Aktualu | 6 MIN.

Druska - kiek vartoti ir kuo skiriasi jos rūšys?

Meniu.lt Meniu.lt
2020 m. gruodžio 31 d. 08:45
himalayan-salt-coming-out-open-salt-shaker-min.jpg

Retas kuris įsivaizduojame kad ir paprasčiausio patiekalo receptą be druskos. Tiesa, sveikatos specialistai įspėja ją vartoti saikingai - rekomenduojama paros dozė suagusiam žmogui, gyevenančiam mūsų klimato zonoje, yra 5 gramai (šiltesniuose kraštuose, kur labiau prakaituojama, druskos galima suvartoti daugiau) Beje, čia turima galvoje ne tik druska, kurią beriame į patiekalus, bet ir jau esanti įvairiuose produktuose (padažuose, konservuotose daržovėse, kepiniuose, sūriuose ir  pan.).

Pernelyg gausus druskos vartojimas siejamas su visu pluoštu negalavimų - hipertenzija, virškinimo sistemos dirglumu ir net skrandžio vėžiu, skysčių sankaupa organizme, inkstų disfunkcija ir kitais. Vis dėlto visai jos atsisakyti reikštų nukrypti į kitą kraštutinumą - druską sudarantys elementai, natris ir chloras, mums labai reikalingi - natris padeda maisto medžiagoms įsiskverbti į ląsteles, užtikrina normalų nervų ir raumenų darbą, o chloras padeda skaidyti riebalus, palaiko nervų ir lytinės sistemų funkcijas, padeda augti kaulams. Galų gale, be druskos daugeliui mūsų maistas atrodo tiesiog neskanus - prėskas.

Tačiau ėmę atidžiau rinktis druską, susiduriame su galvosūkiu - kokia gi skaniausia, sveikiausia, kokybiškiausia? Net paprastame prekybos centre rasime ne vieną rūšį, o specializuotos parduotuvės siūlo tokį platų pasirinkimą, kad ima svaigti galva.

Jei druską rinksimės vien pagal jos naudą sveikatai, didelio skirtumo, kokią rūšį vartosime, nebus. Taip, egzotinėse druskose (Himalajų, pilkojoje, raudonojoje, vulkaninėje ir pan.) randama įvairių mūsų organizmui naudingų mikroelementų priemaišų, tačiau jų kiekis labai nedidelis, be to, druskos ir šiaip maistui vartojame labai nedaug (prisiminkite - ne daugiau kaip penki gramai per dieną), todėl vargu ar net labiausiai mikroelementais praturtinta druska taps reikšmingu maisto medžiagų šaltiniu. Todėl kokią druskos rūšį rinksimės, labiausiai lemia jos skoninės savybės, na, ir mūsų finansinės galimybės - kuo retesnė ir sunkiau išgaunama druska, tuo ji brangesnė. Žvilgtelėkime į keletą žinomiausių druskos rūšių.

Baltoji (paprastoji) druska

Tiesiog natrio chloridas be priemaišų. Neapdorotoje druskoje priemaišų visada būna, nes druska gaunama arba garinant jūros vandenį, arba kasama kasyklose (akmens druska). Toks nerafinuotas produktas iš pradžių išvalomas, tada druska susmulkinama ir kartais praturtinama jodu. Ji tinka įvairiausiems patiekalams sūdyti, nes neturi jokių poskonių - yra tiesiog sūri. Taip pat ji naudojama kaip konservantas, nes, kaip žinome, pasūdytas maistas ilgiau negenda.

Rausvoji (Himalajų) druska

Mes įpratę ją vadinti Himalajų druska, ir išties - daugiausia tokios druskos išgaunama Pakistane, kalnuotame Pandžabo regione, tačiau savo spalva ir sudėtimi panaši druska kasama ir kitose pasaulio dalyse, pavyzdžiui, Bolivijoje, Andų kalnuose. Rausvą spalvą šiai druskai suteikia įvairių mikroelementų priemaišos.

Pilkoji druska

Ji atkeliauja iš Prancūzijos, iš Bretanės regiono. Neįprastą spalvą šiai druskai suteikia Atlanto vandenyno pakrančių molis, kurio dalelyčių lieka ir druskoje. Kadangi pilkoji druska nėra visiškai išvaloma, joje lieka nemažai molyje randamų mineralinių medžiagų. Ji drėgnoka ir dažnai sulimpa stambesniais gabaliukais ir neištraukia iš maisto skysčių taip, kaip įprastinė baltoji druska.

Fleur de sel

Ši gurmanų ir virtuvės estetų labai vertinama reta druska (ji susiformuoja tik esant tinkamoms oro sąlygoms - kai sausa, saulėta, pučia lengvas vėjelis) taip pat išgaunama Bretanėje. Plonas fleur de sel sluoksnis susidaro jūros vandens paviršiuje, ir renkama ši druska tiesiog rankomis (anksčiau tradiciškai tai darydavo tik moterys). Fleur de sel prancūziškai reiškia “druskos gėlė” - taip ši druskos rūšis vadinama todėl, kad jos mažyčiai ir labai trapūs, lengvai tirpstantys kristalai išties primena sustingusius gėlių žiedus. Fleur de sel nevaloma ir niekaip nerafinuojama,  tik paliekama natūraliai išdžiūti saulėje. 

Vulkaninė druska

Geriausiai žinoma - ta, kuri išgaunama vulkaninės kilmės Havajų salose, kur ir šiandien yra daug veikiančių ugnikalnių. Tokia druska gali būti juoda - tokią spalvą jai suteikia aktyvuotos anglies priemaišos, kurios, manoma, palankiai mūsų virškinimo sistemą - arba raudona, kurią raudonai arba rudai nudažo molio priemaišos. Raudonojoje vulkaninėje Havajų druskoje yra nemažai geležies, todėl kartais ji rekomenduojama žmonėms, kuriems trūksta šio mikroelemento.

Mėlynoji druska 

Turbūt yra pati rečiausia ir brangiausia, kitaip ji dar vadinama Persijos druska. Ji kasama Šiaurės Irane (per metus šios druskos išgaunama vos keletas tonų), ir nėra visiškai mėlyna - vis dėlto ji daugiausia balta, tačiau vienur kitur pasitaiko melsvos spalvos kristalų. Tokią spalvą jiems suteikia mineralas silvinitas, aptinkamas tik akmens druskose. Mėlynąją druską labai vertina gurmanai, pasak jų, jos skonis tikrai išskirtinis - iš pradžių ji sūri, tačiau vėliau atsiskleidžia subtilus salsvas poskonis ir vos juntami citrusinių vaisių tonai.

Rūkyta druska

Tai paprasta baltoji druska, kuri  rūkoma medžio anglies dūmuose ir taip įgavusi rūkytiems produktams būdingą kvapą ir poskonį. Ji dažniausiai ir naudojama tokiems patiekalams, kuriems pageidaujama suteikti tokio aromato - mėsai, troškiniams, mėsiškoms sriuboms ir pan. Rūkant pakinta druskos spalva - ji tampa ruda ar pilkšva, tačiau maistinėms druskos savybėms šis procesas neturi įtakos.

Druska su prieskoniais

Tokios druskos rūšių labai daug - tai ir druska su džiovintais žalumynais, ir druska su citrinos granulėmis, ir su čili pipirais, ir su dar gausybe aromatinių ir skoninių priedų. Viena įdomesnių tradicinių tokios druskos rūšių turbūt būtų meksikietiškoji sal de gusano - druska su… džiovintais kirminais (isp. gusano). Šių kirminų lervos išdžiovinamos, sumalamos į miltelius ir sumaišomos su druska bei čili pipirais. Toks aštrus mišinys turi rūkyto maisto aromatą ir naudojamas tiek patiekalams pagardinti, tiek pabarstyti užkandžius, tiekiamus prie meskalio (stiprios agavų trauktinės).

@Gabija Lebednykaitė

@meniu.lt


Kelmė
Kelmės rajone dėl tikimybės apgadinti kelius apribojamas sunkiasvorių transporto priemonių eismas
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Lietuva
Pakruojis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Įvyko Pakruojo rajono savivaldybės visuomenės aplinkosauginio švietimo projektų vertinimo komisijos posėdis. Šios komisijos narės – administracijos Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Austėja Zamokaitė, Aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio skyriaus teisininkė Edita Kriukienė, Apskaitos skyriaus vedėja Rasa Bagdonienė, Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Valantinaitė-Krikščiūnė ir komisijos pirmininkė vicemerė Simona Lipskytė išnagrinėjo ir įvertino 19 pateiktų paraiškų, skirtų aplinkosauginio švietimo veikloms rajone įgyvendinti.
Aktualijos | 2 MIN.
0

Kalėdų gidas | 2 MIN.
0
Kalėdų gidas | 2 MIN.
0

Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Estijos, Suomijos, Airijos, Latvijos, Lenkijos ir Švedijos vadovais bendru laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką António Costą ir Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen, išreikšdami tvirtą palaikymą kuo skubiau įgyvendinti EK pasiūlymą dėl reparacijų paskolos Ukrainai, pasitelkiant įšaldytus Rusijos aktyvus.
Lietuva | 2 MIN.
2
Dėl iš Baltarusijos plūstančių kontrabandinių balionų krizės Vyriausybė planuoja skelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje.
Lietuva | 3 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Radviliškio rajono savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje vienbalsiai pritarė taikos sutarties pasirašymui tarp Savivaldybės ir Radviliškio Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo parapijos. Šis sprendimas padėjo tašką daugiau nei penkiolika metų besitęsiančioje istorijoje dėl Socialinių paslaugų centro pastato nuosavybės ir naudojimo.
Politika | 4 MIN.
0
Spalio pabaigoje Šiauliuose viešėjusi Estijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Kaili Terras atvyko oficialiu vizitu. Diplomatė ir jos komanda susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku ir vicemeru Justinu Švėgžda, susitikime taip pat dalyvavo Estijos garbės konsulas Šiauliuose Gintaras Sluckus.
Politika | 3 MIN.
1

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Pasaulis
Japoniją pirmadienį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,6 balo. Institucijos prie Aomorio prefektūros krantų paskelbė cunamio pavojų, praneša agentūra „Reuters“.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Pirmadienį Volodymyras Zelenskis atvyko į Londoną, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Dar vos prieš dešimtmetį frazė „globali karjera“ Lietuvos kontekste buvo beveik išskirtinai siejama su vienu miestu – Vilniumi. Norint dirbti su tarptautiniais klientais, gauti vakarietišką atlyginimą ir kopti karjeros laiptais, persikėlimas į sostinę buvo neišvengiamas. Tačiau šiandien situacija – kitokia. Skaitmeninė transformacija, pandemijos įtvirtintas nuotolinis darbas ir naujas įmonių požiūris į talentų paiešką leidžia Alytui, Šiauliams ar Panevėžiui tapti ne tik patogaus gyvenimo, bet ir pasaulinio lygio karjeros centrais.
Verslas | 5 MIN.
0
Gruodžio 5 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis kartu su Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėju Gintautu Viču lankėsi prie Šeduvos baigiamoje statyti UAB „JPackaging“ gamykloje. Vizito metu su įmonės vadovais aptarta statybų eiga, darbų sparta ir iššūkiai, kurie dar lieka iki starto.
Verslas | 3 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje dėl Šiaulių universalios arenos remonto darbų. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, ieškinys tenkintas visiškai.
Kriminalai | 3 MIN.
1
Sekmadienio popietę Šiaulių rajone darbavosi išminuotojai. Jiems teko saugiai susprogdinti pavojų kėlusį rastą sprogmenį.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Kelmė
Pakruojis
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2025 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. A-961 apribojamas sunkiasvorio krovininio transporto (krovininių automobilių, miškovežių, traktorių), kurio bendroji masė daugiau kaip 8 tonos, eismas Kelmės rajono vietinės reikšmės keliais siekiant apsaugoti juos polaidžio metu nuo sugadinimo nuo 2025 m. gruodžio 9 d. iki 2026 m. gegužės 1 d.
Gatvė | 2 MIN.
0
Atnaujinama rajono kelių ir gatvių infrastruktūra – Bardiškių kaime (Žeimelio sen.) sutvarkyta Vytauto Didžiojo gatvė.
Gatvė | 2 MIN.
0
Klaipėda
Klaipėda
Klaipėdos rajone pirmadienio rytą susidūrė lengvasis automobilis ir kelininkų transporto priemonė, per avariją, pirminiais duomenimis, nukentėjo trys žmonės. Eismo nelaimė įvyko kelininkams atvykus likviduoti anksčiau įvykusių avarijų padarinių, kai buvo partrenkti du šernai.
Gatvė | 3 MIN.
0
Pirmadienio rytą pranešta apie eismo įvykį Klaipėdos rajone.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Joniškis
„Šiaulių“ krepšinio klubas praneša apie nutrauktą bendradarbiavimą su Camu Reddishu. Rugsėjį į Lietuvą atvykęs puolėjas dėl asmeninių priežasčių priėmė sprendimą grįžti į JAV. Sutartis su krepšininku nutraukta abipusiu sutarimu, klubui išsaugojant numatytas išpirkos garantijas.
Sportas | 2 MIN.
0
Joniškio rajono savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas premijoms gauti už aukštus pasiekimus sporto, kultūros ir meno srityse.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Pakruojis
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Gruodžio 2 dieną Pakruojo kultūros centre duris atvėrė tradicinė paroda „Po angelo sparnu“. Paroda organizuota jau 19-ąjį kartą, o šiuo metu čia eksponuojami skulptoriaus Eduardo Tito medžio darbai ir Laimutės Veličkienės dailės studijos paveikslai.
Kultūra | 2 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 13 dieną 14 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) vyks adventinė popietė „Šventoji naktis“ su Kauno styginių kvartetu ir aktore Inesa Paliulyte. Programos atlikėjai kviečia didžiųjų metų šventes pasitikti prasmingais apmąstymais.
Kultūra | 3 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0
Šiandien vos keliais paspaudimais telefono ekrane technologijos tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą bei apsiperka. Inovacijos ir dirbtinis intelektas yra integruojamas net į buitinės technikos prietaisus, pavyzdžiui, šaldytuvus. Technologinės naujovės leidžia palengvinti jų priežiūrą, su kuria susiję nemažai mitų. Kokie jie ir ar juose yra bent krislas tiesos?
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Nors Lietuvoje vis daugiau kalbama apie pagalbą stiprinant savo psichikos sveikatą, daugelis žmonių vis dar sunkiai orientuojasi psichikos sveikatos specialistų įvairovėje. Ką pasirinkti: psichiatrą, psichoterapeutą, psichologą? O gal meno terapeutą? Pasak meno (dramos) terapeutės Eglės Pikšrytės, tam, kad žmogus apskritai ieškotų pagalbos, jis pirmiausia turi žinoti, į ką kreiptis.
Veidai | 7 MIN.
0
Laidos „Moterims 45+“ pašnekovė – moteris, kurios istorija yra tarsi veidrodis daugeliui iš mūsų.
Veidai | 2 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Unikalaus balso kūrėja ir atlikėja Rūta MUR pristato naują singlą „Viskas bus gerai“ – jautrią dainą apie išsiskyrimą, žmogiškas klaidas ir vidines audras, kurias kartais tenka išgyventi.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Antroji gruodžio savaitė žada būti rami ir palanki. Astrologai dalijasi patarimais, kurie padės per šias septynias dienas sustiprinti sėkmę. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galėsite lengviau atskleisti savo potencialą.
Horoskopai | 5 MIN.
1
Gruodžio 8-oji – Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventė.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Kiauliena jau seniai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Tai mėsa, kurią pirkėjai renkasi ne tik dėl jos skonio, bet ir dėl patrauklios kainos bei gausybės paruošimo būdų. Kiaulienos mentė, laikoma viena universaliausių ir sultingiausių dalių, ypač tinkama tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.
Virtuvė | 4 MIN.
0