Įrodyta nauda sveikatai: kakava stiprina širdį ir gerina atmintį

Pasaulis
Unsplash.com nuotr.
Reporteris Agnė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Karštą kakavą gerdavome vaikystėje. Vėliau ją iškeitėme į kavą ir arbatą. Pasirodo, visai be reikalo. Mat šis produktas reikalingas ir suaugusiems, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.

Vokiečių kardiologai pristatė tyrimą apie kraujagysles saugantį kakavos poveikį. Augalinės kakavos pupelių medžiagos stiprina širdį.

Pagal Vokietijos kardiologų draugijos paskelbtą tyrimą, kakavos pupelėse esančios medžiagos (flavonolai) teigiamai veikia kraujagysles. Reguliariai vartojant kakavą galima smarkiai sumažinti riziką susirgti širdies kraujo apytakos ligomis.

Tokius tyrimo rezultatus gavo mokslininkai iš Diuseldorfo universitetinės klinikos. Jų atradimas buvo pristatytas Europos kardiologų kongrese, kuris vyko šį mėnesį Barselonoje. Antrinės kakavos augalinės medžiagos pasižymi prevencinėmis savybėmis, paskelbė tyrimų vadovas dr. Roberto Sansone.

Kakavos flavonolai naudingi širdies ligų profilaktikai

100 tyrimo dalyvių, kurių amžius buvo nuo 35 iki 60 metų, neturinčių kraujagyslių ligų požymių, sutiko dalyvauti mokslininkų eksperimente. Viena dalyvių grupė kasdien turėjo išgerti gėrimą su 450 miligramų kakavos flavonolų, kita – placebo grupė – gėrė gėrimą be šių medžiagų. Mokslininkai visą tą laiką kaupė duomenis apie kraujagyslių funkciją, kraujo spaudimą, pulso dažnį, arterijų elastingumą.

Reguliariai vartojama kakava sumažina infarkto riziką 22 proc.

Po mėnesio flavonolus vartojusių dalyvių kraujagyslių funkcijos pagerėjo, kraujo spaudimas ir blogojo LDL cholesterolio kiekiai sumažėjo, padaugėjo gerojo HDL cholesterolio kraujyje. Koronarinių širdies ligų rizika šiems žmonėms sumažėjo 32 proc., o širdies infarkto tikimybė – 22 proc. Rizika numirti nuo koronarinės širdies ligos sumažėjo 34 proc., o nuo kardiovaskulinio susirgimo – net 43 proc.

Kakava gali sugrąžinti atmintį?

JAV mokslininkai iš Kolumbijos universiteto nustatė, kad kakava gali sustabdyti senatvinį atminties praradimą ir net atkurti ją. Tyrinėtojai tvirtina, kad vyresnio amžiaus žmonėms sugrąžinti atmintį gali vertingi antioksidantai – flavonoidai, esantys kakavos pupelėse.

Mokslininkai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 37 savanoriai. Eksperimento dalyviai buvo padalyti į dvi grupes ir turėjo tris mėnesius kasdien gerti kakavą su skirtingu flavonoidų kiekiu.

Viena dalyvių grupė kasdien gaudavo kakavos gėrimą su 900 g antioksidantų, kita – tik 10 g.

Po trijų mėnesių pirmosios grupės savanoriai akivaizdžiai geriau atliko atminties tikrinimo testą.

„Tyrimo dalyviai, kurių atmintis eksperimento pradžioje atitiko tipišką 60-mečių lygį, po eksperimento parodė trisdešimtmečių ar keturiasdešimtmečių rezultatus“, – pranešė vienas tyrimo organizatorių mokslų daktaras Scottas Smallas.

Patarimų pasaulis