REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2021 m. Gruodžio 4 d. 15:33

Kaip maitintis žiemą, kad nepultų ligos?

Vilnius

Asociatyvi Unsplash.com nuotr.

Reporteris ElenaŠaltinis: Etaplius.lt


196274

Žiema – tai laikas, kai organizmui labiausiai trūksta natūraliai gaunamų vitaminų, kai silpsta imunitetas ir vis dažniau puola peršalimo ligos. Tiesa, šias problemas galima išspręsti tinkamai maitinantis.

Mitybos specialistė Evelina Pleterienė, visų pirma, pataria laikytis sveikos mitybos principų: reguliariai ir įvairiai maitintis, vengti perdirbtų, riebiai keptų, daug cukraus, druskos ar sintetinių priedų turinčių maisto produktų. Šie principai aktualūs ne tik šaltuoju, bet ir šiltuoju metų laiku. Tačiau, skirtingai nei vasarą, žiemą, pasak jos, reikia šiek tiek padidinti gerųjų riebalų kiekį, rinktis šiltus patiekalus, dažniau gerti arbatą.

Kadangi žiemą trūksta vitaminų, būtina sekti, kad jie kuo dažniau atsirastų mūsų lėkštėse. Ypač, vitaminas C. „Jo atsargos organizme nekaupiamos, todėl į kasdienį mitybos racioną reikėtų įtraukti šviežių vaisių bei daržovių, tokių kaip briuseliniai kopūstai, brokoliai, kaliaropės, saldžiosios paprikos, citrusiniai vaisiai“, – sako E. Pleterienė. Stiprinant organizmą bei kovojant su peršalimo ligomis labai svarbūs vitaminas A ir D. Pirmojo daugiausiai randama menkių kepenyse, kiaušiniuose, riebioje žuvyje, antrojo – žuvies taukuose, menkių kepenyse, lašišoje, silkėje, vištų kiaušiniuose.

Žiemą taip pat svarbūs B grupės vitaminai, kurie yra nepamainomi, kai trūksta energijos, mažėja produktyvumas. Jų rasite liesoje mėsoje – vištienoje, triušienoje, taip pat žuvies produktuose, rupioje duonoje, bulvėse, kopūstuose, ankštinėse daržovėse.

E. Pleterienė pataria atkreipti dėmesį ne tik į daugiausiai vitaminų A, B, C ir D turinčius maisto produktus, bet ir į jų paruošimo būdą. Daržoves reikėtų valgyti šviežias, o mėsą rinktis virtą garuose, vandenyje arba troškintą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA