Krabų lazdelės... be krabų. Pora receptų

Vilnius
Loreta Akelienė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Daugelis lietuvių jau žino, kad jų pamėgtos krabų lazdelės, gabalėliai ar kąsneliai gaminami ne iš pačių krabų, o iš surimio. Bet pasiteiravus, kas gi tas surimis, daugelis tik skėsteli rankomis ar pažeria įvairių tikrovės neatitinkančių tiesų, net mitų. O surimis – labai senas tradicijas turintis produktas, kurio istorija siekia daugiau nei devynis amžius ir atsirado jis Japonijoje. Surimis yra kruopščiai išvalyta ir iškaulinta žuviena, sutrinta iki pastos konsistencijos, iš jos pašalinti riebalai. Gaminama ji dažniausiai iš baltųjų žuvų – jūros lydekų, menkių ir kitų.

Užkandėlė

280 g krabų lazdelių, pora šaukštų miltų, truputis vandens, druskos, aliejaus kepimui.

Iš miltų, vandens ir druskos sumaišome tešlą, lazdeles plėšome išilgai (plonai), apveliame tešla (jos neturi būti daug) ir kepame įkaitintame aliejuje, kol paraus. Dedame ant servetėlės, kad nutrauktų riebalus.

Salotos

200 g krabų lazdelių, 100 g svogūno, didelis pomidoras ir tokio pat svorio agurkas, aliejaus. Marinatui: 2 šaukštai citrinos sulčių, šaukštas sojų padažo, šaukštelis cukraus, trupinėlis druskos.

Lazdeles suplėšome šiaudeliais, svogūną pjaustome labai plonais pusžiedžiais, salotinėje užpilame marinatu, išmaišome ir paliekame ne ilgiau kaip pusvalandžiui. Iš perpjauto pomidoro išimame sėklas ir pjaustome plonais gabaliukais, agurką irgi pjaustome šiaudeliais. Dedame daržoves į salotinę, truputį pasūdome, užpilame aliejumi, išmaišome.