Angle down Atgal

Informavo apie maisto švaistymo problemą

VšĮ ,,Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ 2019 m. vasario 26 d. sulaukė svečių iš Lietuvos vartotojų instituto (toliau – LVI), kurie atvyko pasidalinti turima informacija apie maisto švaistymo problemą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Susitikimo metu LVI atstovai informavo apie atliktus tyrimus, kurie rodo, kad kasdien yra pagaminama tiek maisto, jog užtektų visiems žemės gyventojams, tačiau trečdalis pagaminto maisto yra išmetama, o dalis žemės gyventojų badauja.

Pristatymo metu buvo kalbama apie vartojimą, akcentuotas maisto vartojimo saikingumas, poreikis pirkti tiek, kiek reikia, nes didesnis maisto kiekio pirkimas nei yra realus poreikis, prisideda prie vandens resursų mažinimo, klimato atšilimo, ekosistemų (bičių) nykimo ir kitų globalių problemų.

Aptarti sprendimai, galintys padėti išvengti tokių problemų: tai maisto pirkimas pagal iš anksto sudarytą sąrašą, teisingas produktų laikymo būdas, galintis prailginti jų naudingumą ilgesniam laikui, nebijojimas pirkti nestandartinės išvaizdos vaisius ir daržoves.

Priminti terminų ,,Tinka vartoti“ ir ,,Geriausias iki“ skirtumai. Dėl šių terminų netinkamo interpretavimo kai kurie produktai būna išmetami per anksti, nors ir būna tinkami vartoti dar ilgą laiką.

Kalbėta apie maisto atliekų kompostavimą, kadangi dar ne visi Lietuvos gyventojai žino, kad nemaža dalis maistinių (vaisių ir daržovių likučiai ar jų lupenos, kiaušinių lukštai, kavos tirščiai) atliekų gali būti kompostuojamos ir taip sprendžiama viena iš globalių aplinkosauginių problemų - atliekų kiekio mažinimas.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite