Angle down Atgal

Tradicinis Kūčių stalas – koks jis?

Lietuvaičiams Kūčios – vis dar viena iš svarbiausių metų švenčių. Prasidėjus pirmosioms žiemos dienoms, lietuviai pradeda svarstyti apie Kūčių stalą ir maisto produktus, patiekalus, kuriuos galima patiekti ant šventinio stalo.

Nuo senovės mūsų protėviai laikėsi tradicijos – ant Kūčių stalo patiekiama 12 skirtingų maisto patiekalų, kurie įamžina visus metų mėnesius ir užtikrina, jog ateinantieji metai bus sėkmingi ir dosnūs. Bėgant metams, keičiasi papročiai, tradicijos, todėl šiandien ant Kūčių stalo neretai galima išvysti ir tokių patiekalų, kurių senovėje nė su žiburiu nebūtume radę. Bet vis dėlto, jeigu norime Kūčias švęsti pagal senąsias mūsų protėvių tradicijas, reikėtų vengti gurmaniškų ir netradiciškų patiekalų, imantrių prieskonių ir žolelių, kurios Kūčias paverstų netradiciška ir pompastiška švente.

Prof. Libertas Klimka internetiniame portale „Bernardinai“ teigė: „Visą dieną būdavo griežtai laikomasi „sauso“ pasninko, kai nevalgoma mėsiškų ir pieniškų valgių, arba net „juodo“, kai apskritai iki pat vakaro nieko nevalgoma“. Taigi, ruošiant Kūčių šventinį stalą reikėtų vengti bet kokių mėsos, pieno ir kitų gyvulinės kilmės produktų. Pavyzdžiui, majonezo, sviesto, kiaušinių, sūrio ir panašiai. Derėtų vengti vartoti ir alkoholinius gėrimus bei saldumynus.

Per Kūčias galima gaminti patiekalus iš augalinės kilmės produktų bei žuvies. Todėl ant jūsų stalo puikuotis gali įvairios košės, įdaryti virtiniai su grybais, džiovintų grybų sriuba, silkė, kūčiukai, obuoliai, bulvės, burokėliai, duona, raugintų kopūstų mišrainė, tačiau jokiu būdu negalima į ją dėti mėsos. Taip pat galite patiekti riešutus, razinas, medų, spanguolių kisielių, girą, aguonpienį, džiovintų daržovių mišraines. Be to, galite pasigaminti senovinį patiekalą – Kūčią.

Tradicinis Kūčių patiekalas

Kūčia – tradicinis Kūčių vakaro valgis, ant šventinio stalo užėmęs pačią svarbiausią poziciją. Jis buvo skirtas ne tik protėvių vėlėms vaišinti, bet ir žmonėms suteikė vilties, kad ateinantys metai bus geri, sėkmingi ir turtingi.

Gaminimas:

Stiklinę rugių, kviečių ar miežių grūdų, arba Lietuvoje augintų senųjų pilkųjų žirnių nuplaukite ir pamerkite kelioms paroms, kasdien keičiant vandenį. Senovėje taip išmirkyti grūdai, žirniai ir pupos būdavo valgomi po pasninkavimo. 100g aguonų nuplikykite, 2 kartus permalkite mėsmale. Aguonų masę išmaišykite su 100g medaus, 100g kapotų riešutų. Ant išmirkytų grūdų aguonų masę užpilkite tik prieš pat valgant, nes ilgiau pastovėjus grūdai sukietėja ir tampa neskaniais.

V. Sako nuotr.
V. Sako nuotr.
comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite