Angle down Atgal

Keps­ni­nėms – ar­bū­zai ir ana­na­sai

Va­sa­rai bel­džian­tis į du­ris, vis dau­giau lai­ko pra­lei­džia­me gam­to­je ir ar­tė­jan­tis sa­vait­ga­lis yra pui­ki pro­ga pa­si­mė­gau­ti at­vi­ra­me ore ke­pa­mu mais­tu. O jei­gu įpras­ti mė­siš­ki pa­tie­ka­lai pa­bo­do ir ieš­ko­te, kuo paį­vai­rin­ti sko­nį, iš­ban­dy­ki­te keps­ni­nė­je kep­tus vai­sius.

Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad vaisių mėgėjams ir smaližiams ant grotelių kepti vaisiai paliks tikrai neišdildomą įspūdį. Kepsninėje kepti puikiai tiks ne tik lietuvių ypač mėgstami obuoliai, kriaušės ar bananai, bet ir ananasai, figos, persikai, nektarinai, mangai ar netgi arbūzai.

„Nors skamba ne visai įtikimai, arbūzai ir ananasai puikiai tinka kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar raudonųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis“, – pataria J. Sabaitienė.

Šitaip keptus vaisius galite patiekti su ledais, karštu šokoladu, uogų sirupu ar kitais mėgstamais priedais. Jeigu mėgstate saldžiau – ypatingą palaimą atrasite paragavę keptų figų. Jas reikėtų tiesiog įpjauti, atverti vidų ir dėti tiesiai ant grotelių.

„Pakepintos figos įgaus pikantišką skonį, kurį dar labiau pabrėšite, apšlakstydami medumi ir apibarstydami smulkintomis pistacijomis“, – sako J. Sabaitienė.

Svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus. Pirmiausia, prieš dedant vaisius ant grotelių, reikia įsitikinti, kad jie pakankamai tvirti, o geriausia būtų rinktis nepernokusius.

Taip pat vaisius reikėtų pjaustyti didesniais gabalėliais – dauguma vaisių yra gana trapūs. Stambesni jų gabaliukai tvirčiau laikysis ant grotelių. Jeigu kepimui pasirinkote nedidelius vaisius – jų gabalėlius galite suverti ant medinių iešmelių.

Kepant vaisius kepsninėje, ją reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros ir groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai, kepami ant grotelių, neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.

Citrusinius vaisius – apelsinus, citrinas, žaliąsias citrinas, greipfrutus – verta perpjovus pabarstyti cukrumi. Tokiu būdu paruošti vaisiai gražiai karamelizuosis ir taps tikra desertų stalo pažiba.

Dėl didelio karščio kai kurie ant grotelių kepami vaisiai išskiria daug sulčių. Žinoma, dalis jų išlašės pro groteles. Tam, kad sulčių neiššvaistytumėte, galite po grotelėmis padėti skardą ar kitą indą, į kurį išsiskyrusios sultys subėgs. Sultimis galėsite pašlakstyti iškepusius vaisius arba jas panaudoti įvairiausiems desertams, gaiviems vaisiniams kokteiliams ar ruošdami padažus salotoms.

Keptas arbūzas

Jums reikės:

  • Besėklio arbūzo
  • Jūros druskos
  • Alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Supjaustykite arbūzą storais trikampiais griežinėliais. Tuomet ant lėkštės patieskite vienkartinį rankšluostį. Ant jo sudėkite arbūzą ir leiskite jam šiek tiek nuvarvėti. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę ir groteles švelniai patepkite aliejumi.

Prieš kepant arbūzą pabarstykite druska, patepkite aliejumi ir kiekvieną jo puselę kepkite po 3 minutes. Taip paruoštas arbūzas puikiai tiks į salotas su fetos sūriu. Skanaus!

Keptos slyvos su ledais

Jums reikės:

  • Slyvų
  • Mėgstamų ledų
  • Mėgstamo aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausia iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Tuomet groteles švelniai patepkite aliejumi. Nuplaukite slyvas, jas perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus.

Prieš dedant slyvas į kepsninę, jas šiek tiek patepkite aliejumi ir vartydami pakepkite apie 5 min. Patiekite su mėgstamais ledais.

Skanaus!

Parengta pagal pranešimą spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite