniaus rajone partrenkė ir mirtinai sužalojo pėsčiąją. Vairuotojas iš eismo įvykio vietos pasišalino, tačiau po dienos buvo rastas.
Gatvė | 3 MIN.
0
Tragiškas trečiadienio rytas Panevėžio rajone: per avariją žuvo lengvojo automobilio vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0

Radviliškis
Radviliškis
Gruodžio 11–14 dienomis, Kosove, Prištinos mieste, vyko Europos jaunimo tekvondo čempionatas, į kurį atvyko virš 500 kovotojų iš visos Europos.
Sportas | 2 MIN.
0
Praėjusį penktadienį Nostra.lt – RKL B diviziono C grupės rungtynėse BC „Radviliškis“ namuose 101:74 (30:16, 26:21, 20:17, 25:20) nugalėjo Klaipėdos „VKKM-Neptūnas“ komandą ir įrašė varžovams pirmąjį sezono pralaimėjimą.
Sportas | 3 MIN.
0


Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 12-ąją Sidabravo kultūros namuose vyko tradicinis padėkos vakaras „Gerumo sparnai“. Į šventę atvyko Lietuvos Respublikos Seimo nario Sauliaus Luščiko padėjėja Justina Šereivaitė, kuri perdavė ir įteikė padėkas Daivai Leščinskienei, Gintarui Žilėnui, Jonui Vilčiauskui. Nuoširdžius sveikinimo žodžius tarė Radviliškio rajono savivaldybės vicemeras Alfredas Juozapavičius.
Kultūra | 3 MIN.
0
Šiaulių rajono socialinės paramos skyriaus vedėjai Jolantai Šiuparienei įteiktas aukščiausias socialinės apsaugos ir darbo ministro apdovanojimas „Gerumo žvaigždė“.
Veidai | 2 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 12 dieną Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Vilniuje vyko Lietuvos „Junior Achievement“ programos praktinio verslumo ugdymo edukacinė patirtis – „Startuolių džiunglės! Kalėdinė mokomųjų mokinių bendrovių „eXpo 2025“ – tai visuomenei atvira mokinių mokomųjų bendrovių verslų paroda. Jos metu mokiniai pristato mokykloje vystomus produktus / paslaugas, bendrauja su verslo mentoriais, parodos lankytojais, demonstruoja savo įgytas žinias ir antreprenerystės gebėjimus.
Mokslas | 3 MIN.
0
Gyvename laikais, kai parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių maisto produktų, spalvingus meniu siūlo gausybė restoranų, kavinių ir užkandinių. Nenuostabu, kad tokioje gausoje dažnai būna sunku atsirinkti, už kokius suvalgytus produktus kūnas mums padėkos, o kas nukeliavęs į skrandį organizmui padarys gerokai daugiau žalos, nei naudos.
Sveikata | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių rajono socialinės paramos skyriaus vedėjai Jolantai Šiuparienei įteiktas aukščiausias socialinės apsaugos ir darbo ministro apdovanojimas „Gerumo žvaigždė“.
Veidai | 2 MIN.
0
Ministrė pabrėžė, kad savivaldybių socialinės paramos skyrių vadovai yra viena svarbiausių grandžių socialinės apsaugos sistemoje – būtent jų sprendimai, gebėjimas išgirsti ir rasti sprendimus lemia realius pokyčius žmonių gyvenimuose.
Veidai | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kiekvieni metai moko mus kažko svarbaus – kartais tai pamoka, kurią išmokstame lengvai, o kartais – per iššūkius ir netikėtumus. Žvaigždės siunčia signalus, kurie padeda geriau suprasti, ką svarbiausia įsisavinti per ateinančius 12 mėnesių. Štai kokias pamokas šiemet jūsų Zodiako ženklui buvo paruošusios žvaigždės. Ar ko nors išmokote?
Horoskopai | 3 MIN.
0
Gruodžio septynioliktoji – 351-oji metų diena (trečioji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 15 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Kiekvieni metai moko mus kažko svarbaus – kartais tai pamoka, kurią išmokstame lengvai, o kartais – per iššūkius ir netikėtumus. Žvaigždės siunčia signalus, kurie padeda geriau suprasti, ką svarbiausia įsisavinti per ateinančius 12 mėnesių. Štai kokias pamokas šiemet jūsų Zodiako ženklui buvo paruošusios žvaigždės. Ar ko nors išmokote?
Horoskopai | 3 MIN.
0
Gruodžio septynioliktoji – 351-oji metų diena (trečioji 50-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 15 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Šventiniu laikotarpiu tautiečių širdyse ir lėkštėse silkė užima garbingą vietą. Ji patiekiama su „patalais“, svogūnais, morkomis, grybais ar net razinomis – tikra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčių stalą. Tačiau ši nedidelė, nebrangi ir ištisus metus prieinama žuvis – kur kas daugiau nei mūsų virtuvės pažiba. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kad silkė yra itin mėgstama ir kitų tautų virtuvėse, o jos maistinė vertė neretai lenkia net kur kas brangesnes žuvis.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Šventiniam laikotarpiui desertų studijos „Macaroom“ konditerės Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė siūlo alternatyvą įprastiems ir visiems jau puikiai pažįstamiems imbieriniams sausainiams. Nors speculoos sausainių pavadinimas skamba neįprastai, tai įdomesnė imbierinių sausainių versija, kurią kiekvienas labai nesudėtingai pasigamins namuose.
Virtuvė | 3 MIN.
0