Angle down Atgal

Kiaušinių lukštai – lengvai prieinami ir stebėtinai naudingi

Po šv. Velykų namuose kaupiasi krūvos kiaušinių lukštų, kurie yra vienas geriausių kalcio šaltinių. Tai natūralus maisto papildas, padėsiantis išvengti daugelio sveikatos bėdų bei pagelbėsiantis buityje ar sode.

Ir maistas, ir vaistas

Žmogaus kauluose yra vienas kilogramas kalcio, tačiau nebūna taip, kad jo turėtume vienodą kiekį – jis kauluose tai sukaupiamas, tai vėl jo netenkame. Kai šio mikroelemento gauname nepakankamai, lūžta kaulai, trupa nagai, susilpnėja imunitetas, tad tampame neatsparūs peršalimo ligoms ir alergijai, vargina lūpų pūslelinė, atsiranda mažakraujystė, raumenų mėšlungis, sąnarių skausmai, mieguistumas, užkietėja viduriai ir dar užpuola daugelis kitų bėdų.

Vištų kiaušinių lukštai – puikus maisto papildas ir idealus lengvai organizmo pasisavinamo kalcio šaltinis. Kiaušinių lukštus sudaro 90 proc. kalcio karbonato, kuris puikiai papildo organizmą kalciu. Be to, lukštuose yra dar 27 žmogui būtini mikroelementai, tad nieko keisto, kad daugelyje pasaulio šalių kiaušinių lukštų milteliai vaistinėse parduodami nuo 1970 metų.

Anot dietologės Aurelijos Kasparavičienės, nors kiaušinių lukštų teikiama nauda sveikatai yra neabejotina, būtina įsitikinti, kad jie tinkamai paruošti, nes kiaušinių lukštai gali turėti bakterijų ir netgi salmonelių. Geriausia naudoti naminių vištų, ypač kai žinote, kuo jos maitintos, kiaušinių lukštus.

Kiaušinių lukštų sudėtis beveik tokia pati kaip kaulų ir dantų, o juose esančios medžiagos stimuliuoja kaulų čiulpų veiklą, gaminant kraujo kūnelius. Vištų kiaušinių lukštų profilaktika tinka mažiems vaikams, paauglystės laikotarpiu, nėščioms moterims, suaugusiems žmonėms. Lukštų miltelius, kuriuos geriausia laikyti uždarame stikliniame inde, ypač efektyvu naudoti metų pradžioje, kuomet kalcio apykaita žmogaus organizme būna labiau sulėtėjusi.

Smulkinti kiaušinių lukštus geriausia grūstuvėje, o ne kavamale, kurioje lukštai netenka dalies vertingų savybių. Priklausomai nuo amžiaus per dieną patariama suvartoti 2–3 g kiaušinių lukštų miltelių. Geriausia juos suvalgyti, sumaišius su koše, varške ar medumi. Nėra svarbu, ar vartosite miltelius tuščiu skrandžiu, ar po valgio. Kur kas svarbesnė taisyklė – prieš vartojimą į juos išspausti kelis lašus citrinų sulčių. Akimirksniu įvyks cheminė reakcija: milteliai ims šnypšti, o kalcio karbonatas virs gerai organizmo įsisavinama forma.

Jeigu manote, kad kur kas paprasčiau vaistinėje nusipirkti kalcio papildų, vertėtų žinoti, jog moksliniais tyrimais nustatyta, kad kalcio papildai žmogaus organizme atlieka kitokią funkciją negu kalcis, gaunamas iš natūralių maisto produktų.

Baimintis, jog, vartodami kiaušinių lukštų miltelius, perdozuosite kalcio, neverta. Per didelis kiekis, kurio jūsų organizmas negali panaudoti, pašalinamas iš organizmo su šlapimu ar tuštinantis. Tik labai išskirtiniais atvejais kalcio perteklius gali turėti įtakos akmenų susidarymui ar sutrikdyti inkstų funkciją.

Žiupsnelį kiaušinių lukštų miltelių įberkite į rytinį kavos puodelį. Tai suteiks kavai saldumo ir sumažins kartumą.

Kiaušinių lukštų milteliai, sumaišyti su nuluptu agurku, košelės konsistencijos puikiai tinka plaukams sustiprinti. Į gautą masę tereikia įpilti du valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir kaukę užtepti ant plaukų bei gerai įtrinti. Po 20 minučių išplaukite galvą šampūnu.

Kiaušinių lukštų milteliai efektyviai nušveičia kūną. Tereikia 40 g miltelių, 20 g neriebios grietinės, dvejų valgomųjų šaukštų šaltalankių aliejaus ir gauta mase masažuojamais judesiais padengti kūną. Įtrinti, nuplauti šiltu vandeniu.

Pasirūpinę savimi, nepamirškite ir savo augintinių. Kiaušinių lukštų miltelių įmaišykite į gyvūnų bei paukštelių maistą, taip praturtinsite jį kalciu ir kitais mineralais.

Mažos gudrybės – rezultatais nenusivilsite

Kiaušinių lukštų milteliai puikiai tinka ir augalams, ypač pomidorams, paprikoms, moliūgams, pupelėms ir kt., nepaisant, kad kalcis neįeina į svarbiausių mineralų trijulę: kalis – fosforas – azotas, itin svarbią sėkmingam augalų augimui. Sakysite, jog tokiu atveju kiaušinių lukštus galima suberti dirvožemin nemaltus, tačiau kiaušinių lukštai kalcį į aplinką atiduoda tik tuomet, kai jie suyra.

Žemėje ar komposto dėžėje savaime kiaušinio lukštai irs ilgiau, tad ir naudos sulauksite kur kas vėliau. Svarbu ir tai, kokiame dirvožemyje auginate augalus. Šarminiame dirvožemyje ir po metų galite rasti išmestus, bet vis dar nesuirusius lukštus. Kalcio išsiskyrimas į aplinką yra kur kas efektyvesnis, kuomet dirvožemis rūgštus. Kiaušinių lukštai efektyviai neutralizuoja rūgštų dirvožemį, kurio dauguma augalų nemėgsta.

Kambarinius augalus taip pat pravartu palaistyti vandeniu, kuris kelias paras pastovėjęs, užpiltas kiaušinių lukštų milteliais.

Dar viena svarbi priežastis šiukšliadėžėn neišmesti kiaušinių lukštų – tai puiki augalų apsauga nuo šliužų, sraigių bei kitų kenkėjų. Paskleidus susmulkintus lukštus aplink augalus, šliužai per aštrų paviršių negali šliaužti, o jeigu pabando – susižeidžia ir vėliau žūsta. Jums nereikės griebtis chemijos, nuo kurios apsaugosite savo augalus, vadinasi, ir savo sveikatą.

Kiaušinių lukštų milteliai puikiai tinka buityje ir namų virtuvėje. Nedidelį miltelių kiekį reikia sudrėkinti vandeniu ir gauta košele nesunkiai pašalinsite nešvarumus nuo šaldytuvo, dujinės viryklės, mikrobangų krosnelės, išblizginsite vazas. Tai puiki, o svarbiausia – ekologiška šveitimo ir valymo priemonė, kuria saugiai ir švariai iššveisite keptuves, puodus, termosus.

Stambiau sutrintais ir į maišelį supiltais kiaušinių lukštais galite skalbti skalbinius, ypač toks būdas tinka papilkėjusiems baltiems drabužiams ar patalynei. Tokiu būdu skalbiami skalbiniai bus baltesni ir mažiau prireiks skalbiamųjų priemonių.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite