Angle down Atgal

Kvapnusis cinamonas - ką apie jį žinome?

Turbūt nesuklysime teigdami, kad cinamonas yra vienas populiariausių prieskonių - saldumynų mėgėjus vilioja cinamoninių bandelių aromatas, baristos juos gardina kavos kokteilius, o kūrybingi šefai-eksperimentatoriai įsigudrina jį naudoti ir nesaldiems padažams, troškiniams ir mėsos patiekalams. Ar žinote, kas tas kvapnusis cinamonas ir iš kur jis atkeliauja?

Cinamonu vadinamas prieskonis gaunamas sumalus džiovintą augalo, priklausančio cinnamomum genčiai, žievę. Šio augalo rūšių yra keletas, ir visų jų gimtinė - Azija. Cinnamomum verum, kartais dar vadinamas „tikruoju “cinamonu”  nuo seno auga Šri Lankoje, Indijoje, Bangladeše ir Mianmare, o cinnamomum cassia porūšis kildinamas iš Kinijos, nors dabar šis augalas komerciniais tikslais kultivuojamas įvairiose šalyse - daugiausia cinamono užaugina ir eksportuoja Indonezija, Kinija bei Vietnamas, Šri Lanka nuo jų gerokai atsilieka, nors būtent čia auga žinovų vertinamas cinnamomum verum cinamonas.

Ar labai skiriasi skirtingos šio prieskonio rūšys? Nepatyrusiai nosiai ir liežuviui tikriausiai ne, nors ekspertai tvirtina, kad Šri Lankoje auginamas cinnamomum verum porūšis yra pranašesnis savo skoninėmis savybėmis. Teigiama, kad jo skonis subtilesnis, švelnesnis, turi vos juntamą salsvą prieskonį, šis cinamonas mažiau paplitęs ir dažnai parduodamas specializuotose gurmanų krautuvėlėse, tuo tarpu „paprastas”, iš cinnamomum cassia augalo žievės gaminamas cinamonas, kurio dažniausiai ir įsigyjame prekybos centruose ir kitose nespecializuotose parduotuvėse, yra aitresnio, stipresnio aromato, tamsesnės spalvos. Skiriasi ne tik miltelių, bet ir cinamono lazdelių išvaizda - verum cinamono žievelė plonesnė, todėl ir iš jos susuktos lazdelės būna trapesnės, šviesesnės spalvos, švelnesnio kvapo ir daugiasluoksnės, tuo tarpu cassia cinamono lazdelės bus storesnės, tvirtesnės, aštresnio kvapo. Kulinarijoje cinamonas vartojamas tiek saldiems, tiek nesaldiems patiekalams pagardinti, ir čia skirtingos jo rūšys taip pat vartojamos skirtingai - Šri Lankos cinamonas tinka desertams, tuo tarpu cinnamomum cassia gali būti naudojamas ir aštriems padažams, arba pavyzdžiui, mėsos patiekalams paskaninti.

 

Kur cinamonas populiariausias? Vieną šalį ar net žemyną išskirti būtų sunku, nes šis prieskonis vartojamas visų pasaulio kraštų virtuvėse. Europiečiai cinamonu gardina saldžius kepinius - daugelyje šalių  jis yra beveik būtinas obuolių pyrago ingredientas, o skandinavų kraštuose ypač populiarios bandelės su cinamonu ir razinomis,  ne vienoje Europos šalyje jos net vadinamos „daniškomis”, cinamono maišoma į sirupus, uogienes, juo gardinami ledai. Artimuosiuose Rytuose su cinamonu gaminama baklava, chalva, įvairūs pyragai, juos skaninamos arbatos. Jungtinėse Valstijos pusryčiams valgomi kukurūzų dribsniai dažnai skaninami būtent cinamonu, o Lotynų Amerikoje, iš kurios kilusi kakava, cinamono dedama ir į kakavos gėrimus, ir į šokoladą - viena didžiausių cinamono importuotojų yra Meksika, kur cinamonas yra beveik būtinas šokoladinio gėrimo ingredientas, tačiau jis taip pat naudojamas kaip aštrių padažų ingredientas, su juo gaminami mėsos patiekalai. Azijoje cinamonas vartojamas ir nesaldžių patiekalų receptuose - štai Centrinėje Azijoje juos gardinamas plovas ar avienos patiekalai,  Indijoje jis yra viena iš kario sudedamųjų dalių, taip pat juo skaninama pieniška arbata chai, o Kinijoje su šiuo prieskoniu ruošiami ir mėsos, ir žuvies patiekalai.

Tradicinėje medicinoje vertinamos vaistinės cinamono savybės - įvairiose kultūrose tikima įvairiu teigiamu jo poveikiu - manoma, kad cinamonas gerina virškinimą, slopina uždegiminius procesus, turi antigrybelinį poveikį. Cinamone aptinkama antioksidantų, taip pat tokių mikroelementų kaip kalcis ir manganas. Tiesa, kadangi cinamoną paprastai vartojame nedideliais kiekiais, su minėtų maistinių medžiagų su juo gauname labai nedaug. Mokslininkai mini ir galimą teigiamą šio prieskonio poveikį sveikatai - gali būti, kad cinamonas padeda reguliuoti kraujospūdį bei insulino kiekį kraujyje, mažina blogojo cholesterolio koncentraciją, stimuliuoja kraujotaką. Vis dėlto dauguma mokslininkų pabrėžia, kad tai - laboratorinių tyrimų rezultatai, o kaip cinamonas veikia žmones, kai yra vartojamas su maistu realiomis sąlygomis, sunku pasakyti, nes, kaip jau minėjome, paprastai ši prieskonį vartojame labai mažais kiekiais - galbūt jų nepakanka, kad pajustume jo poveikį.

Tai taikoma ir galimai cinamono žalai - taip, per gausiai vartojamas jis, kaip ir kiekvienas prieskonis, gali turėti šalutinį poveikį.  Šiuo atveju žalingu komponentu laikomas kumarinas - cinamono žievėje aptinkamas junginys, kuro dideli kiekiai gali pakenkti  mūsų organizmui. Šis komponentas išties yra nuodingas - jis kenkia kepenims, o cassia porūšyje jo randama gerokai daugiau nei šrilankietiškajame cinamone - dar vienas argumentas, kodėl Šri Lankos cinamonas laikomas aukštesnės kokybės produktu. Tačiau ir vėl reikia turėti omenyje, kad cinamoną mes paprastai vartojame labai nedideliais kiekiais, maistui pagardinti pakanka vos kelių jo žiupsnelių, todėl apsinuodyti šiuo prieskoniu būtų sunku - nebent iškart suvalgytumėte kelis šaukštelius gryno cassia cinamono. Taigi, jei cinamonu paskanintais kepiniais ar kitai patiekalais gardžiuojatės saikingai ir ne kasdien, baimintis nereikėtų - drąsiai mėgaukitės maloniu šio egzotiško prieskonio aromatu!

@meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite