Angle down Atgal

Ispanijos virtuvės paslaptys: 8 esminiai ingredientai

Nacionalinė Ispanijos virtuvė yra puikus pavyzdys to, kaip vos su keliais ingredientais galima sukurti nepakartojamus patiekalus. Šalyje, kur Viduržemio jūros dieta yra ne tik sveikos mitybos rekomendacija, bet ir gyvenimo būdas, naudojami švieži, sezoniniai produktai, saikingas kiekis alyvuogių aliejaus, vyno ir tik keletas pagrindinių prieskonių.

Nors tradiciniai patiekalai varijuoja skirtinguose Ispanijos regionuose ir net miestuose, yra keletas ingredientų, be kurių bet kuris Ispanijos virtuvės šefas jaustųsi šiek tiek pasimetęs. Štai produktai, kurie sukuria nepaprastą ispaniškos virtuvės skonių paletę.

1. Alyvuogių aliejus.

Alyvuogių aliejus yra neatskiriama daugelio Viduržemio jūros virtuvių dalis, tačiau ispanai jo suvartoja ypač daug. Ispanija yra didžiausia alyvuogių aliejaus eksportuotoja pasaulyje: maždaug 50% ypač gryno alyvuogių aliejaus yra pagaminama šioje šalyje.

Jei jau gaminam, tai ir vartojam – tokio šūkio laikosi ispanai. Retas patiekalas Ispanijoje gaminamas be alyvuogių aliejaus: šis produktas naudojamas ir salotoms ar kitiems patiekalams skaninti, ir kepimui. Štai tradicinės ispaniškos spurgos, vadinamos čuros (churros) yra gaminamos iš miltų ir vandens bei kepamos būtent alyvuogių aliejuje.

2. Paprikos.

Už paprikas ispanai turi būti dėkingi Kristupui Kolumbui – būtent jis XV a. į Ispaniją atvežė šią daržovę. Šiandien džiovinta paprika, vadinama pimentón, yra vienas esminių ispaniškos virtuvės prieskonių, ir gali būti trijų rūšių: saldžioji, karčioji arba aštrioji. Paprika yra naudojama daugelyje tradicinių ispaniškų patiekalų. Pavyzdžiui, garsiosios chorizo dešros pagrindiniai ingredientai yra kiauliena ir paprika. Pajūrio regionuose populiarios midijos (Almejas a la Marinera) taip pat tradiciškai troškinamos saldžiųjų paprikų padaže.

3. Pomidorai.

Kokia gi Ispanijos virtuvė be pomidorų? Ispanai taip mėgsta šią daržovę, kad net yra sugalvoję garsųjį mėtymosi pomidorais festivalį, vadinamą La Tomatina. Ispanijos parduotuvėse rasite lentynas, nukrautas daugybe skirtingų pomidorų rūšių, o kur dar visi pomidorų padažai, pastos, konservai ir kiti gaminiai.

Kaip ir paprikos, pomidorai į Ispaniją buvo atvežti iš Amerikos tik XV a., tačiau šiandien be jų neįsivaizduojami dauguma tradicinių ispaniškų patiekalų. Turbūt žymiausias – šalta gaspačo sriuba, gaminama iš daugybės trintų pomidorų, agurkų, paprikų, česnakų, vandens, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir duonos.

4. Bulvės.

Ispanai mėgsta produktų grynumą ir retai maišo skirtingus patiekalus vienoje lėkštėje. Dėl to Ispanijos virtuvėje nerasite daugybės skirtingų garnyrų – pagrindinis (ir dažnai vienintelis) yra bulvės. Ši daržovė (vėlgi atkeliavusi iš Amerikos) gali būti patiekiama labai įvairiai. Keptos prancūziškos bulvytės, virtos bulvės, bulvių salotos, orkaitėje su česnakais keptos bulvės, bulvių kroketai, omletas su bulvėmis – tai tik keletas populiariausių variantų.

5. Česnakai.

Jeigu mes į troškinį atsargiai įmetame vieną ar kelias česnako skilteles, tai ispanas nedvejodamas įtėkš visą galvutę. Ispanijos virtuvėje naudoti česnakus yra labai natūralu – su jais kepama mėsa, gardinamos keptos bulvės, salotos ir sriubos. Vienas žymiausių patiekalų, neapsieinantis be šio produkto, yra krevetės su česnakais (Gambas al Ajillo). Šviežios jūros gėrybės yra troškinamos kartu su smulkintais česnakais, alyvuogių aliejumi, sviestu, druska, pipirais ir šlakeliu vyno.

6. Druska.

Atrodytų, toks paprastas ir savaime suprantamas ingredientas, kaip druska, yra naudojamas beveik visose pasaulio virtuvėse. Tačiau Ispanijoje ji ypač svarbi – daugelyje tradicinių ispaniškų patiekalų druska vaidina pagrindinį vaidmenį.

Šalies virtuvėje ypač populiari sūdyta žuvis ir mėsa. Pavyzdžiui, chorizo de Pamplona – tai iš Pamplonos miesto kilusi sūdyta dešra, gaminama iš lygių dalių kiaulienos ir jautienos bei džiovintos paprikos. Kanarų salos garsėja savo sūriomis, „raukšlėtomis“ bulvėmis, kurios čia vadinamos papas arrugadas. Mažytės, jaunos bulvės verdamos nenuluptos labai sūriame vandenyje, o išvirtos ir nukoštos kuriam laikui paliekamos ant ugnies, kad susiraukšlėtų ir įgautų traškią sūrią plutelę.

7. Šviežia duona.

Pietūs ar vakarienė Ispanijoje neįsivaizduojami be šviežios duonos – tai toks pat esminis valgymo komponentas kaip peilis ir šakutė. Duona Ispanijos virtuvėje yra ne tik priedas prie įvairių patiekalų, bet ir naudojama kaip valgymo įrankis: rieke duonos labai patogu lėkštėje „išvalyti“ maisto likučius ar sugerti likusį padažą.

Be jau minėtos gaspačo šaltsriubės, ispanai duoną naudoja ir kituose patiekaluose. Pavyzdžiui, labai paprastas, tradicinis duonos patiekalas, ypač populiarus Katalonijoje, yra pa amb tomàquet. Čia susitinka daugelis esminių ispaniškų ingredientų: paskrudinta duonos riekė įtrinama pomidorų pasta, česnakais, druska ir pašlakstoma alyvuogių aliejumi. Pa amb tomàquet gali būti valgoma kaip užkandis tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei.

8. Raudonas vynas.

Raudonas vynas yra neatskiriama Ispanijos virtuvės dalis. Taure vyno ispanai mėgaujasi kartu su pietumis ar vakariene, taip pat naudoja įvairiems patiekalams gaminti. Ypač Ispanijos šiaurėje populiarūs troškiniai ir ilgai kepta mėsa, kuriems subtilų skonį suteikia raudonas vynas. Vienas žymiausių velykinių patiekalų Ispanijoje yra torrijas – tai saldus skrudintas duonos skrebutis, kuris mirkomas raudonajame vyne, bei barstomas cukrumi ar cinamonu.

Keliaudami Ispanijoje nesitikėkite įmantrių ingredientų – šalies virtuvėje naudojami labai paprasti produktai. Pomidorus, bulves ir česnakus rasite daugelyje ispaniškų patiekalų. Druska ir džiovinta paprika naudojamos kaip pagrindiniai prieskoniai, tuo tarpu alyvuogių aliejus maistui suteikia subtilų skonį ir naudingųjų medžiagų užtaisą. Raudonas vynas tinka užsigėrimui, na o duona – surankioti paskutinius maisto likučius. Štai ir visos Ispanijos virtuvės paslaptys.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite