Maisto ekspertė Rita Šilenskienė: „Sveikata prasideda nuo pirmo šaukšto“

Panevėžys
anonymous anonymous Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Pasaulio visuomenės sveikatos ekspertų nuomone, mityba – vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių mūsų sveikatą.

Todėl paskutinį spalio trečiadienį Viešojoje bibliotekoje lankėsi mitybos specialistė, akademijos „Pirmas šaukštas“ vadovė, knygų apie tinkamą mitybą „Pirmas šaukštas“ ir „Sveikata nuo pirmo šaukšto“ autorė, laidos „Klauskite daktaro“ bendraautorė Rita Šilenskienė.

Pripažinta maisto ekspertė-praktikė, daugiau nei 10 metų veda subalansuotos mitybos seminarus bei maisto gaminimo seminarus-degustacijas, moko gaminti sveikus patiekalus, dėstytojauja, dalyvauja įvairiose TV laidose, rašo straipsnius.

Viešnia į biblioteką atvyko pasidalinti su panevėžiečiais savo ilgamete patirtimi, sukauptomis žiniomis, ruošiant subalansuotą ir sveiką maistą. Daug dėmesio buvo skirta ir imuniteto bei sveikesnio gyvenimo, apskritai, temoms.

Susitikimo pradžioje R. Šilenskienė pasakojo, jog būdama 35 metų, pastebėjo, kad turi viršsvorio ir jaučiasi nekaip. „Nuėjau pas daktarą ir man išrašė 12 receptų. Tačiau aš juos išmečiau ir ėmiau domėtis sveika gyvensena. Atradau sau tinkamą mitybą – be cukraus ir glitimo. Atsikračiau ne tik 10-ies kilogramų, bet ir tapau energingesnė, sveikesnė. Visa mano šeima – vyras, dukra, sūnus ir anūkė – jau 10 metų laikosi mano mitybos principų – gaminame ir valgome patiekalus be cukraus ir miltų“, – pasakojo ji.

Savo knygose „Sveikata nuo pirmo šaukšto“ ir „Pirmas šaukštas“ autorė pateikia paprastus, mažai laiko užimančius ir gardžius receptus visai šeimai, kuriuose naudojami nebrangūs ir sveiki maisto produktai. „Rasite ir patarimų, kaip puoselėti sveikatą, lengvai suprantamos informacijos apie subalansuotą mitybą, maisto poveikį kūno ląstelėms. Mano tikslas – buvo parodyti, kad sveikas ir subalansuotas maistas gali būti skanus ir įvairus”, – savo leidinius trumpai pristatė R. Šilenskienė.

Pasak mitybos specialistės, pramonė rūpinasi tik savo nauda – kaip uždirbti daugiau pelno, o ne mūsų sveikata. „Daugybė žmonių valgo nesveiką greitą maistą, kenkdami sau – į savo organizmą, kaip į šiukšlių dėžę, kemša viską iš eilės, o paskui ieško maisto papildų ar tablečių geresnei savijautai. Turime rūpintis savo sveikata ne vien dėl savęs, bet ir dėl artimųjų, kad nebūtume jiems našta“, – mintimis dalijosi maisto ekspertė.

Aptarusi imuniteto sampratą, formavimąsi, jį silpninančius ir stiprinančius veiksnius, autorė patarė atsisakyti cheminių priemonių – įvairius ploviklius, valiklius, šampūnus, kūno kremus kuo puikiausiai galime pakeisti sveikomis ir veiksmingomis alternatyvomis – soda, actu, ūkiniu muilu, aliejais.

Viešnia priminė, jog labai svarbu žiūrėti, ką perkame ir skaityti etiketes. Jei nesuprantame, kas jose užrašyta visada galime paieškoti informacijos internete.

R. Šilenskienė praktiniais pavyzdžiais įrodė, kodėl verta sveikai maitintis. Mitybos specialistė išsamiai aptarė sveikos mitybos piramidę. Papasakojo apie daržoves: kokiomis savybėmis jos pasižymi, kokį poveikį daro mūsų organizmui. Kalbėjo ir vaizdžiai skaidrėse pademonstravo hidrintų riebalų, cukraus, kviečių neigiamą poveikį mūsų ląstelėms.

Šiltas ir betarpiškas bendravimas skatino susirinkusius klausti, pasidalinti patirtimi – ką jiems reiškia sveikata, kas jiems padeda išlikti sveikais. Ne vienas renginio dalyvis, pasiryžęs keisti senus mitybos įpročius įsigijo autorės knygą.

Šis renginys vykdomas pagal bibliotekos projektą „Sveikata – išmintingųjų honoraras“ ir yra dalinai finansuojamas iš Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.