Angle down Atgal

Kiaušinienė su pienėmis? Ir sveika, ir skanu!

Apie kiaulpienės naudingąsias savybes žinoma jau labai seniai. Dar Avicena rekomendavo šį augalą kaip gydomąją priemonę, padedančią sergant daugybe ligų. Kaip iš pienių pasigaminti salotų, sriubų ir net iškepti kiaušinienę?

Žaliosios salotos

Jauni kiaulpienių lapeliai visiškai nekartūs. Būtent iš jų daromos salotos ir padažai.

Pasigaminti gydomąsias salotas iš kiaulpienių ir graikiškųjų riešutų itin paprasta. Reikės 100 g kiaulpienės lapų ir žiedų, 6 graikinių riešutų ir 1 valg. š. augalinio aliejaus. Lapus ir žiedus nuplauti, supjaustyti ir sumaišyti su skaldytais graikiniais riešutais bei aliejumi.

Jei bijote kartumo, išmirkykite lapus sūdytame vandenyje, tačiau atminkite, kad dėl to didelė dalis naudingųjų medžiagų prapuls.

Pats didysis J. V. Gėtė pavasarį mėgo tokias salotas: imti po saują pienių, dilgėlių, rūgštynių lapų, skaninti petražolėmis, svogūnlaiškiais, vaistine agurkle, krapais, pridėti du kietai virtus ir susmulkintus kiaušinius, dvi supjaustytas svogūno galvutes.

Viskas sumaišoma ir užpilama padažu, kuris padaromas iš stiklinės rūgpienio, išmaišyto su druska ir pipirais, pridėjus pusę smulkintos citrinos su visa žieve.

Pavasarį salotų galima pasidaryti ir imant po saują žliūgių, dilgėlių, garšvų, pienių, ridikėlių lapų, pipirinės, agurklės, rūgštynių (arba kiškio kopūstų), svogūnų laiškų, grietinės arba aliejaus, prieskonių.

Supjaustyti po saują minėtų žalumynų, užpilti aliejumi arba grietine, pridėti mėgstamų prieskonių. Galima įpilti ir citrinos sulčių. Žalumynų proporcijos gali būti įvairios, pagal kiekvieno skonį.

Kruopų ir laukinių žolių sriuba

Sriubai imama 2 valg. š. miežinių ar kitokių kruopų, 2 morkos, 4 bulvės, 2 svogūnai, 2 valg. š. aliejaus, po saują garšvų, dilgėlių, pienių, varnalėšų lapų, krapų, petražolių ir prieskonių.

Kruopas reikia nuplauti, išmirkyti, po to pavirti 5 min. Svogūnus supjaustyti, pakepinti svieste ar aliejuje, sudėti į sriubą. Kartu dėti smulkiai tarkuotas morkas, supjaustytas bulves, pavirti dar
10 min. Per tą laiką supjaustyti žoles, jas sudėti į puodą ir nukėlus nuo ugnies laikyti uždengus dar 20 min. Prieš valgant pabarstyti krapais, pagardinti grietine.

Kiaušinienė su pienėmis

Kiaušinienei reikės dviejų saujų pienių lapų, svogūnų laiškų, dviejų kiaušinių. Smulkiai supjaustytus pienių lapelius ir svogūnų laiškus reikia troškinti aliejuje 5 min., užpilti plaktais kiaušiniais ir kepti, kol kiaušiniai iškeps. Prieš valgant pabarstyti prieskoniais, druska.

Kiaulpienių kava

Kavai kiaulpienių šaknis reikia kasti anksti pavasarį, kai tik kalasi pirmieji lapeliai, arba vėlų rudenį, lapams nukritus. Beje, rudenį šaknys yra vertingiausios. Šaknis reikia švariai nuplauti, nušveisti kempine, nudžiovinti, supjaustyti ir džiovinti orkaitėje, ne karštesnėje nei 40 laipsnių.

Išdžiovintus šaknų gabaliukus prieš vartojimą galima lengvai paskrudinti ir sumalti kavamale. Užplikyti taip, kaip įprastai namų sąlygomis būna plikoma kava.

Virškinimą gerinanti arbata

Kai pienės pražys, rekomenduojama prisirinkti jų žiedų. Geriausia rinkti pievose, toliau nuo kelių ir automobilių išmetamųjų dujų.

Žiedus supjaustykite į dalis ir užšaldykite šaldiklyje. Rudenį ar žiemą, kai jau seniai nebebus geltonųjų saulės žiedų laukuose, arbatinuke galėsite užplikyti šaldytus pienių žiedus. Tokia arbata paskatins virškinimą, pagerins tulžies ir kepenų veiklą.

Kokia pienių nauda?

Pienė iš tiesų turi unikalią sudėtį. Šiame augale yra naudingų mikroelementų, tokių kaip geležis, gerinanti kraujo sudėtį, būtinas kraujagyslėms manganas ir raminantis nervus varis. Bet svarbiausias pienės turtas – maisto skaidulinė medžiaga inulinas, mažinantis kenksmingojo cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojantis žarnyno mikrofloros sudėtį, šalinantis iš organizmo toksinus ir kenksmingas medžiagas.

Inulinas labai naudingas sergantiems cukriniu diabetu, nes ši medžiaga – pripažinta priemonė, reguliuojanti cukraus kiekį kraujyje.

Kiaulpienė savyje turi pusę naudingų Mendelejevo lentelės cheminių elementų. Tai kalis, natris, manganas, aliuminis, geležis, varis, kalcis, taip pat ir vitaminai A, B, E ir C.

Kiaulpienė turtinga ir antioksidantų, saugančių organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat teigiamai veikia druskos ir skysčių apykaitą organizme. Gydomųjų savybių turi visos kiaulpienės dalys: šaknys, lapai ir žiedai.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite