Angle down Atgal

Daržovės ir vaisiai šaldiklyje prarado savo skonį? Patarimai, kaip produktus užšaldyti tinkamai

Šaldymas yra sveikiausias uogų, vaisių bei daržovių konservavimo būdas, nes išsaugo skonį, kvapą ir daugiausiai vertingų maistinių savybių. Užšaldyti galima beveik viską, ką tik norite. Ar žinote, kaip užšaldyti vaisius ir daržoves, kad jie išliktų kuo naudingesni?

Sezono metu vaisių ir daržovių skonis yra geriausias. Užšaldant produktai neretai praranda savo skonį, todėl verta išmokti tinkamai užšaldyti daržoves ir vaisius, kad jais galėtumėte mėgautis ir pasibaigus sezonui.

Šaldymui rinkitės prinokusius produktus. Prieš užšaldant kai kurias daržoves reikia blanširuoti. Tai produkto apipilimas karštu vandeniu ar nuplikymas garais, kad produktai nesuminkštėtų ir nepakistų jų spalva. Šaldytus produktus laikykite sandariuose induose ar maišeliuose.

Prieš imantis šaldyti daržoves ir vaisius, juos pirmiausia reikia švariai nuplauti vandeniu ir nusausinti. Užšaldyti vaisiai ir daržovės išsilaiko įvairiai – 3–12 mėnesių. Norint prailginti naudojimo laiką, rekomenduojama naudotis vakuuminiu sandarikliu, taip šaldyti produktai ilgiau išliks drėgni ir gaivūs.

Patarimai, kaip užššaldyti tam tikrus produktus:

Obuoliai

Obuolius galima šaldyti neluptus ir nepjaustytus, bet supjaustyti išsilaiko geriau. Norėdami išvengti parudavimo, obuolius garinkite 1–1,5 minutės arba prieš užšaldydami ant skiltelių pašlakstykite pusantro šaukštelio ištirpinto vitamino C ir 3 šaukštų vandens mišiniu.

Bananai

Šaldymui tinka sveiki ir sunokę bananai. Kad būtų patogiau juos naudoti, prieš šaldydami supjaustykite gabalėliais.

Unsplash.com nuotr.
Unsplash.com nuotr.

Paprikos

Šių daržovių nebūtina blanširuoti. Išimkite sėklas, supjaustykite griežinėliais ar kubeliais ir šaldymo kameroje laikykite tolygiai paskleidę.

Brokoliai ir žiediniai kopūstai

Daržovių lapus nupjaukite, pašalinkite stiebus. Supjaustykite nedideliais gabalėliais ir blanširuokite 2–3 minutes. Atvėsintas daržoves galima šaldyti.

Moliūgai

Neapdorotų moliūgų skonis primena kreidą, todėl jų žalių nešaldykite. Pirmiausia moliūgus susmulkinkite ir lengvai apvirkite, prieš šaldydami leiskite atvėsti.

Citrusai

Jei šaldote perpus perpjautus vaisius, nepažeiskite jų žievelės, jeigu šaldote griežinėlius – žievelę nlupkite.

Kukurūzai

Šaldykite šviežius kukurūzus. Pašalinkite lapus ir ūsus, burbuolę blanširuokite 4 minutes. Nuo burbuolės nuimkite branduolius, juos atvėsinkite.

Pupelės ir žirniai

Išlukštentus žirnius blanširuokite 1–1,5 minutės. Pupelių blanširavimo laikas šiek tiek ilgesnis – 3 minutės.

Pomidorai

Prieš šaldant rekomenduojama pašalinti pomidorų odelę. Kitu atveju atitirpinto pomidoro odelė bus kieta.

Pagal Tasteofhome.com

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite