REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2020 m. Lapkričio 13 d. 21:56

Lietuvos BVP rezultatas trečią ketvirtį vėl bus vienas geriausių visoje ES

Vilnius

Pixabay.com nuotr.

Reporteris AgnėŠaltinis: Etaplius.lt


154230

Eurostatui penktadienį paskelbus pirmuosius Europos Sąjungos (ES) narių trečiojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) rezultatus, „SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sako, kad galima prognozuoti, jog Lietuva vėl parodys vieną geriausių BVP rezultatų visoje ES.

„Iš 20-ies ES valstybių, paskelbusių trečio ketvirčio BVP skaičius, Lietuvos rezultatas yra geriausias. Trečią 2020 metų ketvirtį, palyginti su trečiu 2019 metų ketvirčiu, Lietuvos BVP sumažėjo 1,7 proc., o šis nuosmukis yra mažiausias visoje ES. Nors dar reikia palaukti visų 27 ES valstybių BVP rezultatų, tačiau jau dabar galima prognozuoti, kad Lietuva vėl parodys vieną geriausių BVP rezultatų visoje ES“, – feisbuke rašo A. Izgorodinas.

Pasak jo, esminės įtakos tam turėjo itin greitas dviejų pagrindinių Lietuvos ekonomikos sektorių – pramonės ir mažmeninės prekybos – atsigavimas.

Kaip nurodo ekonomistas, trečią 2020 metų ketvirtį Lietuvos pramonės (be naftos) produkcija buvo 2,6 proc. didesnė nei 2019 metų trečią ketvirtį.

„Esminės įtakos geriems pramonės rezultatams turėjo paklausos atsigavimas už ES ribų, pavyzdžiui, JAV ir Kinijoje, kas kilstelėjo į viršų ES pramonės rezultatus, o dėl to daugiau užsakymų gavo ir Lietuvos pramonė; euro zonos gamintojų siekis mažinti eksporto kainas. Tai skatina didesnių euro zonos šalių gamintojus kelti gamybos operacijas ten, kur gamybos savikaina mažesnė“, – nurodo A. Izgorodinas.

Pasak A. Izgorodino, mažmeninės prekybos apimtys Lietuvoje trečią šių metų ketvirtį buvo beveik 7 proc. didesnės nei prieš metus. Čia esminės įtakos turėjo greitai atsigavę Lietuvos vartotojų lūkesčiai ir išaugęs užimtųjų skaičius.

Tuo metu metinio augimo tempo, anot jo, pasiekti neleido besitęsiantis nuosmukis COVID–19 labiausiai paveiktuose – viešbučių ir restoranų – sektoriuose.

ELTA



REDAKCIJA REKOMENDUOJA