Angle down Atgal

Kaip nesugadinti ikrų skonio?

Ką verta žinoti apie šį lietuvių vis labiau mėgstamą aristokratišką produktą, jo patiekimą ir derinimą su kitu maistu.

Norint išties pajusti, kodėl šis produktas taip vertinamas, reikėtų ikrus patiekti atšaldytus ir ne metaliniame indelyje.

Ikrai užšąla tik žemesnėje nei -2 laipsnių temperatūroje, todėl galima be baimės dėti juos į šalčiausią šaldytuvo kampelį ir patiekti, kaip rekomenduojama, itin šaltus. Tiesa, užšaldyti ikrų nepatartina, nes tai gali atsiliepti jų tekstūrai ir skoniui.

Gerai atšaldyti ikrai paprastai patiekiami ne metaliniame indelyje, kuris patalpinamas didesniame, ledukų pripildytame dubenyje. Taip išlaikoma žema ikrų temperatūra. Be to, ikrai turi savybę sugerti metalo skonį – būtent todėl jiems valgyti verta rinktis iš porceliano ar medžio pagamintus įrankius.

Galima ragauti vienus ir ieškoti subtilių derinių

Siekiant kuo labiau išryškinti pačių ikrų skonį, paprastai nepersistengiama su jų derinimu prie kitų produktų. Kai kurie gurmanai tikina, kad ikrus apskritai geriausia ragauti vienus – tiesiai iš indelio, kuriame jie buvo parduoti. Visgi, jei tokiai degustacijai dar reikia pribręsti, ikrais kuo puikiausiai galima mėgautis, dedant juos ant skrudintos duonos gabalėlių ar neutralaus skonio krekerių, o taip pat sviestu užteptos juodos duonos.

Ikrai dažnai yra derinami su citrina, grietine, smulkintu svogūnu ar kietai virtu kiaušiniu, atskirai susmulkinus jo baltymą ir trynį.

Išsiskiria maistinėmis savybėmis

Ikrus verta valgyti ne tik išskirtinėmis progomis, bet ir įtraukti juos į savo kasdienį racioną. Juose gausu vitamino A, B12, D ir E, o taip pat nervų sistemai ir smegenų veiklai svarbios medžiagos – lecitino.

Skaičiuojama, kad suvalgius du sumuštinius su ikrais galima gauti visą paros normą šių organizmui reikalingų mikroelementų. Be to, ikrai pasižymi dideliu kiekiu jodo, kalcio ir fosforo. Ikrų baltymuose taip pat esama didelių kiekių Omega-3 ir Omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios yra svarbios imuniteto stiprinimui, smegenų veiklai ir daugeliui kitų organizmo funkcijų.

Skrebutis su kiaušiniu ir ikrais

Reikės: 2 kiaušinių, 1 šaukšto sviesto, 2 šaukštų grietinės, 2 gramų mėgstamų ikrų, riekelės natūralaus raugo (angl. Sourdough) duonos.

Norint paruošti šį užkandį pirmiausiai ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę ir trumpai ant jos paskrudinkite duonos riekelę. Tada keptuvėje ištirpinkite sviestą. Kol šis tirpsta, suplakite kiaušinius ir supilkite šalia jo. Pamaišant kepkite iki kol jie primins įprastą plaktą kiaušinienę.

Tuomet įdėkite šaukštą grietinės, viską pamaišykite ir dar šiek tiek pakepkite. Pačioje kepimo pabaigoje įdėkite antrą šaukštą grietinės. Vėliau ant paruošto duonos skrebučio užtepkite sviesto, uždėkite keptą kiaušinį, o ant viršaus – ikrus.

Bulvių kąsneliai su ikrais

Reikės: 1 kg mažų bulvių, 40 g ikrų, pusės stiklinės grietinės, šiek tiek šviežių krapų, žiupsnelio šviežiai grūsto juodojo pipiro.

Pirmiausiai sūdytame vandenyje išvirkite bulves. Jas virkite apie 10 min. arba kol suminkštės. Svarbu bulvių nepervirkite – jos turėtų išlaikyti savo struktūrą, nesubyrėti. Pabandymui, šiek tiek pavirus, vieną bulvę išimkite iš puodo ir perpjaukite perpus. Jei ji yra minkšta ir lengvai pjaunasi, tačiau nebyra – ši išvirta tinkamai. Išvirtas bulves nusunkite ir palikite atvėsti.

Tuomet kiekvieną bulvę perpjaukite perpus. Kiekvienos puselės centre mažu šaukšteliu išskaptuokite nedidelę duobelę. Į ją dėkite 1–2 šaukštelius grietinės, o ant viršaus – maždaug ketvirtį šaukštelio ikrų.

Vėliau bulvių kąsnelius išdėliokite lėkštėje ir pabarstykite smulkintais krapais bei pipiru. Patiekalą dėkite į šaldytuvą ir patiekite atšaldytą.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite