Notice: Undefined index: etapliusAdmin in /home/alfa/subdomains/etaplius/straipsnisDESKTOP.php on line 3
ETAPLIUS - Higienos pažeidimų maitinimo įstaigose nemažėja, bet reikalavimų dėl koronaviruso infekcijos suvaldymo paisoma
REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2021 m. Rugsėjo 22 d. 18:13

Higienos pažeidimų maitinimo įstaigose nemažėja, bet reikalavimų dėl koronaviruso infekcijos suvaldymo paisoma

Vilnius

Unsplash.com nuotr.

Reporteris SkaistėŠaltinis: Etaplius.lt


187929

Šių metų birželio – rugpjūčio mėnesiais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko 1229 viešojo maitinimo įmonių planinius patikrinimus – buvo vertinama ne tik higiena bei maisto sauga ir kokybė, bet ir tai, kaip laikomasi reikalavimų dėl koronaviruso infekcijos suvaldymo. Daugiausia pažeidimų, kaip teigiama VMVT pranešime, nustatyta didmiesčių baruose bei kavinėse.

160 atvejų nustatyti higienos reikalavimų pažeidimai: rasta produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, nebuvo galima nustatyti produktų atsekamumo. Pažeidėjams buvo pritaikytos sankcijos – surašyti administracinių nusižengimų protokolai, skirti įspėjimai bei piniginės baudos. Taip pat buvo priimti sprendimai dėl produktų tiekimo rinkai uždraudimo, veiklos sustabdymo. Šią vasarą 9 viešojo maitinimo įmonės buvo įtrauktos į nepatikimų maisto tvarkytojų subjektų sąrašą.

„Palyginti su praėjusių metų patikrų rezultatais, nustatytų pažeidimų skaičius bei pobūdis išliko panašūs. Visgi reikia nepamiršti, kad vasarą daugėjo renginių, organizuojamų lauke, todėl verslui kilo sunkumų užtikrinant tiekiamo maisto higieną bei saugą. Kai lauko temperatūra aukšta, tai reikalauja papildomos priežiūros gaminamo bei tiekiamo maisto išlaikymui, nes tokia temperatūra yra labai palanki daugintis bakterijoms. Akivaizdu, kad svarbu laikytis higienos reikalavimų – elementarios švaros virtuvėje, nes tai gresia produktų užterštumu, padidėjusia rizika per maistą plisti užkrečiamoms ligomis“, – konstatuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Miglė Navašinskaitė.

VMVT inspektoriai atkreipė viešojo maitinimo įstaigų darbuotojų dėmesį į virtuvių bei prekybos vietų higieną ir maistui naudojamų žaliavų kokybę: tinkamumo vartoti terminų kontrolę, tinkamos temperatūros palaikymo bei šalčio grandinės užtikrinimą, maisto produktų atsekamumą, kryžminės taršos prevenciją, patalpų, įrangos ir indų švarą. Be to atkreiptas dėmesys į tai, kad su maistu gali dirbti tik sveikatą pasitikrinę, nekarščiuojantys, tam tikrais kitais negalavimais nesiskundžiantys asmenys.

Pasak VMVT specialistės, atliekant planinius ir neplaninius viešojo maitinimo subjektų patikrinimus, kartu buvo įvertinama, ar subjektų veikla įgyvendina sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo keliamus reikalavimus dėl koronaviruso infekcijos suvaldymo, ar viešojo maitinimo įmonėse buvo laikomasi ir užtikrinamos nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, aprūpinimo būtinosiomis asmens apsaugos priemonėmis sąlygos. VMVT pateiktais duomenimis, buvo atlikti 2107 COVID-19 reikalavimų laikymosi patikrinimai maisto tvarkymo subjektuose. Daugiausiai jų atlikta Vilniaus (520) ir Kauno (413) kontroliuojamose teritorijose. Daugumoje atvejų pagrindinių reikalavimų buvo paisoma.

ELTA



REDAKCIJA REKOMENDUOJA