Kurorte šurmuliavo bene garsiausia žiemos šventė – „Palangos stinta“

Klaipėda
Reporteris Ugnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Palangoje šeštadienį šurmuliavo svečiai ir kvepėjo stintomis – didžiausias šalies kurortas jau šešioliktą kartą sukvietė pasimėgauti išskirtiniu šios žuvies skoniu, o kartu ir papramogauti, išbandyti savo jėgas įvairiose žvejiškose rungtyse, apsipirkti kermošiuje ir šiaip smagiai praleisti laiką.

Žvejiška nuotaika kurorte tvyrojo jau nuo ankstyvo ryto – pirmieji švęsti Stintų šventę pradėjo žvejai, 9 val. sumerkę meškeres į Baltijos jūrą – ant jūros tilto prasidėjo Stintų meškeriojimo varžybos. Netrukus šventiškas šurmulys persikėlė ir į J. Basanavičiaus gatvę – vidurdienį Jūratės ir Kastyčio skvere įrengtoje scenoje skambėjo sveikinimai, vyko naujų Stintų ordino riterių inauguracija. Kartu su šiomis ir kitomis atrakcijomis bei žvejiškomis magaryčiomis paskelbta garsiosios „Palangos stintos“ pradžia.


Pageidaujančių pasinerti į šios žiemiškos šventės pramogas netrūko – į Palangą svečių sugužėjo daugiau, nei karštą vasaros savaitgalį. Ir ne be reikalo – J. Basanavičiaus gatvėje virė ne tik žuvienė, bet ir tikrų tikriausios linksmybės. O didžiausia pramoga, be abejonės – galimybė tiesiog gatvėje paskanauti šviežiai, visų akivaizdoje pagamintos stintos.


Norintieji galėjo paragauti įvairiais būdais ruoštos – rūkytos, vytintos, marinuotos stintos, taip pat – žuvienės, verdamos tiesiog J. Basanavičiaus gatvėje. Tačiau jau daugelį metų iš populiariausių Stintų šventės receptų viršūnės nenulipa kepta stinta. O ar lengva šią žuvį iškepti išskirtinai gardžiai – taip, kad valgantieji keptos stintos norėtų dar ir dar? Pasak Stintų ordino magistro Klaido Pakutinsko, naujų receptų ar ypatingų prieskonių, norint iškepti gardžią stintą, ieškoti tikrai nereikia. „Yra laiko patikrintas receptas – stintą įvoliojame į miltus, pasūdome ir kepame įkaitintame aliejuje. Taip paruošta ji yra pati skaniausia“, – teigė K. Pakutinskas.


Beje, iškepti gardžią stintą pamėgino ir šiandien Palangoje apsilankęs Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.


Tačiau išradingiausieji Stintų šventės svečius stebino ir neįprastais, netgi ypatingais receptais – J. Basanavičiaus gatvės pradžioje, ties Stintų ordino pilimi – kavine „Molinis ąsotis“ – įsikūrę Stintų ordino riteriai šiais metais gurmaniškiems patiekalams nusprendė pasitelkti netgi gintarą. Tad prie Stintų ordino pilies buvo galima paskanauti galima gintarinės arbatos, pagardintos gintariniu medumi bei gintariniu antpilu, taip pat – pagal senelių bei prosenelių receptus su degintu gintaru kepamos stintos. Stintų ordino riteriai nepabūgo eksperimentuoti ir marinuodami stintą – tam tikslui jie pasitelkė gintaro actą.


Stintų ordino maršalo Gintaro Sičiūno teigimu, rengtis šiųmetei Stintų šventei imtasi jau prieš metus – ieškota įdomių receptų, vėliau jie dešimtis kartų bandyti bei tobulinti, kad šiandien Stintų šventės svečiai liktų išties maloniai nustebinti.


Ypatingų receptų siūlė ir šiuo metu Palangoje vykstančio vienintelio šalyje Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai – jie, kaip ir kasmet, įsikūrė Jūratės ir Kastyčio skvere, tad čia jau nuo ryto sklandė apetitą keliantys gaminamos žuvies kvapai.


Beje, „Palangos stinta“ – viena iš garsiausių bei daugiausiai svečių į pajūrį sukviečianti žiemos šventė – pasižymi ne tik išskirtiniu formatu (čia karaliauja stinta), bet ir palangiškių bendruomeniškumu. Dalyvauti šventėje bei savo išmone bei sugebėjimais, „kulinariniais atradimais“ bei gera nuotaika su svečiais pasidalinti skuba ne tik vietos verslininkai bei tautodailininkai. Tarp Stintų šventės dalyvių šeštadienį buvo galima išvysti netgi policijos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ar Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus. Šių pareigūnų kulinarinis sugebėjimus įvertino ir Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis bei Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus – apsilankę policijos bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos palapinėje, jie paskanavo pareigūnų išvirtos žuvienės.


Pasak vieno iš pagrindinių šventės organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, šios žiemiškos bei žvejiškos šventės sėkmę pirmiausia lemia jos formatas. „Kiekvienam smagu savaitgalį atitrūkti nuo savo kasdienybės bei atvykti į pajūrį. Juo labiau jei čia šurmuliuoja gurmaninė-kulinarinė šventė. Juk būtent toks švenčių formatas ir yra vienas iš populiariausių pasaulyje – kuomet atvykusieji gali ne tik papramogauti, bet ir paskanauti, paragauti kažką nauja“, – teigė N. Stasiulis ir pridūrė, jog Palangos Stintų šventė taip pat yra išskirtinė ir tuo labai patraukli. „Maistas čia gaminamas svečių akivaizdoje – tiesiog gatvėje, prie gyvos ugnies. Svečiai mato, kaip stinta voliojama miluose, kaip dedama į keptuvę. Ir visa tai vyksta lauke bet kokiu oriu“, – kalbėjo Stintų ordino kancleris.


Ir nors Stintų šventės svečiai, atvykę į Palangą, pirmiausia ieško jau tradicinėmis tapusių, laiko patikrintų atrakcijų, šiemetinė šventė iš kitų išsiskyrė savo žemaitiškumu. „Šie metai yra paskelbti Žemaitijos metais, kadangi prieš aštuonis šimtus metų Žemaitija buvo pirmą kartą paminėta istoriniuose šaltiniuose. Šį istorinį įvykį minime ir mes, oficialia šiųmetės „Palangos stintos“ kalba paskelbdami žemaičių kalbą. Be kitų žemaitiškų atrakcijų, šeštadienį rinkome ir gražiausią žemaitišką žodį“, – sakė N. Stasiulis.


Garsiojoje J. Basanavičiaus gatvėje šiandien netrūko ne tik stintų, bet išradingų bei originalių suvenyrų, kuriuos siūlė kermošiaus dalyviai. Beje, norintieji dalyvauti Stintų šventės kermošiuje turėjo praeiti griežtą organizatorių atranką – siekta, kad kermošiuje būtų prekiaujama originaliais, tautodailininkų ir liaudies meistrų sukurtais dirbiniais, nebūtų kičo.


Šventinę nuotaiką dar labiau sustiprino koncertuojantys meno kolektyvai, organizuojamos linksmos „žvejiškos“ rungtys. Atrakcijų pasiūlė ir sveikuoliai – 15 val. smalsuolių akivaizdoje jie surengė tradicines „ruonių“ maudynes ties jūros tiltu.

Palangos miesto savivaldybės inform.