Į ką atkreipti dėmesį perkant šviežią žuvį

Širvintos
Pixabay.com nuotr.
Širvintų Širvis Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Žuvys – maistingas ir sveikatai palankus, vertingų maistinių medžiagų turintis produktas, ypač jei yra šviežias. Įprastai prekybos vietose vartotojai gali įsigyti neišdarinėtos ir jau išskrostos, supjaustytos griežinėliais ar iš įvairių rūšių žuvies paruoštos filė, kuri yra niekaip neapdorota, tik atšaldyta. Tačiau perkant šviežią (atšaldytą) nesupakuotą žuvį iš ledo vitrinos, visada svarbu atkreipti dėmesį, kad mažiausiai pusė žuvies paviršiaus būtų padengta ledu. Tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas numato, jog sugautos žuvys turi būti kuo skubiau atšaldomos ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje – maždaug 0 ºC. Tačiau inspektoriai patikrinimų metu fiksuoja atvejų, kai prekybos vietose šviežia žuvis laikoma aukštesnėje, nei reikalaujama temperatūroje, pavyzdžiui, plius 2,8 ºC, ar yra nepakankamai padengta ledu. Pasitaiko, kad turgavietėse nesupakuotos šviežios žuvys ir jų produktai būna parduodami be ledo. Perspėjama, kad laikant žuvį tokiu būdu neužtikrinama reikiama temperatūra, o tai gali turėti įtakos šio produkto saugai ir kokybei.

Taip pat ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ledas aplink žuvį būtų švarus. Ledas turi būti pagamintas iš geriamojo ar švaraus vandens ir laikomas šaldymo įrenginiuose, apsaugant nuo užteršimo ir greito tirpimo. Per visą dieną vitriną papildant naujomis žuvimis, nepakeitus ledo švariu, jos gali būti užterštos, pavyzdžiui, nuo nepakankamai išdorotos žuvies gali būti lengvai užkrečiama žuvies filė. Supakuotos šviežios žuvys ir jų produktai turi būti laikomi šaldymo įrenginiuose, kuriuose užtikrinama tirpstančio ledo temperatūra.

Vartotojams, perkantiems šviežią, atšildytą žuvį ar jos produktus, patariama būti ypač atidiems ir nerizikuoti įsigyti tokių žuvų, jei pastebimai pažeidžiamos jų laikymo sąlygos. Prieš perkant šį produktą, patariama įvertinti jo išvaizdą, kvapą, spalvą ir konsistenciją. Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia apžiūrint akis, žvynus, pelekus ir žiaunas.

Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, jis yra specifinis ir būdingas tam tikroms žuvų rūšims. Jeigu, pavyzdžiui, jaučiamas stiprus amoniako kvapas – tokia žuvis nešviežia, pradedanti gesti. Šviežių žuvų oda yra blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai turi tvirtai laikytis ir blizgėti, pelekai ir uodega neapdžiūvę ir nesusiklijavę. Perkant žuvį su galva, būtina atkreipti dėmesį į jos žiaunas, kurios turi būti nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, o žiauniniai dangteliai – standžiai suglausti. Šviežių žuvų akys turi būti iškilios, skaidrios, drėgnos. Raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiriantys nuo ašakų, be to, žuvis nelinksta, o paspaudus pirštu, susidariusi duobutė nedelsiant išsilygina, ji lieka tik tuomet, kai žuvis pasenusi.

Ekspertai patikina, kad šviežių, žuvų kelias iki prekybos vitrinos ir vartotojo stalo yra gana ilgas ir, priklausomai nuo žuvies rūšies, gali trukti iki savaitės. Todėl ir pasiūla nėra itin didelė – daugiausiai Lietuvoje parduodama čia užaugintos arba iš kitų šalių akvakultūros ūkių atsivežtos žuvies, t. y. karpių, lašišų, upėtakių, šamų, doradų. Rečiau prekybos centruose galima rasti vietinių žvejų Baltijos jūroje ar Kuršių mariose sužvejotų plekšnių, strimelės, sterkų, stintų, žiobrių, karšių ar kuojų.

Pastebima, kad šalies prekybos vietose dažniau siūloma nusipirkti atšildytų (atitirpintų) žuvų, kurios prieš parduodant buvo užšaldytos, – dažniausiai tai būna menkės, silkės, skumbrės, jūrinės lydekos, sužvejotos Atlanto ar Ramiajame vandenyne, taip pat dorados, užaugintos Turkijoje, Graikijoje ar Italijoje, tilapijos iš Vietnamo, Kinijos ir kt.

Atkreiptinas dėmesys, kad atšildytos žuvys turi būti laikomos tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir šviežios, tik prie pavadinimo pateikiama nuoroda „atšildyta“ ar „atitirpinta“. Jei šviežios žuvys užšaldytos kokybiškos, tai ir atšildžius jos mažai kuo skirsis nuo šviežių žuvų, tik dėl ledo kristalų pažeistos raumenų struktūros bus ne tokios elastingos, bet neištižusios ir nesuglebusios.

Specialistai primena, kad Baltijos menkių žvejyba yra sustabdyta, tačiau neuždrausta žvejoti kitų rūšių menkių, pvz., atlantinių menkių, todėl jomis gali būti prekiaujama. Užtikrinant, kad vartotoją pasiektų saugios ir kokybiškos šviežios (arba kitaip atšaldytos, atvėsintos), jos ir žuvų produktai turi būti laikomi tinkamomis sąlygas nuo pat sugavimo momento iki pateikimo vartotojui.

Žuvys yra greitai gendantis maisto produktas, todėl nusipirkus šviežią ar atšildytą žuvį reikėtų jos nelaikyti be papildomo apdorojimo ir iškart gaminti, jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą jau atšildytos žuvies. Laikant šaldytuve aukštesnėje nei nulinėje temperatūroje, žuvis greitai ims gesti ir nebus tinkama vartoti.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija