Krautuvėlė „Saulėti skoniai“ kviečia susipažinti su antikinės Graikijos kultūra ir skoniais

Kaunas
Inga Bočiūtė
Tomas Rimkus Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Kaune, Masiulio g. 16E įsikūrusi krautuvėlė „Saulėti skoniai” siūlo ne tik paragauti skanėstų iš Ispanijos, Italijos, Graikijos – alyvuogių aliejaus, alyvuogių, jūros gėrybių produktų, vytinto kumpio, sūrių, marinuotų daržovių, saldėsių, bet ir susipažinti su Viduržemio jūros šalimis ir jų kultūra.

Krautuvėlė „Saulėti skoniai“ – skonių erdvė, apimanti ne tik maistą. Tai – erdvė, skatinanti ir mylinti kultūrą, keliones, draugystę, mažus įkvėpimus bei šiltus pokalbius.

Graikija – viena seniausių pasaulio kultūrų

Buvęs Prancūzijos prezidentas Valeri Žiskar Destenas (ėjęs šias pareigas 1974–1981 m.) yra pasakęs: „Europa be Graikijos yra kaip vaikas be gimimo liudijimo“. Graikijos kultūra – viena seniausių iš visų gyvųjų pasaulio kultūrų, o Antikos palikimas tapo Europos kultūros pamatu. Meno, sporto, filosofijos, dramos ištakos yra kilusios iš senojo Graikijos pasaulio. Net ir praėjus tūkstantmečiui, mūsų gyvenimą tebeveikia graikų mąstysena, o išlikusios tradicijos, meninis palikimas iki šiol kelia nuostabą.

Kviečia į išskirtinę ir smagių įspūdžių kupiną ekskursiją

Rugsėjo 27 dieną, Pasaulinės turizmo dienos proga krautuvėlė „Saulėti skoniai“ kviečia į unikalią ekskursiją. Jos metu susipažinsite su Graikijos kultūra Kauno mieste, išgirsite istorijų apie pastatus, kuriems įtakos turėjo graikiška architektūra. Taip pat galėsite prisiminti antikinę literatūrą, pamatyti šimtametes skulptūras bei pažinti Graikijos žmogų. Pasitelkite vaizduotę ir pasinerkite į stulbinamą Graikijos pasaulį Kaune!

Ekskursija vyks rugsėjo 27 d. 17:30 val. Ji truks iki dviejų valandų.

Dalyvavimas ekskursijoje nemokamas. Kviečiame atvykti visus norinčius ir nebijančius iššūkių, nes laukia ilga, tačiau įdomi kelionė. Užsiregistruoti į šią išvyką galite el. paštu sauletiskoniai@gmail.com.

Ekskursiją ves Ina Kunavičiūtė–Mikučionienė.

Išvykos dalyvių gidė lauks prie Kauno valstybinės filharmonijos (L. Sapiegos g. 5 (prie pastato pagrindinio įėjimo), Kaune. Daugiau informacijos apie ekskursiją rasite socialiniame tinkle „Facebook“.

Graikai – aistringi savo tradicijų puoselėjimo atžvilgiu. Graikijos kultūra susipynusi su valgymo kultūra. Prie pietų stalo graikai tradiciškai susirenka į didelį šeimos ratą, o maistas – alyvuogės, jūros gerybės, kviečiai išlieka – pagrindiniu kasdienio gyvenimo akcentu. Tradiciniai patiekalai simbolizuoja tautinį jų identitetą – medumi saldinta baklava, musaka, tiršta kava, aviena, ožka ir kiauliena yra valgoma kaip pagrindinis patiekalas kartu su daržovių, alyvuogių ir fetos sūrio salotomis. Norėdami iš tikrųjų pajusti graikų kultūrą, privalote pažinti Graikiją gamindami maistą.

Siūlo paraugauti išskirtinių bei skanių graikiškų rudens patiekalų

Belaukiant ekskursijos „Saulėtų skonių“ krautuvėlė kviečia paragauti tradicinių graikiškų skonių!

Graikiškos salotos

Jums reikės:
6 vnt. pusiau perpjautų raudonųjų ir geltonųjų vyšninių pomidorų;
1 agurko, supjaustyto į riekeles;
300 g Kalamata graikiškų alyvuogių;
1 vnt. raudono plonai supjaustyto svogūno;
Tradicinio graikų fetos sūrio – „LEFKO“, supjaustyto į gabaliukus;
2 šaukštų balzamiko acto „ORO NOBILE“;
Pusės citrinos sulčių;
Druskos ir pipirų;
Šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus „KOLYMVARI“;
Džiovinto raudonėlio.

Dubenyje sumaišyti supjaustytus pomidorus, agurką, svogūną, alyvuoges. Atsargiai įdėti fetos sūrį. Paruošti padažą: sumaišyti balzamiko actą, citrinos sultis, druską, pipirus, alyvuogių aliejų ir viską užpilti ant paruoštų salotų.

Moustalevria – vynuogių pudingas

Jums reikės:
500 g saldžių besėklių raudonų vynuogių;
1/3 puodelio čija sėklų;
2 šaukštų agavės sirupo;
Cinamono.

Sumaišyti vynuoges, čija sėklas ir agavės sirupą su blenderiu iki kokteilio tirštumo. Supilti į desertinius indus ir apibarstyti cinamonu. Palikti šaldytuve bent valandai.

Keptos cukinijos ir bulvės – Briam

Jums reikės:
1 kg bulvių;
Vienos didelės cukinijos;
3 vnt. nedidelių raudonų svogūnų;
4 vnt. pomidorų;
2 šaukštų šviežių kapotų petražolių;
Ypač tyro alyvuogių aliejaus „Kydonia“;
Druskos ir pipirų.

Supjaustyti į plonas riekeles cukiniją, bulves, svogūnus. Patepti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska ir pipirais. Paeiliui sudėti bulves, cukinijas ir svogūnus į aliejumi išteptą kepimo indą, ant viršaus sudėti supjaustytus kubeliais pomidorus, apibarstyti petražolėmis ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti 200° laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40minučių, kol daržovės suminkštės.

Keptas sūris su figomis

Jums reikės:
3 vnt. šviežių figų;
2 šaukštų balzamiko acto;
3 šaukštų medaus;
1 vnt. kiaušinio;
3/4 puodelio miltų;
Alyvuogių aliejaus „KOLYMVARI“;
400 g kepamo graikiško sūrio „Graviera“;
1 šaukšto čiobrelių prieskonių;
Druskos ir pipirų;
Pusės stiklinės vandens.

Figas įpjauti (apie tris ketvirtadalius) bei švelniai jas atverti. Sumaišyti balzamiko actą, medų ir pusę stiklinės vandens ir virti 5 minutes puode, tuomet sudėti figas ir dar pavirti 5 minutes. Išplakti kiaušinį, pasiruošti miltus. Sūrį, supjausčius į trikampius, apibarstyti čiobreliais, druska ir pipirais. Įmerkti į kiaušinius, tada į miltus ir vėl viską pakartoti. Kepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi 4–5 minutes, vis apverčiant. Patiekti su figomis ir viską užpilti likusiu padažu.

Skanaus!