Notice: Undefined index: etapliusAdmin in /home/alfa/subdomains/etaplius/straipsnisDESKTOP.php on line 3
ETAPLIUS - Kulinarinė kelionė į išsvajotą Prancūziją: citrininis keksas Kalėdoms
REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Gruodžio 20 d. 14:53

Kulinarinė kelionė į išsvajotą Prancūziją: citrininis keksas Kalėdoms

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


65417

Dažna moteris svajoja apie tobulas romantikos akimirkas, kelionę į Paryžių ir mėgavimąsi skaniausiais desertais, kurie nenugula ant šlaunų. Na, gal apie tai nesvajoja tik prancūzės. Jos gyvena mūsų svajonių šalyje, valgo gardžiausius pyragaičius ir visos yra laibos kaip gazelės. Kaip ilgais žiemos vakarais priartinti svajones?


Foto galerija:

15253176-1511846715497901-2364454654080712704-n.jpg
15624843-224296168015677-2956220217400754176-n1.jpg
25024402-1484684264980374-6368785382925926400-n.jpg
mg-0794-1200x800.jpg

Man visada padeda kulinarija. Neseniai atradau nuostabaus prancūziško citrininio kekso receptą, kuris dar nepaliko abejingų. Jis tikrai puoš ir mano šeimos Kalėdų stalą, juo labiau kad sumaišyti ingredientus užtrunka vos 10 minučių, o po 40-50 minučių jis jau iškepęs.

Iki švenčių dar liko šiek tiek laiko, galite pasitreniruoti ir pasilepinti, o per Kalėdas nustebinti artimuosius šiuo itin nesudėtingu, bet prabangiai atrodančiu kepiniu.

Prancūziškam citrininiam keksui reikės:

75 g tirpinto sviesto;
3 kiaušinių;
2 citrinų sulčių;
2 citrinų tarkuotos žievelės;
200 g cukraus;
75 g grietinės;
150 g miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių.

Paprastai keksas kepamas stačiakampio formos skardoje, tačiau receptas reikalautų iškloti ją kepimo popieriumi. Kepiniai tokiose skardose dažnai nepavyksta, prisvyla, perkepa apačia. Neseniai įsigijau silikoninę, vadinamą „Velykų bobos“ apvalią formą su skyle viduryje. Ją vos vos patepu aliejumi, nereikia nieko įkloti ir nei vienas pyragas ar keksas man dar neprisvilo. Taigi ir šį keksą kepiau toje pačioje formoje. Kaip šventiškai atrodo! Kaip viena didelė kanelė.

Pereikime prie tešlos paruošimo. Dubenyje išsuku kiaušinius, įspaudžiu citrinos sultis, beriu prieš spaudžiant nutarkuotą 2 citrinų žievelę, cukrų. Įmaišau ištirpintą sviestą, grietinę. Kiti kepėjai, bandę receptą, rekomenduoja ištirpdytą sviestą atvėsinti. Bandžiau pilti ir atvėsintą, ir dar karštą – su karštu sviestu keksas buvo skanesnis.

Miltus ir kepimo miltelius įsijojau į tešlą. Viską dar kartą gerai išmaišiau. Belieka pilti tešlą į formą ir dėti į orkaitę. Kepu apie 50 minučių arba kol, įsmeigus medinį pagaliuką į storiausią kekso vietą, jis lieka sausas ir švarus.

Šis keksas skanus ir šiltas, ir šaltas, be nieko ir su glaistu. Glaistą galite gaminti iš 75 gramų cukraus pudros ir 1 citrinos sulčių arba tiesiog išlydyti juodą šokoladą ir užpilti. Mano šeima visada balsuoja už pastarąjį variantą. Skanių bandymų!

Lija



REDAKCIJA REKOMENDUOJA