REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2018 m. Gruodžio 14 d. 09:50

Mažiau maisto atliekų – daugiau galimybių nepasiturintiems

Vilnius

Reporteris DovilėŠaltinis: Etaplius.lt


64585

Atliekamo maisto perdavimas labdarai – geriausias sprendimas kovojant su maisto švaistymu. Tai buvo akcentuota Vilniuje įvykusioje nacionalinėje konferencijoje „Kaip neprarasti gero maisto“, kurioje pristatytos aktualios maisto atliekų prevencijos ir kovos su maisto švaistymu priemonės, pasidalyta ES šalių gerąja patirtimi.

Konferencijos organizatorius, labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“, sulaukęs žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio palaikymo, nuo šio rudens pradėjo aktyviai bendradarbiauti su Žemės ūkio ministerija. Ir tai jau davė apčiuopiamų rezultatų.

Žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė, konferencijoje pristačiusi vaisų ir daržovių švaistymo mažinimo bei jų atidavimo labdarai galimybes, pabrėžė, kad jos dar tikrai yra neišsemtos. „Judame į priekį, ruošiamės pokyčiams šalindami ne vieną biurokratinę kliūtį, švelnindami reikalavimus“, – kalbėjo viceministrė, papasakojusi apie ministerijos, aktyviai siekiančios sumažinti maisto švaistymą, inicijuotus nacionalinių teisės aktų pakeitimus.

Dėl galiojančių standartų kai kurie prekinės išvaizdos neturintys vaisiai ir daržovės iki šiol nebuvo pardavinėjami, dėl to nemažai maisto buvo paverčiama atliekomis. Žemės ūkio ministras pasirašė įsakymą, kuriuo ši tvarka pakeista. Įsakymu taip pat nustatyta, kad nustačius neatitiktį prekybos standartams, produktai galės būti tiekiami labdarai ir paramai, perdirbami arba parduodami perdirbti, panaudojami kaip pašaras gyvūnams arba kitoms ne maisto reikmėms. Tikimasi, kad dėl to maisto bus iššvaistoma mažiau.

Kasmet Lietuvoje išmetama daugiau kaip 500 tūkst. tonų maisto atliekų, o visoje Europoje iššvaistoma 89 mln. tonų maisto per metus.

Pasaulyje iš visų maisto produktų daugiausiai (iki 50 proc.) išmetama vaisių ir daržovių. Prie to prisideda ir griežti reikalavimai, taikomi produktams, kad šie atitiktų prekybos standartus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA