Angle down Atgal

Kam bla­kės, o kam – die­viš­kos na­tos Ge­ro­vės bal­ko­nas (11)

Nu­sis­ky­niau vie­ną ka­lend­ros la­pe­lį ir ne­drą­siai su­kram­čiau. Pa­si­ju­tau, lyg Egip­to ku­ror­to res­to­ra­ne ra­gau­čiau la­bai ne­vy­kė­liš­kai troš­kin­tą žu­vį. Ma­niau, kad jie pa­ga­min­ti žu­vies vi­siš­kai ne­mo­ka, o da­bar su­pra­tau – jie ruo­šė žu­vį lai­do­tu­vėms. Nes se­no­vės Egip­te šio au­ga­lo bū­da­vo de­da­ma į mi­ru­sių­jų lai­do­ji­mo vie­tas – ti­kė­ta, kad po­mir­ti­nia­me pa­sau­ly­je ka­lend­ros nau­do­ja­mos vie­to­je mais­to.

Meilė arba neapykanta – iš pirmo skonio

Būkite apdairūs, jei į žemę pasėsite nuo marinavimo likusių kalendros sėklų. Ne, nieko blogo nebus – jums tiesiog gali mirtinai nepatikti į petražoles labai panašių lapelių skonis.

Reikalas tas, kad šviežia kalendra yra labai savito skonio. Jei sakyčiau poetiškai – skonis švelniai aitrus, o aromatas – šviežias, žalias, aštrus, švelniai citrusinis. O jei ūkiškai – burnoje pajunti blakės skonį. Na, tokį, kokį netyčia užuodi, jei miške uogaudama užkliudai pasipiktinusią blakių motiną.

Ka­lend­ra yra ga­lin­giau­sias bioab­sor­buo­jan­tis au­ga­las – įmes­ki­te šio au­ga­lo la­pų į van­de­nį ir jį ger­ki­te. Tik prieš tai pa­ra­gau­ki­te ka­lend­ros. Nes sko­nis ga­li ne­pa­tik­ti mir­ti­nai. (Autorės nuotr.)
Ka­lend­ra yra ga­lin­giau­sias bioab­sor­buo­jan­tis au­ga­las – įmes­ki­te šio au­ga­lo la­pų į van­de­nį ir jį ger­ki­te. Tik prieš tai pa­ra­gau­ki­te ka­lend­ros. Nes sko­nis ga­li ne­pa­tik­ti mir­ti­nai. (Autorės nuotr.)

Taigi, kalendra yra toks dalykas, kurio kartą paragavus arba imi neįsivaizduoti savo virtuvės be šio prieskonio, arba negali pakęsti visiems laikams.

Tačiau mano skonio receptoriuose kažkokia viena nesuvokiamai keista kalendros nata surezonavo. Kažkas labai labai artimo ir savo. Negaliu to jausmo paaiškinti, bet kažkokia gaida užbūrė dieviškai. Todėl dabar įsidedu kelias šakeles į lėkštę šalia kotleto ar keptos vištienos. Ir negaliu atsidžiaugti atsiradusiu nauju skoniu ir kvapu Gerovės balkone. Netgi bibliniu – dangaus mana ten minima „kaip kalendros sėklos, tik baltos“.

Gars­ty­čių lap­ko­čius su vi­sais žie­dais su­plė­šiau ir iš­mai­šiau su že­me lyg far­šą. Tu­rė­siu na­tū­ra­lios trą­šos, pri­lygs­tan­čios šiau­dų mėš­lui. (Autorės nuotr.)
Gars­ty­čių lap­ko­čius su vi­sais žie­dais su­plė­šiau ir iš­mai­šiau su že­me lyg far­šą. Tu­rė­siu na­tū­ra­lios trą­šos, pri­lygs­tan­čios šiau­dų mėš­lui. (Autorės nuotr.)

Juolab kad kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, folio rūgšties ir fosforo. Be to, žalumynai naudojami virškinimui pagerinti, veikia raminamai ir padeda kenčiantiesiems nuo nemigos.

Dar kažkur perskaičiau, kad kalendrų lapų saują galima įmesti į vandens ąsotį. Jos veikia lyg vandens filtras – sugeria sunkiuosius metalus ir toksinus. Kalendroje yra cheminių medžiagų, kurios jungiasi su šiais metalais ir ištraukia juos iš audinių.

Pabandžiau tokio vandens atsigerti – patiko. O jei pajusiu, kad iš manęs jau kažkas kažką ištraukinėja, būsite informuoti pirmieji.

(Autorės nuotr.)
(Autorės nuotr.)
Bul­vių už­siau­gi­nau tik sriu­bai. Švie­žių ko­pūs­tų sriu­bai. Ir ge­rai – man sriu­ba ge­riau nei ce­pe­li­nai. (Autorės nuotr.)
Bul­vių už­siau­gi­nau tik sriu­bai. Švie­žių ko­pūs­tų sriu­bai. Ir ge­rai – man sriu­ba ge­riau nei ce­pe­li­nai. (Autorės nuotr.)

Glitus „fe“

Manote, netyčia sukau jums galvą apie kalendrą? Turbūt jau jaučiate, kad tiek ilgai kalbėjau dėl to, jog bijau paatvirauti apie bulvių derlių. Pažvelkite į nuotrauką ir suprasite – bulvių užsiauginau tik sriubai. Šviežių kopūstų sriubai. Kurią pagardinsiu svogūnais, petražolėmis ir krapais.

Bulves tikrai jau reikėjo nukasti – bulvienojai tapo sausais stagarais. Apžiūrėjau jų šaknis, jokių nematodų nepamačiau. Tik bulvių motinas, pavirtusias į glitų „fe“.

Greičiausiai dėl menko bulvių derliaus bus kaltas tas keistas durpių substratas. Todėl į jį sukroviau žydinčių garstyčių derlių, suplėšiau stagarus ir išmaišiau lyg faršą. Kitąmet, o gal jau ir po mėnesio, turėsiu natūralios trąšos, prilygstančios šiaudų mėšlui.

O bulvių Gerovės balkone kitąmet pabandysiu vėl auginti. Pabandykite ir jūs.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite