Lie­tus iš­ky­lau­ti ne­sut­ruk­dys

Vilnius
Andrius Tverijonas Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Nors šiltesni orai pabuvo neilgai, o Lietuvą nuolat merkia lietus, tikri gamtos mylėtojai mane supras – nesusilaikiau, vis vien išsiruošiau į lauką. O gamtoje, šnekučiuojantis su draugais, greitai aplanko alkis. Prisipažinsiu, nesu šašlykų mėgėja, mieliau ant laužo čirškinu daržoves ar kokią nors „egzotiką“.

Paragavusi žarijose kepto varškės sūrio, bulvių folijoje, įvairių daržovių, sumaniau išbandyti ir krevetes. Norėjau dar ir tradicinių bulvių folijoje, tačiau pamiršau namuose foliją – teko suktis iš padėties ir gaminti kitaip.

Karališkoms grilio krevetėms reikės:

- 500 g tigrinių krevečių;

- 2–3 skiltelių česnako;

- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

- 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės;

-1 šaukšto citrinos sulčių;

- Pipirų, aštrių prieskonių, druskos.

Iki iškylos likus 2–3 val. pasiruošiu marinatą. Alyvuogių aliejų sumaišau su citrinos sultimis, tarkuota žievele, įspaudžiu česnako skilteles, beriu druską, pipirus ir aštrius prieskonius. Pirkau ne šaldytas krevetes, man atrodo, kad jos yra kokybiškesnės, tad atšildyti nereikėjo, iš karto užpyliau marinatą. Gerai išmarinuotos krevetės kepa apie 5–7 min. Jei ruošiatės kepti šašlykinėje ne tik krevetes, bet ir mėsą, kepkite jas pačioje pabaigoje – didelės kaitros nereikia.

Taip iškeptas karališkas krevetes galite ragauti tiesiog kaip užkandį arba pasigaminti salotas.

Antrasis iššūkis buvo bulvės. Mes visada bulvę su lupena nuplauname, perpjauname pusiau, dedame į vidų šoninės gabalėlį, vyniojame į foliją ir kepame pačiame lauže, paslėptas po žarijomis. Iškepta bulvė būna labai skani, tačiau šoninė, viską jai atidavusi, jau nebevalgoma. Dažniausiai skanaujame su lydytu sūreliu arba kastiniu.

Apsižiūrėję, kad folijos nėra, ėmėme suktis iš padėties. Nupjovėme pačią bulvės viršūnėlę, šiek tiek išskobėme vidų. Į tuščią bulvės ertmę įdėjau šaukštelį lydyto sūrelio ir šoninės gabalėlį. Nupjautą bulvės kepurėlę uždėjau ant viršaus, patepdama lydytu sūreliu, kad nenukristų.

Tokios bulvės kepė šiek tiek ilgiau nei folijoje – surikiuotos ant grotelių čirškinosi apie 25 min. Galvojau, kad jos bus sausos ir birios, tačiau viduje buvusi šoninė net ėmė virti, išskyrė šiek tiek riebalų, tad bulvės vidus puikiai išsitroškino.

Nuo tokio maisto gamtoje neapsunko skrandis, nekamavo ir alkio jausmas. Prisivalgiusi šašlykų ar kepsnių, dažnai noriu tik pasėdėti, o šį kartą buvo ne tik skanu, bet ir lengva!

Lija