REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2018 m. Gruodžio 26 d. 12:18

Listerijų tyrimų svarba

Vilnius

Pixabay.com nuotr.

Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt


65356

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, listeriozė yra viena dažniau nustatomų per maistą plintančių zoonozių Europoje. Nuo 2008 m. Europoje stebima listeriozės atvejų augimo tendencija. Nors šiuo metu listeriozės atvejų skaičius Europoje stabilizavosi, pastaraisiais metais užfiksuoti itin skaudūs, su listerijomis užkrėstais maisto produktais siejami listeriozės protrūkiai, nusinešę žmonių gyvybių.

Šie protrūkiai palietė daugelį Europos šalių, jie siejami su gyventojų vartotais gatavais maisto produktais – šaldytomis daržovėmis bei lašišos produktais. Listerijų stebėsena ir kontrolė maisto produktuose, ypač gatavuose, yra labai svarbi.

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto mikrobiologinių tyrimų skyriaus vedėjos mikrobiologės Jovitos Petruškevičienės, listerijų tyrimai ir vertinimas maisto produktuose yra sudėtingas procesas, apimantis daugybę faktorių, todėl visoje Europoje ieškoma sprendimų, kaip efektyviai kontroliuoti listerijas maiste, tobulinami laboratorinių tyrimų metodai, rezultatų vertinimas.

Kitaip nei daugelis maisto kilmės infekcijų sukėlėjų, Listeria išgyvena sūrioje terpėje bei gali daugintis žemoje temperatūroje (2-4°C). Listerijų randama dirvožemyje, augaluose ir vandenyje. Gyvūnai (galvijai, avys, ožkos) taip pat gali būti listerijų nešiotojais.

Nustatyta, kad dauguma žmonių listerioze užsikrečia vartodami gatavus maisto produktus, tokius kaip rūkyta ir vytinta žuvis, termiškai apdorota mėsa ar minkštas bei pusiau minkštas sūris. Šiems produktams būdingas ilgas galiojimo terminas, kuris gali sąlygoti bakterijų dauginimąsi. Tai yra svarbus faktorius, kadangi šie produktai vartojami be papildomo terminio apdorojimo.

Tačiau kiti maisto produktai, pavyzdžiui, paruoštos salotos, taip pat gali tapti infekcijos šaltiniu.

Maisto kilmės infekcijų stebėsenos ir kontrolės sistemos darosi vis efektyvesnės, tačiau tuo pačiu gatavų maisto produktų suvartojimas Europoje nuolat didėja, o dėl pažangių maisto gamybos technologijų panaudojimo produktų galiojimo terminai nustatomi ilgesni.

Pasak J.Petruškevičienės, efektyviai listerijų kontrolei maisto produktuose ypač svarbi juos gaminančių įmonių specialistų kompetencija, kadangi gamintojai, be įprastų savikontrolės veiksmų, atsižvelgdami į gaminamų produktų tipą, sudėtį, nustatytą galiojimo terminą ir kitus parametrus, privalo atlikti laboratorinius tyrimus ir įsivertinti listerijų augimo potencialą visu produktų galiojimo laikotarpiu.

Ekspertai apskaičiavo, kad net trečdalis listeriozės atvejų kyla dėl Listeria monocytogenes bakterijų augimo maisto produktuose, kurie yra pagaminti ir laikomi šaldytuve namuose. Tai rodo, kaip svarbu laikytis geros higienos praktikos taisyklių ir atsižvelgti į rekomenduojamą produktų laikymo temperatūrą bei laikymo terminus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, bendradarbiaudamas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, yra pasirengęs teikti konsultacijas maisto produktų gamintojams dėl listerijų augimo potencialo vertinimo bei vykdyti kompleksiškus laboratorinius listerijų tyrimus maisto produktuose, atsižvelgiant į produktų sudėties parametrus, laikymo sąlygas, galiojimo terminus, konservavimo būdus ir kita.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA