REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2020 m. Lapkričio 28 d. 12:58

Mažai kam žinomi faktai apie cholesterolį

Vilnius

Kraujagyslė © www.needpix.com

Reporteris SkaistėŠaltinis: Etaplius.lt


156213

Tvirtai įsigaliojo visuotinė nuomonė apie cholesterolio žalą, ypač vyresniame amžiuje. Mokslininkai tvirtina, kad cholesterolio būna visuose gyvuose organizmuose, net bakterijų citoplazmoje. Tai kas yra tas cholesterolis ir kaip jis veikia mūsų sveikatą?

Šią organinės kilmės medžiagą gamina pačios ląstelinės struktūros kaip gyvybinei veiklai svarbų komponentą. Cholesterolis sintezuojamas ir panaudojamas kaip statybinė medžiaga formuojant bet kurios ląstelės apsauginę membraną. Jis padeda ląstelėms būti elastingoms, keisti formą, įtraukti į struktūrą reikalingų elementų ir pašalinti medžiagų apykaitos skilimo produktus.

Šis junginys dalyvauja hormonų sintezėje, reguliuoja vitaminų transportavimą, yra atsakingas už smegenų kognityvinius procesus. Taip pat dalyvauja perduodant raumenų impulsus, užtikrina normalias nervinių ryšių funkcijas. Jis yra reikalingas vitamino D ir tulžies gamybai. Be to, cholesterolis gydo įvairius kraujagyslių sienelių pažeidimus, sudarydamas nuo uždegimų saugančias sankaupas – tas pačias cholesterolio plokšteles.

„Blogojo“ ir „gerojo“ cholesterolio sąvokos

Apie 75 proc. cholesterolio sintezuoja kepenys, likęs jo kiekis patenka į organizmą iš maisto produktų. Cholesterolis skirstomas į gerąjį – didelio tankumo lipoproteinus, ir blogąjį – žemo tankumo lipoproteinus.

Egzistuoja nuomonė, kad blogas cholesterolis, kuris iš kepenų patenka į organus, sudaro plokšteles ant kraujagyslių sienelių, o geras, kuris iš organų patenka į kepenis, surenka blogų lipoproteinų likučius ir saugo nuo širdies ligų.

Ypač daug tokių plokštelių būna pagyvenusių žmonių kraujagyslėse. Todėl dauguma mano, kad riebus maistas kenkia širdžiai ir kraujagyslėms. Gydytojai daug kam skiria vartoti specialius vaistus – statinus, kurie mažina cholesterolio kiekį organizme.

Kam organizmui reikalingas blogasis cholesterolis?

Viskam, ką yra sukūrusi gamta, galima surasti priežastį, tik reikia jos paieškoti. Į klausimą, kodėl organizmas gamina medžiagą, kuri prilimpa prie kraujagyslių sienelių, siaurindama jas, yra paprastas atsakymas. Vadinasi, to reikia pačiam organizmui. Nustatyta, kad žemo tankumo lipoproteinai pasižymi uždegimus slopinančiomis savybėmis.

Ir blogasis cholesterolis prilimpa prie kraujagyslių sienelių būtent tose vietose, kur atsirado mikrotraumų ir pažeidimų. Jis užgydo jas ir slopina uždegimą. Daugiausia tokių pažeidimų būna pagyvenusių žmonių kraujagyslėse, kurias palietė senatviniai pokyčiai. Jų organizmas gamina vis daugiau cholesterolio, kad užsigydytų tuos pažeidimus.

Kokie riebalai reikalingi organizmui?

Žmogui reikalingas tam tikras kiekis augalinių ir gyvulinių riebalų. Naudingiausi riebalai būna įvairių rūšių šalto spaudimo aliejuje. Vertingų gyvulinės kilmės riebalų yra žuvyje, kiaušinio trynyje ir mėsoje. Labai svarbu, kad gyvuliniai riebalai nebūtų užteršti nuodingomis medžiagomis. Mėsą geriausia vartoti virtą ar troškintą, bet ne keptą.

Ko reikėtų vengti?

Reikia įsidėmėti, kad rafinuotas cukrus neduoda jokios naudos ir provokuoja įvairius organų, taip pat ir kraujagyslių, pažeidimus.

Kvietinius miltus ir krakmolą reikia įtraukti į nepageidautinų produktų sąrašą. Taip pat patartina vengti alkoholio, kofeino ir rafinuoto aliejaus.

Kas dar veikia kraujagyslių sveikatą?

Kad išspręstume jau ant kraujagyslių sienelių susidariusių plokštelių problemą ir užkirstume kelią naujam jų atsiradimui, reikia tik sureguliuoti mitybą, rašo portalas „Econet“. Kraujagyslėms reikalingas vitaminas C, saugantis sieneles nuo pažeidimų, magnis, česnakas, šviežios daržovės ir vaisiai, žalumynai, ciberžolė. Visi šie išvardinti produktai reguliuoja cholesterolio kiekį. Palankų poveikį daro ir masažui naudojami levandų ir rozmarino eteriniai aliejai. Kad kraujagyslė būtų stiprios, reikia daug judėti ir reguliariai daryti fizinius pratimus

Alfa.lt

alfalt-logo-skaidrus.png



REDAKCIJA REKOMENDUOJA